Κινητό: Μία εταιρεία εμπνεύστηκε από αυτό και προσφέρει το ποσό των 10 χιλιάδων δολαρίων σε όποιον καταφέρει να μείνει μακριά από το κινητό του τηλέφωνο για έναν μήνα. Όλες οι λεπτομέρειες στο
xristika.gr. Μία γαλακτοβιομηχανία από την Ισλανδία με την επωνυμία Siggi’s Dairy λανσάρει λοιπόν ένα πρόγραμμα «ψηφιακής αποτοξίνωσης» και καλεί τον κόσμο να πάρει μέρος στη διαδικασία, ώστε να επιλεγεί για τον διαγωνισμό. Η εταιρεία, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ζητάει από τους τυχόν ενδιαφερόμενους να στείλουν τις αιτήσεις τους σε κείμενα από 100 ως 500 λέξεις, περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και το πώς θα τους βοηθήσει στη ζωή τους. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 18 τους έτη και να στείλουν την αίτησή τους ως τις 31 Ιανουαρίου. Στις 15 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα δέκα ανθρώπων που θα επιλεγούν για να διαγωνιστούν. Η διαδικασία δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ακούγεται, αφού οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τηλέφωνο, μιας και η εταιρεία θα τους παρέχει ειδική συσκευή γι’ αυτό, ειδική κάρτα SIM, ένα κουτί όπου θα κλειδώσουν το smartphone τους, καθώς και δεκάδες γιαούρτια του brand, για να έχουν να τρώνε όσο θα αποτοξινώνονται τεχνολογικά. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο μέσος άνθρωπος περνάει 5,4 ώρες στο smartphone του καθημερινά. Μήπως ήρθε η ώρα να τεστάρετε τις αντοχές σας και να βγείτε πολλαπλά κερδισμένοι;
Κινητό: Το φορτίζεις λάθος εδώ και χρόνια – Αυτός είναι ο σωστός τρόπος
Στον κόσμο των μπαταριών ιόντων λιθίου, τα smartphones βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά έχει ξεσπάσει η γνωστή σε όλους μας διαμάχη. Επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας η ολονύχτια φόρτιση; Μια πρόσφατη έρευνα την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, είχε αποκαλύψει ότι μια μπαταρία smartphone συσκευής του 2019 μπορεί κατά μέσο όρο να περάσει 850 κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης πριν η χωρητικότητά της πέσει κάτω από το 80%. Αυτό σημαίνει, ότι μόλις το 80% της αρχικής χωρητικότητας μένει μετά από δυο με τρία χρόνια χρήσης. Από εκεί και έπειτα αρχίζει να εξαντλείται. Θα πρέπει να φορτίζεις το smartphone σου τη νύχτα; Τα περισσότερης νέας γενιάς smartphones χρειάζονται μεταξύ 30 λεπτών και δυο ωρών για να φορτίσουν πλήρως. Οι χρόνοι φόρτισης εξαρτώνται ανάλογα την χωρητικότητα της μπαταρίας. Η φόρτιση της μπαταρίας όλο το βράδυ όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, συμβάλλει παράλληλα και στην φθορά της μπαταρίας. Η Samsung αναφέρει: Η φόρτισης της μπαταρίας στο 100% συχνά επηρεάζει αρνητικά τη συνολική διάρκεια της μπαταρίας. Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τα iPhones, όπου η πλήρη φόρτιση επηρεάζει αρνητικά την υγεία της μπαταρίας. Αντίθετα, προτείνεται να την φορτίζεις ως το 80% και να μην την αφήσεις να πέφτει κάτω από το 20%. Η υπερφόρτιση της μπαταρίας Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το science alert, η υπερφόρτιση των μπαταριών ιόντων λιθίου μπορεί να γίνει και να καταλήξει σε υπερθέρμανση ή πυρκαγιά. Ωστόσο, τα περισσότερα σύγχρονα smartphones έχουν μηχανισμούς που εμποδίζουν αυτόματα την μπαταρία να φορτίζει περισσότερο από το 100%. Ωστόσο, κάθε φορά που πέφτει στο 99%, εξαιτίας των εφαρμογών του background, θα αρχίζει να φορτίζει πάλι στο 100% και να γράψει κύκλο. Προκειμένου να αποφευχθεί η φθορά, οι κατασκευαστές έχουν features που ρυθμίζουν την φόρτιση. Τα iPhones έχουν ειδική λειτουργία που καθυστερεί την φόρτιση πάνω από το 80%, με τα Galaxy να έχουν αντίστοιχη ρύθμιση στο 85%. Μπορεί η συσκευή να εκραγεί από τη φόρτιση; Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, πόσο μάλλον όταν τα τηλέφωνα έχουν τις αντίστοιχες προστασίες. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που συσκευές εξερράγησαν. Αυτό συνήθως συμβαίνει ως αποτέλεσμα κατασκευαστικών λαθών, κακής ποιότητας hardware κ.α. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να εκραγούν όταν η παραγόμενη από τη φόρτιση θερμότητα δεν αποβάλλεται ικανοποιητικά. Τα ιδανικά επίπεδα λειτουργίας είναι μεταξύ 0-40 βαθμών Κελσίου. Πως να βελτιώσεις την διάρκεια της υγείας της μπαταρίας
- Εγκατέστησε πάντα τις τελευταίες και πιο πρόσφατες ενημερώσεις στο smartphone σου
- Χρησιμοποίησε γνήσιους ή πιστοποιημένους φορτιστές.
- Απέφυγε τις υψηλές θερμοκρασίες
- Περιόρισε τη φόρτιση στο 80% της πλήρης χωρητικότητας και μην την αφήσεις να πέσει κάτω από το 20%
- Μην το αφήνεις να φορτίσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως τη νύχτα, αποσύνδεσέ το από τη πηγή μόλις φθάσει στο 100%.
- Παρακολούθησε την υγεία της μπαταρίας και τη χρήση, μήπως χρειάζεται πολύ ώρα να φορτίσει ή εξαντλείται γρήγορα.
- Δες μήπως ζεσταίνεται υπερβολικά ή έχει φουσκώσει, οπότε και θα χρειαστεί άμεση αντικατάσταση.
- Φρόντισε για το σωστό αερισμό κατά τη διάρκεια της φόρτισης.
Κινητό: Μας αδειάζει το Facebook την μπαταρία;
Έχετε παρατηρήσει πως η μπαταρία του κινητού σας αδειάζει γρήγορα χωρίς να έχετε κάνει κάτι;
Για όλα φταίει το Facebook! Μια φήμη που υπάρχει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα είναι ότι το Facebook και το Facebook Messenger app εξαντλεί τη μπαταρία στα κινητά στα οποία βρίσκεται εγκατεστημένο. Αυτό ακριβώς επισημαίνει τώρα και ένας πρώην υπάλληλος του Facebook, ο George Hayward. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα The New Yoprk Post, αυτό που κάνει το Facebook έχει όνομα και αποκαλείται negative testing, επιτρέποντας στις εταιρείες να εξαντλήσουν την μπαταρία ενός smartphone για να μπορέσουν να δοκιμάσουν χαρακτηριστικά σε μια εφαρμογή, ή να δουν πως μια εικόνα φορτώνει για παράδειγμα. Ο Hayward απολύθηκε από την μητρική εταιρεία του Facebook, την Meta, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στο negative testing.
Και ας δούμε τα λόγια του επακριβώς: «Είπα στη manager μου ότι κάτι τέτοιο θα ζημιώσει θα θέσει σε κίνδυνο κάποιους, με εκείνη να απαντά ότι ζημιώνοντας μερικούς μπορούμε να βοηθήσουμε τους περισσότερους». Ο Heyward απολύθηκε από την Meta τον περασμένο Νοέμβριο και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης υποβάλλοντας μήνυση κατά της εταιρείας στο Manhattan Federal Court. Ο 33χρονος εργαζόταν στο Facebook Messenger app της Meta, με τον δικηγόρο του να αναφέρει ότι η εξάντληση της μπαταρίας στην οποία προβαίνει η Meta βάζει τους ανθρώπους σε κίνδυνο ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπου δεν θα μπορούν να επικοινωνήσουν με την αστυνομία ή άλλες υπηρεσίες.
Κινητό: Η λειτουργία που πρέπει να απενεργοποιήσετε
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όλων,
είναι η μπαταρία του κινητού. Τα παρακάτω έξυπνα tips σας εξοικονομούν μπαταρία και σας «λύνουν» τα χέρια όταν η μπαταρία στο κινητό… σας ταλαιπωρεί. Έτσι, θα απολαμβάνετε περισσότερο χρόνο
με το κινητό σας, έχοντας πάντα το κεφάλι σας ήσυχο. Εάν η μπαταρία του smartphone σας τελειώνει γρήγορα, μία από τις επιλογές είναι να κλείσετε τις εφαρμογές παρασκηνίου ή να κάνετε εκκαθάριση των εφαρμογών παρασκηνίου. Η λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για iPhone και η Εξοικονόμηση μπαταρίας για Android εμποδίζουν την ανανέωση των εφαρμογών παρασκηνίου. Ωστόσο, κάνουν επίσης παύση ή αλλάζουν άλλες ρυθμίσεις, όπως ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης και η απόδοση της συσκευής.
Ρυθμίστε τη φωτεινότητα σε normal επίπεδα Είναι γεγονός ότι αυξάνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης του smartphone μας, βελτιώνεται σημαντικά η εμπειρία θέασης από την οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου. Όσο όμως αυξάνουμε τη φωτεινότητα τόσο πιο γρήγορα αδειάζει η μπαταρία του κινητού μας τηλεφώνου. Η λύση είναι να ρυθμίσετε την φωτεινότητα της οθόνης σας στο αυτόματο με βάση το φωτισμό του περιβάλλοντος. Έτσι, οι ρυθμίσεις της θα προσαρμόζονται ανάλογα με το χώρο που βρίσκεστε, προστατεύοντας την μπαταρία της συσκευής.
Χρειάζεστε συνέχεια το Wi-Fi; Γιατί να έχετε ανοιχτό το Wi-Fi ή τα δεδομένα του κινητού σας τηλεφώνου όσο κοιμάστε ή δεν το χρησιμοποιείτε; Κάθε φορά που δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να είστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ, σκεφτείτε να κλείσετε το Wi-Fi ή τα data του smartphone. Το ίδιο ισχύει και με το GPS: Εφόσον είναι ενεργοποιημένο, τότε καταναλώνει πολύτιμη ενέργεια.
Αντιμετωπίστε την υπερθέρμανση του κινητού Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν τόσο τη μπαταρία όσο και τη συνολική λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως οι συσκευές σας διατηρούν μία κανονική θερμοκρασία, χωρίς να υπερθερμαίνονται. Πιο συγκεκριμένα, καλό θα είναι να ενημερωθείτε από το εγχειρίδιο της συσκευής σας για το ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες λειτουργίας της. Αν παρατηρήσετε ότι το κινητό σας ανεβάζει θερμοκρασία, καλό θα ήταν, μάλιστα, να αφαιρέσετε τη θήκη για να μην εγκλωβίζεται θερμότητα στη συσκευή.
Μπείτε σε Flight Mode! Tι κι αν δεν ταξιδεύετε… το flight mode παραμένει πάντα ένας δραστικός τρόπος για να κρατήσετε τη μπαταρία του κινητού σας «ζωντανή»!