Εφαρμογές: Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι ένα κακόβουλο πρόγραμμα ονόματι Pegasus, το οποίο δημιουργήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group έχει υποκλέψει δεδομένα χιλιάδων χρηστών. Δείτε στο xristika.gr αν η συσκευή σας είναι μια από αυτές!
Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου της ασφάλειας πληροφοριών, τουλάχιστον 50 χιλιάδες συσκευές έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο.
Αυτός ο αριθμός δεν φαίνεται ιδιαίτερα υψηλός, ωστόσο το Pegasus είναι πολύ επικίνδυνο – επιτρέπει να αποκτήσει κανείς τον πλήρη έλεγχο ενός smartphone, να διαβάσει κρυφά την αλληλογραφία, να παγιδεύσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες, να αποκτήσει πρόσβαση σε φωτογραφίες και βίντεο.
Τα δημοφιλή και γνωστά προγράμματα antivirus δεν μπορούν να εντοπίσουν το Pegasus, καθώς το κακόβουλο λογισμικό εκμεταλλεύεται ευπάθειες οι οποίες είναι άγνωστες στους προγραμματιστές λειτουργικών συστημάτων και εφαρμογών προστασίας από ιούς.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναπτύξει ένα βοηθητικό πρόγραμμα που σας επιτρέπει να αναγνωρίζετε το κακόβουλο αυτό λογισμικό.
Ονομάζεται MVT (Κιτ Εργαλείων Επαλήθευσης για Κινητά) και ο πηγαίος κώδικας του είναι διαθέσιμος στο GitHub.
Το βοηθητικό πρόγραμμα MVT είναι συμβατό με Android και iOS, ωστόσο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τη γρήγορη εγκατάσταση της εφαρμογής.
Πρέπει να μεταγλωττιστεί για κάθε μία συγκεκριμένη συσκευή, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο σε υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Linux ή macOS.
Το βοηθητικό πρόγραμμα αποθηκεύει ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων του smartphone στον υπολογιστή, σαρώνει όλα τα δεδομένα και ελέγχει εάν η συσκευή έχει μολυνθεί με το λογισμικό υποκλοπής Pegasus, ενώ ενημερώνει τον χρήστη εάν οι πληροφορίες από τη συσκευή του θα μπορούσαν να παραβιαστούν και να μεταφερθούν σε τρίτους.
Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα, ειδικότερα, σαρώνει αρχεία καταγραφής μεταφοράς – εκεί είναι πιθανό να βρεθούν δείκτες μόλυνσης (πληροφορίες σχετικά με την αποστολή ιστορικού κλήσεων, SMS, άμεσων μηνυμάτων και άλλων δεδομένων σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή).
Στο iOS, αυτά τα αρχεία καταγραφής αποθηκεύονται περισσότερο από ό,τι στο Android, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίσετε το λογισμικό υποκλοπής Pegasus σε ένα iPhone. Δεδομένης της πολυπλοκότητας της χρήσης του MVT, αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα συνιστάται μόνο για χρήστες με τεχνολογικές γνώσεις ή για όσους υποπτεύονται ότι παρακολουθούνται μέσω του Pegasus.
Οι ειδικοί ασφάλειας πληροφοριών πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο λογισμικό υποκλοπής χρησιμοποιείται για στοχευμένη παρακολούθηση.
Δεν μολύνει τυχαίες συσκευές, αλλά μόνο smartphone τα οποία ανήκουν σε συγκεκριμένα άτομα των οποίων οι δραστηριότητες ενδιαφέρουν εκείνους που ελέγχουν αυτό το λογισμικό. Κάθε άδεια χρήσης του Pegasus κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, επομένως η παρακολούθηση πραγματοποιείται κυρίως σε άτομα που αποτελούν πηγή πολύτιμων πληροφοριών (για παράδειγμα, πολιτικούς, ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων ή δημοσιογράφους μεγάλων μέσων ενημέρωσης).
Αν και η υπόθεση Pegasus έχει γίνει “πρωτοσέλιδο” πρόσφατα, εκατοντάδες άλλες εφαρμογές κατασκοπείας συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται “σιωπηρά” και να κατασκοπεύουν τα θύματά τους. Πολλά προγράμματα λειτουργούν σε μια “γκρίζα” περιοχή στην οποία παρουσιάζονται ως γονικός έλεγχος ή άλλες νόμιμες εφαρμογές.
Να είστε προσεκτικοί, να εξασκείτε καλή ψηφιακή υγιεινή και να μένετε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.
Κάθε κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης είναι επί της ουσίας μια εφαρμογή που καταναλώνει πόρους από τη συσκευή σας. Το λογισμικό αυτό καταναλώνει δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και μπαταρία, ενώ επιβαρύνει και τον επεξεργαστή του κινητού. Όλα αυτά μπορούν να σας “δείξουν” ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με τη συσκευή σας.
Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε όταν αντιληφθείτε ότι έχετε πέσει θύμα παρακολούθησης;
Πρώτα από όλα πρέπει να ελέγξετε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό σου. Όσες εφαρμογές δεν έχετε εγκαταστήσει εσείς είναι ύποπτες.
Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να σας δώσει πολλές πληροφορίες για τις άγνωστες εφαρμογές που υπάρχουν στη συσκευή σας.
Όταν εντοπίσετε την εφαρμογή που περιέχει το κακόβουλο λογισμικό, πρέπει να την διαγράψετε τελείως. Καλό θα είναι να προχωρήσετε και σε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής, αφού πρώτα σώσετε όσα αρχεία χρειάζεστε.
Αυτές είναι οι τρεις κατηγορίες εφαρμογών που πρέπει να αποφεύγετε:
Την ίδια ώρα, πανικό στους χρήστες και συναγερμό στους υπεύθυνους έχει προκαλέσει ένας νέος ιός που κυκλοφορεί μέσω του Facebook. Τι πρέπει να κάνετε για να μην μπείτε σε… περιπέτειες. Όσα πρέπει να ξέρετε στο xristika.gr.
Ο ιός στέλνεται μέσω του Messenger με μήνυμα φίλου σας. Πρόκειται για ένα link το οποίο συνοδεύεται από το μήνυμα «Κοίτα τι βρήκα για σένα (καρδούλα)».
Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο μήνυμα έχει σταλεί κατά χιλιάδες τις τελευταίες ώρες και όποιος πατήσει το link, τότε χωρίς να το ξέρει θα αρχίσει να στέλνει στους φίλους του το ίδιο μήνυμα.
Να σημειωθεί ότι χρήστες ισχυρίστηκαν πως αφού άνοιξαν το link τους έκλεψαν και τους κωδικούς.
Σε περίπτωση που λάβετε το μήνυμα θα πρέπει να μην τον ανοίξετε και στη συνέχεια να το διαγράψετε. Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώσετε τον φίλο σας που το έστειλε, προκειμένου να ειδοποιήσει και αυτός με τη σειρά του τις επαφές του.
Παρ’ όλα αυτά εάν το έχετε ανοίξει, τότε θα πρέπει άμεσα να καθαρίσετε όλα τα cookies από τον browser σας.
Τέλος, θα πρέπει να σκανάρετε τον υπολογιστή σας με μια ενημερωμένη έκδοση antivirus, προκειμένου να αφαιρέσετε οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό που έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας.
Παράλληλα σε τεράστιο κίνδυνο είναι εκατομμύρια χρήστες smartphones καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες εφαρμογές που διαθέτουμε όλοι στα κινητά μας, οι οποίες είναι επικίνδυνες!
Μια έρευνα από το CyberNews προειδοποίησε ότι σε φόρουμ χάκερ, ένας από τους χρήστες πουλάει τρεις βάσεις δεδομένων που φέρεται να περιέχουν στοιχεία χρηστών και δεδομένα συσκευών που έχουν κλαπεί από τρεις υπηρεσίες VPN Android: την «SuperVPN», την «GeckoVPN» και την «ChatVPN».
Ο ειδικός, Ζακ Ντόφμαν εξήγησε στο Forbes ότι αυτές οι εφαρμογές κρύβουν κακόβουλο λογισμικό τύπου spyware που επιτρέπει διαρροή δεδομένων και επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες. Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε τη διαγραφή τους από τα κινητά τηλέφωνα το συντομότερο δυνατό.
«Εάν έχετε αυτές τις δωρεάν εκδόσεις στο τηλέφωνό σας, απεγκαταστήστε τις αμέσως, δημιουργούν τόσες πολλές «κόκκινες ειδοποιήσεις» που είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για τις πιο απλές εργασίες» αναφέρει ο ειδικός.
Για το SuperVPN -που περιλαμβάνει ένα σύνολο δωρεάν και εμπορικών εφαρμογών- έχουν εκδοθεί δύο προειδοποιήσεις ασφαλείας μέσα στο 2020. Παράλληλα, και το VPNpro προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 105 εκατομμύρια χρήστες θα μπορούσαν να πέσουν θύματα κλοπής στοιχείων της πιστωτικής τους κάρτας, των φωτογραφιών και των ιδιωτικών τους βίντεο, καθώς και των ιδιωτικών τους συνομιλιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα χρήστες Android έχουν κατεβάσει το SuperVPN πάνω από 100 εκατομμύρια φορές.
