Ρεύμα: Νέο μοντέλο στα τιμολόγια ρεύματος. Οι καταναλωτές θα διαλέγουν όποιο θέλουν.
Τι θα ισχύσει τον επόμενο χρόνο. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι ανακοινώσεις. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης που θα περιλαμβάνει αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος που θα προσφέρουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι πάροχοι.
Όπως σημείωσε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν γίνει όλες οι ανακοινώσεις.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε «Καθώς θα επιστρέψουμε στο νέο μοντέλο οι καταναλωτές μπορούν να διαλέξουν όποιο τιμολόγιο θέλουν.
Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μετακινούνται ελεύθερα αλλά εκεί που δεν θα πάρουν μόνοι τους αυτή την απόφαση, δηλαδή δεν θα αποφασίσουν ενεργά τι τιμολόγιο θέλουν, θα μεταπέσουν σε ένα τιμολόγιο το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους να το προσφέρουν και το οποίο τιμολόγιο θα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα την πρώτη κάθε μήνα.
Το τιμολόγιο αυτό θα το νομοθετήσουμε τις επόμενες μέρες».
Ρεύμα: Κοινό τιμολόγιο
Όπως είπε: «υπάρχει ένα πρόβλημα αν σας ρωτήσω ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής τον ξέρετε;
Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κάποιο τιμολόγιο που να προσφέρουν όλοι και που να είναι κοινό.
Τώρα θα υπάρχει αυτό το κοινό τιμολόγιο. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα τα έχουμε ανακοινώσει όλα».
Μετά το σχέδιο της ΡΑΑΕΥ με τις τρεις κατηγορίες χρωματικής σήμανσης σταθερών και κυμαινόμενων τιμολογίων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης προχωρεί σε αλλαγές στο νέο πλαίσιο τιμολόγησης που θα φέρει άμεσα στην αγορά με νομοθετική ρύθμιση.
Πρόκειται για μια νέα κατηγορία ex antes τιμολόγησης (τιμολόγια που η τιμή καθορίζεται εκ των προτέρων στην αρχή κάθε μήνα) με την εξής ειδοποιός διαφορά.
Στο νέο τιμολόγιο θα μεταπίπτουν αυτόματα (by default ) όσοι δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τους παρόχους, για τους οποίους θα υπάρχει πρόβλεψη να έχουν την δυνατότητα παραμονής σε αυτό (εφόσον το επιθυμούν) για ένα χρόνο.
Το νέο τιμολόγιο μελετάται να έχει τη δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα (ex post) εφόσον οι προμηθευτές πέσουν έξω στις προβλέψεις τους και τα χαρακτηριστικά μιας σύμβασης χαμηλού σχετικά ρίσκου που θα προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής, οι οποίες εκτίναξαν το κόστος και δαιμονοποίησαν την ρήτρα αναπροσαρμογής πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων λόγω ενεργειακής κρίσης.
Ρεύμα: Για τις επιδοτήσεις
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέου μοντέλου επιδοτήσεων από τη νέα χρονιά στην περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας υπουργός Ενέργειας απάντησε πως «Αν τα πράγματα πάνε καλά ή σχετικώς καλά θα έχουμε ένα νέο μοντέλο στο οποίο θα βοηθήσουμε κυρίως σε ότι αφορά τη θέρμανση και τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό ήταν ένα κενό που υπήρχε στον τρόπο που γινόταν αυτή η παρέμβαση για τη θέρμανση, και αυτό θα έχει θετική επίπτωση σε σχέση με ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν τους καλύψαμε.
Η παρέμβαση που θα κάνουμε για τους ευάλωτους θα είναι μια παρέμβαση που θα είναι αρκετά διευρυμένη σε σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα και δεν θα καλύπτει μόνο τους ευάλωτους θα καλύπτει και ένα σημαντικό κομμάτι αυτού που ονομάζουμε μεσαία τάξη.
Πρόσθεσε επίσης ότι «οριζόντιες επιδοτήσεις θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου που τελειώνει το καθεστώς και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει μια μείζον κρίση».
Ρεύμα: Έρχεται το νέο «λαϊκό» τιμολόγιο ρεύματος: Δείτε τι είναι – Ποιοι θα πληρώνουν λιγότερα
Ρεύμα: Έρχεται το νέο «λαϊκό» τιμολόγιο ρεύματος με διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου. Τι φέρνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το τέλος των επιδοτήσεων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το νέο τοπίο στην αγορά ενέργειας που θα φέρει το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα στα τέλη του έτους, μελετά η κυβέρνηση με στόχο η επιστροφή στην κανονικότητα να μην ενεργοποιήσει αυξήσεις που δεν θα μπορούν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η άσκηση της νέας τιμολογιακής πολιτικής έχει ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα νέο διαφορετικό μοντέλο στήριξης από εκείνο που εφαρμόστηκε την διετία της ενεργειακής κρίσης, το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει επικεντρώσει στους ευάλωτους καταναλωτές με εισοδηματικά κυρίως κριτήρια αλλά και στους ενεργειακά ευάλωτους.
Όσους δηλαδή καταναλώνουν μεγάλο κομμάτι από το εισόδημά τους για να θερμανθούν και οι οποίοι πιέζονται ακόμη και αν διαθέτουν ένα μέσο εισόδημα, κάτι που μεταφράζεται σε διεύρυνση των κριτηρίων με την δημιουργία ενός πιο «λαϊκού» τιμολογίου που θα μπορεί να εντάξει στον ομπρέλα των δικαιούχων στήριξης περισσότερους καταναλωτές.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ μίλησε για ένα μηχανισμό στην αγορά ηλεκτρισμού παρόμοιο με το επίδομα θέρμανσης με βάση τις βαθμοημέρες κάτι που σημαίνει ότι στο νέο πακέτο στήριξης θα υπάρξουν και γεωγραφικά κριτήρια καθώς όσο πιο βόρεια είναι μια κατοικία τόσο περισσότερα χρήματα χρειάζεται να δαπανήσει για να θερμανθεί.
Οι πληροφορίες μιλούν για διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) με την δημιουργία μιας νέας τρίτης κατηγορίας ΚΟΤ (σήμερα υπάρχει το ΚΟΤ 1 και ΚΟΤ2, τα οποία χορηγούνται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).
Το τελικό πακέτο των μέτρων δεν έχει οριστικοποιηθεί ωστόσο στο υπουργείο γίνονται διαδοχικές συσκέψεις με την συμμετοχή και της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία λόγω του ισχυρού μεριδίου εκπροσώπησης καταναλωτών, καλείται να φρενάρει τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και με τις προτάσεις της να υπηρετήσει την νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024.
Χθες η Επιχείρηση ανακοίνωσε σταθερό τιμολόγιο στα 15,5 λεπτά για τον Οκτώβριο μέχρι τις 500 κιλοβατώρες ενώ ελαφρώς προς τα πάνω κινήθηκαν τα τιμολόγια των άλλων παρόχων που διαμορφώθηκαν σε ένα εύρος τιμών από 8,80 λεπτά έως 19,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι οι επιδοτήσεις θα είναι συνάρτηση του περιβάλλοντος των διεθνών τιμών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε μηνιαία βάση περίπου στα 20 εκ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν ως τα τέλη του έτους.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε αυτές τις μέρες το ευρωβαρόμετρο ενέργειας 2023 της Euroelectric, στην οποία Αντιπρόεδρος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε φέτος θετικές τάσεις.
Όπως αναφέρει, ο φορέας των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας ύστερα από τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών και τις πολιτικές παρεμβάσεις το 2022, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 19% και εκατομμύρια καταναλωτές στράφηκαν στα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης.
Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σταθεροποιήθηκαν, παρουσιάζοντας μείωση από 227 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο το 2022 σε 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος, με τις τιμές λιανικής να ακολουθούν την τάση.
Όπως αναφέρεται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 μειώθηκαν κατά 34% σε σχέση με πέρσι ωστόσο υπολείπονται σχεδόν 60% από το 2021.
Ρεύμα: Αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής έως τα τέλη του χρόνου
Η παράταση αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους καταναλωτές αλλά και τις εταιρείες προμήθειας για την ομαλή μετάβαση στον νέο τρόπο τιμολόγησης τους επόμενους μήνες.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έκρινε ότι η χρονική παράταση θα δώσει τα περιθώρια στους προμηθευτές να διαμορφώσουν το κατάλληλο πλαίσιο και θα διασφαλίσει την απαιτούμενη περίοδο ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.
«Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στηρίζουμε, εμπράκτως, τους καταναλωτές και τους ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω του πλέγματος μέτρων που έχουμε θεσπίσει, ενώ με την παράταση των δύο επιτυχημένων μηχανισμών στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζουμε την ομαλότερη μετάβαση των καταναλωτών στις νέες συνθήκες λειτουργίας των αγορών, με γνώμονα τη διατήρηση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.
Οι δύο μηχανισμοί (στη χονδρική και λιανική αγορά) είχαν θεσπιστεί τον περασμένο Ιούλιο με διάρκεια ζωής, έπειτα από έγκριση της Κομισιόν, ενός έτους και λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου είχαν παραταθεί με υπουργική απόφαση μέχρι και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση για να αποφασίσει.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί από πλευράς του ΥΠΕΝ είναι εάν με την παράταση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής θα παραταθούν αντίστοιχα χρονικά και οι οριζόντιες επιδοτήσεις, το τέλος των οποίων προανήγγειλε με δηλώσεις του προ διημέρου ο κ. Σκυλακάκης. Ο υπουργός μίλησε για ένα νέο πακέτο επιδοτήσεων στοχευμένο στους «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές, που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.