Προσοχή με τα κλειστά σχολεία στην Αττική – Ποια ανοίγουν με μειωμένο ωράριο

Κλειστά σχολεία: Ο καύσωνας αγριεύει και ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν οι σχολικές μονάδες. Δεν ισχύει όμως για όλες τις ηλικίες. Αναλυτικές πληροφορίες και τα τελευταία νέα στο xristika.gr.

Φτάνουν δύσκολες ώρες με βαρύ καύσωνα στην Ελλάδα. Ειδικά στα αστικά κέντρα, με τις θερμοκρασίες να «χτυπούν» ανελέητα ρεκόρ, η κατάσταση αναμένεται να είναι αφόρητη τις επόμενες ημέρες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με τους μετεωρολόγους και το υπουργείο Υγείας να προειδοποιούν για αυτό που έρχεται, κρίσιμη απόφαση καλούνται να πάρουν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα -και ειδικά στην Αττική- για το τι θα κάνουν τα σχολεία και πώς θα λειτουργήσουν.

Μέχρι στιγμής, έχουν βγει κάποιες ανακοινώσεις, αλλά ισχύουν διαφορετικά πράγματα για Νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Κάποιες σχολικές μονάδες κλείνουν, άλλες ανοίγουν και άλλες θα λειτουργήσουν για κάποιες ώρες.

Διαβάστε αναλυτικά:

Κλειστά σχολεία στην Αθήνα λόγω καύσωνα για 2 μέρες

Με απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, κλειστά θα παραμείνουν και τα Δημοτικά, πέρα των Νηπιαγωγείων, λόγω καύσωνα  στην πρωτεύουσα την Τετάρτη (12/06) και την Πέμπτη (13/6).

Ειδικότερα, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων θα παραμείνουν κλειστά για την ασφάλεια των μαθητών από τις αυξημένες θερμοκρασίες που θα επικρατούν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Γυμνάσια και Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά και ανεμπόδιστα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελληνίων 2024 και των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων.

Επίσης ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί Τετάρτη και Πέμπτη θα λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο λειτουργίας, από τις 7 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων

«Αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του Δήμου Αθηναίων, για την Τετάρτη 12 Ιουνίου και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενόψει του επικείμενου καύσωνα. Η κατάσταση για την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα επανεκτιμηθεί την Πέμπτη ανάλογα με το δελτίο επικινδυνότητας».

Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα: Σε ποιες περιοχές της Αττικής

Ανακοίνωση έχει βγάλει ο Δήμος Νέου Ηρακλείου. Όπως αναφέρει:

«Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 12 Ιουνίου όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά) του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με απόφαση του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου. Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με τους υπεύθυνους του Τμήματος Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παίρνοντας υπόψη τις προβλέψεις για έντονα υψηλές καιρικές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών και προκειμένου να προστατευτούν τα μικρά παιδιά. Η λειτουργία των σχολείων για το υπόλοιπο της εβδομάδας θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση ανάλογα με τα μετεωρολογικά δελτία.

Για την διεξαγωγή μαθήματος με εναλλακτικό τρόπο θα αποφασίσουν και θα ενημερώσουν οι εκπαιδευτικοί του κάθε σχολείου. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ειδικά εκείνα που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, ο Δήμος έχει φροντίσει να υπάρχουν περισσότερα μπουκάλια με νερό από όσα διανέμονται τις υπόλοιπες ημέρες στις μαθήτριες και τους μαθητές ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες.»

Στον Δήμο Μοσχάτου αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων Α/Βάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά) του Δήμου μας, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων την Πέμπτη.

Στον Δήμο Περάματος κλειστά θα είναι τα σχολεία την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Με απόφαση του Δημάρχου Περάματος λόγω έκτακτων υψηλών θερμοκρασιών τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα ολοκλήρωσαν τα μαθήματα στις 11:30 ενώ για αύριο Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά για την  πρωινή βάρδια. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά.

Μειωμένο ωράριο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας λόγω καύσωνα

Όπως ανακοινώθηκε, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών την Τετάρτη 12/6 και την Πέμπτη 13/6, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων, θα λειτουργήσουν από τις 7 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Το ελαστικό ωράριο λειτουργίας θα εφαρμοστεί σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Μέτρα προστασίας υπαλλήλων για λόγους υγείας – Λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών ενόψει του επικείμενου καύσωνα».

Η αλλαγή αυτή πραγματοποιείται με γνώμονα:

 • την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση όλων των οικογενειών των οποίων τα παιδιά φιλοξενούνται στις δομές,
 • την προστασία της υγείας των υπαλλήλων όλων των υπηρεσιών του φορέα,
 • την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.

Ανοιχτά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια – Τι ισχύει

Οι Πανελλήνιες 2024 λήγουν την Τετάρτη, για τους υποψήφιους από τα Γενικά λύκεια, ενώ για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ θα συνεχιστούν έως τις 17 Ιουνίου. Τόσο οι γονείς όσο και οι ίδιοι οι υποψήφιοι αγωνιούν για τις συνθήκες που θα επικρατούν στα εξεταστικά κέντρα και ζητούν να γίνουν οι εξετάσεις μόνο σε αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά ώστε να μπορέσουν σε καλές συνθήκες να ανταποκριθούν στις δύσκολες απαιτήσεις των Πανελλαδικών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι υποψήφιοι των πανελλαδικών έλαβαν συστάσεις να πάνε στα εξεταστικά κέντρα με ντύσιμο ελαφρύ και άνετο και με ανοιχτόχρωμα ρούχα. Να φορέσουν καπέλα να κάνουν μικρά και ελαφριά γεύματα να προχωρήσουν στη λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμών φρούτων). Τα παιδιά, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για να λαμβάνουν επιπρόσθετες οδηγίες.

Ανοιχτά για τις εξετάσεις θα είναι και τα Γυμνάσια.

Τα κλειστά σχολεία στην Ελλάδα

 • Δήμος Επιδαύρου: Κλειστά τα σχολεία Τετάρτη και Πέμπτη.
 • Δήμος Ερμιονίδας: Κλειστά τα σχολεία από Τρίτη μέχρι Πέμπτη.
 • Δήμος Λιβαδειάς: Κλειστά τα σχολεία από Τρίτη μέχρι Πέμπτη.
 • Δήμος Τρικκαίων: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ. την Τετάρτη και την Πέμπτη.
 • Δήμος Μετεώρων: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ. από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη.
 • Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας: Κλειστά τα σχολεία από Τρίτη μέχρι και Πέμπτη.
 • Δήμος Ερέτριας: Κλειστά τα σχολεία Τετάρτη και Πέμπτη.
 • Δήμος Λαμιέων: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ. την Τετάρτη και την Πέμπτη.
 • Δήμος Θηβαίων: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ. την Τετάρτη και την Πέμπτη.
 • Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ. την Τετάρτη και την Πέμπτη.
 • Δήμος Σιντικής: Κλειστά τα σχολεία Τετάρτη και Πέμπτη.
 • Δήμος Χαλκιδέων: Κλειστά σχολεία από Τρίτη μέχρι Πέμπτη.