ΔΕΗ: Στο κίνδυνο να ξεχάσουμε και τα… αυτονόητα βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό καθώς πληθαίνουν οι φωνές των πολιτών που ζητούν την αφαίρεση των δημοτικών τελών, φόρων και ΕΡΤ (!) από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, προστέθηκε στο… πλάι των καταναλωτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μάρτη.
Η οργάνωση των καταναλωτών σημειώνει ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναδείξει το πρόβλημα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα των χρεώσεων υπέρ τρίτων (Χρεώσεις δήμων: Δημοτικά Τέλη/Δημοτικός φόρος/Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ΕΡΤ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, Ειδικό Τέλος 5‰ υπέρ των τελωνειακών υπαλλήλων) και με σκοπό να διαπιστώσει τη γνώμη των καταναλωτών σχετικά με την απόσχιση των εν λόγω χρεώσεων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΚΠΟΙΖΩ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατά την χρονική περίοδο από 11 Μαρτίου έως 16 Μαΐου 2021.
Το δείγμα ήταν τυχαίο και αποτελείται τόσο από τα μέλη της, όσο και από μη μέλη.
Συνολικά συλλέχθηκαν 2.052 ερωτηματολόγια/ απαντήσεις.
ΔΕΗ: Τα ευρήματα της έρευνας
- Αναφορικά με τους λογαριασμούς:
Tο 96,3% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι, επιθυμούν “καθαρούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος”. Οι λογαριασμοί πρέπει να περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Tο 94,4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι, επιθυμούν να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς οι χρεώσεις υπέρ τρίτων (Δημοτικά τέλη/φόροι, ΕΡΤ) και να εισπράττονται με άλλον τρόπο.
Το 84,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως θα ήθελαν να σταματήσουν να τους επιβαρύνουν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων για την ενίσχυση της παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας/ΑΠΕ) και ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τους πολύτεκνους και το κοινωνικό τιμολόγιο), οι οποίες αυξάνουν σημαντικά το λογαριασμό.
Το 85,3% απάντησε θετικά ότι, οι λογαριασμοί είναι δυσνόητοι και πολύπλοκοι με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να τους διαβάσουν και να τους κατανοήσουν, λόγω του πλήθους των χρεώσεων που συμπεριλαμβάνονται, ενώ μόνο το 13,05% απάντησε αρνητικά.
- Αναφορικά με το κοινωνικό/οικονομικό προφίλ των καταναλωτών
Ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων (37,8%), ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (‘Ανεργοι, Μακροχρόνια άνεργοι, Μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικά ασθενείς, άτομα με αναπηρία (ΑMEA), πολυμελείς οικογένειες, χρόνια ασθενείς, ανασφάλιστοι, ηλικιωμένοι, φοιτητές).
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι, δύο στους τρεις καταναλωτές (ποσοστό 63,6%), δήλωσε πως δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Ειδικότερα, ως πρώτος λόγος ήταν οι ιδιαίτερα αυξημένοι λογαριασμοί εξαιτίας των χρεώσεων υπέρ τρίτων (δημοτικά τέλη/φόροι, ΕΡΤ) και των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ).
Ως δεύτερος λόγος ήταν η μείωση του εισοδήματος τους λόγω της πανδημίας, οικονομικής κρίσης, ανεργίας.
Συμπεράσματα:
- Οι χρεώσεις υπέρ τρίτων (δημοτικά τέλη/φόροι, ΕΡΤ) πρέπει να αποσχιστούν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και να εισπράττονται με άλλον τρόπο.
- Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ) πρέπει να σταματήσουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές.
- Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να περιέχουν αποκλειστικά και μόνο τις χρεώσεις για την κατανάλωση ενέργειας.
- Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Τους κρίνουν δυσνόητους.
