Τι συμβαίνει με τα Δώρα στο Δημόσιο; Πότε θα επιστρέψουν; Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Διαβάστε στα xristika.gr
Πληθαίνουν οι πιέσεις στην κυβέρνηση για την επιστροφή των Δώρων στο Δημόσιο, του 13ου και του 14ου μισθούν, τα οποίο κόπηκε στην περίοδο της κρίσης. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ερωτάται στις συνεντεύξεις του, αν η κυβέρνηση σκοπεύει κάποια στιγμή να νομοθετήσει υπέρ της καταβολής τους.
Πρόταση νόμου για την επαναφορά των «δώρων» (13ος και 14ος μισθός) στους υπαλλήλους του Δημοσίου και των δήμων συνέταξε και προώθησε στα πολιτικά κόμματα καθώς και στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Με την πρόταση προτείνεται η επαναφορά των «δώρων» ως επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας, όπως χορηγούνται και στον ιδιωτικό τομέα, προς όλους τους υπαλλήλους που εμπίπτουν στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
Τα «δώρα» έχουν καταργηθεί πλήρως στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα με τις διατάξεις του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» (Ν. 4093/2012) που ψηφίστηκε πριν από 12 έτη. Εκτοτε διατυπώνεται επανειλημμένως το αίτημα για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο, από το συνδικαλιστικό κίνημα και όχι μόνο: σήμερα το συγκεκριμένο αίτημα έχει «υιοθετηθεί» από όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ πρόσφατα τέθηκε επισήμως και από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με έγγραφό της προς το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να τα επαναφέρει, προσπαθώντας να αποφύγει τις άβολες ερωτήσεις. Είναι απίθανο έως σενάριο επιστημονικής φαντασίας η επαναφορά του.
Χέρι στα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν από τους πολίτες βάζει η Εφορία.
Καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, θηρίδες… και ό,τι άλλο δεν δηλώθηκε θα κατάσχεται από την Εφορία. Όσα δηλαδή ξεχνιούνται να μπουν στο πόθεν έσχες θα… αρπάζεται από την ΑΑΔΕ, ενώ ο νόμος για τις δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασς επισύρει και κάθειρξη έως και 10 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου και οι αυστηρές κυρώσεις απειλούν όσους υπόχρεους δεν δηλώσουν τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι ίδιοι, οι σύζυγοί τους ή τα παιδιά τους.
Η κάθειρξη μέχρι και 10 χρόνια αφορά σε μη δήλωση περιουσιακού στοιχείου άνω των 300.000 ευρώ.
Επίσης, αν το μη δηλωθέν περιουσιακό στοιχείο είναι αξίας άνω των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματικό πρόστιμο.
Η καινοτομία των φετινών δηλώσεων πόθεν έσχες είναι η αυτόματη ενσωμάτωση βασικών περιουσιακών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, θα είναι δυνατή η αυτόματη άντληση και ενσωμάτωση στοιχείων όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, τα εισοδήματα, τα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό θα καθιστά τη διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων πιο απλή, αλλά αναδεικνύει και τις δυνατότητες διασταυρώσεων που έχει η υπηρεσία του πόθεν έσχες.
Τα υπόχρεα πρόσωπα, που θα «ξεχάσουν» να δηλώσουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, κινητό ή ακίνητο αυτό δημεύεται ενώ συγχρόνως ακολουθούν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, οι οποίες μάλιστα, με το νέο νόμο, μετατρέπονται εύκολα σε κάθειρξη.
Αναλυτικότερα, το άρθρο 33 του νόμου 5026/ 2023 προβλέπει συγκεκριμένα ότι:
Όποιος δεν υποβάλει δήλωση ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση ή και εκπρόθεσμη τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 χρόνια, αναλόγως την περίπτωση.
Ειδικότερα το άρθρο 39 προβλέπει τα ακόλουθα για τη μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…