Σάλος με τις νέες τιμές ρεύματος: Αυξήσεις έως και 40% στους λογαριασμούς

Ηλεκτρικό ρεύμα:  Μπορεί να πήραμε το επίδομα ρεύματος, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική για τις τσέπες μας!

Στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα διαμορφωθούν τον Αύγουστο οι τελικές τιμές ρεύματος για τον μέσο καταναλωτή και θα είναι αυξημένες περίπου κατά 40%!

Η επιβάρυνση θα είναι τεράστια, παρά την πραγματικά “γενναία” κρατική επιδότηση που ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων από τις εταιρείες-παρόχους, τις οποίες δεν μπορεί να καλύψει εν συνόλω η κρατική επιδότηση.

Επισημαίνεται ότι στους πρόσφατους λογαριασμούς η τελική τιμή που επιβάρυνε τον καταναλωτή ήταν περίπου 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τώρα ανεβαίνει στα 15-17 λεπτά – περίπου κατά 40%!

Η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ.Σκρέκα απορροφά το 90 % της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100 % για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, το 80 % για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχεδόν 50 λεπτά / KWH ανακοίνωσαν οι εταιρίες

Κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο που ανακοίνωσαν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος.

Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο).

Στα 0,495 Euro/kWh είναι το τιμολόγιο της “Ηρων” για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 Euro/kWh της Protergia, ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές.

Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

Ο κ.Σκρέκας ανέφερε ότι το όφελος από το νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ (ενώ όπως είπε ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκαρτ.).

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε τι θα μας συμβεί το χειμώνα

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος και να θυμίζει άλλες εποχές καθώς η ενεργειακή κρίση θα μας γυρίσει στον Μεσαίωνα!

Τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων (είναι η περίπτωση που θα προκύψει σε περίπτωση μείωση ή διακοπής του εφοδιασμού με κωδικό φυσικό αέριο) προδιαγράφει το “σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας” που κατήρτισε η ΡΑΕ και απέστειλε για διαβούλευση στην Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες – μέλη.

Μεταξύ άλλων, ως “τελευταίο” από τα μέτρα που προτείνονται (στο δύσκολο σενάριο) είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές και σε “ομαδοποιημένα φορτία” ειδικά στην Αττική.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εξαιρεθούν οι ΟΤΑ, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, υποδομες τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:

*Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.

*Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.

*Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη

*Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.

*Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

*Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

*Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.

Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:

*Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.

*Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

*Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.

*Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

*Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)

*Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου .

*Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Συνολικά το σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή που σχετίζονται (εκτός από τη διακοπή του φυσικού αερίου) με βλάβες, φυσικούς κινδύνους, πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις κ.α.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι εταιρείες ρεύματος που συμμορφώθηκαν με τα στάνταρ της ΡΑΕ

Μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής η ΡΑΕ ενημερώνει πως μόλις πέντε προμηθευτές υιοθέτησαν στην προθεσμία το πρότυπο έγγραφο που πρότεινε για την αίτηση προσφοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για τις εταιρίες, Protergia της Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ Ενεργειακή, KEN και Volton.

Η ΡΑΕ, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές και να δώσει θετικό κίνητρο προς τους προμηθευτές, αποφάσισε να καθιερώσει το μέτρο της Θετικής Αναφοράς, δηλαδή, να ανακοινώνει στην ιστοσελίδα της τις εταιρείες που έχουν συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αρχής.

Η πρώτη Θετική Αναφορά περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες εταιρείες, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι
υπόλοιποι προμηθευτές δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη το πρότυπο έγγραφο.

Η ανακοίνωση

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την εποπτεία της ενεργειακής αγοράς (άρθρα 3 και 22 του ν. 4001/2011), εξέδωσε την Απόφαση 986/2021, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Απόφαση ΡΑΕ 389/2022 «Για την τροποποίηση της υπ’ αρ. 967/2021 Απόφασης ΡΑΕ «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου “Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ” και υποδείγματος “Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ” προκειμένου για την ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση των αρχών της διαφάνειας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας, σε προσυμβατικό και συμβατικό πλαίσιο» – Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο».

Βάσει της εν λόγω απόφασης, θεσπίζονται κατευθυντήριες οδηγίες για την υιοθέτηση από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ πρότυπων εγγράφων για την «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και τον «Λογαριασμό Κατανάλωσης ΧΤ». Με την ίδια απόφαση, η ΡΑΕ στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας με το πλαίσιο που διέπει τη δραστηριότητά τους (άρθρο 13 του ν. 4001/2011), την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στις αρχές της διαφάνειας, της ακρίβειας και της ευχερούς κατανόησης κατά το προσυμβατικό στάδιο βάσει του δευτερογενούς κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου όπως αυτό περιλαμβάνεται στα άρθρα 11, 12, 14, 15, 17, 18, 27 και 28 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες, καθώς και την προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού, θέτει σε εφαρμογή την πρωτοβουλία «Θετική Αναφορά».

Αποβλέποντας στον διττό σκοπό, αφενός της παροχής θετικού κινήτρου προς τους Προμηθευτές ώστε να βελτιώσουν την προσυμβατική ενημέρωση των πελατών τους, αφετέρου της προστασίας των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας της παρούσας συγκυρίας, υιοθετεί το μέτρο της ανακοίνωσης των στοιχείων των Προμηθευτών που έχουν υιοθετήσει πλήρως το πρότυπο έγγραφο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και παράλληλα το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους.

Η πρώτη «Θετική Αναφορά» εστιάζει στην πλήρη υιοθέτηση από τους Προμηθευτές του πρότυπου εγγράφου «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και της ανάρτησης αυτού στον ιστότοπό τους μέχρι την 5η Ιουλίου 2022.

Επισημαίνεται ότι η σειρά αναγραφής των Προμηθευτών είναι αλφαβητική (ελληνικά αρχικά και λατινικά στη συνέχεια).

Ενεργοί Προμηθευτές που έχουν υιοθετήσει πλήρως το πρότυπο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους προς ενημέρωση των υφιστάμενων και δυνητικών πελατών τους:

ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. /PROTERGIA
ELPEDISON A.E.
ΚΕΝ Α.Ε.
VOLTON A.E.