Ψηφιακή κάρτα: Σε έναν απίστευτο έλεγχο θα υπόκεινται από το κράτος εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καθώς ξεκινά το μέτρο της ψηφιακής κάρτας. Δείτε στο xristika.gr τι μας περιμένει…
Ειδικότερα σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη όλοι οι εργαζόμενοι φέτος θα αποκτήσουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον εργασιακό τους βίο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Στην συνέχεια στις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα που θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Υπολογίζεται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε συγκεκριμένους αλλά σημαντικούς κλάδους της οικονομίας ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί παντού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εργαζόμενος θα μπορεί να δηλώνει την προσέλευση και την αποχώρηση του στην εργασία μέσα από το κινητό του το οποίο θα συνδέεται στο σύστημα της εταιρείας και στο νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Ο εργαζόμενος θα δηλώνει απλώς πότε προσέρχεται και πότε φεύγει από την εργασία του και το υπουργείο Εργασίας θα τα ελέγχει όλα μόνο του. Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται με κεντρικό ηλεκτρονικό έλεγχο.
Με την αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σε ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα συνδέονται online τα συστήματα των επιχειρήσεων με το ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι ο εργαζόμενος θα «χτυπάει» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.
Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).
Στόχος είναι να καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και να διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις.
Έτσι το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας μπαίνουν στην ζωή των εργαζομένων και πλέον δεν θα μπορεί να καταστρατηγείτε το ωράριο εργασίας.
Πλέον θα γίνεται αυτοματοποιημένα ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται.
Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Στην συνέχεια θα πρέπει οι εργοδότες να δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου.
Ψηφιακή κάρτα: Έρχονται νέες αυξήσεις μισθών
Παράλληλα, μπορεί ο κατώτατος μισθός να εξελίχθηκε σε μια πρώτης τάξεως αποτυχία, ωστόσο μέσα στο 2022 έρχεται νέα αύξηση! Δείτε στο xristika.gr ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα δουν αύξηση στο μισθό τους!
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει εισήγηση στον πρωθυπουργό για πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1/1/2022 ώστε τα οφέλη να υπάρξουν και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους και όχι μόνο για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Αν η εισήγηση γίνει αποδεκτή, τότε όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημοσίου θα δουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους από 1/1/2022 ή ελάφρυνση στο εκκαθαριστικό του 2023. Μαζί με την ενεργοποίηση του νέου κατώτατου μισθού -βάσει του οποίου αμείβονται περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι, προκύπτει και ο κατάλογος αυτών που θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους από το νέο έτος.
Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι τα εξής: Η εισφορά αλληλεγγύης δεν θα επιβληθεί ούτε το 2022 στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από μισθούς, ενοίκια, ελεύθερα επαγγέλματα, μερίσματα κλπ. Το ζητούμενο είναι αν η απαλλαγή θα επεκταθεί ώστε να καλύψει και τα εισοδήματα από συντάξεις ή τα εισοδήματα από μισθούς του δημοσίου. Αν αυτό συμβεί -απαραίτητο είναι να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος περίπου 800 εκατ. ευρώ- τότε θα γίνουν τα εξής:
- Με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2022 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.
- Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο, επίσης θα δουν αύξηση στις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους.
- Όσοι έχουν αποδοχές από δύο διαφορετικές πηγές (π.χ κύρια και επικουρική σύνταξη ή μισθός δημοσίου και ενοίκιο) θα δουν σημαντική ελάφρυνση και στο εκκαθαριστικό του 2023 καθώς μπορεί να μην τους γίνεται παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2022 επειδή η κάθε πηγή εισοδήματος θα είναι κάτω των 12.000 ευρώ, και η διαφορά να «φανεί» κατά την εκκαθάριση του 2023.
Ψηφιακή κάρτα: Έρχεται μείωση σε όσους δουλεύουν με τηλεργασία;
Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και φαίνεται πως η ώρα έφτασε, καθώς η Google γίνεται η πρώτη εταιρεία που σκέφτεται τις περικοπές μισθών σε όσους δουλεύουν με τηλεργασία!
Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει αναπτύξει έναν υπολογισμό αμοιβών που θα καταδεικνύει στους υπαλλήλους τις συνέπειες της εργασίας από απόσταση ή της μετακίνησης στο γραφείο.
Μερικοί υπάλληλοι, ειδικά εκείνοι που διανύουν μεγαλύτερη απόσταση, θα μπορούσαν να μειώσουν τους μισθούς τους χωρίς να αλλάξουν διεύθυνση.Η Google δεν σχεδιάζει προς το παρόν να εφαρμόσει την πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι η μόνιμη εργασία από το σπίτι είναι βιώσιμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.
Πολλές εταιρείες προσβλέπουν στο πώς θα εργαστούν οι εργαζόμενοι καθώς η πανδημία υποχωρεί, ακόμα και όταν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μάχονται με την παραλλαγή Δέλτα της νόσου.
Οι εταιρείες της Silicon Valley, μερικές από τις οποίες επιθυμούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα γραφεία τους, πειραματίζονται με τις δομές αμοιβών των εργαζομένων.
Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, το Facebook και το Twitter, προσέφεραν χαμηλότερες αμοιβές για τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι πιο φθηνό να ζεις.
Αλλά μικρότερες εταιρείες όπως το Reddit και το Zillow δήλωσαν ότι θα πληρώσουν το ίδιο ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι εργαζόμενοι, λέγοντας ότι αυτό βελτιώνει την ποικιλομορφία.
Τα πακέτα αποζημίωσής μας καθορίζονταν πάντα ανά τοποθεσία και πληρώνουμε πάντα με βάση το πού εργάζεται ένας υπάλληλος», δήλωσε εκπρόσωπος της Google, προσθέτοντας ότι η αμοιβή θα διαφέρει από πόλη σε πόλη και πολιτεία σε πολιτεία.
Ένας υπάλληλος της Google, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, μεταβαίνει συνήθως στο γραφείο του Σιάτλ από μια κοντινή κομητεία και πιθανότατα θα μειώσει τις αμοιβές τους κατά περίπου 10% δουλεύοντας από το σπίτι με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας.