Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: ΕΔΩ η έκδοση από την πλατφόρμα eudcc.gov.gr

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εφαρμόζει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πώς θα το εκδώσετε και πού θα σας χρειαστεί. Όλα τα βήματα αναλυτικά στο xristika.gr.

Η Ελλάδα κάνει το πρώτο βήμα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με την υπόλοιπη Ευρώπη να ακολουθεί σε ακριβώς ένα μήνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε: «Είμαστε πρώτοι, γιατί αυτή ήταν και μία πρόταση του πρωθυπουργού και περιμένουμε ποιες χώρες θα είναι αυτές που θα το εφαρμόσουν άμεσα», είπε.

Οι πολίτες μπορούν ήδη να δουν την πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να εισέρχονται και να τυπώνουν το πιστοποιητικό τους στην ιστοσελίδα eudcc.gov.gr σημειώνοντας πως απαιτούνται λίγες ώρες ακόμη προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ανακοινωθούν ποιες χώρες θα το δέχονται και οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές δίχως περιορισμούς. Είναι μία διαδικασία μίας με δύο εβδομάδων, είπε. «Αυτός ο ένας μήνας μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχει έναν κάποιο πειραματικό χαρακτήρα» τόνισε.

Ήδη οι πολίτες μπορούν να μπουν στην σελίδα eudcc.gov.gr μέσω της οποίας θα μπορούν να λαμβάνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό σε τρεις περιπτώσεις:

  • Αν είναι πλήρως εμβοιασμένοι
  • Αν έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες
  • Αν έχουν θετικό τεστ κορονοϊού τις τελευταίες 72 ώρες.

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Βήμα – βήμα η έκδοση

Tη μορφή και τη διαδικασία έκδοσης του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate παρουσίασαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

«Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι κοινό για όλους στην ΕΕ» εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης εξηγώντας πώς κινήθηκαν για τη δημιουργία του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ υπογράμμισε πως χρειαζόταν και μία πλατφόρμα τεκμηρίωσης, να τεκμηριώνει πως τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί, όπως είπε, διευκρινίζοντας πως αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει.

Ψηφιακό πιστοποιητικόΠώς θα λειτουργεί

Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο για να δείξει ακριβώς τη μορφή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Παρουσίασε το demo της πλατφόρμας κι έκανε και μία επίδειξη του κώδικα QR που υπάρχει στο πιστοποιητικό και το οποίο διασφαλίζει την αυθεντικότητα του εγγράφου.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Ο υπουργός τόνισε πως «η ΕΕ έδειξε ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος. Ήταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία. Αυτή η αρχιτεκτονική διάδραση εμπεριείχε μία στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών» και σημείωσε πως η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται πως το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

Ψηφιακό πιστοποιητικόΜητσοτάκης – Είναι εργαλείο γρήγορων ταξιδιών – Υπερήφανος για την δουλειά που έγινε

«Ο κορονοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου».

Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate.

«Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Ψηφιακό πιστοποιητικόΣαρλ Μισέλ – Σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα

Σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, δηλώνοντας περήφανος που ήταν παρών στην παρουσίασή του και δίνοντας συγχαρητήρια για την εφαρμογή του.

Είναι κρίσιμο να καταδείξουμε πως μπορούμε να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της απρόσκοπτης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μετά την πανδημία του κορονοϊού, τόνισε κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ψηφιακό πιστοποιητικόΣχοινάς – Τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα

Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώ

Ψηφιακό πιστοποιητικόΤι θα περιλαμβάνει

Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται

  • αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί,
  • αν και πότε έχει ασθενήσει, ή
  • αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου.

Ψηφιακό πιστοποιητικόΤι είναι και πώς θα λειτουργεί

Από την 1η Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα μπαίνουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και θα εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Να αναφέρουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης.

Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

O Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς σε Ευρωπαίους πολίτες που διαθέτουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και ζήτησε την πλήρη ετοιμότητα ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του πιστοποιητικού αποκτώντας πρόσβαση στην Ψηφιακή Πύλη, ώστε να επαληθεύεται η γνησιότητα του ψηφιακού ή έντυπου πιστοποιητικού, ανεξαρτήτως σε ποιο κράτος-μέλος έχει εκδοθεί.