Προσοχή: Μεγάλη και επικίνδυνη απάτη με τα εμβόλια

Εμβολιασμός: Σαν να μην έφταναν οι μεταλλάξεις που σαρώνουν τον πλανήτη, οι υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως έχουν να αντιμετωπίσουν και νέες απειλές. Ποιοι και πώς πλασάρουν επικίνδυνα εμβόλια – «μαϊμού». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μέχρι κι ένας βουλευτής της ινδικής βουλής βρέθηκε ανάμεσα στους χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες που εμβολιάστηκαν πριν λίγες εβδομάδες με ψεύτικα σκευάσματα κατά του Covid-19.

Επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε την Κυριακή 723 θανάτους από κορονοϊό και 39.796 νέα κρούσματα.

Ο απολογισμός των θυμάτων στην τεράστια χώρα της Ασίας έχει φτάσει τους 402.728 νεκρούς με 30,59 εκατ. κρούσματα, ενώ σύμφωνα με ειδικούς οι αριθμοί είναι σίγουρα μεγαλύτεροι.

Η Ινδία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται μάλιστα πως πριν από λίγες εβδομάδες – κι ενώ η Ινδία διανύει ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας – είχε αποκαλυφθεί εγκληματικό δίκτυο το οποίο πουλούσε ψεύτικα φάρμακα αλλά και… πυροσβεστήρες ως φιάλες οξυγόνου.

Εμβολιασμός: Χαμός στην Ινδία

Σε τρεις ινδικές πόλεις, την Βομβάη, την Τάνε και την Καλκούτα, στήθηκαν ιδιωτικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία χορηγούσαν στους πολίτες ψεύτικα εμβόλια.

Το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο εντοπίστηκε στις 30 Μαΐου στη Βομβάη, ενώ το δεύτερο στις 22 Ιουνίου στην Καλκούτα. Οι Αρχές προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις στις δύο πόλεις, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν και αυτήν της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Οι έρευνες συνεχίζονται ωστόσο οι Αρχές εστιάζουν και στο να βρουν την άγνωστη ουσία που χορηγήθηκε στους πολίτες.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βομβάης πρόκειται για αλατόνερο ή απεσταγμένο νερό.

Στην Καλκούτα από την άλλη, ανησυχούν ότι μπορεί να έγινε χρήση αμικασίνης, ενός αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Οι πολίτες που εμβολιάστηκαν δεν γνωρίζουν την ουσία που τους χορηγήθηκε. “Μέχρι στιγμής, κανένας από τους κατοίκους δεν έχει κάποιο σύμπτωμα, επομένως ελπίζουμε ότι αυτό που μας χορηγήθηκε ήταν αλατούχο νερό. Βέβαια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μακροπρόθεσμων παρενεργειών”, δήλωσε ένας κάτοικος στους Straits Times της Σιγκαπούρης.

Εμβολιασμός: Σάλος και στην Αφρική

Παράλληλα, πριν λίγες μέρες πάνω από 800 άτομα στην Ουγκάντα έλαβαν δόση ψεύτικων εμβολίων. Η αστυνομία συνέλαβε δύο νοσοκόμες, ωστόσο ο γιατρός που είχε οργανώσει τον εμβολιασμό και ήταν υπεύθυνος για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών διέφυγε της σύλληψης.

Οι πολίτες που εμβολιάστηκαν ήταν κυρίως εργαζόμενοι από εταιρείες που πλήρωσαν 200.000 σελίνια της Ουγκάντας, δηλαδή περίπου 54 δολάρια.

Εκπρόσωπος των Εθνικών Ιατρικών Καταστημάτων της Ουγκάντα, ενός κυβερνητικού οργανισμού που αγοράζει, αποθηκεύει και διανέμει φάρμακα, δήλωσε ότι τα φάρμακα που κατασχέθηκαν δεν τα είχαν προμηθεύσει αυτοί, καθώς τα εμβόλια δεν είχαν την ειδική άδεια (ετικέτα) όπως υπαγορεύει ο νόμος.

Εμβολιασμός: Έρευνες από την Interpol

Πριν κάποιους μήνες σε μια μικρή αποθήκη στη Νότια Αφρική εντοπίστηκαν 2.400 δόσεις ψεύτικων εμβολίων Covid-19 με την Interpol να προειδοποιεί ότι πρόκειται απλά για “την κορυφή του παγόβουνου”.

