Ψωμί: Η ουκρανική κρίση και η αύξηση της τιμής του ψωμιού στην Ελλάδα. Πώς επηρρεάζεται από τις εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, πέραν της απειλής του πολέμου, έχουν πυροδοτήσει νέους παράγοντες που τροφοδοτούν την ανάδειξη οικονομικών κινδύνων που αφορούν στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Ρωσία και Ουκρανία, την ίδια στιγμή που αποτελούν σημείο αναφοράς για ένα ενδεχόμενο θερμό μέτωπο ρήξης στο έδαφος της Ευρώπης, δεν έχουν πάψει να είναι οι βασικοί τροφοδότες της Ε.Ε. αφενός σε φυσικό αέριο και αφετέρου σε σιτάρι.
Η εξάρτηση της Ε.Ε. και ειδικά της Κεντρικής Ευρώπης με τη Γερμανία στο κέντρο από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι γνωστός.
Οι συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία έχουν εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές σε σημείο που να αποτελούν πλέον τον ισχυρότερο παράγοντα ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός σιτηρών και ειδικά σιταριού στην Ε.Ε. με πολύ ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του στις ευρωπαϊκές αγορές.
Γεγονός που επηρεάζει, πέραν των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των συγκυριακών καιρικών συνθηκών, τη διαθεσιμότητα και τις τιμές του και για την Ελλάδα με μία ισχυρή ανοδική τάση.
Το σημείο που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι ότι παρ’ ότι η μετωπική ρήξη απειλεί να φθάσει σε σημείο βρασμού με κάποιο θερμό επεισόδιο, η σχέση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι ουσιαστική για την Ουκρανία, καθώς από τη Ρωσία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η τροφοδοσία και η ενεργειακή της επιβίωση με το φυσικό αέριο…
Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να συνυπολογίζει κανείς είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η τροφοδοσία της Ε.Ε. με αμερικανικό φυσικό αέριο (LNG) δεν μπορεί να καλύψει το ενδεχόμενο διακοπής ροής του ρωσικού αερίου, ειδικά όσον αφορά τις ανάγκες της βαριάς βιομηχανίας από την Β. Ιταλία μέχρι και τη Γερμανία ή τη Γαλλία παρά τη διαθεσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας στην τελευταία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις εντάσεις το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ ευρωπαίων βιομηχάνων της Κεντρικές Ευρώπης και Ρώσων αξιωματούχων…
Πέραν αυτών υπάρχει και ένας πολιτικός παράγοντας, ο οποίος δεν πρέπει να υποτιμηθεί τόσο όσον αφορά στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Στη Γαλλία διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών για την επιλογή του νέου Προέδρου τον Απρίλιο είναι εξαιρετικά δύσκολο για την γαλλική προεδρεία να αναλάβει ευθύνες μεγαλύτερης εμπλοκής, πολύ περισσότερο αν αυτό έχει να κάνει με θερμά επεισόδια.
Όσο για τη Γερμανία, παρά τις εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ειδικά από τη νέα υπουργό Εξωτερικών, είναι γνωστές οι ιστορικά διαμορφωμένες σχέσεις της Σοσιαλδημοκρατίας με τη Μόσχα και ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με τη βιομηχανία ενέργειας, με πρώην Καγκελαρίους να έχουν αναλάβει πολύ σημαντικές θέσεις σ’ αυτή…
Βέβαια καθώς φαίνεται η Ουάσιγκτον παρά τη στρατιωτική ετοιμότητα που έχει επιδείξει, έχει γύρει την πλάστιγγα όσον αφορά τις επιλογές της στην ουκρανική κρίση, στα οικονομικά μέτρα εις βάρος της Ρωσίας και ειδικά εναντίον του Πούτιν.
Σ’ αυτό αναμένεται να παίξει ισχυρό ρόλο το δολάριο και τα συστήματα διεθνών πληρωμών, στα οποία αυτό κατέχει κυρίαρχη θέση, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο η Μόσχα έχει αντικαταστήσει – όχι τυχαία – μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της σε χρυσό, μειώνοντας αντίστοιχα τις ποσότητες αμερικάνικου χρέους.
