WiFi: Οnline… κατασκοπεία. Πώς γίνεται να μας παρακολουθούν μέσω WiFi. Επιστήμονες προειδοποιούν καθώς οι χάκερς μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ραδιοκύματα από συσκευές με Wi-Fi ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις μας. Μιλούν για έναν ρεαλιστικό κίνδυνο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Μόλις μερικές εβδομάδες έχουν περάσει από το θρίλερ με τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με ένα εξ αυτών σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λέει η Ουάσιγκτον να αποτελεί κατασκοπευτικό μπαλόνι κινεζικής προέλευσης.
To «σίριαλ» με αυτά τα high tech μέσα κατασκοπείας συνεχίζεται κι ενώ έχει ήδη ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την κυβερνοασφάλεια, σε διεθνές μάλιστα επίπεδο. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, μεγαλώνει η ανησυχία για περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις μέσα στο 2023 και το άμεσο μέλλον.
Οι χρήστες του διαδικτύου φαίνεται να μην γνωρίζουν όλους τους κινδύνους, με μερικούς από αυτούς να είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί και κατανοητοί.
Πράγματι, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν να τον παρακολουθήσουν μέσα στο ίδιο του το σπίτι μέσω… Wi-Fi; Κι όμως, κάτι τέτοιο έχει αποδειχθεί πως είναι δυνατό να συμβεί και προκαλεί τουλάχιστον τρόμο.
Η συγκεκριμένη «ανακάλυψη» έγινε από επιστήμονες – ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, στο Πίτσμπουργκ οι οποίοι αναρωτήθηκαν αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Wi-Fi για να καταγράψουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων μέσα σε εσωτερικούς χώρους, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν. Σε επιστημονική μελέτη την οποία δημοσίευσαν, αναφέρουν πως διαπίστωσαν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν το παραπάνω.
Όπως περιγράφουν, αυτό μπορεί να επιτευχθεί χάρη στα ραδιοκύματα του Wi-Fi και τους κατάλληλους δρομολογητές μέσα στο δωμάτιο, οι οποίοι στέλνουν σήματα σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει συγκεκριμένες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Αυτός ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να ανακατασκευάσει κινούμενα ψηφιακά πορτρέτα, των ανθρώπων που βρίσκονταν στο δωμάτιο και να αναπαραστήσει πιστά τις κινήσεις τους, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.
Για την ακρίβεια οι επιστήμονες στο Πίτσμπουργκ δεν ήταν οι πρώτοι που είχαν τη συγκεκριμένη ιδέα, αλλά βρήκαν τη «φόρμουλα» για πιο ακριβείς εκτιμήσεις των ανθρώπινων κινήσεων που βασίζονται σε 24 «διανυσματικά σημεία», έναντι 17 που ήταν παλαιότερα.
Σημαντικό είναι επίσης ότι όλα αυτά έγιναν χάρη σε τυπικές κεραίες Wi-Fi που χρησιμοποιούνται σε οικιακούς δρομολογητές.
Αυτή η παρακολούθηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, έχει πολλές χρήσεις σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Θα ήταν μια πρωτοποριακή μέθοδος για την «παρακολούθηση της ευημερίας των ηλικιωμένων» ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε διαδραστικά παιχνίδια.
Ακόμα θα μπορούσε τα ραδιοκύματα του Wi-Fi να μετρήσουν τους καρδιακούς παλμούς ενός ατόμου και επομένως τη συναισθηματική του κατάσταση, εξ αποστάσεως.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος που προκαλεί ανησυχία και αφορά στην κατασκοπεία.
Ο Yanzi Zhu του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα και οι συνεργάτες του, έδειξαν πώς οι χάκερ που στέκονταν έξω από ένα σπίτι, μπορούσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων μέσα σε αυτό, εκμεταλλευόμενοι τα ραδιοκύματα του Wi-Fi.
Μάλιστα εκτέλεσαν και ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα το οποίο δείχνει πώς οι πομποδέκτες Wi-Fi μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για να αποκαλύψουν εάν ένα άτομο που κρύβεται πίσω από έναν τοίχο είναι το ίδιο άτομο που εμφανίζεται να περπατάει στο δρόμο.
Εξάγοντας πολλά σχετικά χαρακτηριστικά και από τα δύο φασματογράμματα και συγκρίνοντάς τα σωστά, οι ερευνητές απέδειξαν ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί.
Μια έκθεση που σχετίζεται με το συγκεκριμένο ζήτημα συνέταξαν και οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου στον Καναδά, προειδοποιώντας πως είναι πολύ εύκολο κάποιος να χρησιμοποιήσει ραδιοκύματα συσκευών με Wi – Fi για παράνομες ενέργειες.
Όπως λοιπόν αναφέρει ο επίκουρος Καθηγητής Ali Abedi, με την προμήθεια ενός πολύ φθηνού εξοπλισμού, είναι δυνατό να γίνει «εισβολή» σε έναν εσωτερικό χώρο και να προσδιοριστούν οι θέσεις των συσκευών Wi-Fi με ακρίβεια ενός μέτρου.
Πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία ο εκάστοτε «εισβολέας»;
Όπως εξηγεί ο καθηγητής θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παρακολουθεί τις κινήσεις των υπευθύνων ασφαλείας μέσα σε μια τράπεζα, ακολουθώντας τη θέση των τηλεφώνων ή των smartwatch τους.
Και ένας επίδοξος ληστής θα μπορούσε να προσδιορίσει τη θέση των έξυπνων συσκευών σε ένα σπίτι, όπως ένα ακριβό laptop ή μια ακριβή smart Tv, ώστε να βρει ένα «ελκυστικό» θύμα για διάρρηξη.
Αλλά ο καθηγητής είναι κατηγορηματικός ότι αυτή η έρευνα δεν έχει ως στόχο να προειδοποιήσει μόνο τον απλό πολίτη για έναν επικίνδυνο κλέφτη.
«Μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η επίθεση είναι δυνατή, προειδοποιήσαμε τους ανθρώπους στις βιομηχανίες καθώς και τους κατασκευαστές τσιπ Wi-Fi ότι αυτή η διαρροή ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών είναι πραγματική και ότι κάποιος μπορεί να το κάνει», εξήγησε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι δυνατό χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται Wi-Peep η οποία είναι συνδεδεμένη σε ένα drone και μπορεί να πετάει έξω από ένα κτίριο, είναι δυνατό να εντοπιστεί η θέση των συσκευών Wi-Fi, ακόμη και εκείνων που βρίσκονται σε υπόγειο. «Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε λύσεις για να σταματήσουμε αυτήν την επίθεση, όπως αλλαγές σε συσκευές Wi-Fi για να αποτρέψουμε μια τέτοια διαρροή πληροφοριών», πρόσθεσε.
«Το Wi-Fi διεισδύει σε όλους τους φυσικούς μας χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών μας, των γραφείων, των καφέ και των εμπορικών κέντρων», συμπληρώνει ο καθηγητής Vasisht, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Δεδομένης της επικράτησης του Wi-Fi, τα κενά ασφαλείας πρέπει να αντιμετωπιστούν για να προστατευθεί το απόρρητο της τοποθεσίας σε αυτούς τους χώρους. Ελπίζουμε ότι η εργασία μας θα αναδείξει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διασφάλιση του απορρήτου στα ασύρματα δίκτυα γενικά και θα ενθαρρύνει τον πιο προσεκτικό σχεδιασμό αυτών των συστημάτων», καταλήγει ο καθηγητής.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…