Τηλέφωνα με απόκρυψη, τηλέφωνα – φάρσες, τηλέφωνα από δεκάδες εταιρείες. Μήπως σας κούρασαν; Υπάρχει λύση για να απαλλαγείτε μια για πάντα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Σας καλούν για να σας πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες αλλά εσείς δεν ενδιαφέρεστε και δεν ξέρετε τι να κάνετε;
Μήπως ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε από όλα αυτά; Ο πιο εύκολος και συγχρόνως δωρεάν τρόπος για να αφήσετε πίσω σας ενοχλητικά τηλεφωνήματα και ανεπιθύμητα μηνύματα δεν είναι άλλος από το να «μπλοκάρετε» απλώς τους συγκεκριμένους αριθμούς.
Η γνωστή σε όλους μας «φραγή εισερχομένων κλήσεων» είναι η πλέον κοινή διαδικασία που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ωστόσο, μπορεί να διαφέρει αρκετά ανάλογα με τη συσκευή την οποία διαθέτουμε.
Δείτε παρακάτω βήμα – βήμα πώς μπορείτε να μπλοκάρετε έναν ενοχλητικό αριθμό σε iPhone, Android ακόμη και σε σταθερό τηλέφωνο.
Μπορείτε να μπλοκάρετε οποιονδήποτε αριθμό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε όποια συσκευή iPhone και αν διαθέτετε και συγκεκριμένα είτε μέσω της εφαρμογής «τηλέφωνο», είτε μέσω της εφαρμογής «μηνύματα».
Πιθανώς, ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσω της εφαρμογής «τηλέφωνο». Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μεταβείτε στις πιο πρόσφατες κλήσεις σας. Δίπλα από τον αριθμό που επιθυμείτε να αποκλείσετε, εμφανίζεται στα δεξιά ένα στρογγυλό μπλε εικονίδιο με το γράμμα i (από το information: πληροφορίες) το οποίο θα χρειαστεί και να πατήσετε αν θέλετε να απαλλαγείτε μια για πάντα από το συγκεκριμένο αριθμό.
Στη συνέχεια στην οθόνη σας θα εμφανιστούν 6 διαφορετικές επιλογές, τώρα καλείστε να επιλέξετε την τελευταία, τη μόνη επιλογή δηλαδή που θα εμφανιστεί με κόκκινο χρώμα. Συγκεκριμένα επιλέξτε: «Αποκλεισμός αυτού του καλούντος» ή «block this caller».
Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, στο εξής δε θα λαμβάνετε άλλες εισερχόμενες κλήσεις ή μηνύματα από το συγκεκριμένο αριθμό. Κανένας μπλοκαρισμένος αριθμός δεν θα ειδοποιηθεί για αυτή σας την ενέργεια και εσείς θα έχετε απαλλαγεί μια και καλή.
Εναλλακτικά, αντί να μπλοκάρετε άμεσα έναν ιδιωτικό αριθμό, μπορείτε απλώς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία «Μην ενοχλείτε» και με τον τρόπο αυτό θα λαμβάνετε κλήσεις μόνο από άτομα που βρίσκονται στη λίστα επαφών σας.
Για να αποκλείσετε έναν αριθμό σε Android, μεταβείτε στην εφαρμογή «Τηλέφωνο» και πατήστε τις τρεις κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία, επιλέξτε «Ρυθμίσεις» και, στη συνέχεια, πατήστε «Αποκλεισμένοι αριθμοί» και προσθέστε έναν αριθμό στη λίστα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκλείσετε αριθμούς μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων, αν και η ακριβής διαδικασία θα εξαρτηθεί από τη συσκευή σας. Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί αυτοί δεν θα ειδοποιηθούν και δεν θα γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι τους έχετε αποκλείσει, ακόμα κι αν προσπαθήσουν να το μάθουν.
Σύμφωνα με το BusinessInsider, oι διαφορές στην εν λόγω διαδικασία είναι αρκετές μεταξύ των συσκευών Android και ο αποκλεισμός ιδιωτικών ή άγνωστων αριθμών είναι μια άλλη περίπτωση όπου η διαδικασία ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή σας.
Για παράδειγμα, εάν διαθέτετε Samsung Galaxy S10, μπορείτε να αποκλείσετε όλους τους άγνωστους αριθμούς μέσω των ρυθμίσεων που υπάρχουν στην εφαρμογή «Τηλέφωνο». Εάν στο μέλλον, θελήσετε κάποια στιγμή να καταργήσετε τον αποκλεισμό ενός αριθμού σε συσκευή Android, μπορείτε να το κάνετε μέσω της λίστας αποκλεισμένων αριθμών στην εφαρμογή «Τηλέφωνο».
Στην περίπτωση που επιθυμείτε να μπλοκάρετε έναν αριθμό μέσω ενός σταθερού τηλεφώνου, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο σας ή να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή αποκλεισμού κλήσεων.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…