Σάλος με την αμοιβή για το εμβόλιο του κορονοϊού: Δείτε πόσα παίρνουν!

Κορονοϊός: Σάλος έχει προκληθεί από την αμοιβή-χαρτζιλίκι του προσωπικού στα κέντρα εμβολιασμού. Διαβάστε στο xristika.gr το ποσό για τους εργαζόμενους που θυμίζει… κάλαντα!

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα δουλεύουν πλέον επτά ημέρες την εβδομάδα έως τις 24:00, που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα δίνουν το «παρών» ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Και κάπου εδώ ξεκινάει το απίστευτο αλαλούμ.

Ειδικότερα, για την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών κατά της covid-19 και για το χρονικό διάστημα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, καθώς και των εμβολιαστικών κέντρων υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), με ωράριο από τις 7:00 π.μ. έως 24:00, σε δύο βάρδιες.

Ρυθμίζεται, επίσης, ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης του προσωπικού και καθιερώνεται η παροχή ποσού 20 ευρώ ανά ημέρα ανά εργαζόμενο για κάθε ημέρα απασχόλησής του κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες (αφορά και το προσωπικό των κινητών ομάδων Υγείας).

Επίσης, προβλέπεται ότι για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά της covid 19 και για το χρονικό διάστημα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, στη διαδικασία εμβολιασμού εντάσσονται ιδιωτικά πολυιατρεία, ιδιωτικά διαγωνιστικά εργαστήρια, κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους.

Τέλος, προβλέπεται η απαλλαγή των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του covid 19, της επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από οποιαδήποτε ευθύνη για γνώμη που διατύπωσαν ή για ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της οικείας Επιτροπής και δεν διώκονται ποινικά για τα ανωτέρω παρά μόνο για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης ή εξύβρισης.

Κορονοϊός: «Δεν πρέπει να εμβολιαστούν οι 30αρηδες με AstraZeneca»

Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε τον εμβολιασμό όσων ανήκουν στην ηλικακή ομάδα 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι έχουν πολύ σοβαρές ενστάσεις.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η λοιμωξιολόγος, Αθηνά Λινού, η οποία μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, τόνισε πως είναι τελείως εσφαλμένη κίνηση η απόφαση εμβολιασμού της συγκεκριμένης ηλικακής ομάδας.

«Όταν όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αν υπάρχει κίνδυνος από το AstraZeneca είναι στις νεότερες γυναίκες, αυτό είναι ένα λάθος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πρόληψης, Αθηνά Λινού, αναφορικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμών στους 30ρηδες. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι λάθος ότι άνοιξε το AstraZeneca για την ηλικία 30-40, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το να εμβολιαστούν άμεσα οι 50-60…».

«Βέβαια ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται ποτέ και μειώνεται περαιτέρω αν τηρούνται μέτρα αποστάσεων, μάσκες και πολλά test αξιόπιστα οπότε με όλα αυτά θα τα καταφέρουμε μέχρι να έρθει η στιγμή να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα πιο πολλά από τα μέτρα είναι αξιόλογα και θα βοηθήσουν», υπογράμμισε η κ. Λινού.

Κορονοϊός: Η εφιαλτική πρόβλεψη Τσιόδρα που δεν άκουσε κανείς

H Ελλάδα έχει… γονατίσει από την πανδημία, σε μια κατάσταση που έχει βγει πλέον από κάθε έλεγχο. Και όλα αυτά είχαν προβλεφθεί από τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα τον οποίο δεν άκουσε κανείς!

Στις 7 Απριλίου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εμβληματική μορφή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είχε εκτιμήσει ότι την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα -δηλαδή μεταξύ 3 και 10 Μαΐου, εάν ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 1,1, οι διασωληνωμένοι αναμένεται να φτάσουν τους 1.200.

Είχε μάλιστα τονίσει πως πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι είναι μεταξύ των ηλικιών 20-50 ετών.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσιόδρας ήταν από αυτούς τους επιστήμονες που διαφώνησε κάθετα με το άνοιγμα δραστηριοτήτων τονίζοντας ότι θα φέρει αρνητικά και τραγικά αποτέλεσματα στη διαχείριση της νόσου.

Στην ενημέρωση για τον κορονοϊό η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας μεν, έσπευσε όμως να επισημάνει ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και ο δείκτης R πάνω από τη μονάδα.

