iPhone: Επιτήδειοι αποκλείουν τους χρήστες από τα κινητά τους. Τι πρέπει να κάνετε άμεσα για να προστατευτείτε εσεις και το iPhone που έχετε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Πολλοί είναι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που σκέφτονται τι θα κάνουν εάν πέσουν θύματα ληστείας και τους αφαιρέσουν τη συσκευή.
Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, κυκλοφορεί σε social media και ιστοσελίδες μια πολύπλοκη αλλά ανησυχητική μέθοδος -με την οποία κλέφτες «μπλοκάρουν» τους χρήστες iPhone με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στη συσκευή και τα αρχεία τους. Πρόκειται για το «κλειδί ανάκτησης».
Ειδικότερα, ορισμένοι κλέφτες iPhone εκμεταλλεύονται αυτή τη ρύθμιση ασφαλείας, η οποία καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των ιδιοκτητών στις φωτογραφίες, τα μηνύματα, τα δεδομένα και άλλα στοιχεία τους, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Κάποια θύματα δήλωσαν επίσης ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους άδειασαν αφού οι κλέφτες απέκτησαν πρόσβαση στις οικονομικές εφαρμογές τους.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το παραπάνω είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Απαιτεί από έναν εγκληματία να παρακολουθεί ουσιαστικά έναν χρήστη iPhone να πληκτρολογεί τον κωδικό πρόσβασης της συσκευής -για παράδειγμα, κοιτάζοντας πάνω από τον ώμο του σε ένα μπαρ ή ένα αθλητικό γεγονός- ή να χειραγωγεί τον ιδιοκτήτη της συσκευής ώστε να μοιραστεί τον κωδικό του. Και όλα αυτά προτού κλέψουν φυσικά τη συσκευή.
Από εκεί και πέρα, όμως, ένας κλέφτης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον κωδικό πρόσβασης για να αλλάξει το Apple ID της συσκευής, να απενεργοποιήσει το «Find my iPhone» ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί η τοποθεσία του και στη συνέχεια να επαναφέρει το κλειδί ανάκτησης, έναν πολύπλοκο κωδικό 28 ψηφίων που προορίζεται να προστατεύει τους ιδιοκτήτες του από τους διαδικτυακούς χάκερ.
Η Apple απαιτεί αυτό το κλειδί για την επαναφορά ή την ανάκτηση πρόσβασης σε ένα Apple ID, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια του χρήστη, αλλά αν ένας κλέφτης το αλλάξει, ο πραγματικός ιδιοκτήτης δεν θα έχει τον νέο κωδικό και θα αποκλειστεί από τον λογαριασμό.
«Συμπάσχουμε με τους ανθρώπους που είχαν αυτή την εμπειρία και παίρνουμε πολύ σοβαρά όλες τις επιθέσεις εναντίον των χρηστών μας, όσο σπάνιες και αν είναι», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple σε δήλωσή του στο CNN.
«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα κάθε μέρα για να προστατεύουμε τους λογαριασμούς και τα δεδομένα των χρηστών μας και πάντα διερευνούμε πρόσθετες προστατευτικές λύσεις ενάντια σε νέες απειλές όπως αυτή», προσθέτει.
Στην ιστοσελίδα της, η Apple προειδοποιεί ότι «είστε υπεύθυνοι για τη διατήρηση της πρόσβασης στις αξιόπιστες συσκευές σας και στο κλειδί ανάκτησης. Εάν χάσετε και τα δύο αυτά στοιχεία, μπορεί να κλειδωθείτε οριστικά από τον λογαριασμό σας».
Ο Jeff Pollard, αντιπρόεδρος και κύριος αναλυτής της Forrester Research, δήλωσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να προσφέρει περισσότερες επιλογές υποστήριξης πελατών και «τρόπους πιστοποίησης των χρηστών της Apple ώστε να μπορούν να επαναφέρουν αυτές τις ρυθμίσεις».
Προς το παρόν, ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από βήματα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες για να προστατευτούν ενδεχομένως από το να τους συμβεί αυτό.
Το πρώτο βήμα είναι η προστασία του κωδικού πρόσβασης.
Ένας εκπρόσωπος της Apple δήλωσε στο CNN ότι οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το Face ID ή το Touch ID όταν ξεκλειδώνουν το τηλέφωνό τους σε δημόσιο χώρο για να μην αποκαλύπτουν τον κωδικό τους σε οποιονδήποτε μπορεί να παρακολουθεί.
Οι χρήστες μπορούν επίσης να ορίσουν έναν μεγαλύτερο, αλφαριθμητικό κωδικό πρόσβασης που είναι πιο δύσκολο να τον ανακαλύψουν οι κακοποιοί.
Οι κάτοχοι συσκευών θα πρέπει επίσης να αλλάζουν τον κωδικό πρόσβασης αμέσως εάν πιστεύουν ότι κάποιος άλλος τον έχει δει.
Ένα άλλο βήμα που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί είναι ένα… hack που δεν υποστηρίζεται απαραίτητα από την Apple, αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
Μέσα από τη ρύθμιση Screen Time ενός iPhone, η οποία επιτρέπει στους κηδεμόνες να ορίσουν περιορισμούς σχετικά με το πώς τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τη συσκευή, υπάρχει η επιλογή να οριστεί ένας δευτερεύων κωδικός πρόσβασης που θα απαιτείται από κάθε χρήστη πριν μπορέσει να αλλάξει επιτυχώς ένα Apple ID.
Με την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας, ένας κλέφτης θα καλείται να δώσει αυτόν τον δεύτερο κωδικό πρόσβασης πριν αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης ενός Apple ID.
Τέλος, οι χρήστες μπορούν να προστατεύονται με την τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του iPhone – μέσω iCloud ή iTunes – ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση κλοπής του iPhone.
Παράλληλα, οι χρήστες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποθηκεύουν σημαντικές φωτογραφίες ή άλλα ευαίσθητα αρχεία και δεδομένα σε άλλη υπηρεσία cloud, όπως το Google Photos, το Microsoft OneDrive, το Amazon Photos ή το Dropbox.
Αυτό δεν θα αποτρέψει έναν δράστη από το να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή, αλλά θα περιορίσει κάποιες από τις επιπτώσεις.
Ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας των iPhone τηλεφώνων, επιτρέπει την πρόσβαση στην συσκευή από απατεώνες, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρει του χρήστες από το να βρουν την κλεμμένη συσκευή τους.
H Wall Street Journal αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο, ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας της συσκευής με το όνομα recovery key, μπορεί να γίνει exploited από το “bad actors”.
Το Bad Actors είναι ένα εργαλείο που κλειδώνει αποτρέπει τους ιδιοκτήτες της συσκευής από το να κάνουν χρήση της, κλειδώνοντάς τους. Η WSJ αναφέρει τον χρήστη Creg Frasca, που είναι κλειδωμένος από την συσκευή του από τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Frasca δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να πετάξει μέχρι το Cupertino, προκειμένου να αποδείξει στην Apple πως αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της συσκευής, αλλά και να πληρώσει 10.000 δολάρια, ώστε να πάρει πίσω τον έλεγχο της συσκευής του.
Αυτά γιατί στην συσκευή έχει φωτογραφίες 8 ετών από τις κόρες του που δεν θέλει να χάσει για κανένα λόγο.
Όμως ο Frasca δεν είναι ο μόνος, καθώς υπάρχουν πολλοί χρήστες με το ίδιο πρόβλημα.
Κάποιος έκλεψε το κινητό του Frasca σε ένα μπαρ στο Σικάγο και χρησιμοποίησε τοn κωδικό ξεκλειδώματος, που πιθανότατα είδε πριν κλέψει την συσκευής, για να αλλάξει τον κωδικό του Apple ID του.
Αργότερα σιγούρεψαν πως ο Frasca δεν θα μπορέσει να πάρει τον έλεγχο της συσκευής του ξανά, ενεργοποιώντας το recovery key.
Το recovery key κυκλοφόρησε αρχικά το 2020 από την Apple.
Όταν ενεργοποιείται, δημιουργεί έναν κωδικό 28 ψηφίων, που απαιτείται κάθε φορά που ο χρήστης θέλει να αλλάξει τον κωδικό του για το Apple ID. Αν όμως ο χρήστης δεν το έχει ενεργοποιήσει και το κάνουν αυτοί που κλέψουν την συσκευή του, τότε ο χρήστης χάνει την πρόσβαση στον λογαριασμό του και δεν υπάρχει γυρισμός.
Η Apple μέσω εκπροσώπου της δήλωσε:
“Συμπονούμε τους ανθρώπους που είχαν αυτή την εμπειρία και παίρνουμε όλες τις επιθέσεις στους χρήστες μας πολύ σοβαρά, ανεξάρτητα από το πόσο σπάνιες είναι.
Εργαζόμαστε ακούραστα καθημερινά για να προστατεύσουμε τους λογαριασμούς και τα δεδομένα των χρηστών μας και πάντα διερευνούμε πρόσθετες προστασίες έναντι αναδυόμενων απειλών όπως αυτό.”
Για να δημιουργήσετε το security key μπορείτε να πάτε στο iPhone ή το iPad σας και να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες:
Το πρόβλημα με αυτή την υλοποίηση είναι πως μπορείτε εύκολα να χάσετε το recovery key, είτε το έχετε σε χαρτί είτε αποθηκευμένο κάπου ψηφιακά.
Αν συμβεί αυτό, τότε πείτε αντίο στα δεδομένα σας, αν χάσετε το τηλέφωνό σας, μια για πάντα. Από την άλλη αν δεν το χάσετε και βρείτε ένα τρόπο να μην χαθεί και να είναι ασφαλές, τότε σε περίπτωση κλοπής κρατάτε τα δεδομένα σας και τους κωδικούς σας ασφαλείς.
Στην περίπτωση που έχετε το recovery key, η Apple θα σας ζητήσει την χρήση του, μαζί με ένα τηλέφωνο που έχετε δηλώσει και μια Apple συσκευή για να κάνετε την διαδικασία.
Όμως ακόμα και η Apple παραδέχεται πως η απώλεια του recovery key σημαίνει πως θα κλειδωθείτε εκτός του λογαριασμού σας μόνιμα.
Μάλιστα τα μέρη με πολύ κόσμο είναι κοινός τόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο αν σας κλέψουν την συσκευή, όπου αρκετοί μπορούν να δουν τον κωδικό για να ξεκλειδώσει η συσκευή σας.
Αν ο κλέφτης δει τον κωδικό μετά μπορεί εύκολα να κλέψει την συσκευή σας και να σας κλειδώσει για πάντα.
Στην συνέχεια ενεργοποιεί το recovery key και σας κλειδώνει για πάντα εκτός του λογαριασμού σας.
Μέχρι στιγμής μόνο ένας χρήστης κατάφερε να βγάλει άκρη με την Apple.
Ο λόγος γι ατον Terry Allen, που μετά από μήνες προσπαθειών με Apple, έπεσε πάνω σε έναν καλό εκπρόσωπο, που αφιέρωσε χρόνο για να κάνει στον Allen ερωτήσεις ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του Allen.
Στην συνέχεια απενεργοποίησε το recovery key και ο Allen είχε ξανά πρόσβαση στα δεδομένα του και τις φωτογραφίες του που ήταν και ο λόγος που αφιέρωσε τόσους μήνες από τη ζωή του, ώστε να βγάλει άκρη.
Ο ίδιος δήλωσε πως στάθηκε τυχερός και πλέον κρατάει πάντα backup από τις φωτογραφίες του.
Καλό είναι λοιπόν να χρησιμοποιούμε δυνατούς κωδικούς για τις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την συσκευή με το FaceID.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…