- Οι περισσότεροι καταναλωτές που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους δηλώνουν πως αυτοί αυξάνονται εξαιτίας και των επιπλέον χρεώσεων.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, αλλά και τη μεγάλη αύξηση των καταγγελιών που καταγράφει καθημερινά, θεωρεί πως, θα πρέπει να γίνουν άμεσα σημαντικές αλλαγές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ειδικότερα:
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την πολιτεία να ενεργήσει και να αναλάβει την πρωτοβουλία, έτσι ώστε:
- Οι χρεώσεις υπέρ τρίτων να αποσχιστούν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
- Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος να είναι απλοί, κατανοητοί, φιλικοί, περιεκτικοί και διαφανείς.
- Να συμβάλλει δυναμικά στη λειτουργία μιας ουσιαστικά ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, βασισμένης στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
- Να στηρίξει τους καταναλωτές με σκοπό την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.
ΔΕΗ: Και από πάνω… αυξήσεις στους λογαριασμούς!
Δεν είναι καλά τα νέα από το… μέτωπο του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η ΔΕΗ βάζει σε άμεση εφαρμογή αυξήσεις από τον επόμενο κιόλας λογαριασμό. Δείτε στο xristika.gr πόσα θα πληρώσετε.
Πρόκειται για αύξησεις της τάξεως των 2 – 3 ευρώ στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του Μαΐου, δεδομένου ότι η ΔΕΗ αναμένεται να ενεργοποιήσει στη χαμηλή τάση τη σχετική ρήτρα CO2.
Οπως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο, η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα είναι ενσωματωμένη μόνο στα παλιά τιμολόγια της Επιχείρησης (Γ1, Γ1Ν), αντίθετα δηλαδή με τα καινούργια τιμολόγια (ΔΕΗ My Home Enter) που δεν περιλαμβάνουν καμία ρήτρα είτε διοξειδίου του άνθρακα είτε οριακής τιμής του συστήματος. Πράγμα που σημαίνει πως οι καταναλωτές που έχουν τα καινούργια τιμολόγια δεν θα δουν αυξημένους τους λογαριασμούς ρεύματος.
Παράλληλα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο επόμενος εκκαθαριστικός λογαριασμός θα είναι «τσιμπημένος» κατά 1 – 1,5 ευρώ, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω, καθώς η χρήση των λιγνιτικών μονάδων περιορίζεται, με αποτέλεσμα το μίγμα της ΔΕΗ να περιλαμβάνει μικρότερο μερίδιο λιγνιτικής παραγωγής και οι ανάγκες για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CΟ2 να είναι μειωμένες.
Η ενεργοποίηση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα η οποία συμπεριλαμβάνεται στα τιμολόγιά της προχωρά η ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα του ράλι που καταγράφεται στο χρηματιστήριο των ρύπων.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η ενεργοποίηση της ρήτρας, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάιο, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τάξης του 7% στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών.
Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε ένα κόστος της τάξης των 2 έως 3 ευρώ σε έναν μέσο λογαριασμό.
Σημειώνεται ότι η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα είναι ενσωματωμένη στα παλιά τιμολόγια της επιχείρησης (Γ1, Γ1Ν), ενώ τα καινούρια τιμολόγια (ΔΕΗ My Home Enter) δεν περιλαμβάνουν καμία ρήτρα είτε διοξειδίου του άνθρακα είτε οριακής τιμής του συστήματος.
Για τους καταναλωτές δηλαδή που έχουν τα καινούρια τιμολόγια δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση.
Η αύξηση των 2-3 ευρώ πάντως αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω τον Ιούνιο, όταν και η χρήση των λιγνιτικών μονάδων περιορίζεται, με αποτέλεσμα το μείγμα της ΔΕΗ να περιλαμβάνει μικρότερο μερίδιο λιγνιτικής παραγωγής και άρα οι ανάγκες για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CΟ2 είναι μειωμένες.
Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα εισήχθη στα τιμολόγια της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2019, παράλληλα με την αύξηση που είχε αποφασιστεί τότε. Σημειώνεται ότι ως τιμή ενεργοποίησης της ρήτρας είχε οριστεί το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στα 30 ευρώ ο τόνος.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων έχουν προ πολλού υπερβεί τα 30 ευρώ, η ΔΕΗ είχε κρατήσει παγωμένη τη ρήτρα.