Με τον αριθμό των διασωληνωμένων να σπάει διαδοχικά τα αρνητικά ρεκόρ και με την ανακοίνωση ότι ο δείκτης R παραμένει πάνω από το 1, φαίνεται πως η πρόβλεψη του Σωτήρη Τσιόδρα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην επιβεβαίωση.

Εξάλλου, τα δύσκολα είναι μπροστά.

Σχεδόν όλοι οι επιστήμονες -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- συμμερίζονται την άποψη ότι δεν πρέπει να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ότι πρέπει στο πασχαλινό τραπέζι να καθίσουν λιγότερα από 9 άτομα που ίσχυε για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ οι συνέπειες των υπαίθριων πάρτι που στήνονται ανά την Ελλάδα εκτιμούν ότι θα φανούν σε περίπου 15 ημέρες, δηλαδή στις αρχές Μαΐου.

Και όλα αυτά, καθώς η τουριστική βιομηχανία της χώρας βαδίζει ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της Covid19

Αν και σήμερα ο κορονοϊός έχει προκαλέσει πανδημία τρομακτικής έκτασης και έντασης σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, λίγοι είναι εκείνοι που γνώριζαν ότι οι κορονοϊοί προϋπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια στον κόσμο, και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων.

Υπάρχουν στελέχη που ανήκουν στην κατηγορία των κορονοϊών, τα οποία πλήττουν ομάδες του ζωικού βασιλείου.

Ο κορονοϊός, λοιπόν, ανήκει σε μια κατηγορία ιών, που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Το 2019, εντοπίστηκε νέο στέλεχος της κατηγορίας αυτής, το οποίο προκάλεσε το ξέσπασμα μιας νέας ασθένειας στην πόλη Wuhan της Κίνας. Σήμερα ο ιός αυτός είναι πλέον γνωστός, ως η αιτία της πανδημίας COVID-19 και η επίσημη ονομασία του είναι SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2).

Είναι απαραίτητο πλέον, να γνωρίζουμε όλοι τα συμπτώματα του κορονοϊού, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα, σε περίπτωση που νοσήσουμε. Τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 εώς 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί να παρατηρηθούν μεμονωμένα, κατά ομάδες ή και καθόλου (δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακόμα σε τι βαθμό μεταδίδεται ο ιός από τα ασυμπτωματικά περιστατικά). Μερικά από τα συχνότερα είναι:

  • Ο πυρετός
  • Ο βήχας
  • Η κόπωση
  • Η απώλεια γεύσης και όσφρησης

Λιγότερο συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνους στους μύες
  • Ρίγος
  • Ξηρολαιμία
  • Συνάχι
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνο στο στήθος
  • Επιπεφυκίτιδα

Στην παραπάνω λίστα, προστίθενται κατά περίπτωση και άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα, όπως εξανθήματα, διάρροια και εμετοί. Σε περίπτωση που βιώσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, ή έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον COVID-19, καλέστε τον γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ (2105212054) για να σας καθοδηγήσουν. Μοιραστείτε μαζί τους το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και εάν έχετε πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι πρόσφατα.

Τα παιδιά έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους ενήλικες, συνήθως σε πιο ήπια μορφή, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια σοβαρότερη ασθένεια ή επιπλοκή, καθώς ο COVID-19 γίνεται επικινδυνότερος αναλογικά με την αύξηση της ηλικίας.

Σε υψηλότερο βαθμό κινδύνου βρίσκονται, επίσης, οι ασθενείς χρόνιων νοσημάτων. Μερικά από τα νοσήματα υψηλής επικινδυνότητας είναι:

  • Οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις
  • Ο καρκίνος
  • Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Ο Διαβήτης Τύπου 2
  • Η παχυσαρκία
  • Η βεβαρημένη υγεία λόγω καπνίσματος
  • Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ)
  • Η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία
  • Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων
  • Η εγκυμοσύνη

Άλλα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και την πρόκληση σοβαρότερων ασθενειών λόγω COVID-19 είναι:

  • Το άσθμα
  • Οι παθήσεις στα νεφρά
  • Οι χρόνιες παθήσεις στους πνεύμονες
  • Οι παθήσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα
  • Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης μυελού των οστών, λόγω HIV ή λήψης ορισμένων φαρμάκων
  • Ο Διαβήτης Τύπου 1
  • Η υψηλή Πίεση.

Κορονοϊός: Πώς θα το κλείσετε σωστά και άμεσα στο emvolio.gov.gr

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
  • Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.