Ρεύμα: Η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε ράλι τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα – Κυριαρχία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Ο παρατεταμένος καύσωνας από τη μία και τα πολλαπλά μέτωπα των πυρκαγιών από την άλλη δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος.
Πέραν αυτού όμως η αυξημένη ζήτηση λόγω και των ακραίων θερμοκρασιών «δοκιμάζει» και τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα, οδηγώντας τες στα ύψη.
Έτσι για σήμερα Πέμπτη, 20 Ιουλίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχει αγγίξει τα 136 ευρώ/MWh (135,58 ευρώ), -με τη χαμηλότερη στα 92,22 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα…υψίπεδα των 245,30 ευρώ/MWh-, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,62% σε σχέση με χθες που ήταν στα 127,17, όταν και πάλι είχε ανέβει κατά 8,25% σε σχέση με την Τρίτη 18 Ιουλίου που βρισκόταν στα 117,48 ευρώ/MWh.
Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα έχει αυτή την περίοδο από τις υψηλότερες τιμές στη ΝΑ Ευρώπη.
Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα παρατηρείται, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριαρχία του φυσικού αερίου με ποσοστό 42,51%, ενώ οι ΑΠΕ ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση με μόλις 18,94% (20,28% μαζί με της Κρήτης) και έπονται από κοντά οι εισαγωγές με 16,73%.
Ισχυρή παρουσία καταγράφει και ο λιγνίτης με ποσοστό 10,79% που μαζί με τις εισαγωγές λειτουργούν και ως «φρένο» στις τιμές, και τέλος τα υδροηλεκτρικά έχουν συμμετοχή 6,5%.
Η άνοδος της τιμής του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αποτυπώνεται και στα απολογιστικά στοιχεία για το προηγούμενο επταήμερο, όπου η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς σημείωσε νέα αύξηση φτάνοντας στα 115.41/MWh, το υψηλότερο σημείο σε βάθος πλέον των δύο μηνών.
Ρεύμα: Σταθερό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Πάντως οι ακραίες θερμοκρασίες και η αυξημένη ζήτηση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν επιφέρει μέχρι τώρα τουλάχιστον αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, που παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα.
Έτσι, χθες, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Αύγουστο έκλεισαν στα 25,9 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια μείωση κατά 4,3%, ενώ τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου έκλεισαν στα 27,75 ευρώ/MWh και του Οκτωβρίου στα 33,65 ευρώ/MWh.
Ρεύμα: Συναγερμός! Εκτόξευση κατά 60% – Δραματικές εξελίξεις
Ρεύμα: Μετά το «ποδαρικό» εκτόξευση κατά 60% στα 115,5 ευρώ/MWh. Για τη Δευτέρα 3/7 η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας επέστρεψε στα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας. Πρωτοκαθεδρία ξανά για το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Μετά το «ποδαρικό» για τον Ιούλιο που επεφύλασσε αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα, για σήμερα σημειώνεται «εκτόξευση» κατά σχεδόν 60%.
Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουλίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 72,26 ευρώ/MWh, σημειώνοντας πτώση κατά 27,13% σε σχέση με το Σάββατο (ήταν στα 99,16 ευρώ/MWh), για σήμερα κάνει ένα «ράλι» ανεβαίνοντας στα 155,44 ευρώ/MWh, κατ αγράφοντας αύξηση κατά΄59,75% ή 43,18 ευρώ…
Έτσι, η τιμή στη χονδρική επιστρέφει στα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας (την Πέμπτη είχαμε 119,14 ευρώ/MWh). Αυτή η απότομη αύξηση οφείλεται πέραν της ανόδου της ζήτησης (κατά 9,27%) και στην επιστροφή του φυσικού αερίου στην πρώτη θέση του ενεργειακού μίγματος από την τρίτη που είχε υποχωρήσει για την Κυριακή.
