Εμβόλιο κορονοϊού: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού της Pfizer καθώς η εταιρεία προέβη σε έκτακτη ανακοίνωση για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Το εμβόλιο κατά της Covid-19 των εργαστηρίων Pfizer/BioNTech δεν είναι «ακόμη» ανάγκη να προσαρμοστεί στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της BioNTech προκρίνοντας μάλλον μια «τρίτη δόση».
«Είναι πιθανό τους επόμενους 6 με 12 μήνες να εμφανιστεί μια παραλλαγή που θα απαιτεί την ποσαρμογή του εμβολίου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ουγούρ Σαχίν.
«Η λήψη μιας απόφασης τώρα θα μπορούσε να αποδεχθεί εσφαλμένη, αν σε τρεις ή έξι μήνες μια άλλη παραλλαγή κυριαρχήσει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της BioNTech, μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να παρέμβει μόνο αν το «υπάρχον εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό ή το καλύτερο δυνατό».
Συνεπώς «επί του παρόντος, ξέρουμε ότι μια αναμνηστική δόση με τον βασικό τύπο (του εμβολίου) είναι απολύτως επαρκής», υπογράμμισε ο Σαχίν.
Άρα, «η καλύτερη προσέγγιση για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση είναι να συνεχίσουμε με μια αναμνηστική δόση», προκειμένου να ενισχύσουμε την ανοσία που παρέχει το εμβόλιο, πρόσθεσε.
Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech ανέφεραν ήδη στις αρχές Ιουλίου «ενθαρρυντικά αποτελέσματα» από τις δοκιμές για μια τρίτη δόση και προβλέπουν να ζητήσουν τη χορήγηση άδειας για μια τρίτη δόση του εμβολίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο Ουγούρ Σαχίν έκανε τις δηλώσεις αυτές στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου της BioNTech.
Από την αρχή της χρονιάς, το γερμανικό εργαστήριο κατέγραψε κύκλο εργασιών 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 69,4 εκατομμυρίων ευρώ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, πριν από την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19.
Η μεγάλη αυτή αύξηση «οφείλεται κυρίως στην ταχεία αύξηση της προμήθειας εμβολίων κατά της Covid-19 παντού στον κόσμο», εξήγησε.
Η BioNTech έχει παραδώσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δόσεις από την αρχή της χρονιάς και υπολογίζει να φθάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2021.
Μόνο με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, η BioNTech ελπίζει να καταγράψει κύκλο εργασιών σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.
Εμβόλιο κορονοϊού: Έρευνα για τρεις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων mRNA
Την ίδια ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι εξετάζει τρία νέα σενάρια, ώστε να αξιολογήσει εάν μπορεί να είναι πιθανές ορισμένες παρενέργειες που σχετίζονται με εμβόλια COVID19 – συγκεκριμένα αυτά των εταιρειών Pfizer και Moderna – μετά από ένα μικρό αριθμό περιστατικών που έχουν καταγραφεί.
Το πολύμορφο ερύθημα, μια μορφή αλλεργικής δερματικής αντίδρασης, και η σπειραματονεφρίτιδα, καθώς και το νεφρωσικό σύνδρομο – διαταραχές που σχετίζονται με τα νεφρά – μελετώνται από την επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.
Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε από τα δύο εμβόλια ήταν ένα σημείο καμπής στην πανδημία και για την επιστημονική κοινότητα, με την υψηλή αποτελεσματικότητά της κατά του COVID-19, ωστόσο μερικές σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων μελετώνται, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά παγκοσμίως.
Τον περασμένο μήνα, ο EMA βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ πολύ σπάνιας φλεγμονής της καρδιάς και των εμβολίων mRNA. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισαν ότι τα οφέλη από αυτά τα εμβόλια υπερέβησαν τους κινδύνους που ενέχουν.
Ο EMA δεν έδωσε λεπτομέρειες σήμερα, σχετικά με το πόσες περιπτώσεις των νέων πιθανών παρενεργειών καταγράφηκαν μετά από εμβολιασμό με Pfizer και Moderna, αλλά είπε ότι έχει ζητήσει περισσότερα δεδομένα από τις εταιρείες για να μελετήσει οποιαδήποτε πιθανή σχέση μεταξύ τους.
Η Pfizer και η Moderna δεν απάντησαν επί του παρόντος στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο.
Εμβόλιο κορονοϊού: Γιατί νοσούμε ενώ έχουμε εμβολιαστεί;
Μπορεί σχεδόν η μισή Ελλάδα να έχει εμβολιαστεί, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν δείχνει να… πτοεί τον κορονοϊό, ο οποίος προσβάλει ακόμη και τους εμβολιασμένος. Διαβάστε στο xristika.gr γιατί συμβαίνει αυτό.
Τα εμβόλια προσφέρουν έναν φυσικό τρόπο προστασίας από πιθανή λοίμωξη από παθογόνα εκμεταλλευόμενα τους μηχανισμούς της επίκτητης ανοσίας.
Για την ακρίβεια τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει έγκαιρα τους εισβολείς πριν αυτοί προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα.
Κανένα όμως εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία σε όλους τους ανθρώπους.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι αφενός δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να κτίσουν ανοσολογική απάντηση με την ίδια αποτελεσματικότητα, αφετέρου, η όποια ανοσολογική απάντηση είναι πεπερασμένη στην ισχύ της.
Όπως ένας στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό εισβολέων σε μία χρονική στιγμή, με τον ίδιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό ιών σε μία χρονική στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση όμως η πιθανότητα να είναι επιτυχής η εισβολή του ιού μπορεί να μην μηδενίζεται αλλά μειώνεται δραματικά με τον εμβολιασμό.
Πόσο μειώνονται οι πιθανότητες αυτές με τα τρέχοντα εμβόλια για SARS-CoV-2;
Η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος μετά από έκθεση στον ιό 14 ημέρες αφού έχει λάβει και τις 2 δόσεις των εμβολίων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι μέχρι 3 φορές μικρότερη από ότι αν δεν είχε εμβολιασθεί.
Στη συνέχεια αφού μολυνθεί ένας εμβολιασμένος η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μειωμένη κατά 8 φορές από το ότι αν δεν είχε εμβολιασθεί. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται για τον εμβολιασμένο σε μία εξαιρετικά μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει εξαιτίας της λοίμωξης με τον ιό.
Τον τελευταίο καιρό ακούγονται παραδείγματα με ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί αλλά έχουν κολλήσει τον ιό.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια έχουν χάσει την ισχύ τους έναντι των νέων στελεχών ή ότι τα εμβόλια δεν προσφέρουν προστασία;
Όπως εξηγήθηκε παραπάνω τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος αλλά δεν τη μηδενίζουν.
Έτσι λοιπόν σε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιασθεί το 70% πλήρως και με δεδομένο ότι μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης 3 φορές ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, αναμένουμε φυσιολογικά το 40% των διαγνώσεων να αφορά εμβολιασμένους και το 60% να αφορά μη εμβολιασμένους.
Ποια ήταν λοιπόν η συνδρομή του εμβολιασμού σε αυτήν την περίπτωση;
Καταρχήν στο συγκεκριμένο παράδειγμα αν δεν είχε γίνει εμβολιασμός ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν τουλάχιστον 3 φορές υψηλότερος (χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό όταν κολλήσουν και άρα ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ υψηλότερος αν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός).
Πρόκειται λοιπόν για μία δραματική μείωση καταρχήν στον αριθμό των κρουσμάτων.
Επιπλέον, αυτό το 40% των εμβολιασμένων που έχουν μολυνθεί έχουν ωστόσο σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να κάνουν βαριά νόσο συνεπώς πολύ λίγοι από αυτούς θα οδηγηθούν σε νοσοκομεία, μονάδες εντατικής θεραπείας ή και θα καταλήξουν.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι η ανοσολογική απάντηση ακόμα και από το πιο ισχυρό εμβόλιο είναι πεπερασμένη.
Συνεπώς, η διαρκής έκθεση σε υψηλά ιϊκά φορτία, δηλαδή οι επαφές πολύ υψηλού κινδύνου, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μόλυνση ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους με ισχυρή ανοσολογική απάντηση.
Για αυτό το λόγο οι εμβολιασμένοι στις δραστηριότητες πολύ υψηλού κινδύνου θα πρέπει να διατηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής ιδίως όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες.