Πρωτοφανές: Αυτός ο Δήμος διαγράφει τα χρέη των κατοίκων του

Απίστευτο κι όμως αληθινό, αλλά υπάρχει Δήμος που διαγράαφει τα χρέη των κατοίκων του.

Μπορεί ως χώρα να είναι μία από τις πιο πλούσιες της Ευρώπης, όμως, οι κοινωνικές ανισότητες υπάρχουν και σε αυτή. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία CBS 726.000 νοικοκυριά αντιμετώπισαν το 2023 «προβληματικά χρέη», σε σύγκριση με 600.000 δύο χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με την Eurostat το 16,5% του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μιλάμε για την Ολλανδία.

Ένας Δήμος της χώρας προχώρησε σε μία συγκινητική κίνηση, απαλάσσοντας από τα χρέη αρκετά νοικοκυριά.

Πριν, από τον συγκεκριμένο Δήμο, το 2020 το Άμστερνταμ ανέλαβε τα χρέη νέων ανθρώπων και τους επέτρεψε να τα αποπληρώσουν στην πόλη και όχι στον αρχικό δανειστή.

Οι νέοι μπορούσαν επίσης να διαγράψουν ένα μέρος των χρεών τους, αν έπαιρναν μέρος σε εκπαίδευση ή κατάρτιση.

Εν έτει 2024, το Άρνεμ, μια πόλη με 170.000 κατοίκους, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα γερμανικά σύνορα, ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ότι προτίθεται να απαλλάξει «40 έως 60» νοικοκυριά από τα χρέη. Χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Χωρίς καμιά απολύτως προϋπόθεση. Κι αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλες αντίστοιχες κινήσεις. Προτεραιότητα έχουν οι οικογένειες με παιδιά.

Κατόπιν αιτήματος οι δικαιούχοι θα μπορούν να παίρνουν συμβουλές για να τους βοηθήσουν να καταρτίσουν ένα σχέδιο φερ’ ειπείν «εξόδου» από τα χρέη. Η ιδέα πίσω από αυτήν την πρωτόγνωρη απόφαση είναι ότι κοινωνικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα χωρίς τη θηλιά των χρεών, όπως η ανεργία, η ενδοοικογενειακή βία, η παραμέληση παιδιών, κίνδυνοι εθισμού ή η εγκληματικότητα. Πρόκειται λοιπόν για ένα πείραμα που θα διαρκέσει δύο χρόνια και στη συνέχεια θα γίνουν αναλύσεις και θα βγουν συμπεράσματα.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι επίσης ότι ο δήμαρχος του Άρνεμ είναι ο Αχμέτ Μαρκούς, μαροκινής καταγωγής. Το 1979 ο 10χρονος τότε Αχμέτ και η υπόλοιπη οικογένειά του επανενώθηκαν με τον πατέρα τους, που είχε φύγει για να εργαστεί στην Ολλανδία. Η οικογένεια ζούσε σε γειτονιά του Άμστερνταμ, ο Αχμέτ δεν είχε πάει σχολείο στο Μαρόκο.

Μέσα σε δύο χρόνια έμαθε να διαβάζει και να γράφει στα ολλανδικά στο τέταρτο σχολείο Μοντεσσόρι του Άμστερνταμ. Παρακολούθησε την λεγόμενη Ατομική Τεχνική Εκπαίδευση και ξεκίνησε να δουλεύει σε οίκο ευγηρίας, στη συνέχεια στην αστυνομία, αργότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα είναι δήμαρχος του Άρνεμ. Είναι ο πρώτος μαροκινής καταγωγής περιφερειάρχης της Ολλανδίας. Η πρωτοφανής ενέργεια του δήμου του πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά  δεν έμεινε ασχολίαστη, επικρίθηκε μάλιστα για διάφορους λόγους.

Ελληνική τράπεζα δίνει τεράστιο bonus μετρητά: Μήπως είσαι δικαιούχος;

Ανακοίνωση από μεγάλη ελληνική τράπεζα για μεγάλο bonus το επόμενο διάστημα.

Η επιτυχία της περυσινής χρονιάς έκανε τη διοίκηση της τράπεζας να μοιράσει bonus και μετοχές.

Περίπου 4 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 300.000 μετοχές θα δώσει η Optima Bank:ως έκτακτη αμοιβή (bonus) σε μέλη του ΔΣ και σε στελέχη της.

Η έκτακτη παροχή αποτελεί επιβράβευση για την επίτευξη των στόχων της τράπεζας στη χρήση 2023.

Σχετική πρόταση θα υποβληθεί από ΔΣ προς έγκριση στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα συγκληθεί στις 23 Μαΐου.

Τα 4 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα καθαρά κέρδη χρήσης 2023 και θα κατανεμηθούν σε μέλη του ΔΣ ( εκτός των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών) και στο προσωπικό της τράπεζας. Οι δικαιούχοι θα οριστούν με απόφαση του  ΔΣ που θα εξουσιοδοτηθεί προς τούτο από τη ΓΣ.

 Για τη φετινή χρήση το ΔΣ προτείνει προέγκριση αμοιβών 560 χιλ. ευρώ για τα εκτελεστικά.μέλη του και 580 χιλ. ευρώ για τα μη εκτελεστικά.

Στους μετόχους θα δοθεί μέρισμα  0,44 ευρώ ανά μετοχή, με διανομή συβνολικού ποσού 32,4 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της περυσινής χρήσης.

Ασύλληπτη κίνηση από τις τράπεζες: Τι επαναφέρουν από το πουθενά

Το είχαν καταργήσει και ξαφνικά έγινε γνωστό πως μία τράπεζα το επαναφέρει, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις υπόλοιπες. Τι συνέβη;

Ο λόγος για την Goldman Sachs η οποία ενημέρωσε το προσωπικό στα γραφεία της στο Λονδίνο ότι θα καταργήσει τα ανώτατα όρια στα μπόνους των τραπεζιτών.

Το έκανε μάλιστα με ένα βίντεο. Μετά από αυτή την απόφαση, είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που εκμεταλλεύεται τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στους κανόνες μισθοδοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σίγουρο είναι πως θα ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες το παράδειγμά της

«Αυτή η προσέγγιση μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για τη διαχείριση του σταθερού κόστους κατά τη διάρκεια του κύκλου και τις πληρωμές για τις αποδόσεις», ανέφερε η Goldman σε δήλωσή της: «Φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά σε άλλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, και υποστηρίζει τη χώρα ως ελκυστικό χώρο για ταλέντα».

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2023, η Βρετανία ακύρωσε το ανώτατο όριο στα μπόνους τραπεζιτών που κληρονόμησε από την περίοδο της ένταξής του στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή εντάχθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit για την ενίσχυση του Σίτι, αν και αρκετοί σύμβουλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή στις αμοιβές.

«Είμαστε μια παγκόσμια εταιρεία και στο μέτρο του δυνατού υιοθετούμε μια συνεπή παγκόσμια προσέγγιση σε ό,τι κάνουμε», δήλωσε ο Richard Gnodde, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς θυγατρικής της Goldman Sachs, κατά τη διάρκεια του βίντεο προς το προσωπικό, αποσπάσματα του οποίου είδαν οι Financial Times.

«Οι κανόνες του ανώτατου ορίου μπόνους ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που μας εμπόδισε να είμαστε συνεπείς στον τομέα της απολαβών».

Η ΕΕ εισήγαγε το ανώτατο όριο το 2014 μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, περιορίζοντας τα μπόνους στο διπλάσιο του βασικού μισθού ενός υπαλλήλου.

Οι επικριτές της άρσης του ανώτατου ορίου υποστηρίζουν ότι η σταθερή αμοιβή έχει ήδη αυξηθεί την τελευταία δεκαετία για να αποζημιώσει τους τραπεζίτες για τα μικρότερα μπόνους τους. Το να επιτραπεί η αύξηση των μπόνους, λένε, θα οδηγήσει σε πληθωρισμό των μισθών.

Ωστόσο, τα στελέχη των τραπεζών αντέδρασαν λέγοντας ότι τα μπόνους θα αυξηθούν μόνο με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε κίνητρα που είναι πιο ευθυγραμμισμένα με την απόδοση της τράπεζας.

Η απόφαση της Goldman, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Sky News, αναμένεται να οδηγήσει σε παρόμοιες αλλαγές και από άλλες παγκόσμιες τράπεζες. Η Barclays έχει ήδη δηλώσει ότι συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από το ανώτατο όριο , αλλά «θα το εξετάσει περαιτέρω» για το επόμενο οικονομικό έτος.