Σε κάθε περίπτωση η ουκρανική κρίση πέραν της στρατιωτικο-πολιτικής διάστασης φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει και να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, ανάλογα αφενός με το πόσο θα διαρκέσει και αφετέρου με το ποια θα είναι η κατάληξή της.
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτή έφερε προκάλεσαν τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Ανεπηρέαστη δεν έμεινε η αγορά, στην οποία παρατηρούνται ελλείψεις βασικών προϊόντων, καθώς και ανατιμήσεις.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο κ. Παράσχος Κατωμέρης, έμπορος στην κεντρική λαχαναγορά.
«Αυτή τη στιγμή, όπως και σε κάθε χιονιά, υπάρχουν ελλείψεις που προσπαθούμε να τις αντικαταστήσουμε με εισαγόμενα. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποια σοβαρή έλλειψη, είχαμε προνοήσει και είχαμε φέρει από το εξωτερικό κάποια προϊόντα, όπως μελιτζάνες, κουνουπίδια, άνηθο, σέλινο, μαϊντανό κ.ά.», είπε ο κ. Κατωμέρης.
Ελλείψεις παρατηρούνται σε γάλα, αυγά, αρτοσκευάσματα, ψωμί, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Την ίδια ώρα, μέσα σε μία εβδομάδα έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις σε μελιτζάνες, πιπεριές, μπρόκολο και κουνουπίδι.
«Είναι θερμοκηπίου αυτά τα προϊόντα. Για πατάτες έχουμε προνοήσει, ήρθαν ακόμα και από την Αίγυπτο, δεν έχουμε έλλειψη προς το παρόν. Όπως μας πληροφορούν οι παραγωγοί, σε προϊόντα που είναι υπαίθρια και είναι στα χωράφια που έχουν καλυφθεί με χιόνι, σε αυτά τις επόμενες δύο εβδομάδες οι τιμές θα είναι πιο ακριβές. Θα προσπαθήσουμε με τα εισαγόμενα προϊόντα να βοηθήσουμε την κατάσταση. Πριν ακόμα ξεσπάσει η κακοκαιρία, πριν από μία εβδομάδα, άρχισαν οι συνάδελφοι να προσπαθούν να αγοράσουν προϊόντα, για να μην αφήσουν εκτεθειμένες τις παραγγελίες τους», εξήγησε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι οι λαϊκές αγορές σήμερα δε θα λειτουργήσουν σε νότια και βόρια προάστια, αλλά στον Πειραιά και στα δυτικά προάστια θα λειτουργήσουν κανονικά.
Το κύμα ακρίβειας συνεχίζεται αμείωτο ρυθμό με τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις.
Μάλιστα, ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα να βάλουν «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε νέο κύμα αυξήσεων.
Αύξηση ρεκόρ που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 20%, καθιστούν ασήκωτο το καλάθι της νοικοκυράς.
Οι προμηθευτές έχουν ανακοινώσει, εδώ και καιρό τις νέες αυξημένες τιμές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 και παρά τις προσπάθειες για συγκράτηση των τιμών, αυτές είναι αναπόφευκτες σε αλεύρι, ζυμαρικά, δημητριακά, όσπρια, λάδι, αρτοσκευάσματα, κατεψυγμένα, χαρτικά, είδη προσωπικής φροντίδας.
Οι αυξήσεις θα είναι από 5% έως 20% με τη μεσοσταθμική αύξηση να είναι 8%.
Όσον αφορά τα ζυμαρικά, για αυξήσεις 38% στις χονδρικές τιμές τους προειδοποίησε ο CEO της Divella, της δεύτερης μεγαλύτερης βιομηχανίας ζυμαρικών της Ιταλίας λόγω του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Στην Ελλάδα, οι ανατιμήσεις στα ζυμαρικά φθάνουν το 9% σε 12μηνη βάση όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανέβουν ακόμη υψηλότερα λόγω της διατήρησης του ακριβού ενεργειακού κόστους.
Δεδομένου ότι οι τιμές διεθνώς αυξάνονται, κυρίως λόγω των προβλημάτων, που δημιούργησε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και της αυξημένης ζήτησης, οι αυξήσεις στο καλάθι του καταναλωτή φαίνονται ότι δεν θα είναι τόσο παροδικές όσο αναμενόταν. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…