Προσοχή: Αλλάζει το ωράριο των σχολείων από τον Σεπτέμβριο

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2022: Αλλάζει η ημερομηνία για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς όπως αλλάζουν και τα ωράρια λειτουργίας των σχολείων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Νέα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία, και συγκεκριμένα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά από τον Σεπτέμβριο, φέρνουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το ωράριο λειτουργίας δημοτικών σχολείων και δημοτικών παιδικών σταθμών θα επεκταθεί έως τις 6 το απόγευμα «ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι».

Μιλώντας γενικότερα για το δημογραφικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «κρίσιμο ζήτημα για το σήμερα αλλά και εκρηκτικό για το αύριο» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια βόμβα το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε έγκαιρα».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται και άλλες πρωτοβουλίες όπως «η στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους» προκειμένου να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας εκεί. «Πρόκειται για μία ξεχωριστή πρόκληση για έναν πληθυσμό, που γερνά» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε πως έχει καλέσει επανειλημμένως όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου σε μία διακομματική συνεργασία καθώς κοινά προβλήματα απαιτούν κοινή αντιμετώπιση.

«Μόνο εάν δούμε κατάματα την απειλή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η κυβέρνηση προτάσσει πολυμέτωπη αντιμετώπιση του ζητήματος από τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την αντιστροφή του braindrain, τις θετικές ειδήσεις περί νέων επενδύσεων έως τα κίνητρα για την πολιτική φθηνής στέγης μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Ιούλιο ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με το δυνητικό όριο ηλικίας να αυξάνεται στα 54 έτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε, ακόμα, ότι θα δημιουργηθεί εθνικό συμβούλιο που θα αναλάβει το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών χαρακτηρίζοντας βασική προτεραιότητα την εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους βάσει σχεδίου που θα αξιοποιεί την περιουσία του δημοσίου αλλά και με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για ανακαίνιση παλαιών κατοικιών.

Με το νέο σχολικό έτος, έρχονται αλλαγές σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σχετικά με το ωράριο και τροποποιείται κατά μία μέρα η ημερομηνία ανοίγματος για όλες τις βαθμίδες.

Παράλληλα έκανε δηλώσεις σχετικά με τη νέα σχολική χρονιά η οποία όπως είπε για τους εκπαιδευτικούς θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα παιδιά αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία στις 12 Σεπτεμβρίου, αφού 11 Σεπτεμβρίου, όπου παραδοσιακά ξεκινάνε τα σχολεια, πέφτει Κυριακή.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2022: Τα μέτρα στα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι οι μαθητές θα πάνε ξανά με μάσκα ή self test στα σχολεία. Με την άρση των μέτρων είχε καταργηθεί ο έλεγχος, ενώ από αρχές Ιουνίου καταργήθηκαν και οι μάσκες, με εξαίρεση τις εξετάσεις.

Πάντως σε ερώτηση που δέχθηκε προ ημερών ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης για τα μέτρα μετά το καλοκαίρι, είπε ότι «το αρχικό σχέδιο είναι να υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείξει δυναμική η πανδημία».

«Το ένα σενάριο που ελπίζουμε να υλοποιηθεί είναι ότι ο κορονοϊός θα ακολουθήσει τη λογική των άλλων πανδημιών οι οποίες από το δεύτερο προς τρίτο έτος πάνε σε ενδημική φάση για να πάμε σε απαραίτητα και όχι αυστηρά μέτρα» είπε ο κ. Πλεύρης, ωστόσο, συμπλήρωσε, «αν δούμε κατάσταση έξαρσης ή κάποια μετάλλαξη τότε όλα είναι στο τραπέζι».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε φάση συμβίωσης με τον κορονοϊό ώστε τα μέτρα να αφορούν τις ομάδες που είναι ευάλωτες στον κορονοϊό. Η αίσθηση είναι ότι δεν θα πάμε σε πίεση στο ΕΣΥ αλλά σε μέτρα για τις πιο ευάλωτες ομάδες» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2022: Οι αργίες της χρονιάς

Oι σχολικές αργίες για τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι:

  • 1η Οκτωβρίου
  • 28η Οκτωβρίου
  • 23η Δεκεμβρίου – 6η Ιανουαρίου
  • 30ή Ιανουαρίου
  • 25η Μαρτίου
  • 1η Απριλίου
  • 1η Μαΐου
  • 11η Ιουνίου
  • Καθαρά Δευτέρα
  • Μεγάλη Δευτέρα – Παρασκευή Διακαινησίμου
  • Αναλήψεως
  • Αγίου Πνεύματος
  • Ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου
  • Γιορτή του/της Αγίου/ας της Κοινότητας/Ενορίας

Κάθε σχολείο δηλώνει στο οικείο επαρχιακό γραφείο μία ημέρα που θα θεωρείται ως τοπική γιορτή του/της Αγίου/ας της Κοινότητας/Ενορίας. Τα μαρωνίτικα σχολεία, ανεξάρτητα από τον/την Άγιο/Αγία που τιμάται στην Κοινότητα/Ενορία που εδρεύει το σχολείο, μπορούν να ορίσουν ως αργία την 9η Φεβρουαρίου που είναι η γιορτή του Αγίου Μάρωνα.

Θερινές διακοπές:

Από την Πέμπτη πριν από την προτελευταία Παρασκευή του Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή πριν από τη δεύτερη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (για τους/τις μαθητές/ μαθήτριες).
Από τη Δευτέρα μετά την προτελευταία Παρασκευή του Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή πριν από την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (για τους/τις εκπαιδευτικούς).

Σχολικές αργίες για τη σχολική χρονιά 2022-2023

Οι σχολικές αργίες για τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2022-2023 είναι οι πιο κάτω:

  • 28η Οκτωβρίου 2022 (Εθνική Επέτειος)
  • 23η Δεκεμβρίου 2022 – 6η Ιανουαρίου 2023 (Διακοπές Χριστουγέννων)
  • 30ή Ιανουαρίου 2023 (Γιορτή των Γραμμάτων – Τριών Ιεραρχών)
  • 27η Φεβρουαρίου 2023 (Καθαρά Δευτέρα)
  • 10η Απριλίου – 21η Απριλίου 2023 (Διακοπές Πάσχα)
  • 1η Μαΐου 2023 (Εργατική Πρωτομαγιά)
  • 25η Μαΐου 2023 (Αναλήψεως)
  • 5η Ιουνίου 2023 (Αγίου Πνεύματος)
  • Γιορτή του/της Αγίου/ας της Κοινότητας/Ενορίας

Κάθε σχολείο δηλώνει στο οικείο επαρχιακό γραφείο μία ημέρα που θα θεωρείται ως τοπική γιορτή του/της Αγίου/ας της Κοινότητας/Ενορίας. Τα μαρωνίτικα σχολεία, ανεξάρτητα από τον/την Άγιο/Αγία που τιμάται στην Κοινότητα/Ενορία που εδρεύει το σχολείο, μπορούν να ορίσουν ως αργία την 9η Φεβρουαρίου που είναι η γιορτή του Αγίου Μάρωνα.

Θερινές διακοπές:

  • 22α Ιουνίου – 8η Σεπτεμβρίου 2023 (για τους/τις μαθητές/μαθήτριες)
  • 26η Ιουνίου – 1η Σεπτεμβρίου 2023 (για τους/τις εκπαιδευτικούς)

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2022: Τι ισχύει για τις απουσίες

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1923-23/01/2018 Αριθμός Φύλλου 120):

1. Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

2. Δεδομένης της υποχρέωσης των υπεύθυνων καθηγητών/τριών και του Διευθυντή του σχολείου να ενημερώνουν άμεσα τους κηδεμόνες για τις απουσίες των μαθητών/τριών και της υποχρέωσης των κηδεμόνων να ενημερώνουν το σχολείο για τους λόγους απουσίας των μαθητών/τριών, σύμφωνα με το άρθρο 29, κατά τον χαρακτηρισμό φοίτησης οι απουσίες δεν διακρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

3. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).

4. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τρι- ας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

5. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μαθητών/τριών μέχρι είκοσι (20) ημερών που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, εντός της Ελλάδας ή σε χώρες του εξωτερικού όπως :

α. έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα χειρουργική επέμβαση

β. έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα νοσηλεία σε Νοσοκομείο

γ. θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες και χρόνιες παθήσεις που απαιτούν συνεχή παραμονή σε νοσοκομείο ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες, αν είναι ενήλικοι/ ες ,θα πρέπει:

αα. Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας.

ββ. Να προσκομίσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή νόμιμα εκτελούντα/σα χρέη Συντονιστή/στριας Διευθυντή/ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή Διευθυντή/ ντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του/της μαθητή/τριας, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή/ντριας του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής. Σε περίπτωση νοσηλείας σε χώρες του εξωτερικού, να προσκομίσουν τις αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις και έγγραφα μεταφρασμένα στα Ελληνικά από την αρμόδια Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

γγ. Η αίτηση του/της μαθητή/τριας, με όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση έγγραφα και δικαιολογητικά, κατατίθεται στη Διεύθυνση του σχολείου και τίθεται υπόψη του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών όπου εξετάζεται το αίτημα και, εφόσον ισχύουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, συντάσσεται πρακτικό για την εκάστοτε περίπτωση μαθητή/τριας, το οποίο κοινοποιείται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο.

6. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα, για όσο διάστημα απαιτείται και έως δύο (2) εβδομάδες, μαθητών/τριών με εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική, στον χορό ή σε άλλες καλές τέχνες, για τη μετάβαση και τη συμμετοχή τους σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού ή εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες της πρόσκλησης συμμετοχής τους από το όργανο διοργάνωσης της εκδήλωσης καθώς και βεβαίωσης συμμετοχής τους στην εκδήλωση.

7. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα, για όσο διάστημα απαιτείται, για τη συμμετοχή μαθητών/τριών σε πανελλήνιους ή διεθνείς διαγωνισμούς που διεξάγονται με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

8. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών/-τριών λόγω συμμετοχής τους:

α) σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων,

β) σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις εγκεκριμένες από την οικεία αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) Ομοσπονδία με ανώτατο όριο πέντε (5) ημερών,

γ) σε αποδεδειγμένες αθλητικές υποχρεώσεις, προετοιμασίας ή αγωνιστικές, με την εκάστοτε εθνική ομάδα με ανώτατο όριο των δέκα (10) ημερών, λαμβανομένων υπόψη των προϋποθέσεων της παρ. 46, του άρθρου 13, του ν. 3149/2003 (Α ́141).

Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών για όλες τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των περιπτώσεων (β) και (γ) θα εκδίδεται εφόσον προσκομίζονται από τους/ τις ενδιαφερομένους/ες οι προσκλήσεις συμμετοχής από τον επίσημο φορέα διοργάνωσης των αγώνων, καθώς και οι σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής τους, ενώ για τις υποχρεώσεις προετοιμασίας με την εθνική ομάδα η σχετική βεβαίωση συμμετοχής από την εκάστοτε επίσημη Ομοσπονδία του αθλήματος.

9. Οι απουσίες μαθητών/τριών λόγω συμμετοχής τους σε εθελοντική αιμοδοσία καταχωρίζονται αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, ως εξής: Της ημέρας της αιμοδοσίας, όταν ο/η μαθητής/ τρια προσφέρει αίμα για ασθενή του συγγενικού του/ της περιβάλλοντος. Μίας (1) ημέρας επιπλέον όταν ο/η μαθητής/τρια, με δική του/της πρωτοβουλία, προσέρχεται να προσφέρει αίμα σε κέντρο αιμοδοσίας ή όταν ο/η μαθητής/τρια ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ή όταν συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία.

Σημειώνεται ότι τα ηλικιακά κριτήρια των δοτών/τριών αίματος καθορίζονται από το π.δ. 138/2005 (Α’ 195), ήτοι το 18ο έτος. Μπορεί να γίνουν δεκτοί/ες αιμοδότες/τριες ηλικίας 17 ετών με υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα τους.

10. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες που πραγματοποιούνται για συμμετοχή σε εισιτήριες εξετάσεις σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως π.χ. η Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών με εισήγηση του/της Υπεύθυνου/ ης του Τμήματος εξετάζει κατά περίπτωση τις απουσίες της κατηγορίας αυτής του/της μαθητή/τριας με βάση τις ημερομηνίες που φέρουν τα παρακάτω έγγραφα, που πρέπει να προσκομίσει ο/η μαθητής /τρία: α) βεβαίωση κατάθεσης των δικαιολογητικών του/της μαθητή/τριας προκειμένου να συμμετάσχει στις εισιτήριες εξετάσεις, β) βεβαίωση συμμετοχής του/της μαθητή/τριας στις εισιτήριες εξετάσεις.

11. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες λόγω υποχρεωτικής παρουσίας σε Δικαστήριο.

12. Σε κάθε περίπτωση, για να μη ληφθούν υπόψη απουσίες μαθητή/τριας, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, απαιτείται η προσκόμιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

Ειδικότερα για τους αθλητές αθλήτριες

Α) Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μαθητές – αθλητές δεν παρακολούθησαν τα μαθήματα τους λόγω συμμετοχής σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις κατά τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α και β της παρ. 46 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141/Α/10.06.2003) το οποίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 95 του ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102/Α/12.06.2018), ή λόγω συμμετοχής σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες, αποδεικνύεται με βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας με επισυναπτόμενα τα φύλλα αγώνων.

Β) Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μαθητές – αθλητές δεν παρακολούθησαν τα μαθήματα τους λόγω συμμετοχής σε προπονητική προετοιμασία αποδεικνύεται με βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, στην οποία θα αναφέρεται με απόλυτη σαφήνεια και πλήρη αιτιολόγηση ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας.

Το Άρθρο 95 του ν. 4547/201 σχετικά με τις απουσίες των μαθητών-αθλητών προβλέπει ταεξής:

α) Η φοίτηση των μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι ως αθλητές μέλη των ελληνικών εθνικών ομάδων συμμετέχουν σε αθλητικές υποχρεώσεις προετοιμασίας ή συμμετοχής σε ολυμπιακούς, παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς, βαλκανικούς, μεσογειακούς αγώνες ή άλλες αθλητικές διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες, στις οποίες είναι μέλη, υπερέβησαν το προβλεπόμενο, δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, όριο απουσιών, θεωρείται επαρκής, ακόμη και αν, πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) ωρών, πραγματοποιήσουν μέχρι και εκατόν σαράντα (140) επιπλέον ώρες απουσίας.

β) Η φοίτηση των μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι ως αθλητές συμμετέχουν σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική ομοσπονδία, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπερέβησαν το προβλεπόμενο όριο, δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, απουσιών, θεωρείται επαρκής, ακόμη και αν, πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) ωρών πραγματοποιήσουν μέχρι και εβδομήντα (70) επιπλέον ώρες απουσίας. Οι επιπλέον απουσίες των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, που προβλέπονται στα εδάφια α ́ και β ́ της παρούσας παραγράφου, δεν προσμετρούνται, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, εφόσον οφείλονται, αποδεδειγμένα, στις αθλητικές τους υποχρεώσεις προετοιμασίας ή αγωνιστικές. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, με τα οποία αποδεικνύεται το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι μαθητές-αθλητές των ανωτέρω περιπτώσεων δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους.

γ) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μαθητών – αθλητών, οι οποίοι συμμετέχουν σε προετοιμασία και διεθνείς αγώνες υψηλού επιπέδου των περίπτώσεων α ́ και β ́, μπορούν, προκειμένου να καλύψουν το απαιτούμενο όριο για την υποχρεωτική τους φοίτηση, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, να λαμβάνουν ειδική διδακτική στήριξη, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος καθορίζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ίδια απόφαση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Πο- λιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται οι λειτουργικές δαπάνες και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα.