Ρεύμα: Πώς θα μαρκάρονται οι μπαταχτζήδες και θα μπαίνει μπλόκο στις μετακινήσεις τους. Πρόταση Σκυλακάκη για συνεργασία με την ΑΑΔΕ για έλεγχο πελατών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Οριστικό μπλόκο στους κακοπληρωτές βάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης σε συνεργασία με την ΡΑΑΕΥ, κόβοντας το δρόμο στους κακοπληρωτές που αφήνουν χρέη μεταπηδώντας από το ένα δίκτυο στο άλλο.
Η μορφή της τελικής ρύθμισης συμφωνήθηκε χθες σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ μεταξύ του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, της ρυθμιστικής αρχής και εκπροσώπων των προμηθευτών με στόχο η πρόταση να βγει άμεσα σε διαβούλευση.
Το σχέδιο βάζει στο «κυνήγι» τους κακοπληρωτές, οι οποίοι μετά από δύο απλήρωτους λογαριασμούς θα φέρουν ειδική σήμανση χρέους (debt flagging) με κόκκινο για την οποία θα ενημερώνεται τόσο ο ίδιος ο καταναλωτής όσο και ο νέος προμηθευτής στον οποίο πρόκειται να μετακινηθεί.
Αν ο πελάτης αποπληρώσει το χρέος ή προχωρήσει σε διακανονισμό τότε θα μπορεί να αποχρωματίζεται και να μετακινείται χωρίς εμπόδια.
Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρείται κακοπληρωτής και τότε ο προηγούμενος πάροχος θα έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή αποκοπής στο ΔΕΔΔΗΕ για τον πρώην πελάτη του.
Τον ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και ως προς τις επισημάνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε βάλει φρένο στις αποκοπές των κακοπληρωτών ακυρώνοντας το άρθρο 42 του κώδικα προμήθειας, με το σκεπτικό ότι δεν εφαρμόζονταν αναλογικές ποινές.
Η απόφαση διόγκωσε τον όγκο των χρεών και σε συνδυασμό και με τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση που άφησαν ελεύθερες τις μετακινήσεις δίχως κανένα πέναλντι οδήγησαν σε χρέη ύψους 500 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκυλακάκης πρότεινε χθες να προχωρήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ και ένα εναλλακτικό μέτρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά του ενεργειακού Τειρεσία και θα είναι συνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ.
Μέσω του συστήματος αυτού θα γίνεται έλεγχος σε βάθος πενταετίας ώστε να διαπιστώνεται αν ένας καταναλωτής έχει ανεξόφλητες οφειλές ή χρέη λόγω οικονομικής αδυναμίας πληρωμής.
Εάν ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, τότε θα δίνεται εντολή για αποκοπή της παροχής, διαφορετικά θα υπάρχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο μεταχείρισης.
Για το σύστημα αυτό όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να επιλυθούν νομικά θέματα και ζητήματα χρήσης προσωπικών δεδομένων.
Ρεύμα: Ρευματοκλοπές και μονάδες αποθήκευσης
Με αυστηρά διοικητικά μέτρα θα αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τις ρευματοκλοπές ,οι οποίες ναι μεν έχουν μετριαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά συνεχίζουν να αποτελούν ένα υπολογίσιμο νούμερο.
Πέρσι υπολογίζεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που κλάπηκε και δεν τιμολογήθηκε έφτασε τα 11 εκατομμύρια κιλοβατώρες. Σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.
Ρεύμα: Ενισχύεται η αποθήκευση
Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ και παρά τις γκρίνιες που διατυπώνονται στην αγορά από εταιρείες του κλάδου, για τις προωθούμενες αλλαγές στους διαγωνισμούς, το υπουργείο προετοιμάζεται για ενίσχυση του τομέα της αποθήκευσης. Το μοτο του νέου μοντέλου δημοπρασιών θα είναι έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας μόνο με μπαταρίες και χωρίς σταθερές τιμές.
Οι νέοι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν να διενεργούνται από την νέα χρονιά, με στόχο να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος ώστε να ενταχθούν στο σύστημα και νέες μονάδες. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές για κάθε 1 GW μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες, απελευθερώνονται 500 MW ηλεκτρικού χώρου.
Ο πρώτος διαγωνισμός μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο αλλά στόχος είναι η διαδικασία να τρέξει σταδιακά ώστε να επωφεληθούν οι επενδυτές και από τη συνεχή πτώση τιμών στις μπαταρίες.
Στο ΥΠΕΝ τονίζουν πως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αυξηθούν και οι αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης με μικρή αύξηση του αρχικού στόχου για 1 GW.
Ρεύμα: Έρχεται το νέο «λαϊκό» τιμολόγιο
Έρχεται το νέο «λαϊκό» τιμολόγιο ρεύματος με διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου. Τι φέρνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το τέλος των επιδοτήσεων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το νέο τοπίο στην αγορά ενέργειας που θα φέρει το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα στα τέλη του έτους, μελετά η κυβέρνηση με στόχο η επιστροφή στην κανονικότητα να μην ενεργοποιήσει αυξήσεις που δεν θα μπορούν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η άσκηση της νέας τιμολογιακής πολιτικής έχει ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα νέο διαφορετικό μοντέλο στήριξης από εκείνο που εφαρμόστηκε την διετία της ενεργειακής κρίσης, το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει επικεντρώσει στους ευάλωτους καταναλωτές με εισοδηματικά κυρίως κριτήρια αλλά και στους ενεργειακά ευάλωτους.
Όσους δηλαδή καταναλώνουν μεγάλο κομμάτι από το εισόδημά τους για να θερμανθούν και οι οποίοι πιέζονται ακόμη και αν διαθέτουν ένα μέσο εισόδημα, κάτι που μεταφράζεται σε διεύρυνση των κριτηρίων με την δημιουργία ενός πιο «λαϊκού» τιμολογίου που θα μπορεί να εντάξει στον ομπρέλα των δικαιούχων στήριξης περισσότερους καταναλωτές.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ μίλησε για ένα μηχανισμό στην αγορά ηλεκτρισμού παρόμοιο με το επίδομα θέρμανσης με βάση τις βαθμοημέρες κάτι που σημαίνει ότι στο νέο πακέτο στήριξης θα υπάρξουν και γεωγραφικά κριτήρια καθώς όσο πιο βόρεια είναι μια κατοικία τόσο περισσότερα χρήματα χρειάζεται να δαπανήσει για να θερμανθεί.
Οι πληροφορίες μιλούν για διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) με την δημιουργία μιας νέας τρίτης κατηγορίας ΚΟΤ (σήμερα υπάρχει το ΚΟΤ 1 και ΚΟΤ2, τα οποία χορηγούνται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).
Το τελικό πακέτο των μέτρων δεν έχει οριστικοποιηθεί ωστόσο στο υπουργείο γίνονται διαδοχικές συσκέψεις με την συμμετοχή και της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία λόγω του ισχυρού μεριδίου εκπροσώπησης καταναλωτών, καλείται να φρενάρει τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και με τις προτάσεις της να υπηρετήσει την νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024.
Χθες η Επιχείρηση ανακοίνωσε σταθερό τιμολόγιο στα 15,5 λεπτά για τον Οκτώβριο μέχρι τις 500 κιλοβατώρες ενώ ελαφρώς προς τα πάνω κινήθηκαν τα τιμολόγια των άλλων παρόχων που διαμορφώθηκαν σε ένα εύρος τιμών από 8,80 λεπτά έως 19,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι οι επιδοτήσεις θα είναι συνάρτηση του περιβάλλοντος των διεθνών τιμών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε μηνιαία βάση περίπου στα 20 εκ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν ως τα τέλη του έτους.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε αυτές τις μέρες το ευρωβαρόμετρο ενέργειας 2023 της Euroelectric, στην οποία Αντιπρόεδρος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε φέτος θετικές τάσεις.
Όπως αναφέρει, ο φορέας των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας ύστερα από τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών και τις πολιτικές παρεμβάσεις το 2022, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 19% και εκατομμύρια καταναλωτές στράφηκαν στα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης.
Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σταθεροποιήθηκαν, παρουσιάζοντας μείωση από 227 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο το 2022 σε 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος, με τις τιμές λιανικής να ακολουθούν την τάση.
Όπως αναφέρεται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 μειώθηκαν κατά 34% σε σχέση με πέρσι ωστόσο υπολείπονται σχεδόν 60% από το 2021.