Πληθυσμός: Τα μαύρα μαντάτα για τη μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν περιμέναμε να τα μάθουμε από την ΕΛΣΤΑΤ.
Έτσι κι αλλιώς από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τα οποία προκύπτει η διαβόητη πλέον μείωση του πληθυσμού κατά 3,5% ή κατά 384.005 άτομα σε σύγκριση με την απογραφή του 2011, αφορούν στους μόνιμους κατοίκους της χώρας και όχι στο ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, που είναι και το πιο κρίσιμο σημείο.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα έπεσε κάτω από το 1,5, φθάνοντας έως και το 1,23 το 1999 (έρευνα διαΝΕΟσις), όταν το όριο αναπλήρωσης θεωρείται ότι διαμορφώνεται στο επίπεδο των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα.
Κάτω από αυτό το επίπεδο, ο πληθυσμός συρρικνώνεται. Και συρρικνώνεται επικίνδυνα και στις πιο επίφοβες περιοχές όπως για παράδειγμα στον Έβρο και στη Θράκη.
Εκεί όπου για λόγους εθνικής ασφαλείας θα έπρεπε οι κυβερνήσεις να δώσουν το μεγαλύτερο βάρος τους.
Σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις για το δημογραφικό, το 2050 ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται ότι θα είναι ανάμεσα σε 10 εκατ. (αισιόδοξο σενάριο) και τα 8,3 εκατ. (απαισιόδοξο).
Το πού ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα από πλευράς γεννήσεων – θανάτων μπορούμε να το παρακολουθήσουμε τόσο από τα αθροιστικά αποτελέσματα της απογραφής, τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα, όσο και από τις περιοδικές έρευνες που διεξάγει η ΕΛΣΤΑΤ, όπως αυτή για παράδειγμα του 2020, που κατέγραψε 83.628 γεννήσεις έναντι 124.101 θανάτων (μείωση κατά 40.473 άτομα), καταδεικνύοντας την έντονα αρνητική πλευρά του όλου θέματος.
Η κατάσταση είναι τραγική σε περιφέρειες που εθνικά θεωρούνται πολύ κρίσιμες όπως η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη όπου οι Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια έχουν βάλει μπροστά βρόμικα παιχνίδια… Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε μείωση 7,6% μέσα σε 10 χρόνια.
Τα τελευταία 50 χρόνια η μείωση αγγίζει το 50%. Ακόμα χειρότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, που είναι η πολυπληθέστερη Περιφερειακή Ενότητα της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 133.862 κατοίκους, 9,5% λιγότερους από το 2011.
Η Π.Ε. Έβρου με το -9,5% καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού μετά την Π.Ε Δράμας με 11,9%, ενώ μείωση πληθυσμού καταγράφεται σε όλους τους Δήμους του Έβρου, ακόμη και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Στα σύνορά μας δηλαδή πέφτει ο πληθυσμός! Μέσα σε 10 χρόνια ο Έβρος δηλαδή έπεσε κατά 10%. Ο αριθμός είναι συγκλονιστικός. Και εικόνα είναι πολύ κακή και στις επόμενες περιφέρειες.
Ανά περιφέρεια της χώρας, η εικόνα έχει ως εξής:
Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ξυπνήσουμε άπαντες σε αυτό τον τόπο; Η αδιαφορία όλων όσοι κυβερνούν επί δεκαετίες την Ελλάδα είναι απογοητευτική.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», δεν γνώρισε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την «έκρηξη» των γεννήσεων που σημάδεψε την πλειονότητα των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.
Η μεγάλη μείωση των γεννήσεων στα χρόνια της σκληρής κρίσης έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά κλείνουν κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα!
Λόγω έλλειψης μαθητών αποφασίστηκε το κλείσιμο 14 νηπιαγωγείων και 9 δημοτικών σε 19 δήμους της Αττικής, από τη Βούλα και τον Μαραθώνα μέχρι τον Γέρακα και τα Μέγαρα. Όσο για την ελληνική επαρχία, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά!
Το βασικότερο πρόβλημα της Ελλάδας, όσο κι αν αυτή τη στιγμή το προσπερνάνε όλοι με γενικές αναφορές και ευχολόγια είναι η ετήσια μείωση του πληθυσμού, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για τον αριθμό των κατοίκων της στα μέσα και κυρίως στα τέλη αυτού του αιώνα.
Αν ως Έλληνες δεν το λάβουμε στα σοβαρά, αν η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση δεν πράξει άμεσα όσα απαιτούνται για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα και να επιδοτήσει τις ελληνικές οικογένειες να αποκτούν παιδιά, τότε με μαθηματική ακρίβεια σε λίγα μόλις χρόνια, θα αποτελούμε μειονότητα στην ίδια μας την πατρίδα.
Συγκλονιστικά χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τα στοιχεία για τον πληθυσμό της χώρας, τονίζοντας πως η Ελλάδα αιμορραγεί και η φυγή των νέων επιτείνει το πρόβλημα.
Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό, ανέφερε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην Ε.Ε., μόλις 1,3 παιδιά ανά ζευγάρι.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι από το 2011, για πρώτη φορά, ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται συνεχώς και προειδοποίησε πως εάν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν οι Έλληνες θα περιοριστούν στα 7,3 εκατ. μέχρι το 2080, με συνέπειες -μεταξύ άλλων- για το ασφαλιστικό. «Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υποστηρίζεται ούτε η κυριαρχία, ούτε η ανάπτυξη ενός κράτους», συμπλήρωσε.
Μιλώντας για την πρόταση της Ν.Δ., περιέγραψε μια στρατηγική τεσσάρων κατευθύνσεων:
Μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιών.
Στήριξη εργαζόμενων γονέων, κυρίως των γυναικών, και των μεγάλων οικογενειών.
Επιστροφή των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό.
Αλληλεγγύη των γενεών μέσα από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα.
Όπως είπε, χρειάζεται μια πολυεπίπεδη πολιτική για τουλάχιστον μια 10ετία, ενώ τόνισε ότι «τα επιδόματα με τη μορφή φιλοδωρήματος δεν συνιστούν πολιτική».
Περιγράφοντας αναλυτικότερα τις προτάσεις της Ν.Δ., αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε:
Άμεση ενίσχυση 2.000 για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.
Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 για κάθε παιδί.
Όλα τα βρεφικά είδη να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή.
Παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά.
Ελεύθερη επιλογή από τη γυναίκα του χρόνου άδειας λοχείας.
Αύξηση της άδειας για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Ενίσχυση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…