Για σήμερα Δευτέρα στο ενεργειακό μίγμα την πρώτη θέση κατέχει το φυσικό αέριο με ποσοστό 35,43%, ενώ οι ΑΠΕ ακολουθούν με 29,45% (30,45% μαζί με της Κρήτης), με τις εισαγωγές στην τρίτη θέση με ποσοστό 22,39% και τα υδροηλεκτρικά στην τέταρτη με ποσοστό 7,81%.
Υπενθυμίζεται ότι για χθες Κυριακή στο ενεργειακό μίγμα πρώτες (μετά από αρκετές μέρες) ήταν οι ΑΠΕ με 37,87% (38,91% μαζί με της Κρήτης), ενώ ακολουθούσαν οι εισαγωγές με 27,85% και έπονταν το φυσικό αέριο με 21,47% και τα υδροηλεκτρικά με 8,40%.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, την Παρασκευή στο σημείο αναφοράς του TTF τα φορτία παράδοσης τον Αύγουστο έκλεισαν στα 37,65 ευρώ/MWh, ενώ για τον Σεπτέμβριο στα 38,93 ευρώ/MWh και για τον Οκτώβριο στα 42,95 ευρώ/MWh.
Αναμένεται από σήμερα να φανεί ποια θα είναι η τάση για αυτή την εβδομάδα που η ζήτηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί λόγω ανόδου της θερμοκρασίας και αντίστοιχα των αναγκών για ψύξη.
Ρεύμα: Τι θα πληρώσουμε τον Ιούλιο – Αναλυτικά οι τιμές ανά πάροχο
Στο επίπεδο του τρέχοντος μήνα Ιουνίου παραμένουν τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ ενώ σε μικρές αυξομειώσεις προχώρησε η πλειονότητα των προμηθευτών που ανακοίνωσαν ως τώρα τις χρεώσεις για τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ είναι 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς.
Ενδεικτικά τα τιμολόγια από τους λοιπούς προμηθευτές:
Protergia Οικιακό Value: 0,11115 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 0,1265) Ήρων PROTECT 4 Home: 16,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο) Elpedison Economy: 11,1 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,4) NRG on time: 13,2 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 12,2) Watt&Volt Value: 11,15 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 12,65) Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 12,3 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο) Volterra: 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,98) Zenith Home Now: 14,4 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 13,9) Volton Home: 15,6 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,63 )
Οι τιμές ανακοινώνονται σε περίοδο ανόδου της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου η οποία ωστόσο παραμένει σε επίπεδα έως 80-90 % χαμηλότερη σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι.
Ρεύμα: Αυτές είναι οι κρυφές χρεώσεις που δεν ξέρατε
Μπορεί η τιμή του ρεύματος αυτή καθ’ αυτή να μειώθηκε αλλά οι «γύρω γύρω» χρεώσεις δεν αφήνουν τους λογαριασμούς ρεύματος να πέσουν.
Μάλιστα, πολλές φορές οι λογαριασμοί είναι πιο φουσκωμένοι σε σχέση με προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.
Πρόκειται για τις χρεώσεις που πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών ρεύματος για τη χρήση του συστήματος που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, τη χρήση του δικτύου που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που καλύπτουν το επιδοτούμενο τιμολόγιο των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ώστε αυτό να είναι ενιαίο με το τιμολόγιο στην ηπειρωτική χώρα) και το επιδοτούμενο τιμολόγιο των ευάλωτων καταναλωτών που εντάσσονται στο ΚΟΤ.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι πρώτες «αθέατες» αυξήσεις για τους καταναλωτές, που εναγωνίως για πολλούς μήνες τώρα αναζητούν μεταξύ των παρόχων τη χαμηλότερη τιμή της κιλοβατώρας, ήρθαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Από 1ης Σεπτεμβρίου, οι χρεώσεις συστήματος του ΑΔΜΗΕ αναπροσαρμόστηκαν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τη χαμηλή τάση από 6,35 ευρώ/ MWH σε 9,78 ευρώ/mwh, για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης από 1,384 ευρώ/mwh σε 3,869 ευρώ/mwh και για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες) από 1,963 ευρώ/mwh σε 3,728 ευρώ/mwh.
Η δεύτερη «κρυφή» αύξηση ήρθε από την 1η Μαΐου στις χρεώσεις δικτύου που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος και καταλήγουν στα ταμεία του ΔΕΔΔΗΕ, σε εφαρμογή απόφασης του εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δύο μήνες νωρίτερα.
Η αρμόδια Αρχή έπειτα από εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ ενέκρινε την αναθεώρηση του ετήσιου εγκεκριμένου εσόδου για το 2023 που ανακτάται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τα 744 εκατ. ευρώ στα 981 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η ΡΑΕ με την ίδια απόφαση έθεσε σε εφαρμογή νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων δικτύου.
Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ύψος των χρεώσεων αντιστοιχούσε σε ποσοστό 80% στην ενέργεια (δηλαδή τις καταναλώσεις) και 20% στην ισχύ (μονοφασική τριφασική).
Με τη νέα μεθοδολογία οι χρεώσεις στην ενέργεια αντιστοιχούν στο 60% και στο 40%, στη βάση ενός σκεπτικού κινητροδότησης των καταναλωτών να μεταφέρουν τις τριφασικές καταναλώσεις σε μονοφασικές για να έχουν μικρότερες επιβαρύνσεις.
Με την απόφαση της ΡΑΕ, η χρέωση ισχύος αναπροσαρμόστηκε από τον Μάιο στα 4,434 ευρώ ανά KVA ανά έτος από 0,52 ευρώ σήμερα και η χρέωση ενέργειας μειώθηκε σε 0,01415 ευρώ/kwh από 0,0213 ευρώ/kwh.
Οι αναπροσαρμογές αυτές επιβαρύνουν τον τελικό λογαριασμό ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό (με τριφασική παροχή ισχύος 25 KVA και κατανάλωση 3.750 KWH ετησίως) κατά 7,5% καθώς από τα 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα από 1ης Μαΐου και έως τα τέλη του 2023 θα χρεώνεται με 174 ευρώ ετησίως.
Για τις βιομηχανίες, οι χρεώσεις δικτύου από τον Μάιο έχουν αυξηθεί από 60% έως 120% ανάλογα με το προφίλ λειτουργίας τους επιβαρύνοντας τον συνολικό λογαριασμό ρεύματος με μια αύξηση της τάξης του 6%.
Η νέα μεθοδολογία προβλέπει για τις βιομηχανίες μέσης τάσης 225% στη χρέωση ισχύος (από 1.097 ευρώ/κw σε 3.568 ευρώ/ KW) και κατά 48% στη χρέωση ενέργειας (από 0.0028 ευρώ/kwh σε 0.00413 ευρώ/kwh).
Επίσης, η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει διαβάθμιση των χρεώσεων με βάση ζώνες αιχμής που ορίζει η ίδια, τις οποίες όμως, όπως αναφέρουν στην «Κ» εκπρόσωποι του κλάδου, «είναι αδύνατο να τις ακολουθήσει μια βιομηχανία καθώς δεν μπορεί να αλλάζει τις βάρδιές της κάθε τόσο».
Αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι για παράδειγμα μια βιομηχανία με συντελεστή φορτίου 75% να επιβαρυνθεί με αύξηση 95% (επειδή δουλεύει και στις ώρες αιχμής) και μια βιομηχανία με συντελεστή φορτίου 37% να επιβαρυνθεί με αύξηση 58%.
«Σε απόλυτες τιμές η χρέωση για τη βιομηχανία μέσης τάσης είναι πλέον στα επίπεδα των 10 ευρώ/mwh από 5-6 ευρώ/mwh που ήταν πριν από τον Μάιο», τονίζουν στην «Κ» εκπρόσωποι της βιομηχανίας.