Σάλος με το TikTok: Μήπως πρέπει να το διαγράψεις; Ο μεγάλος κίνδυνος

TikTok: Η πλατφόρμα έχει πάνω από 1 δισ. χρήστες. Η μία μετά την άλλη χώρες της Δύσης φοβούνται πως η Κίνα θα μάθει κρατικά μυστικά. Απαγορεύσεις για κρατικούς αξιωματούχους σε ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία κ.α. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στο «μάτι» της Δύσης έχει μπει για τα καλά η εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα «TikTok» με όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να την ενοχοποιούν ως «εργαλείο» παρακολούθησης στη φαρέτρα του Πεκίνου.

Πρώτες και καλύτερες οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι με την πλατφόρμα αυτή, η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών στον κόσμο ολόκληρο. Το TikTok «δαιμονοποιείται» όχι μόνο από την Ουάσινγκτον για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και άλλες δυνάμεις της Δύσης, όπως του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εις το πυρ το εξώτερον» και από την Κομισιόν

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να βάλει τέλος στη χρήση του TikTok στα κινητά τηλέφωνα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής. Η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok αφορά τόσο τα υπηρεσιακά τηλέφωνα της Ευρωπαικής Επιτροπής όσο και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στη σχετική υπηρεσία.

Το μέτρο, που λαμβάνεται με απόφαση του συμβουλίου Εσωτερικής Διοίκησης της Κομισιόν, αποσκοπεί στην προστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπηρεσιακού περιβάλλοντός της, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολούθησε η Βρετανία και η Ολλανδία

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Βρυξελλών ακολούθησε η κυβέρνηση του Λονδίνου. Η Βρετανία απαγόρευσε την εφαρμογή στις κυβερνητικές συσκευές ενώ σήμερα το ίδιο έπραξε και η Ολλανδία.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ολλανδία δεν θα επιτρέπεται σε λίγο καιρό να χρησιμοποιούν την κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα βίντεο TikTok στα επαγγελματικά τους τηλέφωνα», ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών, ακολουθώντας αντίστοιχες αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το ολλανδικό υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποθαρρύνει τη χρήση σε τηλέφωνα που διανέμει η κυβέρνηση όλων των εφαρμογών από «χώρες με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα που έχει στόχο την Ολλανδία ή τα ολλανδικά συμφέροντα».

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας «AIVD» κατέταξε την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στην «κόκκινη λίστα» των χωρών με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο κατασκοπίας.

Τέλος για τους Βέλγους κυβερνητικούς το TikTok, έρευνα και στην Ιταλία

Λίγες ημέρες νωρίτερα, και το Βέλγιο απαγόρευσε το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρία ByteDance, από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στην Ιταλία, η αρχή ανταγωνισμού της χώρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος του TikTok, με την υποψία ότι δεν εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες ελέγχου για «επικίνδυνα περιεχόμενα που προτρέπουν την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές».

Η έρευνα της ιταλικής αρχής ανταγωνισμού στοχοθετεί την ιρλανδική εταιρία TikTok Technology Limited, που είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως και την αγγλική και την ιταλική εταιρία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση.

Η ιταλική έδρα του TikTok αποτέλεσε σήμερα αντικείμενο έρευνας από την αρχή αυτή με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.

Η έναρξη της έρευνας ήλθε ύστερα από την παρουσία στην πλατφόρμα “πολλών βίντεο με νέους που υιοθετούν συμπεριφορές αυτοτραυματισμού”, σε σχέση συγκεκριμένα με την πρόκληση που ονομάζεται «french scar» (γαλλική ουλή), που έγινε viral στην Ιταλία στο δίκτυο αυτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των ανηλίκων.

Η ιταλική αρχή κατηγορεί το TikTok ότι δεν έχει εφαρμόσει «τους δικούς του κανόνες, που προβλέπουν την αφαίρεση επικίνδυνου περιεχομένου που σχετίζονται με προκλήσεις (challenges), με αυτοκτονία, αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές», ανέφερε η αρχή σε ανακοίνωση.

Η αγαπημένη πλατφόρμα έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες παγκοσμίως

Από την πλευρά της, η πλατφόρμα αμφισβητεί τις απαγορεύσεις της Δύσης λέγοντας ότι δεν της δόθηκε ουδέποτε η ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις και ότι οι κυβερνήσεις την στοχοποιούν επειδή «αγαπήθηκε» από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε διεθνές επίπεδο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα την πιο πρόσφατη έκθεση «We Are Social» για την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2023.

Αυτό που έσπειρε δαιμόνια στη Δύση ήταν ότι η υπηρεσία TikTok αναγνώρισε τον Νοέμβριο του 2022 πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών και τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοί της είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εντοπίσουν Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Το FBI και το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) ερευνούν τα γεγονότα που οδήγησαν την «ByteDance», την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για την παρακολούθηση Αμερικανών δημοσιογράφων.

Όμως, η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση και οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά.

TikTok: Τι αλλάζει το 2023

Μέρες αφότου το Κογκρέσο ψήφισε ένα δικομματικό νομοσχέδιο για τις δαπάνες, το οποίο μεταξύ άλλων απαγορεύει το TikTok από κυβερνητικές συσκευές, αξιωματούχοι λένε ότι γίνονται προσπάθειες να ρυθμιστούν περαιτέρω οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσα στο νέο έτος.

Το TikTok, μια εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, προσελκύει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες κάθε μήνα.

Οι νομοθέτες και ο διευθυντής του FBI Christopher Wray έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η ιδιοκτησιακή δομή του TikTok θα μπορούσε να καταστήσει ευάλωτα τα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα υποχρεούνται από το νόμο να παραδίδουν πληροφορίες χρηστών εάν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Το TikTok έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα δεδομένα χρηστών του στις ΗΠΑ δεν βασίζονται στην Κίνα, αν και αυτές οι διαβεβαιώσεις έχουν κάνει ελάχιστα για να μετριάσουν τις ανησυχίες.

Ο Ρεπουμπλικανός Mike Gallagher, συνέκρινε το TikTok με την «ψηφιακή φαιντανύλη» την Κυριακή, λέγοντας στο «Meet the Press» του NBC ότι πιστεύει ότι η απαγόρευση της εφαρμογής πρέπει να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο.

«Είναι πολύ εθιστικό και καταστροφικό», είπε. «Βλέπουμε ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με τον διαβρωτικό αντίκτυπο της συνεχούς χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα σε νέους άνδρες και γυναίκες εδώ στην Αμερική».

Tik Tok: Οι αλλαγές στο Facebook

Σύμφωνα με το CNBC, η πληροφοριοδότης του Facebook, Frances Haugen δήλωσε την Κυριακή ότι εφόσον οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το TikTok, το Twitter και το YouTube λειτουργούν χρησιμοποιώντας παρόμοιους αλγόριθμους, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να πιέσουν για περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους ως πρώτο βήμα.

Η Haugen είπε ότι πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο πίσω είναι οι ΗΠΑ όσον αφορά τη ρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι σαν να είμαστε πίσω στο 1965, δεν έχουμε νόμους για τη ζώνη ασφαλείας ακόμα», είπε στο NBC.

Το Κογκρέσο απέτυχε να εγκρίνει πολλά από τα πιο επιθετικά νομοσχέδια που στοχεύουν την τεχνολογία το 2022 , συμπεριλαμβανομένης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που θα απαιτούσε από τα καταστήματα εφαρμογών που αναπτύχθηκαν από την Apple και την Google να παρέχουν στους προγραμματιστές περισσότερες επιλογές πληρωμής και ένα μέτρο που επιβάλλει νέα προστατευτικά κιγκλιδώματα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο .

Το Κογκρέσο έκανε μεγαλύτερη πρόοδο φέτος από ό,τι στο παρελθόν προς ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο για τα εθνικά πρότυπα απορρήτου, αλλά παραμένει μόνο ένα συνονθύλευμα πολιτειακών νόμων που καθορίζουν τον τρόπο προστασίας των δεδομένων των καταναλωτών.

Tik Tok: Ποιοι και γιατί θέλουν να απαγορευτεί

Η TikTok έχει δεχθεί «πυρά» σχετικά με την προστασία των δεδομένων των χρηστών στις ΗΠΑ από την κινεζική κυβέρνηση.

Μάλιστα το νέο νομοσχέδιο του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, κορυφαίου Ρεπουμπλικάνου στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, και δύο βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντανακλά την τελευταία κλιμάκωση των αμερικανικών πολιτικών φορέων κατά της κινεζικής εταιρείας.

Η νομοθεσία έρχεται καθώς ορισμένες πολιτείες με επικεφαλής Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες έχουν εισαγάγει περιορισμούς σε για τη χρήση του TikTok σε συσκευές που ανήκουν στην κυβέρνηση. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τουλάχιστον επτά πολιτείες έχουν εισαγάγει τέτοια μέτρα, συμπεριλαμβανομένων του Μέριλαντ και της Νότιας Ντακότα.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις της εταιρείας του TikTok με την αμερικανική κυβέρνηση για πιθανή συμφωνία που μπορεί να επιτρέψει στην εταιρεία να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους χρήστες των ΗΠΑ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία ουσιαστική ενέργεια για να προστατεύσει τους Αμερικανούς χρήστες από την απειλή της TikTok», ανέφερε ο Ρούμπιο σε δήλωσή του.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αντί να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την επανεξέταση της εθνικής ασφάλειας του TikTok, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου αποφάσισαν να πιέσουν για μια πολιτικά υποκινούμενη απαγόρευση που δεν θα κάνει τίποτα για να προωθήσει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε εκπρόσωπος της TikTok.

«Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τα μέλη του Κογκρέσου σχετικά με τα σχέδια που έχουν αναπτυχθεί υπό την εποπτεία των κορυφαίων υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας της χώρας μας – σχέδια που βρισκόνται σε καλό δρόμο για την εφαρμογή τους – για την περαιτέρω διασφάλιση της πλατφόρμας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Η TikTok έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες με την κινεζική κυβέρνηση και ότι μια ομάδα ασφαλείας με έδρα τις ΗΠΑ αποφασίζει ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ από την Κίνα.

Η TikTok έχει, επίσης, αναγνωρίσει ότι οι υπάλληλοι που εδρεύουν στην Κίνα μπορούν επί του παρόντος να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών.