Προσοχή! Αυτές οι συσκευές καίνε το περισσότερο ρεύμα στο σπίτι

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες είναι οι «ύπουλες» συσκευές που καίνε ρεύμα χωρίς να το καταλάβουμε. Τι πρέπει να κάνουμε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πλέον όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος, ανοίγουμε τον φάκελο με χέρι που τρέμει γιατί δεν ξέρουμε τι θα δούμε και τι μας περιμένει. Και όμως εάν εντοπίσουμε τις περισσότερο ηλεκτροβόρες συσκευές του σπιτιού μας και μάθουμε να τις λειτουργούμε μπορεί να γλιτώσουμε κάτι.

Όμως προσοχή εκτός από τις συσκευές που γνωρίζουμε ότι καταναλώνουν ρεύμα υπάρχουν και κάποιες άλλες που ναι μεν φαινομενικά είναι «αθώες» αλλά εάν δεν τις προσέξουμε και εκείνες θα μας φουσκώσουν το λογαριασμό.

Λογαριασμοί ρεύματος: Κλιματιστικό

Ας αρχίσουμε με τον «βασιλιά» της κατανάλωσης ρεύματος που είναι το κλιματιστικό.

Όταν αρχίζει να δουλεύει μας κόβει κρύος ιδρώτας όχι επειδή ζεσταινόμαστε αλλά επειδή σκεφτόμαστε πόσο θα ανέβει ο λογαριασμός.

Υπάρχει όμως ένα κόλπο που θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

Να βάζουμε το κλιματιστικό να δουλεύει μέχρι 10 βαθμούς κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία.

Δηλαδή εάν έξω έχει 36 βαθμούς Κελσίου, το κλιματιστικό μας να το ρυθμίσουμε στους 26.

Λογαριασμοί ρεύματος: Θερμοσίφωνας

Άλλος ένας πρωταθλητής καταναλωσης ειδικά όταν είναι παλιός και δεν έχει αλλαχθεί (μιλάμε για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες και όχι τους ηλιακούς). Υπάρχουν όμως κάποια κόλπα που θα μας βοηθήσουν και εδώ να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Εξοικονόμησε από εδώ εξοικονόμησε από εκεί στο τέλος ίσως να καταφέρουμε να γλιτώσουμε το… εγκεφαλικό όταν έρθει ο λογαριασμός. Λοιπόν με τον θερμοσίφωνα πρέπει να κάνουμε το εξής.

Αρχικά να μειώσουμε τη θερμοκρασία του Θερμοστάτη. Στη συνέχεια να μην τον… ξεχνάμε αναμμένο.

Το πολύ μισή ώρα να τον ανάβουμε και τώρα το καλοκαίρι ακόμη λιγότερο. Επίσης να μειώσουμε τον χρόνο του μπάνιου μας και τέλος να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό ρεύμα.

Λογαριασμοί ρεύματος: Φούρνος

Τρίτος κατά σειρά στην κατανάλωση είναι ο φούρνος. Μια καλή διαχείριση θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το ρεύμα.

Και τι σημαίνει καλή διαχείριση; Για παράδειγμα να μην τον ανάβουμε απλά και μόνο για να ζεστάνουμε το φαγητό μας.

Το ίδιο ισχύει και με τα μάτια της κουζίνας. Να μην ανάβουμε το μάτι για να ψήσουμε το πρωί τον καφέ μας.

Ας χρησιμοποιήσουμε γκαζάκι.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πιστολάκι

Μια από τις «ύπουλες συσκευές». Νομίζουμε ότι δεν καίει πολύ ρεύμα και πράγματι δεν καίει, αν όμως το παρατραβήξουμε στη λειτουργία του τότε μεταβάλλεται σε μια εξαιρετικά ηλεκτροβόρα συσκευή που το ρεύμα δεν σταματάει να… γράφει.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ψυγείο

Κανόνας πρώτος. Εάν το ψυγείο σας είναι παλιό καταναλώνει πολλή ενέργεια και πρέπει να το αλλάξετε εάν θέλετε να δείτε διαφορά στον λογαριασμό.

Κανόνας δεύτερος, είναι μια συσκευή που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, οπότε μην περιμένετε θαύματα.

Προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείνετε χωρίς λόγο την πόρτα του. Χάνεται ενέργεια την οποία η συσκευή για να αναπληρώσει καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.

Το ίδιο ισχύει και με το να ανοίγετε την πόρτα και σαν αναποφάσιστοι να σκέφτεστε – με την πόρτα ανοιχτή – τι να διαλέξετε να φάτε.

Λογαριασμοί ρεύματος: Δεν πληρώνει κανείς! Έξαλλοι οι πάροχοι

Σε ασφυξία οι πάροχοι ενέργειας. Ληξιπρόθεσμα το 50% των τιμολογίων, 4πλάσιοι οι διακανονισμοί. Αδύνατον να πληρωθούν τέτοια ποσά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σε κατάσταση πολιορκίας και πλήρους ανασχεδιασμού βρίσκεται ο τομέας της προμήθειας ηλεκτρισμού από τις πιέσεις ρευστότητας που προκαλεί η ακρίβεια αλλά και από την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει ο τρόπος κατανομής των υπερκερδών.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται τετραπλασιασμός των διακανονισμών καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς που παραλαμβάνουν με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1,5 έως 2,5 μήνες» αναφέρει ανώτατο στέλεχος καθετοποιημένου ομίλου.

Όπως σημειώνει, τα ποσοστά των καταναλωτών που ζητούν διακανονισμό αυξάνονται κατά περίπου 15% ανά μήνα.

Υπολογίζεται ότι το 50% των τιμολογίων ρεύματος είναι ληξιπρόθεσμα (από μία μέρα και πάνω) με το 10% αυτών να βρίσκονται σε διακανονισμό.

«Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, το ύψος του συνόλου των τιμολογίων σε διακανονισμό ήταν για την εταιρεία μας στα 3 εκατ. ευρώ και πλέον έχει εκτιναχθεί στα 20 εκατ. ευρώ» προσθέτει διευθύνων σύμβουλος εξίσου μεγάλου ομίλου.

Η πίεση αυτή εκτιμάται ότι θα ενταθεί από τον Ιούλιο όταν θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπει την επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία.

Οι πάροχοι ενέργειας, υποστηρίζουν ότι η απόφαση να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης με την φορολόγηση των υπερκερδών να γίνεται στην «πηγή», τους αφαιρεί την ρευστότητα που χρησιμοποιούσαν για την χάραξη της εμπορικής τους πολιτική και αναμένουν την τελική ρύθμιση αλλά και τα όρια που θα μπουν ανά τεχνολογία για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Εν αναμονή τελούν και για την στάση που θα κρατήσει η πολιτεία στην ρήτρα αναπροσαρμογής, για την οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δηλώσει ότι με νομοθετική ρύθμιση θα καταργήσει. Αν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική θα πρέπει να επανασχεδιαστούν τα τιμολόγια και να επανασχεδιαστούν οι ταρίφες στα σταθερά αλλά και οι εκπτώσεις.

Στα οικονομικά αποτελέσματα του α΄τριμήνου της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν προχθές, η εταιρεία αναφέρει πρόβλεψη για επισφαλείς πελάτες ύψους σχεδόν 46 εκ. ευρώ έναντι μόλις 2,1 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι η κρίση ρευστότητας θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί όταν θα χαθούν τα υπερπλεονάσματα της παραγωγής για να μεταφερθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών.

Οι πάροχοι ενέργειας εκτιμούν ότι η συνέχιση των υψηλών τιμών και τους επόμενους μήνες, θα αναθεωρήσει τα σχέδια όχι μόνο των μικρών παικτών του κλάδου αλλά και των μεγάλων σε μια περίοδο που τα όρια χρηματοδότησης έχουν εξαντληθεί.

Λόγω της ασφυξίας της αγοράς οι εταιρείες προμήθειας έχουν καταφύγει σε ανορθόδοξες πρακτικές τους τελευταίους μήνες, είτε καταργώντας απροειδοποίητα τα σταθερά τιμολόγια, είτε παρακρατώντας δημοτικά τέλη καθαριότητας, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και ακίνητης περιουσίας. Δεκάδες δήμοι σε όλη την χώρα ζητούν πλέον με εξώδικα την είσπραξη αυτών των τελών ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετές περιπτώσεις εταιρειών που δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τις αρχές Απριλίου, έχει εκκινήσει διαδικασία ακροάσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει από τους κανόνες της αγοράς, είτε επίσης παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή τις χρεώσεις που διαμορφώνουν ελεύθερα οι προμηθευτές.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος των 600 ευρώ

Οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία κατοικίας τους και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα αντλήσουν τα στοιχεία για τους λογαριασμούς από τους παρόχους. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Διευκρινίσεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ενσωματωθούν και οι λογαριασμοί του Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία κατοικίας τους και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα αντλήσουν τα στοιχεία για τους λογαριασμούς από τους παρόχους.

Θα λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης καθώς και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 που δηλώθηκε πέρυσι.

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για τον προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα υπολογίζεται η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια, από την επιπλέον επιβάρυνση θα αφαιρείται η κρατική επιδότηση και επί του υπολοίπου ποσού που θα απομένει θα επιστρέφεται το 60%.

Αν όμως το 60% της καθαρής επιβάρυνσης είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ το ύψος του τελικού ποσού θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.