Χρέη στην εφορία: Οι ράμπο της εφορίας δεν λογαριάζουν τίποτα και προχωρούν από κατασχέσεις χρημάτων έως και πλειστηριασμούς σπιτιών.
Η ΑΑΔΕ αναζητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου και ταυτόχρονα λαμβάνει μέτρα για όσους χρωστούν στην εφορία και αδιαφόρισαν για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των οποίων η προθεσμία υπαγωγής έληξε πρόσφατα.
Οι οφειλέτες χρωστούν στο Δημόσιο το αστρονομικό ποσό των 105 δισ. ευρώ.
Τον τελευταίο καιρό μάλιστα πολλοί είναι οι οφειλέτες που έκαστος έχει χρέη πανω από 1 εκατ. ευρώ, Μάλιστα η ΑΑΔΕ έχει ήδη λάβει μέτρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν περιουσιακά στοιχεία, πώς διακινούν τυχόν χρήμα που διαθέτουν, καθώς από τα επίσημα κανάλια (τράπεζες) δεν προκύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις.
Έχουν ήδη βγει στο σφυρί ακίνητα αλλά και κινητές αξίες.
Στον κατάλογο των 21 πλειστηριασμών φιγουράρουν κάθε είδους ακίνητα: κατοικίες, μεζονέτες, αποθήκες, επαγγελματικά κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ακόμη και πάρκινγκ. Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι να ανακόψει το κύμα των απλήρωτων φόρων και ταυτόχρονα να αποτρέψει μια νέα γενιά κόκκινων χρεών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγράμματα πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο αναμένεται να αυξηθούν καθώς η εφορία, παρά το γεγονός ότι έχει ενημερώσει τους οφειλέτες του Δημοσίου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους με βάση τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα (24 ή 48 δόσεις), έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες κατασχέσεων καθώς αγνόησαν τα ειδοποιητήρια.
Συγκεκριμένα, οι έχοντες οφειλές άνω των 500 ευρώ στο Δημόσιο έχουν λάβει μέσω του auto reminder system e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Οσοι αγνόησαν το μήνυμα έλαβαν ειδοποίηση ότι επίκειται η λήψη μέτρων εις βάρος τους (αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων) και εν συνεχεία εφόσον δεν συμμορφωθούν, η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων.
Από τη λίστα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό ενδιαφέρον έχουν οι εξής περιπτώσεις:
– Το κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων βγάζει στο σφυρί αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση συνολικής έκτασης 25.460 τ.μ. στην Αλίαρτο. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 7 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου.
– Επιχειρηματικό γήπεδο 4.552 τ.μ. με γραφεία 256 τ.μ., χώρο παραγωγής 796,80 τ.μ. και άλλες εγκαταστάσεις 1.319,52 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στις 471.000 ευρώ και ο πλειστηριασμός θα διεξαχθεί την 1η Νοεμβρίου.
– Οικόπεδο άρτιο με οικοδομή 446 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στον Δήμο Αχαρνών με τιμή πρώτης προσφοράς 200.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου.
Πότε γίνεται πλειστηριασμός
Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.
Πάντως, με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού.
Σημειώνεται ότι δεν γίνεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.
Οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
Με διάταξη που ψηφίσθηκε από τη Βουλή ορίζεται ότι η εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις αντικειμένων και περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του.
Κατάσχεση: Στενό μαρκάρισμα από την Εφορία σε εκατομμύρια πολίτες που χρωστούν στο Δημόσιο, με το υπ. Οικονομίας να προχωρά σε δραστικές λύσεις και αυτόματες κατασχέσεις. Θα παρακολουθούνται και οι συγγενείς σας. Σε ποιους βάζει χέρι στον τραπεζικό λογαριασμό τους η Εφορία;
Από τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου οι ράμπο της ΑΑΔΕ του νέου εισπρακτικού κέντρου της Αττικής ξεκινούν τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμο οφειλών, που ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ και προχωρούν σε δραστικές λύσεις, όπως οι κατασχέσεις.
Στόχος τους να κάμψουν τα «κόκκινα δάνεια» προς την Εφορία.
Οι ελεγκτές της εφοράς θα ξεκινήσουν τον έλεγχο από τους φορολογούμενους που αδιαφόρησαν για την πρόσφατη ευκαιρία που τους δόθηκε για να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Από το σύνολο των οφειλών, μόλις το 4,8%, δηλαδή χρέη 5 δισ. ευρώ, έχουν μπει σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και το 46,5% από επιχειρήσεις.
Οι πληροφορίες λένε πως υποχρεώσεις που δεν έχουν εκπληρώσει προς την εφορία έχουν σχεδόν 4,18 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Από τους οφειλέτες αυτούς, 2 εκατ. απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατάσχεση κινητών αξιών και ακινήτων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κ.α).
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι κανόνες για την είσπραξη των αρρύθμιστων χρεών, ακόμη και για τις περιπτώσεις που εφαρμόζονται τα αναγκαστικά μέτρα, είναι «οριζόντιοι και ενιαίοι και δεν σηκώνουν την παραμικρή παρερμηνεία και απόκλιση στις αποφάσεις και στους στόχους που προβλέπονται αντίστοιχα».
Για κάθε ΑΦΜ, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).
Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν να ληφθούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου. Πέραν του οφειλέτη θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).
Το νέο εισπρακτικό κέντρο Αττικής θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…