Σάλος με την ελιά της Καλαμάτας: Εμφύλιος «πόλεμος» και δικαστήρια

Ελιά Καλαμάτας: Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ εξαγωγών ελιάς ποικιλίας Καλαμών εξαιτίας της πολυετούς διαμάχης του κλάδου με τους φορείς της Μεσσηνίας, οι οποίοι εκπροσωπούν την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Αυτή τη φορά η «μάχη» μεταφέρεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς στις 13 Απριλίου εκδικάζεται η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι Μεσσήνιοι κατά της υπουργικής απόφασης Αποστόλου, με την οποία η ποικιλία Ελιά Καλαμών μπορεί να χρησιμοποιεί την επωνυμία Kalamata Olives, χωρίς φυσικά τη σήμανση ΠΟΠ, για την πώλησή της στις αγορές εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και διεθνώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Δεδομένου ότι η η ελληνική ποικιλία επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας (Kalamata variety), όπως δημοσιεύεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουυλίου (International Olive Council), αποτελεί δημοφιλή ιστορική, διεθνή εμπορική ονομασία για τις εξαγωγές του προϊόντος (Kalamata Olives) ήδη από το 1930 οι παραγωγοί, μεταποιητές και εξαγωγείς της συγκεκριμένης ποικιλίας επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη του προϊόντος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πλευρά του κλάδου της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, η φήμη και η εμπορική αναγνωρισιμότητα της ποικιλίας αυτής προϋπήρχαν για δεκαετίες πριν από την αναγνώριση της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας.

Σημειώνεται ότι η ποικιλία Ελιά Καλαμών καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη Λακωνία, την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, ενώ οι εξαγωγές της αγγίζουν σήμερα τους 60.000 τόνους ετησίως και η αξία της ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η ετήσια παραγωγή της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας/PDO Elia Kalamatas, περιορισμένη στα όρια του Νομού Μεσσηνίας, ανέρχεται στους 2.000 τόνους, ενώ η τελική ποσότητα προϊόντος ΠΟΠ που συσκευάζεται περιορίζεται σε κάποιες εκατοντάδες τόνους ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό, φορείς όπως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα βρεθούν σε δεινή θέση εφόσον ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Κι αυτό γιατί θα πρέπει να αποσύρουν από τα ράφια των διεθνών αγορών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς κ.λπ., τα προϊόντα τους με την επωνυμία Kalamata Οlives.

Αλλωστε, πολύ πριν υπογραφεί η απόφαση Αποστόλου κατοχυρώνοντας για τις ελιές Καλαμών την επωνυμία Kalamata Olives, οι Αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν τους Ελληνες εξαγωγείς της συγκεκριμένης ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς ότι αποσύρουν από τα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν Kalamata Olives, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προχωρήσει και στελέχη του λιανεμπορίου της ιταλικής αγοράς.

Από την πλευρά τους, οι τοπικοί φορείς της Μεσσηνίας αναφέρουν ότι η εμπορική επωνυμία Kalamata Olives για τις Ελιές Καλαμών θα δημιουργήσει σύγχυση στις αγορές του εξωτερικού σε σχέση με το δικό τους προϊόν ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας/ PDO Elia Kalamatas.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι η αποδοχή μιας τέτοιας επωνυμίας θέτει σε κίνδυνο την ελληνικότητα του προϊόντος, καθώς η ονομασία Kalamata Olives μπορεί να χρησιμοποιείται στη σήμανση του τελικού προϊόντος από οποιαδήποτε άλλη χώρα πέραν της Ελλάδας, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο κ.λπ.

Αντίθετα, ο κλάδος της Ελιάς Καλαμών υποστηρίζει ότι η αναγραφή της ποικιλίας του προϊόντος εξασφαλίζει τον ισότιμο ανταγωνισμό για τους ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητές της υπόλοιπης Ελλάδας σε σχέση με αυτούς του Νομού Μεσσηνίας, ενώ παράλληλα τους ισχυροποιεί στις αγορές του εξωτερικού απέναντι σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Η λύση λοιπόν του… γόρδιου δεσμού αναμένεται να δοθεί στην αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ελιά Καλαμάτας: «Πόλεμος» και με τη φέτα!

Μια «βόμβα»… κοροϊδίας φτάνει σε χιλιάδες τραπέζια καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν για φέτα κάτι που δεν την πλησιάζει καν σε σύσταση!

Την ώρα που η φέτα δέχεται τεράστιο ανταγωνισμό από παραποιημένα προϊόντα που διακινούνται ως «feta style» και «feta type», ελληνική εταιρεία φέρεται ότι εξήγαγε στη γερμανική αγορά νοθευμένη φέτα με αγελαδινό γάλα.

Μάλιστα το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25 ζητούν άμεση αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με κατάθεση σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή.

Αντί για 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα, όπως ορίζουν οι εκ νόμου προδιαγραφές για τη φέτα, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, εξήγαγε στη Γερμανία «φέτα» που είχε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος, σε ποσοστό από 50% έως 80%!

Τη μαϊμού φέτα αποκάλυψε δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία. Η εν λόγω έρευνα έγινε με πρωτοβουλία εμπορικής επιχείρησης ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Αμβούργο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας γνωστοποιήθηκαν/καταγγέλθηκαν προς τα αρμόδια ελληνικά θεσμικά όργανα (Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ελληνικό προξενείο στη Γερμανία, αλλά και την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και ξεχωριστά σε κάθε μέλος της.

Αφορμή για την έρευνα ήταν η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του προϊόντος, το οποίο διακινούνταν μέσω εκπτωτικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Γερμανία. Η τελική τιμή στο σούπερ μάρκετ ήταν 1,39 ευρώ/200 γραμμάρια, δηλαδή 6,95 ευρώ/κιλό και προέκυπτε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Έτσι η εταιρεία πήρε απ’ τα ράφια των σούπερ μάρκετ τυχαία σφραγισμένα δείγματα στην αρχική συσκευασία και τα έστειλε για εξέταση σε δύο διαφορετικά διαπιστευμένα και εξειδικευμένα εργαστήρια.

Το προϊόν, που ήταν σε ειδικές συσκευασίες τεμαχισμένο σε άλμη, αποσύρθηκε από τα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ.

Τα στοιχεία της καταγγελίας επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού διατάχθηκε η διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού, το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.

Από την πλευρά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε, σύμφωνα με την Οργάνωση, η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι η καταγγελλόμενη εταιρεία συμμετείχε στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και της ζητήθηκε η παραίτηση της, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.

Μάλιστα σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης ανέφερε: «Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες».

Λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει στο εξωτερικό για τη φέτα οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας αλωνίζουν όλη την Ελλάδα για να βρουν πρόβειο γάλα λένε οι κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν αυξηθεί επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2018. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, με αυτές τις τιμές και δεδομένου ότι έχουν σταματήσει οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι ελληνικές εταιρείες για παραγωγή κυρίως προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για ξένους λιανέμπορους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Με λίγα λόγια μπαίνουν μέσα. Εξ ου και τα φαινόμενα παραποίησης.

Παρότι από το περασμένο καλοκαίρι οι ποινές για τη νοθεία ΠΟΠ προϊόντων έχουν γίνει αυστηρότερες οι διατάξεις της νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη αποκτήσει εκτελεστικό χαρακτήρα λένε παράγοντες του γαλακτοκομικού κλάδου. Στο νόμο προβλέπεται μεταξύ άλλων ποινή φυλάκισης 2 ετών με χρηματική ποινή από 100 έως 360 ημερήσιες μονάδες, ύψους 10 έως 100 ευρώ εκάστη, διοικητικό πρόστιμο από 30.000 ως 300.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις και από 0,5% ως 6% του περυσινού ετήσιου τζίρου της εάν πρόκειται για εταιρεία με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα μπορεί να επιβληθεί προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται μόνιμα η πιστοποίηση Π.Ο.Π.