Απάτη: Μεγαλοαπατεώνες άρπαξαν 460.000 ευρώ τάζοντας επενδύσεις. Τουλάχιστον έντεκα περιπτώσεις απάτης. Πώς ξεγελούσαν τα θύματα μέσω τηλεφώνου και τους αποσπούσαν χιλιάδες ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Ήρθαν από τη Βουλγαρία στη χώρα μας και έστησαν εικονική επενδυτική εταιρεία με μοναδικό σκοπό την απάτη.
Ενοικίαζαν γραφεία στην Αθήνα, τα οποία άλλαζαν πολύ συχνά για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.
Προσέλαβαν τηλεφωνητές, τους οποίους εκπαίδευσαν και τους έδωσαν και έγγραφα που διάβαζαν στους υποψήφιους πελάτες, για να τους πείσουν.
Τα μέλη της σπείρας δεν είχαν προσωπική επαφή με τους Έλληνες επιχειρηματίες και είναι και λογικό, καθώς δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα. Χρησιμοποιούσαν Έλληνες τηλεφωνητές, οι οποίοι είχαν σαφείς οδηγίες, και ανταλλαγή email με εικονικές αποδόσεις των κεφαλαίων, ενώ αναζητούσαν το πελατολόγιό τους μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να προσεγγίζουν άτομα, που έχουν κάποια οικονομική επιφάνεια.
″Εγκέφαλος” θεωρείται ένας 62χρονος από τη Βουλγαρία, ο οποίος μάλιστα μένει στη χώρα καταγωγής του, και άμεσοι συνεργοί δύο ομοεθνείς του, που ήρθαν στην Αθήνα. Μία 60χρονη και ένας 30χρονος, οι οποίοι είχαν αναλάβει να βρίσκουν θύματα, γραφεία, να εκπαιδεύουν τους τηλεφωνητές και να διαχειρίζονται τα χρήματα.
Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν εξιχνιαστεί έντεκα περιπτώσεις απάτης, με το όφελος των δραστών να αγγίζει τις 460.000 ευρώ. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που εδώ και οκτώ μήνες ερευνούν την υπόθεση, θεωρούν ότι τα θύματα τού κυκλώματος είναι περισσότερα, ενώ έχουν ενημερώσει διεθνώς, καθώς πιστεύουν ότι είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους και σε άλλα κράτη.
Κατά την έφοδό τους οι αστυνομικοί στα γραφεία της εταιρείας κατέσχεσαν κινητά τηλέφωνα και σκληρούς δίσκους, όπου πιστεύουν ότι θα βρουν περισσότερα στοιχεία για την έρευνά τους, ενώ παρόντα ήταν και στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία εντόπισαν παραβάσεις του νόμου και επέβαλαν πρόστιμα ύψους 52.000 ευρώ.
Σε βάρος των τριών ατόμων σχημάτισαν δικογραφία, την οποία υπέβαλαν στον Εισαγγελέα, που θα αποφασίσει εάν πρέπει να ασκήσει διώξεις και σε πρόσωπα του τηλεφωνικού κέντρου.
Απάτη: Κλέβουν σε 6 δευτερόλεπτα το PIN από την κάρτα σας
Μεγάλος κίνδυνος για τους κατόχους πιστωτικών καρτών. Σας παίρνουν τα χρήματα χωρίς να το καταλάβετε. Πώς καταφέρνουν να κλέψουν το PIN από την πιστωτική σας κάρτα. Όσα πρέπει να προσέξετε στο xristika.gr.
Η πιστωτική κάρτα αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο, για αυτό και θα πρέπει να το κρατάμε ασφαλές. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις καταγεγραμμένων απατών που έγιναν μέσω διαδικτύου. Εαν δε προσέξουμε μπορούμε να έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως η κλοπή ενός μεγάλου ποσού.
Οι πιστωτικές κάρτες είναι το όπλο μας στις online αγορές, ωστόσο πάντα όποτε την χρησιμοποιούμε νιώθουμε ανασφαλείς.
Σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ της Μεγάλης Βρετανίας, αρκούν μόλις έξι δευτερόλεπτα για να σπάσουν οι κωδικοί των πιστωτικών καρτών και να παραβιαστεί το ιστορικό διαδικτυακών αγορών.
Η ομάδα των ερευνητών ονόμασε την διαδικασία που ακολουθείται «Επίθεση Κατανεμημένης Μαντεψιάς».
Η τεχνική είναι απλή. Ο κακόβουλος χάκερ βρίσκει τυχαίους αριθμούς και προσπαθεί να μαντέψει τους συνδυασμούς κωδικών, τις ημερομηνίες λήξης των καρτών και τους τριψήφιους κωδικούς στο πίσω μέρος των πιστωτικών.
Στην συνέχεια χρησιμοποιεί τους κωδικούς σε σειρά διαδικτυακών τοποθεσιών πληρωμής και σταδιακά φτάνει στην πηγή. Το συγκλονιστικό στοιχείο είναι πως χρειάζονται μόνο μερικές προσπάθειες για να λυθεί το παζλ.
Οι περισσότερες πιστωτικές ισχύουν για 60 μήνες, άρα το να βρεις την ημερομηνία λήξης απαιτεί μόλις 60 προσπάθειες. Ο κωδικός στο πίσω μέρος της κάρτας είναι λίγο πιο δύσκολος, αλλά όχι τόσο ώστε να σταματά τους χάκερ.
Χρειάζονται περί τις 1000 προσπάθειες για να ανακαλυφθεί. «Αν μοιράσεις την προσπάθεια σε 1000 ιστοσελίδες ένας κωδικός θα βρεθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα».
Σύμφωνα με τον Dr. Martin Emms, έναν από τους συγγραφείς της έκθεσης, δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτεί κάποιος πλήρως από τις επιθέσεις, μόνο να κάνει βήματα μερικού ελέγχου του κινδύνου. «Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μην σε χακάρουν είναι να βάλεις τα χρήματα του στο στρώμα», λέει ο ίδιος αστειευόμενος και τονίζει πως «δεν είναι κάτι που θα σύστηνα».
Πολλές τράπεζες έχουν εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης 24/7 που έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση μιας απάτης και γενικότερα για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση μιας πιστωτικής κάρτας. Ωστόσο είναι σημαντικό να διαβάζετε τις λίστες με τις συναλλαγές σας τόσο online όσο και στο χαρτί που σας αποστέλλει η τράπεζα. Αν εντοπίσετε κάτι ύποπτο, καλέστε άμεσα την τράπεζά σας.
Απάτη: Αν σας καλέσουν από αυτά τα τηλέφωνα, μην το σηκώσετε
Χτύπησε το κινητό σας και βλέπετε ένα νούμερο με πολλά ψηφία, το οποίο δεν έχει ξαναδεί; Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αγνοήσετε!
Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση προσπάθειας εξαπάτησης. Αν δεν το αντιληφθείτε έγκαιρα όμως, είτε θα χρεωθείτε είτε ίσως δώσετε στοιχεία που στη συνέχεια αποβούν ζημιογόνα αφού οι «γύπες» θα αρπάξουν ότι περισσότερο μπορούν από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.
Ένα νέο κύμα δήθεν «τεχνικών» διεθνούς εταιρείας κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες του Larissanet.gr.
Είναι μια τακτική γνώριμη στην ΕΛ.ΑΣ. και έχει ως εξής: προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:
-λογαριασμούς e-banking,
-λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
-φωτογραφίες και βίντεο,
-ιστορικό περιήγησης,
-κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.α.,
Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν και τα λεφτά (αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει) κάνουν… φτερά.
Από την ΕΛ.ΑΣ. συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.
Πολλές είναι και αναφορές για τέτοιου είδους νούμερα από το εξωτερικό που γίνονται σε σελίδες αξιολόγησης. Τα σχόλια είναι χαρακτηριστικά της οργής που έχουν προκαλέσει οι απατεώνες στους πολίτες.
Απάτη: Έκτακτη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας
Τον κώδωνα του κινδύνου για μία νέα απάτη που αποκαλύφθηκε στη βόρεια Ελλάδα κρούει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία σχημάτισε δικογραφία για πέντε άτομα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία οι εμπλεκόμενοι απέκτησαν πρόσβαση στην υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) ημεδαπού και χρησιμοποιώντας την τεχνική sim swap παρέκαμψαν τη διαδικασία πρόσθετης αυθεντικοποίησης και αφαίρεσαν 42.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος με τραπεζικά ιδρύματα με αποτέλεσμα τη δέσμευση και επιστροφή 29.000 ευρώ στον ημεδαπό.
Ακολούθησε ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων της υπόθεσης κατά την οποία ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας των δραστών και στη συνέχεια διενεργήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- (4) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
- (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
- αποθηκευτικά μέσα, καθώς και κάρτες σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι η μέθοδος sim swap είναι μια τεχνική κατά την οποία ο δράστης, χρησιμοποιώντας τεχνικές κοινωνικής μηχανικής (χειραγώγηση) αποκτά τον έλεγχο της κάρτας SIM του κινητού τηλεφώνου του θύματος.
Συγκεκριμένα, ο δράστης έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη (π.χ. με «ηλεκτρονικό ψάρεμα» – phishing, με χρήση κακόβουλων εφαρμογών – προγραμμάτων κ.λπ.), εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM, αποκτώντας νέα κάρτα προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος.
Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνει κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για τους χρήστες – θύματα και υποκλέπτει τους κωδικούς μιας χρήσης (OTP) ή τα μηνύματα επαλήθευσης ασφάλειας κ.λπ.
Απάτη: Οδηγίες της αστυνομίας προς του πολίτες
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:
να μην κοινοποιούν σε κανέναν και να μην εισάγουν σε άγνωστες ιστοσελίδες τους κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), δηλαδή όνομα χρήστη (username) και κωδικό πρόσβασης (password), ή αριθμούς καρτών.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν ζητούν τους κωδικούς των πελατών μέσω διαδικτύου (on line),
- αν το κινητό τηλέφωνο σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον πάροχο κινητής
- τηλεφωνίας και να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχει αντικατασταθεί η κάρτα SIM,
- να ελέγχουν συχνά τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών,
- να έχουν ενημερωμένο λογισμικό και πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus),
- να περιορίσουν τις προσωπικές πληροφορίες, ειδικά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media),
- να μην ανοίγουν ύποπτους υπερσυνδέσμους (links) και να μην αποστέλλουν προσωπικά στοιχεία και δεδομένα σε κανέναν,
- να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (password) και
- αν είναι εφικτό, αν μη συσχετίζουν τον τηλεφωνικό τους αριθμό με ευαίσθητους λογαριασμούς στο διαδίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr )
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Απάτη: Οι νέες οδηγίες των τραπεζών για τα ATM
Τι είναι η μέθοδος card skimming. Πώς επιτήδειοι παγιδεύουν τα μηχανήματα των τραπεζών και σας αρπάζουν χρήματα. Ποιο λάθος δεν πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να προσέξετε. Αναλυτικές οδηγίες στο xristika.gr.
Τη μέθοδο του card skimming χρησιμοποιούσαν δύο άνδρες βουλγαρικής καταγωγής για να παγιδεύουν ΑΤΜ τραπεζών και να υποκλέπτουν τα στοιχεία και τους κωδικούς καρτών ανυποψίαστων πελατών.
Συγκεκριμένα, η σπείρα αφαιρούσε το καπάκι του ΑΤΜ και το αντικαθιστούσε με ένα παρόμοιο στο οποίο υπήρχαν εγκατεστημένες κάμερες καταγραφής και κάρτες αποθήκευσης δεδομένων που υπέκλεπταν τα στοιχεία των πελατών.
Σε δεύτερο χρόνο οι δράστες κλωνοποιούσαν τις κάρτες και πραγματοποιούσαν αναλήψεις, ηλεκτρονικές αγορές και μεταφορές ποσών σε άλλους λογαριασμούς.
Όμως η επιλογή να παγιδεύσουν το ΑΤΜ της Τρ. Πειραιώς στη Νέα Χαλκηδόνα δεν αποδείχτηκε σωστή, καθώς οι υπάλληλοι του καταστήματος πραγματοποιούν καθημερινούς ελέγχους και έτσι διαπίστωσαν ίχνη παρέμβασης στο εξωτερικό του ΑΤΜ.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι διευθύνσεις απατηλών συναλλαγών (Fraud) και ασφαλείας της Τράπεζας Πειραιώς, όπου σε πρώτο βαθμό εντοπίστηκε η ύποπτη δραστηριότητα στις κινήσεις του μηχανήματος και σε δεύτερο βαθμό διαπιστώθηκε η τοποθέτηση του αυτοσχέδιου συστήματος υποκλοπής καρτών.
Άμεσα έγινε καταγγελία στην Αστυνομία και ειδικό κλιμάκιο του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας έστησε ενέδρα στους δυο δράστες συλλαμβάνοντάς τους επ΄ αυτοφώρω.
Από έρευνες στις οικίες των δύο δραστών εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων ηλεκτρονικός μηχανισμός ανάγνωσης καρτών, ηλεκτρονικός μηχανισμός ανάγνωσης και σάρωσης καρτών, καθώς και κάρτα διαστάσεων παρόμοιων με αυτών των τραπεζικών καρτών με ηλεκτρονικό αναγνώστη.
Οι δράστες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και μετέπειτα στον Ανακριτή, οι οποίοι αποφάσισαν την προφυλάκισή τους για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Για τον έναν από τους συλληφθέντες εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Interpol για αντίστοιχες υποθέσεις στο εξωτερικό.
