Ράλι… πληρωμών: Δείτε τι έχουμε να δώσουμε τους επόμενους μήνες

Εφορία: Ένα ράλι… πληρωμών ξεκινά για τους Έλληνες πολίτες μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο καθώς συνολικά θα καταβληθύν 17 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ραντεβού με την εφορία για την πληρωμή 17 δισ. ευρώ θα ξεκινήσουν να δίνουν οι φορολογούμενοι από το τέλος του τρέχοντα μήνα έως και το Φεβρουάριο του 2023.

Εως το τέλος του Μαΐου θα πρέπει να εξοφληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ έως τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Από τα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές των ποσών που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις από τους επτά γύρους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Εφορία: Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Στα τέλη Μαΐου ξεκινούν οι πληρωμές για την σταδιακή εξόφληση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ που αθροιστικώς ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα του νέου φόρου ακινήτων αναμένεται να φτάσει σε πάνω από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έως την προσεχή Τρίτη 10 Μαΐου. Η καθυστέρηση στην έκδοση των εκκαθαριστικών δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δόσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι η πρώτη δόση του φόρου, ανεξαρτήτως από την ημερομηνία βεβαίωσής του, θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022.

Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

Εφορία: Φόρος εισοδήματος

Ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών, όπου ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2023. Ο στόχος για φέτος είναι να εισπραχθεί ένα ποσό πέριξ των 15 δισ. ευρώ.

Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξής του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

Eως και την περασμένη Τετάρτη είχαν υποβληθεί 413.000 δηλώσεις, σε σύνολο άνω των 6,3 εκατ. που θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου. Βέβαια ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί σε σχέση με τους υπόχρεους είναι πολύ μικρός και με δεδομένο ότι οι πρώτοι που σπεύδουν στο ραντεβού με την εφορία είναι κυρίως όσοι εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι δεν θα καταβάλουν φόρο ή θα έχουν επιστροφή, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το φορολογικό ισοζύγιο.

Ωστόσο εκτιμάται ότι και φέτος τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά, καθώς λόγω της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστη μείωση εισοδήματος το 2021 εξαιτίας των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας, του «κλεισίματος» επαγγελματικών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων και της πτώσης του τζίρου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών, το ποσοστό των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κινηθεί στη περιοχή 70%.

Εφορία: Εκατοντάδες καταγγελίες σε βάρος εφοριακών

Τι αναφέρει ο Απολογισμός της ΑΑΔΕ για το 2021 και τι ελέγχους προγραμμάτισε για το 2022 η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Δείτε στο xristika.gr

Εκατοντάδες καταγγελίες υποβλήθηκαν το 2021 σε βάρος εφοριακών υπαλλήλων για παραβατική συμπεριφορά ενώ δεκάδες είναι οι υπάλληλοι των φορολογικών υπηρεσιών που παραπέμφθηκαν στα πειθαρχικά συμβούλια ή στη δικαιοσύνη, ορισμένοι εκ των οποίων καταδικάστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, για 2022 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει σειρά ελέγχων από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να εντοπίσει κρούσματα διαφθοράς, αξιοποιώντας καταγγελίες πολιτών ή πληροφορίες που κατέχει η υπηρεσία.

Ειδικότερα, για εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει:

  • Τη διενέργεια 40 εσωτερικών ελέγχων (κατ’ ελάχιστο μέχρι το στάδιο σύνταξης των αντίστοιχων προσωρινών εκθέσεων) σε διαδικασίες και λειτουργίες των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
  • Τη διενέργεια 80 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και υπαλλήλων.
  • Τη διενέργεια 30 επιτόπιων αιφνιδιαστικών ελέγχων στις Υπηρεσίες.
  • Τη διενέργεια 100 ελέγχων για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.
  • Την αξιολόγηση και διεκπεραίωση τουλάχιστον του 90% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.
  • Τη διενέργεια 11 στοχευμένων οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων.
  • Τη διενέργεια 4 διαχειριστικών ελέγχων ανά Φορολογική Περιφέρεια.

Εφορία: Τι έγινε το 2021

Αποστολή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων αποτελεί: ο εντοπισμός και η άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση και εξιχνίαση υποθέσεων διαφθοράς, με τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σε συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, η διασφάλιση της νόμιμης και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς του προσωπικού της ΑΑΔΕ, και ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ενδεικτικά Πειθαρχικά Παραπτώματα αποτελούν η παράβαση καθήκοντος κατά τον ΠΚ ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός της υπηρεσίας. Ενδεικτικά Ποινικά Αδικήματα αποτελούν η δωροληψία, η απιστία και η πορνογραφία.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (διοικητική έρευνα, ένορκη διοικητική εξέταση, προκαταρκτική εξέταση, στοχευμένοι ή δειγματοληπτικοί έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης Προϊσταμένων και υπαλλήλων της ΑΑΔΕ κ.λπ.).

Το 2021 συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν 29 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης Προϊσταμένων και 56 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων.

Από τους ανωτέρω 85 ελέγχους δεν δικαιολογείται απόκτηση περιουσιακών στοιχείων για 4 υπαλλήλους. Οι υποθέσεις τους διαβιβάσθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης το 2021 διενεργήθηκαν 103 έλεγχοι για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων, και παράλληλα διενεργήθηκαν 35 επιτόπιοι έλεγχοι στις κατά τόπους Υπηρεσίες από Οικονομικούς Επιθεωρητές για την τήρηση των διατάξεων νόμων, κανονιστικών αποφάσεων και εγκυκλίων διαταγών, με σκοπό την πρόληψη και αποκάλυψη τυχόν παραβατικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

Από τους ελέγχους αυτούς, στους 31 προέκυψαν ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, για συνολικά 73 υπαλλήλους και οι υποθέσεις τους διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες (Εισαγγελία, Δ/ νση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, κ.λπ.), για τις κατά νόμο ενέργειές τους.

Αναφορικά με τους στοχευμένους οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων, καταλογισμών των ευθυνομένων, οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων υποθέσεων που ανάγονται σε χρόνο πριν την 22/03/2017, καταλογισμών αυτών και εκκρεμών καταλογισμών κατά την ως άνω ημερομηνία, καθώς και επανεξετάσεων φορολογικών υποθέσεων σε ήδη διενεργηθέντες ελέγχους, αποκλειστικά για τη διακρίβωση ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, το 2021 διενεργήθηκαν 12 σχετικοί έλεγχοι.

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατά το έτος 2021, υποδέχτηκε 234 καταγγελίες-αναφορές-πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες καταγγέλλεται, αναφέρεται ή αναγράφεται, ότι έχουν τελεσθεί πειθαρχικά παραπτώματα ή ποινικά αδικήματα, εκ μέρους υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

Από το σύνολο των προαναφερθεισών καταγγελιών, εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν (εντός του 2021) 232 καταγγελίες, με το ποσοστό εξετασθεισών καταγγελιών να διαμορφώνεται σε 99,1%.

Ακόμη, το 2021 παραπέμφθηκαν 51 υπάλληλοι ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΑΑΔΕ.

Αναφορικά με τις υποθέσεις διαφθοράς, σημειώνεται ειδικότερα ότι για τις υποθέσεις που ξεκίνησαν βάσει πορισματικών εκθέσεων, 2 υπάλληλοι παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο (εκκρεμεί 1 ερώτημα θέσης ή όχι σε δυνητική αργία ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου). Αναφέρεται επίσης ότι, 2 υπάλληλοι απολύθηκαν λόγω εκτέλεσης πειθαρχικής ποινής οριστικής παύσης.

Περαιτέρω και όσον αφορά στις υποθέσεις που ξεκίνησαν βάσει της γνωστοποίησης της ποινικής δίωξης από την αρμόδια εισαγγελία, αναφέρεται ότι, 4 υπάλληλοι παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για τα πειθαρχικά παραπτώματα της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς, της παράβασης καθήκοντος κατά τον ΠΚ και της απόκτησης οικονομικού οφέλους.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω υποθέσεων, 1 υπάλληλος έχει τεθεί σε δυνητική αργία, 2 υπάλληλοι σε υποχρεωτική αργία, 1 υπάλληλος τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ για 2 υπαλλήλους εκκρεμεί ερώτημα θέσης ή μη σε δυνητική αργία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Αναφέρεται επίσης ότι, ένας υπάλληλος εξέπεσε αυτοδίκαια από την Υπηρεσία, λόγω αμετάκλητης καταδικαστικής ποινικής απόφασης.