Ρεύμα: Ο οδικός χάρτης για τους λογαριασμούς, τις επιδοτήσεις και τους μηχανισμούς των πλαφόν. Οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Kαμιά απόφαση για αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά ενέργειας, δηλαδή, στο μηχανισμό του πλαφόν και τα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών, δεν μπορεί να ληφθεί άμεσα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Αν και η Εκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε στις 5/6/2023 με βάση τη διαβούλευση με τα 25 κράτη-μέλη για τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, καταλήγει ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για να είναι σε ισχύ τα μέτρα των επιδοτήσεων, του πλαφόν και της εξοικονόμησης ενέργειας, στην Ελλάδα για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή, θα πρέπει να προηγηθεί η εκλογή της νέας κυβέρνησης και η ψήφιση σχετικού νόμου.
Το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί 19-20 Ιουνίου εξάλλου δεν έχει προς το παρόν το θέμα αυτό στην ατζέντα.
Ακόμη όμως και αν συζητηθεί, οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν δοθεί, για να εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη, απαιτεί σχετική νομοθετική διαδικασία που θα αναληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση.
Επομένως, αναφέρουν πηγές, δεν προβλέπονται αλλαγές στην αγορά ενέργειας μέχρι το Σεπτέμβριο.
Ρεύμα: Εχει ήδη ζητηθεί παράταση
Η Ελλάδα εξάλλου έχει ζητήσει την παράταση του μηχανισμού των πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και των επιδοτήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο, με απόφαση που υπέγραψε λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα αποφασίσει πώς θα λειτουργεί η αγορά ενέργειας μετά το Σεπτέμβριο.
Η Εκθεση της Επιτροπής περιγράφει την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας που τον Αύγουστο του 2022 ήταν πάνω από 350 ευρώ/MWh και τέσσερις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο του 2010-2020.
Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του 2022 οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν δραστικά και είναι κατά μέσον όρο κάτω από τα 80 ευρώ/MWh και οι τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο μειώθηκαν, αλλά και σταθεροποιήθηκαν, στον βαθμό που οι αυξήσεις των τιμών που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 θεωρούνται «λιγότερο πιθανό να συμβούν τον επερχόμενο χειμώνα».
Ρεύμα: Μείωση ζήτησης και πλαφόν
Σε ό,τι αφορά τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή επισημαίνει ότι κυμάνθηκε μεταξύ 0,5% και 15% σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς και πως «δεν βλέπει την ανάγκη παράτασης των μέτρων μείωσης της ζήτησης που ορίζονται στον κανονισμό του Συμβουλίου».
Σχετικά με το πλαφόν, τον ορισμό ανώτατου ορίου (180 ευρώ/MWh) στα έσοδα των χονδρεμπορικών αγορών, σημειώνει ότι εφαρμόστηκε με ποικίλους τρόπους από τα κράτη – μέλη δημιουργώντας ρυθμιστικές αβεβαιότητες και εμπόδια για νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ και στη διείσδυση των PPA.
H Επιτροπή θεωρεί ότι τα πλεονεκτήματα του μέτρου δεν αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο στην αβεβαιότητα των επενδυτών και τους κινδύνους για τη λειτουργία της αγοράς και την ενεργειακή μετάβαση και προτείνει να μην παραταθεί.
Σημειώνει ότι με βάση τις τρέχουσες και αναμενόμενες συνθήκες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τιμών, δεν είναι απαραίτητο να παραταθούν και τα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και ΜμΕ.
Επισημαίνει, πάντως, ότι εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα στοιχεία που έχει αξιολογήσει ή στις συνθήκες της αγοράς μπορεί να χρειαστεί να αναπροσαρμόσει ανάλογα τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της.
Με Υπουργική Απόφαση, παρατείνονται οι θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ο Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία από τον Ιούλιο 2022, έχοντας ήδη συνεισφέρει πάνω από €3,25 δις. έως σήμερα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της αύξησης κόστους για τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής κρίσης, παρατείνεται έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
Παράλληλα στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο και για το μεταβατικό διάστημα ανάδειξης της νέας Κυβέρνησης, που θα προκύψει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία, η ενίσχυση του ΤΕΜ μέσω των ποσών που προέρχονται από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Επίσης, διασφαλίζεται μεταβατικά η προσήκουσα ενημέρωση των καταναλωτών, μέσω του μέτρου αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν και τους επόμενους μήνες να ανακοινώνουν έως την 20η ημέρα του προηγούμενου μήνα τιμολόγησης, τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, τηρώντας τη διαφάνεια και τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων για τους καταναλωτές.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
«Συνεχίζουμε τις επιτυχημένες θεσμικές παρεμβάσεις για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, παρατείνοντας τη λειτουργία του μηχανισμού παρακράτησης των υπερεσόδων, που έχει ήδη αποφέρει πάνω από €3,25 δις. προς όφελος των καταναλωτών.
Παράλληλα παρατείνουμε την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, με σκοπό την στήριξη των συμπολιτών μας αλλά και τη διευκόλυνση της νέας Κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στεκόμαστε δίπλα στους καταναλωτές και τους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, με το πλέγμα μέτρων που έχουμε θεσπίσει, διασφαλίζοντας προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους».
Ρεύμα: Το απίστευτο κόλπο με την μαγερική σόδα για τεράστια οικονομία
Η πλέον κοστοβόρα ηλεκτρική συσκευή στα σπίτια μας δεν είναι άλλη από το ψυγείο!
Ένα απλό κόλπο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του ψυγείου σας και να μειώσετε την κατανάλωσή του σε ρεύμα προτείνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η αποδοτική λειτουργία των συσκευών μας είναι το κλειδί για να δούμε τους λογαριασμούς ρεύματος να μειώνονται, κάτι αναγκαίο εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.
Είναι γνωστό πως η πιο κοινή συμβουλή για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών μας είναι να τις βγάλουμε από την πρίζα, ωστόσο αναφορικά με το ψυγείο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό για ευνόητους λόγους.
Στο παρελθόν, έχουμε μιλήσει για τη σωστή μέθοδο απόψυξης του ψυγείου μας βήμα – βήμα που μπορεί μας γλιτώσει έως και 30% ενέργεια, καθώς και για το κόλπο με τα παγάκια στην κατάψυξη για οικονομία στο ρεύμα.
Αυτό που, όμως, δε γνωρίζουν πολλοί είναι πως και η χρήση της μαγειρικής σόδας μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα.
Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρίας καθαρισμού «End of Tenancy» με έδρα το Λονδίνο, διατηρώντας το ψυγείο μας καθαρό μπορούμε να εξασφαλίσουμε αφενός την παράταση της διάρκειας ζωής του, αφετέρου την αποδοτικότερη λειτουργία του.
«Για να καθαρίσετε το εσωτερικό του ψυγείου σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και ζεστό νερό», αναφέρει ο ίδιος στην «Daily Record».
Μάλιστα, σύμφωνα και με το «BBC Good food», η μαγειρική σόδα όχι μόνο θα κάνει το ψυγείο σας να αστράφτει, αλλά και θα εξαφανίσει τυχόν δυσάρεστες οσμές, ενώ είναι και ιδιαίτερα οικονομική.
Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε μια κούπα ζεστού νερού και να ανακατέψετε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα, βουτάτε στο διάλυμα ένα καθαρό πανί, το στίβετε καλά και στη συνέχεια το χρησιμοποιείτε για να τρίψετε το εσωτερικό του ψυγείου σας.