Απάτη: Συμβουλές για την προστασία των συναλλαγών σας
Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης κατά τη διάρκεια συναλλαγών μέσω Α.Τ.Μ, ενημερώνει τους πολίτες ως προς τα ακόλουθα:
Οι συνηθέστεροι τρόποι δράσης για την εξαπάτηση πολιτών μέσω αυτόματων μηχανημάτων ταμειακών συναλλαγών «Α.Τ.Μ.» είναι οι ακόλουθοι:
α) «Card Skimming»
Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες τοποθετούν στο Α.Τ.Μ. ηλεκτρονική ιδιοκατασκευή, η οποία μπορεί να υποκλέπτει τα προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στις κάρτες πληρωμής των τραπεζών (δεδομένα της μαγνητικής πίστας της κάρτας, μυστικός αριθμός PIN).
Ο πελάτης πραγματοποιεί τη συναλλαγή που επιθυμεί, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και αποχωρεί.
Οι δράστες αφού καταφέρουν να αποκτήσουν τα δεδομένα της μαγνητικής πίστας των τραπεζικών καρτών και του μυστικού αριθμού “PIN”, αντιγράφουν τα δεδομένα σε κάρτες που περιλαμβάνουν μαγνητική ταινία και εκταμιεύουν παράνομα χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των νόμιμων δικαιούχων ή προβαίνουν σε αγορές διαφόρων προϊόντων.
β) «Card Trapping»
Στην περίπτωση αυτή οι δράστες τοποθετούν στη σχισμή υποδοχής της κάρτας πρόσθετο μηχανισμό ή τμήμα κλωστής ή ταινίας εντός αυτής.
Ο ανυποψίαστος πελάτης τοποθετεί την κάρτα του στη σχισμή του Α.Τ.Μ. και αυτή μπλοκάρεται.
Δράστης, ο οποίος βρίσκεται πλησίον του Α.Τ.Μ. καταφέρνει να αποσπάσει το μυστικό αριθμό “PIN” είτε εν γνώσει του πελάτη (προθυμοποιούμενος ευγενικά να τον βοηθήσει κατά την πληκτρολόγηση του PIN) είτε αν αγνοία του (υποκλέπτοντας τον κωδικό κατά την πληκτρολόγηση του).
Στη συνεχεία ο πελάτης θεωρώντας ότι το Α.Τ.Μ. έχει πρόβλημα και του έχει κρατήσει την κάρτα, αποχωρεί.
Οι δράστες με την αποχώρηση του πελάτη εξάγουν την “μπλοκαρισμένη” κάρτα και γνωρίζοντας το “ ΡΙΝ”, την χρησιμοποιούν αναλόγως.
γ) Cash trapping
Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες χρησιμοποιούν μικρά μεταλλικά ελάσματα-τάπες, τα οποία τοποθετούν στην έξοδο χρημάτων του Α.Τ.Μ., έχοντας πρώτα τοποθετήσει στην εσωτερική πλευρά των ελασμάτων-ταπών κολλητική ταινία διπλής όψεως.
Όταν οι πελάτες – χρήστες των Α.Τ.Μ. πραγματοποιούν συναλλαγή ανάληψης χρημάτων, τα χρήματα επικολλούνται πάνω στην τάπα και η συναλλαγή φαινομενικά δεν ολοκληρώνεται.
Ο ανυποψίαστος πελάτης νομίζοντας ότι η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, αποχωρεί θεωρώντας ότι το Α.Τ.Μ. είναι χαλασμένο η δεν έχει χρήματα.
Οι δράστες, οι οποίοι συνήθως επιτηρούν από κοντά το Α.Τ.Μ. με την αποχώρηση του πελάτη σπεύδουν σε αυτό και αφαιρούν την τάπα και τα χρήματα που είναι κολλημένα στην ταινία διπλής όψεως.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους χρήστες των Α.Τ.Μ. τα κάτωθι:
- Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
- Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
- Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λπ. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. και ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
- Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
- Σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία ανάληψης χρημάτων η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί (π.χ. το Α.Τ.Μ. δεν σας δώσει χρήματα), ελέγξτε την απόδειξη της συναλλαγής. Εάν δεν είχατε ζητήσει απόδειξη συναλλαγής, τοποθετήστε ξανά την κάρτα στο Α.Τ.Μ. και ελέγξετε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας ή τις τελευταίες κινήσεις του λογαριασμού σας.
- Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το «ΡΙΝ» της κάρτας σας.
Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της τράπεζας. - Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε. - Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας όταν χρησιμοποιείτε το Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.
- Αν σκοπεύετε να εκταμιεύσετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.
- Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
- Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.