Ραγδαίες εξελίξεις: Σούπερ μάρκετ βγαίνει προς πώληση – Τι θα γίνει με τα καταστήματα

Ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά των σούπερ μαρκέτ, καθώς έρχονται ανακατατάξεις.

Οι εν λόγω ανακατατάξεις έρχονται ως απόρροια της απόφασης πώλησης μετοχών της αλυσίδας σε fund. Ο λόγος για το βρετανικό σούπερ μάρκετ Asda, η απόφαση του μέχρι πρότινος συνιδιοκτήτη Zuber Issa να πουλήσει τις μετοχές του στο fund TDR Capital LLP, έφερε αλλαγές.

Από την άλλη ο αδερφός του Mohsin Issa, που ήταν στο πρότερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν ακολούθησε την ίδια οδό, καθώς παραμένει συνιδιοκτήτης της Asda μαζί με την TDR Capital, το ποσοστό της οποία πλέον ανέρχεται σε 67,5%. Το 22,5% ανήκει στον Mohsin Issa και το 10% στην Walmart Inc.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Η TDR Capital επένδυσε στην Asda μαζί με τους αδελφούς Issa και μαζί απέκτησαν την πλειοψηφία της επιχείρησης τον Ιούνιο του 2021. Έκτοτε, μαζί με τους άλλους μετόχους, η TDR έχει υποστηρίξει την Asda να επιταχύνει τη στρατηγική της, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή χαμηλών τιμών στους πελάτες και στην επέκταση στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των convenience stores.

Ο Gary Lindsay και ο Tom Mitchell, διευθύνοντες εταίροι της TDR Capital επιβεβαίωσαν στο ESM πως η Asda είναι μια εταιρεία που έχει ήδη αποκτήσει ένα μεγάλο κεφάλαιο. «Επενδύσαμε για πρώτη φορά στην Asda πριν από τρία χρόνια, βλέποντας μια τεράστια ευκαιρία να εδραιώσει τη θέση της ως μια από τις κορυφαίες μάρκες λιανικής πώλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το fund συνδύασε τις επενδύσεις και την τεχνογνωσία στον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου με την κληρονομιά της Asda για να αυξήσει το αποτύπωμα των καταστημάτων της αλυσίδας από 623 σε 1.200 καταστήματα και τοποθεσίες food-to-go. Εκτός από το πρόγραμμα πιστότητας που λάνσαρε, εστιάζει και στη διαδικτυακή της παρουσία για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

«Ως ιδιοκτήτες πλειοψηφίας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη διοικητική ομάδα της Asda και τους συναδέλφους σε όλη την επιχείρηση για να υποστηρίξουμε τη φιλόδοξη στρατηγική, η οποία πιστεύουμε ότι είναι η σωστή για να συνεχίσει να κινείται η Asda προς τα εμπρός», συμπλήρωσαν.

Εντωμεταξύ η Asda, ως το τρίτο μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον ηγέτη της βιομηχανίας Tesco και τη Sainsbury’s, έχει επιβαρυνθεί από υψηλά επίπεδα χρέους από τότε που οι αδερφοί Issa και η TDR αγόρασαν το 90% της επιχείρησης από τη Walmart σε μια συμφωνία 6,8 δισεκατομμυρίων λιρών (8,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020.

Τον περασμένο μήνα, η Asda ανέφερε επιβράδυνση στην τριμηνιαία αύξηση των πωλήσεων και υποαπόδοση έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της.

Τα μηνιαία στοιχεία του κλάδου έδειξαν ότι η Asda χάνει μερίδιο αγοράς. Ο πρόεδρος της Asda, Stuart Rose, χαιρέτισε την αυξημένη επένδυση της TDR στην Asda, περιγράφοντάς την ως «ένα ξεκάθαρο σημάδι της δέσμευσής της στην επιχείρηση».

«Η κληρονομιά της Asda είναι να προσφέρει μεγάλη αξία στους πελάτες σε καθημερινή βάση σε ολόκληρη την πρόταση της, από τα είδη παντοπωλείου έως τη μόδα και τα φαγητά – και το διοικητικό συμβούλιο δεν δεσμεύτηκε ποτέ να εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση», πρόσθεσε.

Έκτακτη είδηση: Νέο πρόστιμο στον Σκλαβενίτη – Δείτε τι έκανε η γνωστή αλυσίδα

Σκλαβενίτης: Νέο πρόστιμο σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης για παράβαση των Κανόνων διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πρόστιμο σε σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης στο 5ο χλμ Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών επέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς επιθεωρητές διαπίστωσαν διπλή τιμή στο ίδιο σαπούνι:

Στο ένα ράφι πωλείτο προς 2,18€ και σε άλλο ράφι προς 2,48€.

Σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ “Απαγορεύεται να υπάρχουν ή να προκύπτουν με οποιονδήποτε τρόπο εντός του καταστήματος πώλησης προϊόντων διαφορετικές τιμές πώλησης για το ίδιο προϊόν”.

Ο αγορανομικός έλεγχος έγινε στις 29 Μαΐου και το πρόστιμο ήταν 1.000€.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Με την υπ.αριθ.πρωτ.:169390/04-06-2024 Απόφαση του Αν.Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Κορινθίας, επιβλήθηκε στην επιχείρηση ««ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.»,, που έχει έδρα στο Δήμο Περιστερίου Αττικής, Λ.Κηφισού 136,τ.κ. 12131, και συγκεκριμένα στο υποκατάστημα που διατηρεί στην διεύθυνση 5ο χλμ Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών Τ.Κ.20100, με Α.Φ.Μ. 800764388, ΔΟΥ Φ.Α.Ε. ΑΘΗΝΩΝ, διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ (1.000,00 €), διότι κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 29-05-2024, διαπιστώθηκε η εξής παράβαση:

– Για το προϊόν κρεμοσάπουνο με αγνό σαπούνι Μασσαλίας «Papoutsanis KARAVAKI», σε οικολογική συσκευασία με 80% λιγότερο πλαστικό το οποίο ήταν κάθετα τοποθετημένο σε δύο ράφια πώλησης, υπήρχαν αναρτημένες δύο (2) πινακίδες πώλησης, η μία με τιμή πώλησης 2,18 € και η δεύτερη με τιμή πώλησης 2,48 €, κατά παράβαση της παρ. 8 του άρθρου 2Β της υπ΄ αριθμ. 91354/2017 (ΦΕΚ 2983 Β/30-08-2017) Υ.Α.: Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ), όπως τροποποιήθηκε με την υπ. αριθμ. 35952/2023 (ΦΕΚ 2542 Β/18-4-2023) Υ.Α ( προσθήκη του Κεφαλαίου 1Α) και επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ (1.000,00 €), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 2Ε της ανωτέρω Υ.Α.

Σκλαβενίτης: Ανακαλείται προϊόν από τα ράφια

Ανάκληση προϊόντος από τα καταστήματα σούπερ μάρκετ της εταιρείας Σκλαβενίτη ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ.

Ειδικότερα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. και η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας σχετικά με το προϊόν Σαντιγί σπρέι vegan «Schlagcreme vegan spray topping», με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 25/08/2024, διαπίστωσε ότι στην επικολλημένη ελληνική επισήμανση αναγράφεται η ένδειξη, «χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς σόγια, προϊόν : Leha GmbH Γερμανία, Εισαγωγή: ΒΙΟΫΓΕΙΑ ΕΠΕ, Αργυρουπόλεως 6, Άγιος Στέφανος», ενώ στην αγγλική αρχική επισήμανση η οποία βρίσκεται κάτω από την επικολλημένη ετικέτα αναγράφεται ότι μπορεί να περιέχει ίχνη γάλακτος (may contain traces of milk).

Το προϊόν διακινήθηκε από την εταιρία Σκλαβενίτης η οποία έχει ήδη προβεί σε απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος από τα ράφια της.

Καλούνται οι καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο γάλα και στα προϊόντα με βάση το γάλα και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.

Πολλά σούπερ μάρκετ ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές. Εκτός από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης που έχουν ένα και μοναδικό κατάστημα ανοιχτό.

Συγκεκριμένα, μπαίνοντας οι πολίτες στο site του Σκλαβενίτη και κλικάροντας το «Ωράριο Καταστημάτων» θα δουν ότι το μοναδικό κατάστημα Σκλαβενίτης που λειτουργεί και τις Κυριακές είναι αυτό, στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park, στα Σπάτα.

Και αυτό γιατί το εν λόγω εμπορικό κέντρο μαζί με το Designer Outlet με το οποίο συνορεύει, είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. Έτσι οι πολίτες μπορούν να ψωνίσουν στα μαγαζιά και να κάνουν και τα ψώνια τους από τον Σκλαβενίτη του υπαίθριου εμπορικού κέντρου με ωράριο λειτουργίας 11:00 – 20:00.