Σάλος με την Τράπεζα Πειραιώς: Δείτε τι κάνει στους υπαλλήλους της

Τράπεζα Πειραιώς: Πιέζει για «εθελούσιες» απολύσεις αλλά την ίδια ώρα κάνει «οικονομικές» προσλήψεις. Δείτε όλες τις εξελιξείς στο xristika.gr…

Την ώρα που η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εξωθεί σε «εθελούσια» ανεργία εκατοντάδες έμπειρους τραπεζικούς υπαλλήλους επικαλούμενη την ανάγκη μείωσης των λειτουργικών εξόδων και ταυτόχρονα μεθοδεύει σειρά παράνομων αποσχίσεων απαξιώνοντας εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και κερδοφόρες υπηρεσίες, την ίδια ώρα αναζητά νέους εργαζομένους για να κάνει προσλήψεις!!!

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ).

Μάλιστα ανάμεσα στους υπαλλήλους που αναζητά για πρόσληψη η Τράπεζα, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, είναι και μια ειδική κατηγορία νέων με κριτήρια να είναι αριστούχοι σχολών ΑΕΙ και τέκνα πρώην ή εν ενεργεία στρατιωτικών. Ανάμεσα στα προσόντα που ζητούνται είναι να «διαθέτουν ευελιξία μετακίνησης/μετεγκατάστασης σε όλη την Ελλάδα»!

Είναι φανερό ότι η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να απολύσει έμπειρους και με κατοχυρωμένα δικαιώματα εργαζόμενους που τους θεωρεί …«ακριβούς» για να προσλάβει νέους και «φθηνότερους» υπαλλήλους χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα που θα τους μετακινεί σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τις ανάγκες της, κάτι που ήδη προσπαθεί να επιβάλλει και στο υπάρχον προσωπικό με απειλές και απολύσεις!

Μάλιστα μέσω της συγκεκριμένης αγγελίας γίνεται επίσης φανερό ότι η Τράπεζα προσπάθεια να προσεγγίσει ως πελατολόγιο της και το πολυπληθές κοινωνικό σώμα των στρατιωτικών…

Η σχετική προκήρυξη, όπως σημειώνει ο Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ πέραν του σοκ της πρώτης εντύπωσης ότι το «αφεντικό τρελάθηκε», καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία έχει κατά καιρούς επικαλεσθεί η Διοίκηση προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετική συρρίκνωση του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα:

Πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κάποιος σοβαρά ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό τραπεζοϋπαλλήλων και ταυτόχρονα να αναζητά να προσλάβει νέους χωρίς προϋπηρεσία στον κλάδο;

Η θέσπιση ως βασικού κριτηρίου πρόσληψης, της ιδιότητας του τέκνου αξιωματικού, αποδομεί στην πράξη κάθε έννοια αξιοκρατίας, διαφάνειας και ισότητας ευκαιριών που πρέπει να διέπει την μεγαλύτερη συστημική Τράπεζα της χώρας.

Η υποτιθέμενη αναγκαιότητα μείωσης του προσωπικού, δεν υπαγορεύεται ούτε από τον ανταγωνισμό, ούτε καν από την στρατηγική επιλογή μείωσης του κόστους λειτουργίας, αλλά από την μύχια επιθυμία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα προορίζονται για εκλεκτούς, προερχόμενους από κέντρα και παράκεντρα εξουσίας.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύονται και οι τεράστιες ευθύνες των προθύμων συμμάχων της Διοίκησης, οι οποίοι υπηρετώντας το αφήγημα της βίαιης συρρίκνωσης του προσωπικού, υπόσχονται τραπεζοϋπαλληλικούς λαγούς με πετραχήλια, σε όσους οδηγούνται σε απόσχιση παράνομα και εκβιαστικά.

Παρότι η Διοίκηση δεν σταματά να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, μας προσφέρει άλλη μια απτή απόδειξη του ότι ο αγώνας μας για την προστασία των θέσεων εργασίας είναι και δίκαιος και υπηρετεί το πραγματικό συμφέρον της Τράπεζας.

Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα ΟΛΟΙ μαζί, ακόμη κι αν δεν έχουμε μπάρμπα στη Κορώνη.

Τράπεζα Πειραιώς: Προχωρά σε νέα απόσχιση τμήματος

Σε νέα απόσχιση τμήματος προχωρά η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, επιδιώκοντας να μεταφέρει περίπου 60 εργαζομένους των τμημάτων Διαχείρισης Ακινήτων σε θυγατρική εταιρεία της.

Εναντίον των νέων αντεργατικών σχεδιασμών της Τράπεζας, τάσσονται οι εργαζόμενοι εκφράζοντας την αντίθεση τους στην μεταφορά του προσωπικού εκτός της Τράπεζας. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόκειται για την τέταρτη απόσχιση τμήματος στην οποία προχωρά η Τράπεζα. Οι τραπεζίτες με τις συγκεκριμένες μεθόδους επιδιώκουν να «κομματιάσουν» τις υπηρεσίες σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και αποδοχών με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Μάλιστα την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση διαβούλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς με τη Διοίκηση αναφορικά με την απόσχιση των εργασιών των τμημάτων Διαχείρισης Ακινήτων και τη μεταφορά των εργαζομένων σε αυτά, προς θυγατρική εταιρεία.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου τα μέλη του επανέλαβαν την πάγια θέση τους ενάντια στη μεταφορά εργασιών και εργαζομένων σε εταιρείες εκτός Τράπεζας, ειδικά, με τα όσα ελάχιστα ορίζει το Π.Δ. 178/2002.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση τους:

Από την πλευρά της, η Διοίκηση της Τράπεζας δήλωσε την αναγκαιότητα στον επιχειρηματικό της σχεδιασμό, να συγχωνεύσει τέσσερεις διαφορετικές υπηρεσίες, εντός και εκτός Τράπεζας, σε μία θυγατρική, ώστε η διαχείριση των ακινήτων να πραγματοποιείται από μία εταιρεία και να αποκομίσει οικονομίες κλίμακος.

Ο Νόμος 4601/2019, που άνοιξε την πόρτα των αποσχίσεων στις τράπεζες, είναι η αφετηρία όλων όσων συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με τις αποσχίσεις. Θεωρούμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε, ότι ο Σύλλογος ήταν ενάντια στην ψήφιση αυτού του Νόμου και πραγματοποίησε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις και ενέργειες, προκειμένου να μην περάσει. Στον αντίποδα, σύλλογοι που σήμερα εναντιώνονται στις αποσχίσεις, τήρησαν σιγή ιχθύος, για γνωστούς πολιτικούς λόγους. Η υποκρισία άλλωστε, γεννιέται, όταν εκλείπει η μνήμη. Η αποτροπή των αποσχίσεων μπορεί να γίνει μόνο με νομοθετική παρέμβαση. Διαφορετικά ο άλλος τρόπος είναι μέσω Συλλογικής Συμφωνίας, να διατηρηθεί το Δίκαιο εκείνο που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες Συμφωνίες και ουσιαστικά υπερβαίνει το Νόμο.

Το παραπάνω δεδομένο το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς και οι εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι στη διαχείριση ακινήτων, οι οποίοι ζήτησαν τη διαπραγμάτευση συμφωνίας, ανεξάρτητα από όσα μεγαλόστομα περιγράφουν άλλοι σύλλογοι στις ανακοινώσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς, στη χθεσινή διαβούλευση, καλέσαμε τη Διοίκηση να προσέλθει σε διαπραγμάτευση, για τη διαμόρφωση Συμφωνίας που θα κατοχυρώνει απόλυτα και θεσμικά την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα των εν λόγω τραπεζοϋπαλλήλων, προσθέτοντας δικαιώματα και όχι αφαιρώντας.

Η Διοίκηση δεσμεύτηκε να μας απαντήσει στην επόμενη συνάντηση σε σχέση με τις θέσεις μας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Σύλλογος λειτούργησε σε όλες τις περιπτώσεις που η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιχείρησε να εφαρμόσει τον Νόμο 4601/2019, αποτελεί κέρδος για τον κλάδο μας. Υπογράψαμε Συμφωνίες που κατοχυρώνουν απόλυτα στους εργαζόμενους την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου εσαεί.

Εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε, θωρακίζοντας τις Συμφωνίες, μέχρι να ισχυροποιηθούν τα σωματεία που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τη δική μας αρωγή έχουν ιδρύσει. Και σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε μαζί τους, γιατί δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι είμαστε συνάδελφοι και ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες.