Σάλος με τα καυσόξυλα: Έκτακτη ανακοίνωση για τις τιμές τους

Θέρμανση: Ερχεται διατίμηση στα καυσόξυλα. Το πλαφόν «κόφτης» και πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Άμεση ρύθμιση για τη θέρμανση με καυσόξυλα, η οποία δεν θα επιτρέπει να αυξάνεται η σημερινή λιανική τιμή πάνω από ένα όριο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σε διατίμηση του κόστους των καυσόξυλων προχωρά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις στη θέρμανση με τον συγκεκριμένο τρόπο που έχουν εμφανιστεί στην αγορά, καθώς χιλιάδες καταναλωτές έχουν σπεύσει να προμηθευτούν ξύλα για τον ερχόμενο, δύσκολο χειμώνα, εκτοξεύοντας την ζήτηση και τις τιμές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ημερησίας», η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ρύθμιση για την διατίμηση της λιανικής τιμής στα καυσόξυλα, με μηχανισμό που θα λαμβάνει υπόψη του την περσινή τιμή.

Θέρμανση: Πως θα λειτουργεί ο μηχανισμός της διατίμησης

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ρύθμιση η οποία δεν θα επιτρέπει να αυξάνεται η σημερινή λιανική τιμή πάνω από ένα όριο συγκριτικά με την περσινή τιμή.

Θέρμανση: Το ποσοστό – κόφτης

Ειδικότερα, ο μηχανισμός της διατίμησης αναμένεται να βασίζεται σε ένα ποσοστό το οποίο θα λειτουργεί ως «κόφτης» στις υπέρογκες αυξήσεις συγκριτικά με τις περσινές τιμές.

Το επικρατέστερο ποσοστό «κόφτης» αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι το 50%, αλλά αναμένεται να κλειδώσει πιθανότατα αύριο ή τα επόμενα 24ωρα σε ειδική σύσκεψη στο ΥΠΑΝ.

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση φέτος στην λιανική τιμή των καυσόξυλων δεν μπορεί να είναι 51% και πάνω αυξημένη συγκριτικά με πέρσι.

Εφόσον η διατίμηση μπει στο 50% αυτό θα μεταφραστεί στην πράξη ως εξής:

-Έστω πως πέρυσι ο τόνος κόστιζε 100€

-Φέτος δεν μπορεί να κοστίζει πάνω από 150€ (αύξηση έως 50%)

Οι ίδιες πηγές λένε πως οι σχετικές ρυθμίσεις θα μπουν σύντομα σε ισχύ, ώστε να ρυθμιστεί η αγορά εν όψει του χειμώνα.

Θέρμανση: Νέα ποσά και νέοι δικαιούχοι του επιδόματος- Υπολογίστε τι ποσό θα λάβετε ανά περιοχή

Αυξάνεται η περίμετρος των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης αλλά και το ποσό βάσης, προκειμένου να καταβληθεί μεγαλύτερο ποσό σε περισσότερους δικαιούχους.

Ωφελημένοι θα είναι και όσοι πέρυσι δεν έλαβαν το συγκεκριμένο επίδομα αφού επέλεξαν κλιματιστικά για να ζεσταθούν.

Ειδικότερα όσοι τον περυσινό χειμώνα έκαναν χρήση των κλιματιστικών και βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, φέτος θα μπορούν να να θερμανθούν με φτηνό πετρέλαιο, εάν διαθέτουν καλοριφέρ που λειτουργεί με με καυστήρα πετρελαίου.

Θέρμανση: Ποσό βάσης

Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του επιδόματος με βάση τις βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι για όλους.

Ειδικά όμως για τους νέους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το ποσό βάσης θα είναι διπλό, δηλαδή 700 ευρώ, εφόσον όμως δεν καταναλώσουν φυσικό αέριο.

Επομένως με βάση τα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια οι νέοι δικαιούχοι που θα προκύψουν, αλλά και εκείνοι που πέρυσι ενώ δικαιούνταν το επίδομα δεν αγόρασαν πετρέλαιο επειδή θερμαίνονταν με τα κλιματιστικά, εφόσον φέτος χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν επιδότηση με ποσό βάσης 700 ευρώ.

Θέρμανση: Τελικά ποσά

Αναφορικά με τις βαθμοημέρες που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.

Αυτό σημαίνει πως το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Έτσι το ποσό για τον άγαμο θα μπορεί να κλιμακώνεται από 100 ευρώ (εφόσον παραμείνει ίδιο το ελάχιστο πλαφόν επιδότησης) έως 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.λπ.

Θέρμανση: Νέα εισοδηματικά κριτήρια

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Για τις οικογένειες τα εισοδηματικά όρια διαμορφώνονται ως εξής:

-Σε 27.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο

-Σε 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα

-Σε 33.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.

Θέρμανση: Ενδεικτικά παραδείγματα

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 210 ευρώ.

Για νέο δικαιούχο που διαμένει στο κέντρο της Αθήνας και έχει δύο τέκνα, θα λάβει επίδομα θέρμανσης ύψους 420 ευρώ.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 348 ευρώ.

Στην Κοζάνη (με συντελεστή 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 570 ευρώ.

Για παράδειγμα :

Αθήνα

 • Δικαιούχος του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350€ Χ 0,43 = 150€.
 • Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20%.
 • Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 210 ευρώ κ.ο.κ.

Εφόσον ο ίδιος δικαιούχος είναι νέος δικαιούχος: 

 • Άγαμος στον Δήμο Αθηναίων: 700€ Χ 0,43 = 301€.
 • Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20%.
 • Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 420 ευρώ κ.ο.κ.

Θεσσαλονίκη

 • Οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350€ Χ 0,71 = 248,5€.
 • Εάν υπάρχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 292,2 ευρώ,
 • Εάν υπάρχουν 2 παιδιά το επίδομα ανεβαίνει στα 348 ευρώ κ.ο.κ.

Εφόσον ο ίδιος δικαιούχος είναι νέος δικαιούχος: 

 • Άγαμος στον Δήμο Θεσσαλονίκης: 700€ Χ 0,71 = 497€.
 • Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20%.
 • Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 596 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 696 ευρώ κ.ο.κ.

Με την ίδια λογική μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να υπολογίσουν το επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται – αν δικαιούνται – ανάλογα με τον συντελεστή της περιοχής τους.

Θέρμανση: Νέα εισοδηματικά κριτήρια

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Έτσι :

 • Άγαμος : 16.000€ (από 14.000€)
 • Έγγαμος: 24.000€ (από 20.000€)
 • +3.000€ για κάθε παιδί

Έτσι, τα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες αυξάνονται:

 • Σε 27.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
 • Σε 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
 • Σε 33.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.

Θέρμανση: Πώς θα υπολογίσετε το νέο επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Π.χ. για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150,5. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%.

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,71 = 248,5, με προσαύξηση 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.