Προσοχή: Μην κατεβάζετε στο κινητό σας αυτές τις εφαρμογές

Εφαρμογές: Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν. «Οι εφαρμογές για το Μουντιάλ του Κατάρ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή, γι’ αυτό μην τις κατεβάσετε». Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Αυτό είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους οπαδούς του ποδοσφαίρου.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχουν οι εφαρμογές του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ για τους επισκέπτες, με τον επίτροπο προστασίας δεδομένων της Γερμανίας να είναι ο τελευταίος.

Την Τρίτη, γερμανική αρχή δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από δύο εφαρμογές του Κατάρ, τις οποίες οι επισκέπτες καλούνται να κατεβάσουν, «πηγαίνουν πολύ πιο μακριά» από ό,τι δείχνουν οι ειδοποιήσεις απορρήτου.

«Μία από τις εφαρμογές συλλέγει δεδομένα σχετικά με το αν και με ποιον αριθμό γίνεται μια τηλεφωνική κλήση», ανέφερε η γερμανική αρχή.

«Η άλλη εφαρμογή εμποδίζει ενεργά τη συσκευή στην οποία έχει εγκατασταθεί να περάσει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Είναι επίσης προφανές ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές δεν παραμένουν μόνο τοπικά στη συσκευή, αλλά διαβιβάζονται και σε κεντρικό διακομιστή», προσθέτει.

Αυτό που καλούν τους φιλάθλους, που θα βρεθούν στο Κατάρ, αν εάν είναι «απολύτως απαραίτητο» να κατεβάσουν apps, τότε να το κάνουν σε ένα άλλο, άδειο κινητό.

Παρόμοιες είναι και οι συμβουλές των νορβηγικών και γαλλικών αρχών,

Η νορβηγική ρυθμιστική αρχή δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ανησυχεί» για την πρόσβαση που απαιτούν οι εφαρμογές αυτές.

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα οι επισκέπτες του Κατάρ, και ιδίως οι ευάλωτες ομάδες, να παρακολουθούνται από τις αρχές του Κατάρ», ανέφερε.

Από την πλευρά της η γαλλική υπηρεσία υπογράμμισε ότι οι φίλαθλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με φωτογραφίες και βίντεο, καλώντας τους να εγκαθιστούν τις εφαρμογές λίγο πριν από την αναχώρηση και να τις διαγράφουν μόλις επιστρέψουν στη Γαλλία.

«Στη Γαλλία, χάρη στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, όλες οι εφαρμογές πρέπει να εγγυώνται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων και την προστασία των δεδομένων τους.

Αυτό δεν ισχύει στο Κατάρ», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Jean-Noël Barrot, αναφερόμενος στις κατευθυντήριες γραμμές της ρυθμιστικής αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Εφαρμογές: Έχετε αυτές στο κινητό; Διαγράψτε τες αμέσως

Είναι αλήθεια πως το κινητό τηλέφωνο στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε μια προέκταση του χεριού μας αφού αυξάνονται συνεχώς οι δυνατότητες και οι υπηρεσίες που παρέχει.

Όλοι χρησιμοποιούμε τις διαθέσιμες εφαρμογές, οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, μας ψυχαγωγούν και μας προσφέρουν νέες δυνατότητες.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς πολλές από αυτές είναι επιβλαβείς.

Αν και εσείς έχετε Android και κατεβάσατε το τελευταίο διάστημα κάποιες εφαρμογές δείτε τη λίστα που ακολουθεί γιατί χρειάζεται να τις διαγράψετε.

Κάποιες ήδη έχουν αφαιρεθεί από το Play Store ενώ κάποιες άλλες έχουν χαρακτηριστεί ως απάτη.

Πρόκειται για τις εξής:

  • Document Manager
  • Coin track Loan – Online loan
  • Cool Caller Screen
  • PSD Auth Protector
  • RGB Emoji Keyboard
  • Camera Translator Pro

Επίσης, οι παρακάτω εφαρμογές ανακαλύφθηκε ότι μεταφέρουν malware:

  • Fast PDF Scanner
  • Air Balloon Wallpaper
  • Colorful Messenger
  • Thug Photo Editor
  • Anime Wallpaper
  • Peace SMS
  • Happy Photo Collage
  • Original Messenger
  • Pellet Messages
  • Smart Keyboard
  • Special Photo Editor
  • 4K Wallpapers

Απάτη: Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ αυτούς τους κωδικούς

Οι διαρροές κωδικών πρόσβασης στο σκοτεινό διαδίκτυο και ο εύκολος τρόπος για να πέσει κανείς θύμα χάκερ, έχει φέρει αναστάτωση σε εκατομμύρια χρήστες.

Η εταιρεία Lookout που ασχολείται με την ασφάλεια των κινητών δημοσίευσε λίστα με τους 20 κωδικούς πρόσβασης που συναντώνται πιο συχνά στους κλεμμένους λογαριασμούς στο σκοτεινό διαδίκτυο.

Η Lookout προειδοποιεί ότι τα e-mails του 80% των χρηστών κυκλοφορούν στο dark web χωρίς καν αυτοί να το γνωρίζουν. Αυτά τα e-mails που έχουν διαρρεύσει μπορούν να οδηγήσουν τους χάκερς στους κωδικούς πρόσβασης για άλλους online λογαριασμούς που διατηρούν οι χρήστες.

Εάν χρησιμοποιείτε οποιονδήποτε από τους παρακάτω κωδικούς πρόσβασης για οποιονδήποτε από τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, καλό θα ήταν να τους ανταλλάξετε με κάτι πιο ασφαλές.

Σύμφωνα με τους συμβούλους κυβερνοασφαλείας, όσοι χρησιμοποιούν αυτούς του κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να τα αλλάξουν για κάποια ασφαλέστερη επιλογή. Συνήθως, συστήνεται η επιλογή κωδικού πρόσβασης με περισσότερους χαρακτήρες και η χρήση θαυμαστικών ή άλλων συμβόλων στη θέση γραμμάτων.

Παράλληλα, ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγει κανείς να πέσει θύμα χάκερ είναι μην χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό ασφαλείας για διαφορετικούς λογαριασμούς.

Προσοχή στους 20 κωδικούς
Με βάση τα στοιχεία της Lookout, αυτά είναι τα 20 passwords που συναντώνται πιο συχνά στους κλεμμένους λογαριασμούς στο σκοτεινό διαδίκτυο:

1. 123456

2. 123456789

3. Qwerty

4. Password

5. 12345

6. 12345678

7. 111111

8. 1234567

9. 123123

10. Qwerty123

11. 1q2w3e

12. 1234567890

13. DEFAULT

14. 0

15. Abc123

16. 654321

17. 123321

18. Qwertyuiop

19. Iloveyou

20. 666666