Στο εσωτερικό της αποθήκης, οι Αρχές βρήκαν 400 αμπούλες μέσα σε πλαστικά δοχεία σε ένα ψυγείο. Ακόμη, εντόπισαν σε διπλανή αποθήκη χιλιάδες πλαστές μάσκες N95 αξίας περίπου 450.000 δολαρίων. Και οι δύο αποθήκες είχαν ενοικιαστεί από έναν υπήκοο της Ζάμπιας ο οποίος συνελήφθη επιτόπου μαζί με έναν Κινέζο. Στη συνέχεια συνελήφθησαν δύο ακόμα Κινέζοι πολίτες.

Ο εντοπισμός των συγκεκριμένων ποσοτήτων ψεύτικων εμβολίων στο Τζέρμιστον της Νότιας Αφρικής είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση εμβολίων που έχει γίνει στην ήπειρο. Την ίδια στιγμή βέβαια, πολλές κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών, αστυνομικές υπηρεσίες και υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι παρά η αρχή.

Η Pfizer ήδη από τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό ψεύτικων εμβολίων για τον Covid-19 στο Μεξικό και την Πολωνία. Περίπου 80 άτομα σε μια κλινική στο Μεξικό έλαβαν ψεύτικο εμβόλιο για τον Covid-19 πληρώνοντας περίπου 1.000 δολάρια τη δόση. Όσοι εμβολιάστηκαν με την άγνωστη ουσία στη συνέχεια δεν εμφάνισαν κάποιο σύμπτωμα.

Ψεύτικα εμβόλια είχαν εντοπιστεί και στην Πολωνία. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο οι Αρχές εντόπισαν το παράνομο εμβόλιο πριν χορηγηθεί σε ανθρώπους. Η ουσία που εντοπίστηκε στα φιαλίδια χρησιμοποιούνταν σε αντιρυτιδικές θεραπείες.

Μετά τα παραπάνω περιστατικά, η Pfizer ανέφερε ότι αναμένει αύξηση των παράνομων δραστηριοτήτων που αφορούν τα εμβόλια για τον Covid-19 και εργάζεται για τον εντοπισμό τέτοιων απειλών. “Οι ασθενείς δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα εμβόλιο στο διαδίκτυο. Κανένα νόμιμο εμβόλιο δεν πωλείται στο διαδίκτυο. Επίσης, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο σε επίσημα κέντρα εμβολιασμού ή από πιστοποιημένους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης”, ανακοίνωσε η Pfizer.

Στην προειδοποίηση της Interpol είχε αναφερθεί και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος έχει ενημερώσει τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου για την ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παράνομων κυκλωμάτων για πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιδιαίτερα εμβολίων για τον Covid-19.

Όπως είχε αναφέρει ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα, καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν “νωρίτερα” εμβόλια ή “ασφαλέστερα” και πιο “αποτελεσματικά” φάρμακα, επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις.

Εμβολιασμός: Έτσι θα γίνεται ο έλεγχος εμβολιασμένων σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

ύγχυση και προβληματισμός στους επαγγελματίες της εστίασης. Καλούνται να γίνουν… ελεγκτές και να διώχνουν τους πελάτες που δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Πόλλα τα ερωτήματα και ο εκνευρισμός πελατών και επιχειρηματιών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 10 Ιουλίου και θα «κατεβάζουν» οι επιχειρήσεις δωρεάν από gov.gr, θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών για την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και χώρων ψυχαγωγίας από τις 15 Ιουλίου.

Οι επιχειρήσεις, μέσω αυτή της εφαρμογής, θα επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών τους στους covid free χώρους (αμιγείς) και αντίστοιχα των ράπιντ ή μοριακών τεστ στους μεικτούς.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, η δήλωση των επιχειρηματιών σχετικά με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, θα γίνεται στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ ενώ ένα κατάστημα μπορεί να έχει μεικτή χρήση στους εξωτερικούς της χώρους και αμιγή στους εσωτερικούς, η εναλλαγή χρήσης ωστόσο μπορεί να γίνεται μία φορά.

Στις εισόδους των καταστημάτων θα υπάρχει ειδική σήμανση(covid-free ή μεικτός χώρος), με ειδική αναφορά σχετικά με το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους covid free χώρους επισημαίνεται ότι πρέπει να φορούν μάσκα, γάντια και να υποβάλλονται σε τεστ, ωστόσο, σημειώνεται ότι «το κριτήριο που διαφοροποιεί τους πελάτες από τους εργαζόμενους είναι ο ουσιώδης χαρακτήρας της δραστηριότητας.

Για τους πελάτες πρόκειται για ψυχαγωγία, για τους εργαζόμενους συνιστά απολύτως ουσιώδη δραστηριότητα επιβίωσης.

Συνεπώς οι επιχειρηματίες σίγουρα έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν εντός της επιχείρησης αυστηρούς κανόνες υγείας (πχ τακτικό τεστ, μάσκες ενισχυμένης προστασίας κοκ) και να διευθετήσουν τον τρόπο εργασίας των εργαζόμενων τους, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η αμιγής χρήση ως χώρου εμβολιασμένων».

Προβλέπεται τέλος, όσον αφορά στις παραβάσεις, να υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων και για τους επιχειρηματίες και για τους πελάτες, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Εμβολιασμός: Επιχείρηση πειθούς πριν το νέο κύμα

Ακόμα και στην… ξαπλώστρα θα κυνηγούν τους δύσπιστους οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΟΔΥ προκειμένου να εμβολιαστούν. Το σχέδιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με δήμους και περιφέρειες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Από τις 6 Ιουλίου ξεκινούν σε όλη τη χώρα οι εμβολιασμοί με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, κατόπιν συνεργασίας με τους δήμους και τις κοινότητες που θα έχουν ήδη προσκομίσει λίστες με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να το πράξουν.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, η επόμενη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ατόμων που είτε ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα, είτε επειδή ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, το επόμενο διάστημα θα το πράξουν σε κατ’ οίκον επισκέψεις.

Μετά από τρίωρη συνάντηση με αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι η προσπάθεια για να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό συμπολιτών μας, καθίσταται σαφές ότι αποτελεί μια κοινή προσπάθεια, από την οποία δεν θα λείψει κανείς.

Εμβολιασμός: «Η Κρήτη θα πρέπει να πρωτοπορήσει και στον εμβολιασμό»

«Η Κρήτη είναι πρωτοπόρα και θα πρέπει να πρωτοπορήσει και στον εμβολιασμό» είπε ο υπουργός Υγείας, που συνέδεσε τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας που θα δημιουργηθεί, με τον τουρισμό και την ανάγκη προστασίας και της τουριστικής περιόδου που σημαίνει, όπως τόνισε, πολλά για την τοπική οικονομία.

«Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε το αγαθό της δημόσιας υγείας και να δώσουμε μονάδες ελευθερίας στην κοινωνία και ταυτόχρονα στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Είναι υποχρέωσή μας μετά από 15 δύσκολους μήνες», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας που επισήμανε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» έχει πάει εξαιρετικά, η χώρα χαίρει εκτίμησης σε όλη την Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση, και πως μέσω αλλαγής νοοτροπίας, η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει πλέον διαφορετικά τους πολίτες.

«Τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό και αλληλεγγύη. Νομίζω ότι αυτό το βλέπουν οι συμπολίτες μας στα εμβολιαστικά κέντρα που εμβολιάζονται» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Εμβολιασμός: Σε πλατείες και πλαζ το επόμενο διάστημα

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που συνοδεύει τον κ. Κικίλια στις επαφές που θα έχει στην Κρήτη, ανέφερε ότι επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα αυτή την ώρα να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός εμβολιαστικών κέντρων, κοντά στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγάλες πλατείες ή και πλαζ το επόμενο διάστημα για να εμβολιαστούν νέοι.

«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός.

Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Οι γιατροί θα δηλώσουν συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες να έρχονται σε επαφή μαζί τους και να κανονίζουν τον εμβολιασμό» διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στην Κρήτη στις 6 Ιουλίου, όπως δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, θα έχει ως κωδική ονομασία και ως στόχο «Μήνυμα Υγείας-Γιορτή Ελευθερίας».

Εκτός από την αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια, αλλά και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων και ενώσεων, στη συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κρήτης που εξέφρασε την στήριξη στην προσπάθεια, είτε υπό τη μορφή προοτροπής των πιστών από άμβωνος είτε με τη μορφή παραχώρησης αιθουσών σε απομακρυσμένες ενορίες για να γίνεται ο εμβολιασμός.