Σάλος: Το παιχνίδι που σκοτώνει παιδιά επέστρεψε

Παιχνίδι: Είχαμε καιρό να ακούσουμε για το παιχνίδι αυτοκτονία που οδηγεί παιδιά στην αυτοκτονία, όμως φαίνεται πως αυτό υπάρχει ακόμη και μάλιστα οδήγησε ακόμη ένα παιδί στον θάνατο. Τέτοια περιστατικά τραυματισμού παιδιών από το εν λόγω παιχνίδι είχαμε δει και στην Ελλάδα.

Μιλάμε για το παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» που βάζε κάποια challenge στα παιδιά, τα οποία ακολουθούν τις δοκιμασίες και καταλήγουν να αυτοκτονούν.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται από την Πορτογαλία όταν ένας Βρετανός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε δάσος, ενώ έπαιζε το παιχνίδι αυτοκτονίας «Μπλε Φάλαινα». Ένας 26χρονος παραδόθηκε στην αστυνομία και φέρεται να ομολόγησε το έγκλημα.

Το πτώμα του θύματος, 35 ετών, βρέθηκε από την αστυνομία σε απομακρυσμένη δασική περιοχή. Φίλοι του νεκρού άνδρα είχαν ειδοποιήσει τις αρχές όπου τους υπέδειξαν τον τόπο του εγκλήματος.

Αναφορές λένε ότι η επίθεση με μαχαίρι συνέβη κατά τη διάρκεια ενός καβγά, ενώ μια ομάδα φίλων έπαιζε το διαβόητο παιχνίδι αυτοκτονίας Μπλε Φάλαινα, τη διαδικτυακή πρόκληση που έχει συνδεθεί με πολλούς θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ένας 26χρονος Βρετανός, παραδόθηκε και φέρεται να ομολόγησε το έγκλημα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού Μπλε Φάλαινα. Ακόμα βρέθηκε και το μαχαίρι της επίθεσης.

Η αστυνομία ανέκρινε τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού που είναι ο βασικός ύποπτος. Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς θα κληθούν να εμφανιστούν ενώπιον δικαστή και πότε θα γίνει η εμφάνισή τους στο δικαστήριο. Η ομάδα πιστεύεται ότι συμμετείχε σε ιδιωτικό πάρτι το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε το πτώμα του νεκρού άνδρα.

Τι είναι το παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα»

Η «Μπλε Φάλαινα» αποτελείται από 50 δοκιμασίες που λαμβάνουν χώρα σε περίοδο 50 ημερών.

Ξεκινά με απλά βήματα ζητώντας από τους συμμετέχοντες να ζωγραφίσουν ένα ζώο, να ξυπνήσουν αργά τη νύχτα ή να παρακολουθήσουν ταινίες τρόμου για μια ολόκληρη μέρα αλλά στη συνέχεια ξεκινούν πιο σκοτεινές δοκιμασίες με στόχο την αυτοκτονία. Ο άγνωστος διαχειριστής διατάζει τον παίχτη να υποβληθεί στην δοκιμασία του πνιγμού ή σε αυτήν της μπλε φάλαινας.

Το παιχνίδι ήρθε στο προσκήνιο τον Μάιο του 2016 μέσα από ένα άρθρο στη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, το οποίο συνδέει πολλές και άσχετες αυτοκτονίες παιδιών που ήταν μέλη της ομάδας «F57» στο κοινωνικό δίκτυο του VKontakte.

Ο διαχειριστής της “ομάδας θανάτου” του διαδικτυακού παιχνιδιού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkoktakte Φιλίπ Μπουντέικιν καταδικάστηκε το 2017 σε φυλάκιση 3 ετών και 4 μηνών με την κατηγορία ότι παρακινούσε εφήβους να αυτοκτονήσουν. Ο Μπουντέικιν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάστηκε στη Ρωσία με την κατηγορία αυτή.

Μπλε Φάλαινα: Θεωρία συνωμοσίας;

Η ιστορία του παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα» έχει πολλά «σκοτεινά» σημεία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνεται ότι οι ιστορίες αυτοκτονιών έχουν τροφοδοτηθεί από τα σκοτεινά δωμάτια του Διαδικτύου που συνήθως αποκαλούνται «creepypasta», μία παράφραση του «copy and paste» και της λέξης «creepy» (ανατριχιαστικό).

Οι χρήστες των συγκεκριμένων ιστοσελίδων «αντιγράφουν και επικολλούν» μία ιστορία τρόμου στα διάφορα σχετικά φόρουμ και έτσι αναπαράγονται μύθοι που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αρκετά επιστημονικά άρθρα έχουν αποπειραθεί να εξακριβώσουν τα στοιχεία γύρω από το «παιχνίδι των αυτοκτονιών».

Σε άρθρο της, η ιστοσελίδα του έγκυρου περιοδικού Wired αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αν και υπήρχαν αρκετές καταγεγραμμένες αυτοκτονίες νεαρών στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές σχετίζονται όντως με την «Μπλε Φάλαινα».

Τη στιγμή λοιπόν που ο Φιλίπ Μπουντέικιν βρίσκεται στην φυλακή έχοντας παραδεχτεί ότι έχει οδηγήσει αρκετά κορίτσια στην αυτοκτονία για να «καθαρίσει την κοινωνία» και ενώ οι Αρχές σε όλη την Ευρώπη προειδοποιούν τους γονείς για το επικίνδυνο παιχνίδι, μία σειρά από άρθρα έρχονται να θέσουν τις αμφιβολίες τους για διάφορους μύθους γύρω από το τρομακτικό παιχνίδι.

Συγκεκριμένα σε άρθρο της, η Corriere della Sera αμφισβητεί μία σειρά από ειδήσεις που έχουν κυκλοφορήσει για την «Μπλε Φάλαινα» κάνοντας λόγο για «αστικούς μύθους» που μετατρέπονται σε «διαφημιστικό κόλπο ενώ καταλήγουν να αναπαράγονται από τα ευρωπαϊκά Μέσα ως μία δήθεν τάση και μόδα μεταξύ των νέων».

Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία της «Μπλε Φάλαινας» έχει τροφοδοτηθεί και θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από ψεύτικες ειδήσεις (fake news): δήθεν νέα θύματα του παιχνιδιού ή ψεύτικες φωτογραφίες με νέους που χαράζουν τα σώματά τους για να περάσουν τις δοκιμασίες.

Ο κίνδυνος όμως είναι πραγματικός και οι ψευδείς ειδήσεις που γεννά το «σκοτεινό Διαδίκτυο» απλά γιγαντώνουν έναν μύθο που γοητεύει νέους και νέες που αναζητούν την αποδοχή, την ζεστασιά και την συντροφικότητα, έστω και με αγνώστους.

Κυρίως όμως θα γοητεύει όσους αισθάνονται δυνατοί αν εκπληρώσουν τους στόχους που τους τίθενται και αδύνατοι να δώσουν τέλος σε ένα τέτοιο επικίνδυνο παιχνίδι.

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν υπήρχαν ακόμα οι τηλεκάρτες στα πορτοφόλια μας, κυκλοφορούσε μεταξύ των πιτσιρικάδων ένας αστείος αστικός μύθος. Ελεγε ότι «αν τηλεφωνούσες από έναν τηλεφωνικό θάλαμο στον αριθμό 666 θα το σήκωνε ο διάβολος».

Δεν νομίζω να υπήρχε πιτσιρικάς που να το έχει ακούσει και να μην το επιχείρησε, έστω μία φορά, έστω για πλάκα.

Αυτή η αίσθηση του απαγορευμένου, του ριψοκίνδυνου πάντα θα γοητεύει τους μικρούς που ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια της εφηβείας.

Στην εποχή μας όμως δεν υπάρχουν τηλεκάρτες και οι νεαροί μπορούν να ξενυχτήσουν σερφάροντας σε έναν διαδικτυακό κόσμο όπου μπορείς να βρεις τα πάντα. Ακόμα και μύθους για ένα επικίνδυνο παιχνίδι αυτοκτονίας που σε προσκαλεί να το γνωρίσεις…