Τράπεζα Πειραιώς

Τράπεζα Πειραιώς: Σε έκτακτη ανακοίνωση προς όλους τους πελάτες της προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς καθώς τα περιστατικά απάτης ολοένα και αυξάνονται. Δείτε στο xristika.gr τι ζητάει από τους πελάτες της…

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ένα από τα θέματα που παρουσιάζονται την τελευταία περίοδο αποτελεί το Phishing.

Η πρακτική του Phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων) χρησιμοποιεί τα emails ή sms ως μέσα για την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων του ατόμου.

Τα μηνύματα αυτά περιέχουν παραπλανητικό περιεχόμενο και οι αποστολείς τους υποδύονται την ταυτότητα ενός νόμιμου οργανισμού/εταιρείας / Τράπεζας .Στόχο έχουν να αποσπάσουν απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα όπως, όνομα χρήστη ηλεκτρονικής τραπεζικής, κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία χρεωστικών/ πιστωτικών καρτών κοκ.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων οικονομικών συναλλαγών με αποτέλεσμα την πρόκληση οικονομικής ζημίας.

Η πλειοψηφία των Phishing μηνυμάτων επικαλείται είτε κάποιο πρόβλημα στον λογαριασμό σας, είτε απαιτεί την επιβεβαίωσή σας για εκτέλεση συναλλαγής, (η οποία δεν έχει λάβει επίσημη εντολή από εσάς), είτε ενέργεια αναβάθμισης υπηρεσίας, είτε επιβεβαίωση προσωπικών δεδομένων.

Όσον αφορά στον τρόπο που υποκλέπτονται τα στοιχεία σας, συνήθης πρακτική αποτελεί η υποκλοπή τους μέσω email ή sms που αποστέλλονται και σας ζητούν να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού, επιλέγοντας έναν σύνδεσμο (link) που περιλαμβάνεται στο κείμενο (όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα).

Σε περίπτωση που, επιλέξετε να επισκεφτείτε τον σύνδεσμο θα παρατηρήσετε ότι η σελίδα αυτή προσομοιάζει ή και αντιγράφει πλήρως οικεία ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, όπως την ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας Πειραιώς.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση το «ψεύτικο» περιβάλλον δεν αποτελεί επίσημη σελίδα του Οργανισμού που γνωρίζετε.

Για την ασφάλειά σας συστήνεται να μην επιλέξετε τον σύνδεσμο και δηλώσετε προσωπικά στοιχεία και κωδικούς, καθώς άμεσα οι επιτήδειοι θα προχωρήσουν σε συναλλαγές, προκαλώντας σας οικονομική ζημία.

Σε περίπτωση που λάβετε κάποιο ύποπτο email/sms, συστήνεται να μην εισέλθετε στο σύνδεσμο που σας προτρέπει.

Στη συνέχεια και για την ασφάλειά σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον Οργανισμό (εν προκειμένω την Τράπεζα Πειραιώς). Στην περίπτωση που ο αποστολέας είναι η Τράπεζα Πειραιώς συστήνεται να καλέσετε την 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση δηλώνοντας το περιστατικό.

Μετά τη δήλωση του περιστατικού και ακολουθώντας τις οδηγίες εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, θα πρέπει να διαγράψετε το email ή sms, που έχετε λάβει, χωρίς να το προωθήσετε σε κάποιον παρά μόνο σε αρμόδια Υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς , εφόσον σας ζητηθεί.

Σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσουμε, πως η Τράπεζα Πειραιώς δε θα σας ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο τους κωδικούς πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank), ή στοιχεία και κωδικούς καρτών, αλλά ούτε θα προβεί σε διαδικασία επικαιροποίησης-επαλήθευσης προσωπικών στοιχείων, γεγονός που αποκλείει κάθε πιθανότητα το email ή sms που λάβατε να προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς».

Τράπεζα Πειραιώς: Νέο λουκέτο και… ξεσηκωμός!

Παράλληλα να ακόμα λουκέτο από τα… δεκάδες που έχει βάλει στα καταστήματά της η Τράπεζα Πειραιώς, μπήκε στη Θάσο και έφερε ξεσηκωμό! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς να κλείσει οριστικά το κατάστημα Λιμεναρίων, το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα στην νότιο τμήμα της Θάσου που καλύπτει τις ανάγκες 6.000 κατοίκων και πoλλών περισσότερων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σημειώνουν ότι «το κλείσιμο του υποκαταστήματος στα Λιμενάρια όπως και δεκάδων άλλων σε όλη την χώρα, εντάσσεται στην συνολικότερη πολιτική αναδιαρθρώσεων των τραπεζών που προωθούν σχέδιο για κλείσιμο καταστημάτων, μειώσεις προσωπικού, μειώσεις μισθών, ηλεκτρονική εργασία, διεύρυνση ελαστικών μορφών απασχόλησης με στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους».

Παράλληλα τονίζουν πως «η απαράδεκτη και αδιάλλακτη στάση τις διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το κατάστημα στο νότιο τμήμα της Θάσου, δημιουργεί ταυτόχρονα μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά ούτε αντέχουν το κόστος των συνεχών μετακινήσεων στην πρωτεύουσα του νησιού».

Να σημειωθεί, ότι τo ζήτημα με το ξαφνικό κλείσιμο υποκαταστημάτων Τραπεζών και ΑΤΜ σε πολλές περιοχές της χώρας (και ιδίως στην επαρχία) έχει προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων από τοπικούς φορείς και πολίτες.

Έτσι,, το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, κατήγγειλε το μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων της  Πειραιώς σε όλη την χώρα.

«Για τους τραπεζίτες κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή», «Κλείνουν καταστήματα και μας εκβιάζουν, μόνο απολύσεις ξέρουν να μοιράζουν» και «Πάρτε πίσω τους εκβιασμούς», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν, ενώ το πανό του κλαδικού Συνδικάτου έγραφε: «Όχι στο κλείσιμο των καταστημάτων, όχι στους εκβιασμούς και στις απολύσεις». Παράλληλα, μέλη του Κλαδικού Συνδικάτου πέταξαν τρικάκια με σύνθημα «Όχι στο κλείσιμο των καταστημάτων, όχι στους εκβιασμούς και στις απολύσεις».

Το κλαδικό Συνδικάτο κατήγγειλε την στάση της εργοδοσίας, που όχι μόνο δεν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του κλαδικού σωματείου, αλλά τους «υποδέχτηκε» με κατεβασμένα ρολά και κλειστές πόρτες, καθώς και με παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο.

Όπως διαμηνύει το Κλαδικό Συνδικάτο, στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας θα απαντήσει με συνέχιση και κλιμάκωση τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο των καταστημάτων, στους εκβιασμούς και τις απολύσεις σε βάρος των εργαζομένων της Τράπεζας.

Διακαής και διαχρονικός τους στόχος, αναφέρει το κλαδικό Σωματείο, «είναι να μειώσουν οι τράπεζες το λειτουργικό τους κόστος. Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουμε τεράστια πείρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή τη μείωση την πληρώνουμε πάντα εμείς, με όποιο κόστος. Στο βωμό αυτής της μείωσης κόστους έγιναν απολύσεις, εθελούσιες και ευθέως πια, κλείσιμο καταστημάτων, αποσχίσεις».

Και μόνο άδικο δεν έχουν οι εργαζόμενοι καθώς τα λουκέτα είναι δεκάδες!

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Πειραιώς ενημέρωσε ότι επίκειται μπαράζ λουκέτων καταστημάτων της, με τη συρρίκνωση του δικτύου της τράπεζας να εντατικοποιείται.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσα στο καλοκαίρι (Ιούλιο και Αύγουστο) πρόκειται να κλείσουν 64 καταστήματα της Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα.

Η λίστα των καταστημάτων της τράπεζας, στα οποία μπαίνει προσεχώς λουκέτο είναι η ακόλουθη:

Ροδολιβούς, Κόνιτσας, Άνω Ιλισίων, Μαραθώνα, Κερατσινίου, Σπάτων, Χαϊδαρίου (1420), Άργους (1611), Νεάπολης Βόλου, Κορυδαλλού (1763), Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Νέας Κρήνης, Νοσοκομείου Αχέπα, Γαστούνης (2530), Νεμέας, Πολίχνης Θεσσαλονίκης, Ακράτας, Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης (1075), Αλιάρτου, Στυλίδας, Ιτέας, Νέου Κόσμου (2093), Οιχαλίας Τρικάλων, Σερβίων, Δημητσάνας, Κοζάνης (1614), Μουζακίου, Κινητό συνεργείο Νεάπολης Λακωνίας, Λεωνιδίου, Μελιγαλά, Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης (2203), Καλαμάτας (2512), Λιμεναρίων, Μαντουδίου, Κινητό Συνεργείο Λίμνης Ευβοίας, Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη, Ευαγγελιστρίας Πειραιάς, Νεάπολης Λασιθίου, Καλυβών, Βούλγαρη Θεσσαλονίκη, Γουμένισσας, Ασημίου, Ανωγείων, Ιφιγενείας Ν. Ηράκλειο, Σκύδρας, ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Καστελίου, Ν. Μηχανίωνας Θεσσαλονίκη, Αγ. Δημητρίου (1555), Μαλίων, Αμοργού, Αστακού, Ληξουρίου, Πεύκων, Ζακύνθου (2452), Σίφνου, Ιερού Λόχου Ρόδος, Ιπποκράτους (2080), Εθν. Παλαιοκαστρίτσας, Κρεστένων, Παραμυθιάς, Άρτας (2400), Τρίπολης (1313) και Πάργας.

Μετά και τα νέα λουκέτα το δίκτυο της Πειραιώς θα περιοριστεί σε 420 καταστήματα, από 484 που αριθμεί σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί και νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, με το προσωπικό των καταστημάτων που κλείνουν να βρίσκονται εκ των πραγμάτων σε δυσμενή θέση και να εξωθούνται στην «οικειοθελή» αποχώρηση.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) Μανώλης Μπεμπένης δήλωσε στο sofokleousin.gr:

«Σήμερα ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα εν όψει της επικείμενης εθελουσίας Σε αυτούς που παίζουν με το ψωμί των συναδέλφων έχουμε να τους πούμε ότι δεν θα επιστέψουμε εκβιαστικά διλήμματα. Όσοι επιχειρούν τη δημιουργία τετελεσμένων θα μας βρούν δυναμικά απέναντι!»