Σκλαβενίτης: Καζάνι που…. βράζει θυμίζει ο Σκλαβενίτης το τελευταίο διάστημα.
«Την Δευτέρα 20 Νοέμβρη τα επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου «Σκλαβενίτη» Βόρειου Ελλάδας και Νομού Αχαΐας έχουν ζητήσει συνάντηση με την εταιρεία για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης. Την ίδια μέρα καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στις 13:30.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) «στηρίζει τα αιτήματα των δυο επιχειρησιακών σωματείων και καλεί τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στα καταστήματα, τις αποθήκες και τα γραφεία στον Σκλαβενίτη να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 20 Νοέμβρη, 13:30 στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας».
Όπως αναφέρει ο ΣΕΑ, «ως βάση συζήτησης για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης θέτουν:
- Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς μας, που να καλύπτουν τις απώλειες των τελευταίων ετών.
- Επαναφορά όλων των τριετιών σε όλους τους εργαζόμενους, πραγματικά, χωρίς συμψηφισμούς, με αναδρομική ισχύ.
- Μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, με κατοχυρωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 5νθήμερο-8ωρο για όλους.
- Σταθερό πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
- Επαναφορά ειδικοτήτων και πόστων και παροχή σύγχρονων μέσων προστασίας και ασφάλειας.
- Άμεση μετακίνηση για όποιον επιθυμεί σε κατάστημα/χώρο εργασίας πλησίον της οικίας του.
- Παροχή διατακτικών 150 ευρώ στις εορτές των Χριστουγέννων, 100 ευρώ το Πάσχα και 100 ευρώ κατά τη θερινή άδεια. Οι διατακτικές να δίνονται στο σύνολο των εργαζομένων ανεξάρτητα με την εργασιακή τους σχέση.
- Έκπτωση 10% για τους εργαζόμενους, σε όλα τα είδη.
Οι καθηλωμένοι μισθοί μας εδώ και χρόνια σε συνδυασμό με την ακρίβεια μας έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο.
Πλέον αδυνατούμε να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες.
Σε αυτές τις συνθήκες ο αγώνας για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς μας είναι μονόδρομος.»
Σκλαβενίτης: Αδιανόητο και όμως το… έκανε – Δίνει χρήμα από τα ταμεία του!
Σε μια κίνηση πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, προχώρησε ο Σκλαβενίτης.
Έχουν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια από τότε που η οικογένεια Σκλαβενίτη λάμβανε την απόφαση να σηκώσει στις πλάτες της το «κουφάρι» της Μαρινόπουλος, σε μια κίνηση εξαιρετικού ρίσκου.
Μια περίοδο με αρκετή αγωνία, ειδικά τα πρώτα χρόνια, λόγω της αβεβαιότητας για το εάν το νέο σχήμα θα μπορούσε να ανταπεξέλθει ή θα παράσερνε τελικά στον βυθό και τη «νοικοκυρεμένη» οικογενειακή αλυσίδα, που διατηρούσε καλή φήμη.
Και ένα «βάρος», το οποίο έπαιξε τον δικό του ρόλο στην αδόκητη απώλεια αργότερα, του πρωτεργάτη εκείνης της συμφωνίας, Στέλιου Σκλαβενίτη, όπως πιστεύουν πολλοί.
Επτά χρόνια μετά, η οικογένεια Σκλαβενίτη, η οικογένεια του Στέλιου, αλλά και τα αδέρφια του, Μάκης (κεντρ. φωτ.), Μαρία και Βίκυ, αισθάνονται πλέον σιγουριά για τις στέρεες βάσεις του οικοδομήματος που έχουν χτίσει καταφέρνοντας «αθόρυβα» να δημιουργήσουν έναν «γίγαντα» του λιανεμπορίου με μερίδιο άνω του 40%, τζίρο 4,5 δισ. ευρώ και κερδοφόρο.
Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά απ’ το 2017 που σχηματίστηκε ο Όμιλος Υπεραγορές Σκλαβενίτη και τρία χρόνια απ’ την πρώτη κερδοφόρο χρήση (2020), αναμένεται να λάβουν μέρισμα συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ απ’ τα σωρευμένα κέρδη της χρήσης του 2022, όπως φαίνεται απ’ την πρόταση του ΔΣ προς την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, που καταγράφεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Υπεραγορές Σκλαβενίτη είχε κατά την περυσινή χρήση καθαρά, μετά τους φόρους, κέρδη 58,17 εκατ. ευρώ.
Μία επίδοση που υπολείπεται περίπου 5% αυτής του 2021, όταν τα κέρδη είχαν φθάσει τα 61,08 εκατ. ευρώ, αλλά δείχνει μια σταθερότητα ακόμα και στις εξαιρετικές πληθωριστικές συνθήκες και τα αυξημένα κόστη.
Κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες για αυξήσεις αποδοχών και στις τάξεις των εργαζομένων, με δεδομένο πως η διοίκηση των αδελφών Σκλαβενίτη είχε προχωρήσει από την 1η Νοεμβρίου 2022 στην αύξηση των συνολικών ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων κατά 17 εκατ. ευρώ, καθώς και στη χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στον Όμιλο αυξήθηκε περίπου κατά 3.000 το 2022, φθάνοντας στο τέλος της χρονιάς τους 34.419 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 29.814 στη μητρική.
Ο παράγοντας «κλειδί» που άλλαξε τα πάντα δίδοντας ώθηση στις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, ήταν το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid19, που εκτός του ότι έστρεψε σχεδόν το σύνολο της καταναλωτικής δαπάνης στο οργανωμένο λιανεμπόριο, έθεσε σε πλεονεκτική θέση τις αλυσίδες με τα μεγάλα Υπερμάρκετ.
Έκτοτε, την πελατεία που κέρδισε η αλυσίδα όχι μόνο δεν την έχασε, αλλά συνεχίζει να διεκδικεί μεγαλύτερα μερίδια, παρά το γενικότερο κλίμα που επικράτησε όταν επανήλθε η κανονικότητα στην αγορά και παρά την πληθωριστική «έκρηξη» που ανάγκασε τα νοικοκυριά να πατήσουν «φρένο» στην κατανάλωση.
Κάτι που τελικά βελτιώνει και τη συνολική εικόνα και τις προοπτικές της αλυσίδας παρά τα ομολογουμένως χαμηλά περιθώρια κέρδους, αφού της επιτρέπει κάποια ευελιξία για νέες επενδύσεις από τη μία, και από την άλλη καθιστά διαχειρίσιμα τα μεγάλα δανειακά βάρη και τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές.
Τα πρώτα ήταν περίπου 740 εκατ. ευρώ (688,15 εκατ. ευρώ τα μακροπρόθεσμα δάνεια και 51,89 εκατ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα). Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές ήταν περίπου 1,2 δισ ευρώ.
Άλλα 874 εκατ. ευρώ είναι οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μισθώσεων.
Σκλαβενίτης: Σάλος με το βαρύ πρόστιμο που δέχτηκε – Δείτε τι έκανε και θα πληρώσει
Μπελάδες για την αλυσίδα «Σκλαβενίτης» καθώς θα κληθεί να βάλει το χέρι… βαθιά στην τσέπη!
Επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε μηχανή κιμά αλλά και έλλειψη πινακίδας σε προϊόν, πιο συγκεκριμένα βρέθηκε υπόλειμμα νωπού κιμά του είδους «στήθος κοτόπουλο νωπό Νιτσιάκος» προηγούμενης κοπής, στο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.
Σύμφωνα με το υπ.αρ.3623/21-07-23 έγγραφο, το ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΕ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ επιβάλλει πρόστιμο ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ (2000€), στην επιχείρηση «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ» βάσει του άρθρου 20 παρ.7.ΣΤ της αριθ. 91354/24-08-2017 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) και του άρθρου 2Ε παρ.1 του κεφαλαίου 1Α της αριθ. 91354/24-08-2017 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΦΕΚ 2983/τ.Β΄/30-8-17) σε συνδυασμό με το άρθρο 24 του Ν.4177/2013, διότι κατά τον έλεγχο που διενήργησαν υπάλληλοι της Υπηρεσίας στις 11-07-23 στο υποκατάστημα της ανωτέρω επιχείρησης που βρίσκεται στην Καλλιθέα Αττικής (Ασκληπιού-Ευριπίδου 69 & Αιγέως 31-35) διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:
α. στην κρεατομηχανή που κόβει κιμά από κοτόπουλο, βρέθηκε υπόλειμμα νωπού κιμά του είδους «στήθος κοτόπουλο νωπό Νιτσιάκος» προηγούμενης κοπής 182γρ, κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ.6 της αριθ. 91354/24-08-2017 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ) (ΦΕΚ 2983/τ.Β΄/30-8-17), όπως ισχύει
β. στην κρεατομηχανή που κόβει μοσχαρίσιο κιμά , βρέθηκε υπόλειμμα νωπού κιμά του είδους «λάπα νεαρού μόσχου Ολλανδίας» προηγούμενης κοπής 832γρ, κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ.6 της αριθ. 91354/24-08-2017 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ) (ΦΕΚ 2983/τ.Β΄/30-8-17), όπως ισχύει και
γ. δεν υπήρχε η πινακίδα/ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες για την τιμή στο ράφι λιανικής, για το προϊόν καφές στιγμής «DOUWE EGBERTS espresso Columbia σε γυάλινη συσκευασία με bar code 8711000489529 » με επικολλημένο στίκερ με την ένδειξη -1ευρώ επί της συσκευασίας, κατά παράβαση του άρθρου 2Α παρ.2 του Κεφαλαίου 1Α της αριθ. 91354/24-08-2017 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ) (ΦΕΚ 2983/τ.Β΄/30-8-17),όπως αυτή έχει τροποποιηθεί, συμπληρωθεί και ισχύει.
Σημειωτέον, ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης και ελέγχου τιμών (price checker), πλησίον του προϊόντος έτσι ώστε η πληροφορία προς τον καταναλωτή για την τιμή του προϊόντος να είναι άμεσα αντιληπτή.
Σκλαβενίτης: Πανικός στην αγορά – Αφήνει τα super market και μπαίνει και σε άλλο κλάδο
Άνοιγμα σε νέες αγορές ετοιμάζει ο Σκλαβενίτης προκαλώντας… πανικό!
Στο real estate εισέρχεται ο Σκλαβενίτης ενώ στο χώρο τον σούπερ μάρκετ συνεχίζει να αυξάνει τον τζίρο της, διατηρώντας την πρώτη θέση στον κλάδο.
Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, άνοιγμα και προς στην αγορά ακινήτων κάνει η οικογένεια Σκλαβενίτη.
Με μετόχους τη Μαρία Σκλαβενίτου, τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη και τη Βασιλική Σκλαβενίτου στις 16 Ιουνίου 2023 συστάθηκε η ανώνυμη εταιρεία «Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων», με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο ΓΕΜΗ.
Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ύψους 60.000 ευρώ (6.000 κοινές μετοχές αξίας 10 ευρώ έκαστη), πλήρως καταβεβλημένο από τους ιδρυτές, μοιράζεται ισομερώς – από 1/3 – στα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ήτοι τα τρία αδέλφια Σκλαβενίτη.
Σκοπός της εταιρείας «Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων Α.Ε.» είναι η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, οι κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη, καθώς και τα μεσιτικά γραφεία ακινήτων.
Με βάση πληροφορίες, η οικογένεια Σκλαβενίτη προέβη σε αυτή την κίνηση για τη βέλτιστη διαχείριση των ακινήτων που έχει στην κατοχή της.
Σκλαβενίτης: Παγκόσμια… υπόκλιση
Στην ελίτ του παγκόσμιου λιανεμπορίου συγκαταλέγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά ο όμιλος «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», η μοναδική επιχείρηση λιανεμπορίου από την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται στη σχετική κατάταξη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκδοση της Deloitte «Global Powers of Retailing 2023» (Οι παγκόσμιες δυνάμεις του λιανεμπορίου 2023), η κορυφαία ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ καταλαμβάνει την 242η θέση μεταξύ των 250 μεγαλύτερων λιανεμπορικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.
Η κατάταξη έχει γίνει με βάση τον κύκλο εργασιών του 2021, ου για τον ελληνικό όμιλο ήταν σε ενοποιημένο επίπεδο 3,98 δισ. ευρώ.
Στη πρώτη δεκάδα της σχετικής κατάταξης της Deloitte βρίσκονται οι αμερικανικές Walmart, Amazon και Costco, και ακολουθούν ο γερμανικός εκπτωτικός όμιλος Schwarz, οι αμερικανικές αλυσίδες The Home Depot και The Kroger, η κινέζικη πλατφόρμα αγορών JD.com, η αμερικανική αλυσίδα φαρμακείων Wallgreens Boots Alliance, η γερμανική Aldi και η αμερικανική Target Corporation.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Σκλαβενίτης κατέχει το 34,4% μεριδίου της αγοράς ενώ ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκεπτών ήταν 560.000, πάνω από την προ πανδημία εποχή.
Η αύξηση του τζίρου το 2022 και η συνέχιση της ανάπτυξης το 2023 οφείλεται φυσικά και στο γεγονός ότι η αλυσίδα έχει ενισχύσει σημαντικά το δίκτυό της, οργανικά και μέσω εξαγωγών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο όμιλος αναμένεται να ανοίξει νέα καταστήματα προσεχώς σε Γλυφάδα και Μυτιλήνη.
Σκλαβενίτης: Μοιράζει… χιλιάρικα – Πώς θα πάρετε μέρος
Πολλές φορές έχει γραφτεί η είδηση περί διαγωνισμών του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ με υπερτυχερούς, με την εταιρεία να διαψεύδει και να εφιστά την προσοχή για απάτες.
Αυτή τη φορά όμως ο Σκλαβενίτης όντως μοιράζει λεφτά και το ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα του!
«Από σήμερα 30/3 ξεκινά στα Καταστήματά μας ο διαγωνισμός “Καλό Πάσχα”, ο οποίος θα διαρκέσει έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου. Δελτία συμμετοχής θα βρείτε στα σημεία πώλησης των προϊόντων τα οποία συμμετέχουν στον διαγωνισμό και την κάλπη στην υποδοχή του κάθε Καταστήματος.
Από την κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου, θα αναδειχθούν:
5 τυχεροί, οι οποίοι κερδίζουν Δωροεπιταγές ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ συνολικής αξίας 3.000€ ο καθένας
10 τυχεροί, οι οποίοι κερδίζουν Δωροεπιταγές ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ συνολικής αξίας 1.000€ ο καθένας
20 τυχεροί, οι οποίοι κερδίζουν Δωροεπιταγές ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ συνολικής αξίας 500€ ο καθένας
300 τυχεροί, οι οποίοι κερδίζουν Δωροεπιταγή ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ αξίας 50€ ο καθένας
Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό δεν είναι υποχρεωτική η αγορά προϊόντων».
Σκλαβενίτης: Έκτακτη ανακοίνωση – Πηγαίνει άμεσα στην Αστυνομία!
Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε η διοίκηση του Σκλαβενίτη, καταγγέλλοντας ακόμη μια «τρανταχτή» περίπτωση απάτης και δυσφήμισης του ονόματός του.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει:
« Άγνωστοι χρησιμοποιούν παράνομα την επωνυμία, το σήμα, φωτογραφίες και λοιπά στοιχεία της Επιχείρησής μας σε εικονικούς διαγωνισμούς –οι οποίοι αναρτώνται σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες–, με σκοπό την απόσπαση προσωπικών στοιχείων των συμμετεχόντων.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες καλούνται να κοινοποιήσουν τον σχετικό σύνδεσμο ή/και να απαντήσουν σε ερωτήσεις, καταχωρίζοντας προσωπικά στοιχεία τους, με δήθεν όφελος είτε δωροεπιταγές για αγορές από τα Καταστήματά μας είτε μετρητά είτε άλλα δώρα.
Η Επιχείρησή μας δεν διενεργεί τέτοιου είδους διαγωνισμούς και έχει προβεί σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές.
Συστήνεται στους χρήστες του διαδικτύου να μην ακολουθούν τέτοιου είδους συνδέσμους και να διαγράφουν άμεσα τυχόν παραπλανητικά μηνύματα.
Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταχωρίσει προσωπικά στοιχεία τους, συστήνεται να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ.: 11188, email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr).»
Σκλαβενίτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες που ξεκίνησε το 2021 με τη συνεργασία των δυνάμεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και έχει συμβάλει καθοριστικά στο περιορισμό των περιστατικών σε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό στο σύνολο των συναλλαγών.
Σε αναρτήσεις τους στις ιστοσελίδες, τόσο η ΕΕΤ όσο και ο Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής, επανέρχονται δίνοντας απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας.
Τυπολογίες απάτης στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επενδύσεις
Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Ερώτηση: Τις τελευταίες ημέρες έχω λάβει αρκετά e-mails και SMS. Στα μηνύματα αυτά η “τράπεζα” μου αναφέρει ότι «έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα» στον λογαριασμό ή την κάρτα μου ή ότι «έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» ο λογαριασμός ή η κάρτα μου. Τα μηνύματα περιέχουν κάποιον σύνδεσμο (link) και με προτρέπουν να ακολουθήσω αμέσως τις οδηγίες που υπάρχουν σε αυτόν για να λυθεί το πρόβλημά και για να ξεμπλοκάρω την πρόσβασή μου.
Απάντηση: Τα μηνύματα αυτά ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ από την τράπεζά σας (μάλιστα κάποιες φορές φαίνεται να τα στέλνει τράπεζα με την οποία δεν διατηρείτε καν συνεργασία). Είναι μηνύματα απατηλά (phishing) και αποσκοπούν στο να σας ξεγελάσουν ώστε να καταχωρήσετε σε απατηλή ιστοσελίδα πανομοιότυπη με αυτήν της τράπεζας σας τους κωδικούς σας πρόσβασης στο ebanking ή τα στοιχεία της κάρτας σας αλλά και τους Κωδικούς μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνετε εκείνη τη στιγμή και απαιτούνται για την έγκριση συναλλαγών.
Η απάντηση σε όλες αυτές τις κακόβουλες προσπάθειες είναι μια και απλή. Ποτέ δεν δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία σε κανέναν που μας τα ζητάει. Η Τράπεζά σας ποτέ δεν θα σας ζητήσει κάτι τέτοιο.
Ερώτηση : Πρόσφατα ανάρτησα μία αγγελία στο διαδίκτυο για να πουλήσω κάποιο προσωπικό μου αντικείμενο. Δέχτηκα τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο ο οποίος μου είπε ότι ενδιαφέρεται να το αγοράσει, μάλιστα χωρίς καν να το δει ή να το ελέγξει. Μου ζήτησε όμως να του δώσω τα στοιχεία της κάρτας μου ή τους κωδικούς του e-Banking μου ώστε να μπορέσει να μου καταθέσει τα χρήματα. Να τα δώσω τα στοιχεία μου; να τον εμπιστευτώ;
Απάντηση: Όχι, δεν πρέπει. Για κατάθεση χρημάτων, αρκεί μόνο να δώσετε τον IBAN του λογαριασμού σας. Μην αποκαλύψετε ποτέ τους κωδικούς σας στο ebanking ή τα στοιχεία της κάρτας σας ή τυχόν κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που θα λάβετε εκείνη τη στιγμή.
Επίσης, σε περίπτωση που ο αγοραστής ισχυρίζεται ότι έχει καταθέσει τα χρήματα σε λογαριασμό σας, ελέγξτε εσείς ο ίδιος το ακριβές ποσό μόνο μέσα από το eBanking σας. Μην βασιστείτε σε τυχόν αποδείξεις κατάθεσης που μπορεί να σας προσκομίσει ή σας αποστείλει. Μπορεί να είναι πλαστές.
Ερώτηση: Πρόσφατα δέχτηκα τηλεφωνική κλήση από το εξωτερικό, και αυτός που με κάλεσε μου είπε (στα Αγγλικά) ότι είναι τεχνικός από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής και ότι ο υπολογιστής μου έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό και μπορούσε να επιδιορθώσει το πρόβλημα. Δεν τον πίστεψα όμως και έκλεισα το τηλέφωνο. Καλά έκανα?
Απάντηση: Ναι. Πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης. Αν συνέχιζες θα σου ζητούσε να εγκαταστήσεις λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης και έτσι θα αποκτούσε πλήρη έλεγχο στον υπολογιστή σου. Μετά, ο απατεώνας, με πρόφαση την επιδιόρθωση του προβλήματος θα σου ζητούσε τους κωδικούς σου σύνδεσης στο e-Banking σου και θα προσπαθούσε ο ίδιος να κάνει μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς σου. Μην εμπιστεύεστε τον υπολογιστή σας σε αγνώστους. Εάν κάποιος σας καλεί από άγνωστο αριθμό, ειδικά από το εξωτερικό, και ισχυρίζεται ότι είναι από οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής, χωρίς εσείς να έχετε δηλώσει βλάβη σε συσκευή σας, διακόψτε την κλήση. Μην προχωράτε σε εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης που σας προτείνει κάποιος άγνωστος.
Ερώτηση: Μου ζητήθηκε να μεσολαβήσω στη μεταφορά χρημάτων προσφέροντας μου αμοιβή για να γίνει κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό μου. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Είναι παράνομο;
Απάντηση: Nαι είναι παράνομο. Εάν σας προσεγγίσουν μέσω e-mail ή μέσω κοινωνικών δικτύων ή μέσω αγγελιών και σας ζητήσουν να μεταφέρετε χρήματα (τα οποία θα έχουν μπει προηγουμένως στον λογαριασμό σας) σε λογαριασμούς τρίτων συνήθως σε άλλες χώρες ή να τους τα δώσετε κάνοντας ανάληψη από κάποιο ΑΤΜ ή κατάστημα, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια, πρέπει να γνωρίζετε ότι προσπαθούν να σας εξαπατήσουν για να διαμεσολαβήσετε στη μεταφορά παράνομου χρήματος (money muling) και ότι η πράξη αυτή διώκεται ποινικά.
Συνεπώς:
*μη δεχτείς να μεσολαβήσεις ως ενδιάμεσος σε διακίνηση χρημάτων από άλλα άτομα, συνήθως άγνωστα σε σένα. Μπορεί να υποστείς σημαντικές επιπτώσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο εμπλέκεσαι σε παράνομες ενέργειες, είτε το γνωρίζεις είτε όχι
*εάν λάβεις ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), μην απαντήσεις και μην ακολουθήσεις τυχόν υποδεικνυόμενο σύνδεσμο (link),
*διασταύρωσε τα στοιχεία της εταιρείας που προσφέρει τη θέση εργασίας και τα στοιχεία επικοινωνίας της (ειδικά αν εδρεύει στο εξωτερικό),
*μην παραχωρείς ποτέ στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού σε κανέναν, εκτός εάν έχεις μαζί του μονιμότερη συνεργασία, ή είναι άτομο του στενού οικογενειακού σου περιβάλλοντος.
*εάν πιστεύεις ότι έχεις εμπλακεί σε μεταφορά παράνομου χρήματος, μην προβείς σε οποιαδήποτε άλλη μεταφορά χρημάτων που τυχόν σου ζητηθεί. Ειδοποίησε αμέσως την τράπεζα σου, την υπηρεσία στην οποία πραγματοποίησες την συναλλαγή και την αστυνομία.
Ερώτηση: Σε γενικές γραμμές, τι θα πρέπει να κάνω για να μην πέσω θύμα ηλεκτρονικής απάτης;
Απάντηση: Η τράπεζα ή οι τράπεζες συνεργασίας σας έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να μην πέσετε θύμα απάτης.
Σε κάθε περίπτωση, παρατίθενται παρακάτω ορισμένες βασικές οδηγίες, για να διενεργείτε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές:
*Πληκτρολογείτε οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση της Τράπεζάς σας για την πρόσβασή σας στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής. Μην ακολουθείτε αποτελέσματα από μηχανές αναζήτησης.
*Βεβαιωθείτε ότι πλοηγείστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζας. Ελέγξτε αν ο σύνδεσμος στον οποίο εισέρχεστε (https://www………gr) αντιστοιχεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Τράπεζας σας. Κάνετε κλικ στο εικονίδιο του λουκέτου, για να ελέγξτε ότι η σύνδεση αναφέρεται ως ασφαλής.
*Ελέγξετε προσεκτικά την συναλλαγή που περιγράφεται στο μήνυμα της Τράπεζας (π.χ. μέσω sms, viber ή εφαρμογής του mobile app) με τον κωδικό μιας χρήσης OTP, πριν την επιβεβαίωσή της.
*Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων ή κοινόχρηστων δικτύων.
*Μην αποθηκεύετε ποτέ τους κωδικούς σας σε οποιαδήποτε συσκευή σας.
*Αλλάζετε τουλάχιστον ανά εξάμηνο τους κωδικούς ασφαλείας σας (passwords).
*Ενισχύστε την ασφάλεια των συσκευών σας διατηρώντας ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό τους.
*Ελέγχετε ότι τα στοιχεία των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των e-mails που λαμβάνετε αντιστοιχούν στο όνομα του προσώπου που εμφανίζεται ως αποστολέας τους, ιδίως όταν α) το πρόσωπο αυτό ανήκει στη λίστα των επαφών σας, β) φέρεται ότι είναι η Τράπεζα σας ή γ) άλλη γνωστή εταιρεία παροχής προϊόντων και υπηρεσιών.
*Αγνοείστε και διαγράψτε μηνύματα αμφίβολης προέλευσης που λαμβάνετε στις ηλεκτρονικές σας συσκευές και τις εφαρμογές σας και μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) που περιλαμβάνουν και παραπέμπουν σε ιστοσελίδες.
*Μην αποκαλύπτετε σε τρίτους (π.χ. ενδιαφερόμενους αγοραστές, υποψήφιους πελάτες), μέσω τηλεφώνου, κινητού τηλεφώνου, email, φόρμας στο Internet, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μέσων, εμπιστευτικά στοιχεία σας όπως το όνομα χρήστη (username), τον κωδικό πρόσβασης (password), τα στοιχεία της κάρτας σας (αριθμό, κωδικό επαλήθευσης CVV και PIN), OTP (One Time Password – κωδικούς μίας χρήσης) και άλλους αριθμητικούς κωδικούς.
*Χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις Internet browsers (π.χ. Chrome, Microsoft Edge, κ.λπ), οι οποίες εξασφαλίζουν προηγμένο σχεδιασμό ασφαλείας.
*Επικοινωνήστε αμέσως με την Τράπεζά σας, σε κάθε περίπτωση υπόνοιας διαρροής των κωδικών ασφαλείας σας.
Ερώτηση. Το τελευταίο διάστημα λαμβάνω συχνά τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστους αριθμούς, στη διάρκεια των οποίων υποτιθέμενος εκπρόσωπος επενδυτικής εταιρείας μου προτείνει επενδυτικές ευκαιρίες «στα μέτρα μου», με γρήγορη και εγγυημένη απόδοση. Αναρωτιέμαι αν πρέπει να του εμπιστευτώ τα χρήματά μου.
Απάντηση: Προσοχή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξαπάτησής σας.
* Μην εμπιστεύεστε όσους σας υπόσχονται ασφαλείς επενδύσεις με υψηλά, γρήγορα και εγγυημένα κέρδη.
*Εάν επιθυμείτε να κάνετε μια επένδυση, βεβαιωθείτε πρώτα ότι η εταιρία έχει άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή από άλλη ευρωπαϊκή Αρχή. Βεβαιωθείτε ότι, είτε καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), είτε συμμετέχει στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο ή άλλο ξένο Φορέα που διασφαλίζει την επένδυση σας. Επισκεφτείτε τα ακόλουθα sites: www.cmc.gov.gr www.ethe.org.gr www.smexa.gr https://www.syneggiitiko.gr/
Ερώτηση: Σε περίπτωση που πέσω θύμα ηλεκτρονικής απάτης και το δηλώσω στην Τράπεζα συνεργασίας μου, υπάρχει κάποιος άλλος φορέας στον οποίο μπορώ να απευθυνθώ άμεσα; Επίσης αν πέσω θύμα απάτης σχετικά με επενδύσεις υπάρχει φορέας στον οποίο μπορώ να απευθυνθώ;
Απάντηση: Ναι, και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να καταγγείλετε το περιστατικό απάτης:
*στο πλησιέστερο σε εσάς αστυνομικό τμήμα ή
*στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙΔΗΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας
-Τηλέφωνο : 11188
-Fax: 213-1527471
-Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
-μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb
– Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα
Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα είδα στην τηλεόραση και άκουσα στο ραδιόφωνο για μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες με το σύνθημα «Μια Παύση Αρκεί για να Αποφύγουμε την Ηλεκτρονική Απάτη». Που μπορώ να ανατρέξω για να βρω περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εκστρατεία;
Απάντηση: Μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) (https://www.hba.gr/info/PhishingCamp) για να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εκστρατεία, προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ξεκίνησε στο τέλος του 2021 και συνεχίζεται το 2022.
Ερώτηση: Που μπορώ να ανατρέξω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες τυπολογίες ηλεκτρονικής απάτης και απάτης σχετικά με επενδύσεις που υφίστανται;
Απάντηση: Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) υπάρχει αναρτημένο όλο το υλικό των διαφόρων εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες, όπως:
*εκείνης που αφορά τις απάτες στον «κυβερνοχώρο» (CyberScams), https://old.hba.gr/News/Details/1509 και
*εκείνης που αφορά τους μεταφορείς παράνομου χρήματος (European Money Mule Action – EMMA). https://old.hba.gr/News/Details/36
Περαιτέρω, στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ υπάρχουν χρήσιμες ανακοινώσεις επί διαφόρων τυπολογιών απάτης (π.χ. απάτη μέσω αλλαγής κάρτας SIM, απάτη «υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης», τηλεφωνικές απάτες, κ.ά.) στο πλαίσιο της διαχρονικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του συναλλακτικού κοινού.