Νοθευμένη φέτα: Μια «βόμβα»… κοροϊδίας φτάνει σε χιλιάδες τραπέζια καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν για φέτα κάτι που δεν την πλησιάζει καν σε σύσταση!
Την ώρα που η φέτα δέχεται τεράστιο ανταγωνισμό από παραποιημένα προϊόντα που διακινούνται ως «feta style» και «feta type», ελληνική εταιρεία φέρεται ότι εξήγαγε στη γερμανική αγορά νοθευμένη φέτα με αγελαδινό γάλα.
Μάλιστα το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25 ζητούν άμεση αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με κατάθεση σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή.
Αντί για 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα, όπως ορίζουν οι εκ νόμου προδιαγραφές για τη φέτα, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, εξήγαγε στη Γερμανία «φέτα» που είχε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος, σε ποσοστό από 50% έως 80%!
Τη μαϊμού φέτα αποκάλυψε δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία. Η εν λόγω έρευνα έγινε με πρωτοβουλία εμπορικής επιχείρησης ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Αμβούργο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας γνωστοποιήθηκαν/καταγγέλθηκαν προς τα αρμόδια ελληνικά θεσμικά όργανα (Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ελληνικό προξενείο στη Γερμανία, αλλά και την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και ξεχωριστά σε κάθε μέλος της.
Αφορμή για την έρευνα ήταν η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του προϊόντος, το οποίο διακινούνταν μέσω εκπτωτικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Γερμανία. Η τελική τιμή στο σούπερ μάρκετ ήταν 1,39 ευρώ/200 γραμμάρια, δηλαδή 6,95 ευρώ/κιλό και προέκυπτε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Έτσι η εταιρεία πήρε απ’ τα ράφια των σούπερ μάρκετ τυχαία σφραγισμένα δείγματα στην αρχική συσκευασία και τα έστειλε για εξέταση σε δύο διαφορετικά διαπιστευμένα και εξειδικευμένα εργαστήρια.
Το προϊόν, που ήταν σε ειδικές συσκευασίες τεμαχισμένο σε άλμη, αποσύρθηκε από τα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ.
Νοθευμένη φέτα: Ελεγχοι από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Τα στοιχεία της καταγγελίας επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού διατάχθηκε η διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.
Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού, το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας.
Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.
Από την πλευρά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε, σύμφωνα με την Οργάνωση, η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι η καταγγελλόμενη εταιρεία συμμετείχε στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και της ζητήθηκε η παραίτηση της, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.
Μάλιστα σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης ανέφερε: «Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες».
Νοθευμένη φέτα: Η έλλειψη πρόβειου γάλακτος είναι η αιτία
Λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει στο εξωτερικό για τη φέτα οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας αλωνίζουν όλη την Ελλάδα για να βρουν πρόβειο γάλα λένε οι κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν αυξηθεί επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2018. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, με αυτές τις τιμές και δεδομένου ότι έχουν σταματήσει οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι ελληνικές εταιρείες για παραγωγή κυρίως προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για ξένους λιανέμπορους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Με λίγα λόγια μπαίνουν μέσα. Εξ ου και τα φαινόμενα παραποίησης.
Παρότι από το περασμένο καλοκαίρι οι ποινές για τη νοθεία ΠΟΠ προϊόντων έχουν γίνει αυστηρότερες οι διατάξεις της νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη αποκτήσει εκτελεστικό χαρακτήρα λένε παράγοντες του γαλακτοκομικού κλάδου. Στο νόμο προβλέπεται μεταξύ άλλων ποινή φυλάκισης 2 ετών με χρηματική ποινή από 100 έως 360 ημερήσιες μονάδες, ύψους 10 έως 100 ευρώ εκάστη, διοικητικό πρόστιμο από 30.000 ως 300.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις και από 0,5% ως 6% του περυσινού ετήσιου τζίρου της εάν πρόκειται για εταιρεία με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα μπορεί να επιβληθεί προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται μόνιμα η πιστοποίηση Π.Ο.Π.
Νοθευμένη φέτα: Πώς έφτασε στα ελληνικά ράφια
Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό υπογραμμίζει ότι «η φέτα είναι σημείο αναφοράς για την ελληνική κτηνοτροφία και αποτελεί αιχμή του δόρατος στην εξαγωγική δραστηριότητα των ΠΟΠ της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.
Από την εμπορία της φέτας συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων που μοχθούν για την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος που απαιτείται για την παρασκευή της, αγροτών που παράγουν ζωοτροφές, άλλα και πλήθος εργαζόμενων στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στην περιφέρεια, ολόκληρες περιοχές ζουν και αναπνέουν από την κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα για την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος.
Το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εύρεση νοθευμένης φέτας σε γερμανικό σούπερ μάρκετ, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους.
Ήδη, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ζητά να εφαρμοστεί αυστηρά η κείμενη νομοθεσία, να εντατικοποιηθούν και να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι και αποτελεσματικοί οι έλεγχοι.
Δεδομένης της σημασίας της φέτας για τους κτηνοτρόφους, αναδύονται εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που δεν ανιχνεύτηκε η νοθευμένη φέτα από τους εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, πριν την εξαγωγή. Ως γνωστόν, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τη φέτα δημιουργεί πιέσεις από άλλες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ, για την παραγωγή της. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι τα περιστατικά νοθείας υποσκάπτουν τη μακροχρόνια προσπάθεια για την αποκλειστική παραγωγή φέτας ΠΟΠ στην Ελλάδα, την οποία επιβουλεύονται οι ανταγωνίστριες χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
- Για ποιους λόγους δεν διαπιστώθηκε η νοθεία εντός της ελληνικής επικράτειας, πριν το ψευδεπίγραφο τυρί φτάσει στα ευρωπαϊκά ράφια;
- Υπήρξε ολιγωρία ή ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών;
- Ποιοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα και για ποια στοιχεία ελέγχονται οι εξαγωγείς;
- Είστε ικανοποιημένοι από τους ελέγχους ή προτίθεστε να επανεξετάσετε την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού;
Νοθευμένη φέτα: Κόντρα και στη Βουλή!
Με ερώτησή τους στο ελληνικό κοινοβούλιο καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό να πάρει θέση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης και Ολ. Τελιγιορίδου.
Συγκεκριμένα ερωτούν μεταξύ άλλων το ΥπΑΑΤ, σε ποιες επιπλέον ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διασφαλίσει την πλήρη θωράκιση και προστασία της φήμης της εγχώριας παραγωγής ΠΟΠ Φέτας από την επανάληψη τέτοιων φαινομένων.
Επίσης ερωτούν, ποιες είναι οι προβλεπόμενες κυρώσεις και πρόστιμα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αυτή ελληνική γαλακτοβιομηχανία και πότε θα καταλογιστούν;
Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε και η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία της βουλευτή Ευ. Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη διαφύλαξης της ελληνικής ΠΟΠ φέτας, πάση θυσία, και διαφύλαξής της ως «κόρη οφθαλμού» από χώρες που εποφθαλμιούν να εισέλθουν στην αγορά με λευκά τυριά «τύπου φέτα».
Παρέμβαση για το ζήτημα, που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κτηνοτρόφους, έχει κάνει και το Μέρα25.
Πηγή: imerisia.gr