Ωστόσο καθώς πλέον οι τιμές στο χρηματιστήριο έχουν ξεπεράσει τα 50 ευρώ ο τόνος, η ΔΕΗ αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα.
Σημειώνεται ότι χθες κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο των Δελφών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ράλι των “ρύπων” και επισήμανε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν έως και τα 100 ευρώ ο τόνος.
Το ράλι αυτό καθιστά επίκαιρο το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ και έχει ως στόχο το σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2025.
ΔΕΗ: Την «χρυσοπληρώσαμε» στο lockdown
Σοκ για χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς οι λογαριασμοί που έφτασαν στα χέρια τους κόστιζαν σχεδόν… χρυσάφι! Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί.
Δύο συν δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πέφτει τόσο βαρύς ο πέλεκυς:
- Πρώτον οι αυξημένες καταναλώσεις που προκάλεσε το lockdown. Όσο περισσότερες οι ώρες που περνάμε στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
- Ο δεύτερος ουσιαστικός λόγος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι -λόγω της πανδημίας- δεν έγιναν οι προγραμματισμένες μετρήσεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών λογαριασμών. Υπάρχουν νοικοκυριά στα οποία δεν είχε εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός για περισσότερο από έναν χρόνο. Και τώρα, με τον λογαριασμό που εκδόθηκε καλούνται να πληρώσουν ακόμη και 600-700 ευρώ.
Υπάρχει δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες.
- Ο πρώτος έχει να κάνει με την ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα. Στην διεθνή αγορά, η τιμή των ρύπων έχει πάρει την ανηφόρα και αυτό θα αποτυπωθεί με αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Η πρώτη αποτύπωση, αναμένεται να γίνει στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν στο τέλος Μάιου ενώ πρόσθετη επιβάρυνση θα μας «συνοδέψει» για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν ακριβές οι τιμές των ρύπων.
- Ο δεύτερος λόγος, δεν αφορά τις εταιρείες ηλεκτροδότησης αλλά τους δήμους. Αργά αλλά σταθερά, οι δήμοι προχωρούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων που έκαναν οι πολίτες για να τακτοποιήσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα. Τώρα όμως που αποτυπώνεται η σωστή επιφάνεια του ακινήτου, αυξάνεται και το κονδύλι για τα δημοτικά τέλη. Επίσης, θα πρέπει να πληρωθούν και τα αναδρομικά τέλη καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι επιβάλλονται τέλη αναδρομικά από την 1/1/2020. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ξεχασμένη επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιβάρυνση.
Οι λογαριασμοί «έναντι» που εκδίδουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζονται βάσει των προηγούμενων καταναλώσεων. Αυτό γίνεται ώστε οι εκκαθαριστικοί να μην έχουν μεγάλη «απόσταση».
Όταν όμως καθυστερεί να γίνει η μέτρηση -υπάρχουν παραδείγματα νοικοκυριών που λόγω πανδημίας δεν έγινε μέτρηση για πάνω από έναν χρόνο- τότε… χάνεται η συνέχεια.
Έτσι, με το που θα βγει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός, ο καταναλωτής βλέπει… σπίθες.
Σε έναν χρόνο, η κατανάλωση του νοικοκυριού μπορεί να φτάσει και στις 6000-7000 κιλοβατώρες.
Λόγω καραντίνας, υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που ξεπέρασαν αυτό το όριο.
Έτσι, έχοντας πληρώσει μικρά ποσά ως έναντι, ήρθε η «σφαλιάρα».
Είναι ενδεικτικό ότι για ετήσια κατανάλωση 6000 κιλοβατωρών, το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής φτάνει στα 1423 ευρώ (ανάλογα και με την εταιρεία) ενώ στην 7000 κιλοβατώρες, ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 1680 ευρώ.
Αν μέσα στο 12μηνο λοιπόν ο καταναλωτής έχει πληρώσει έναντι τα 1000 ευρώ, τότε θα του έρθει ο εκκαθαριστικός στα 423 έως τα 680 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση.