PLUS

Σάλος με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού: Δείτε τι θέλουν να κάνουν

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Έχει ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης μία πρώτη συζήτηση για την ανανέωση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση. Πότε θα πάψουν να ισχύουν αυτά που έχουμε όσοι έχουμε κάνει την δεύτερη δόση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με απλά λόγια, η συζήτηση είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να έχουν ημερομηνία λήξης και να ανανεώνεται μόνο μετά και την «αναμνηστική» δόση.

Σε πρώτη φάση η συζήτηση αφορά τους άνω τους 65. Το θέμα έθιξε δημοσίως ο γ.γ. συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογιώργης. Μιλώντας στο Mega o γενικός γραμματέας ανέφερε πως «υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή.

Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει η δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς – χειμερινούς μήνες να γίνεται μόνο με την τρίτη δόση, καθώς πρόκειται για «ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων (…) που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο μέτρο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έλαβε προσφάτως η Γαλλία, ενώ σε δεύτερο χρόνο το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες, καθώς θεωρείται δεδομένο και λογικό πως το πιστοποιητικό δεν μπορεί να ισχύει επ’ αόριστον μετά την δεύτερη δόση.

Κατά πληροφορίες του MR συζητιέται η τρίτη δόση να είναι υποχρεωτική δύο ή τρεις μήνες μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Μόνο έτσι στα σούπερ μάρκετ οι ανεμβολίαστοι

Οι αλλαγές στα σούπερ μάρκετ είναι θέμα χρόνου, την ώρα που το 5ο κύμα της πανδημίας σαρώνει τα πάντα, με τους ανεμβολίαστους να μένουν εκτός ακόμη και από τα τρόφιμα! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Συγκεκριμένα, θα αλλάξει ο κανόνας της πληρότητας εντός των καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή ισχύει ο κανόνας 1 πελάτης ανά 2 τμ ενώ αυτό θα αλλάξει επιστρέφοντας στο κανόνα ένας πελάτης ανά 7 ή ανά 9 τμ.

Τις αλλαγές προανήγγειλε και ο αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Όπως είπε εξετάζεται το μέτρο που συζητείται είναι να αλλάξει η πυκνότητα των ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο -δηλαδή να βρίσκονται λιγότερα άτομα εντός του καταστήματος.

«Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης πριν από λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ερωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ και απάντησε πως «ασφαλώς και εξετάζεται αλλά υπάρχουν προβλήματα». «Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ούτε rapid και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει και το πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.

Ανεμβολίαστοι: «Να μην μπορούν να μπουν πουθενά»

Την ώρα που πανδημία του κορονοϊού σαρώνει τα πάντα και δεν δείχνει κανένα σημάδια ανάσχεσης και οι προτάσεις των ειδικών αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους προτείνουν… κλείδωμα σπίτια τους!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, πρότεινε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι 73 άνθρωποι, 50 εκ των οποίων στην Αττική, νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο σε διάδρομο ή κάποιον άλλον χώρο, περιμένοντας προκειμένου να μπουν σε ΜΕΘ.

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες και περιοριστούν οι ανεμβολίαστοι, σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα μπορούν «να μπουν πουθενά».

«Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δεν θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο».

«Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε» σημείωσε επίσης ο κ. Καπραβέλος.

Ανεμβολίαστοι: «Ποτέ μη λες ποτέ για lockdown»

Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να γίνει νέο lockdown, ωστόσο φαίνεται πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει πολύ διαφορετική άποψη!

«Ποτέ μη λες ποτέ» είναι η απάντηση του καθηγητή Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδη Βατόπουλου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού.

Ο καθηγητής παρά την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε σκέψη νέου lockdown αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και αναφέρει: «Ποτέ μη λες ποτέ. Διότι η επιδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα. Αν δούμε ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, στα βαριά περιστατικά, στις νοσηλείες τότε κανείς μπορεί να σκεφτεί ότι πρέπει να γίνει πρόληψη τώρα».

Ερωτώμενος μάλιστα σχετικά με ενδεχόμενο και οι εμβολιασμένοι να χρειαστεί κάποια στιγμή να δείχνουν rapid test για να μπουν σε κλειστούς χώρους, απαντά πως «Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας» χωρίς να το αποκλείει.

Ανεμβολίαστοι: Έξαλλοι με την κυβέρνηση

Δύο rapid test για όλους τους εργαζόμενους ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα ισχύσει από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα ο ανεμβολιαστος εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλλει 20 ευρώ την εβδομάδα, 80 ευρώ τον μήνα για rapid test προκειμένου να πάει στην εργασία του.

Το κόστος φτάνει τα 160 ευρώ το μήνα αν πρόκειται για ζευγάρι ενώ αν πρόκειται να πραγματοποιήσει και 2 εξόδους το μήνα το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.

Υποχρέωση για διενέργεια rapid test για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

Το τεστ θα διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία. Διενεργείται 2 φορες την εβδομάδα με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δυο τεστ.

Να σημειωθεί ότι η υποχρέωση για δυο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) μέχρι σήμερα αφορούσε τους εργαζομένους σε:

  • Εστίαση
  • Τουριστικές επιχειρήσεις
  • Μεταφορές προσώπων
  • Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές
  • Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.α.) – Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο
Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago