Νυχτερινό ρεύμα: Η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες στον τομέα της ενέργειας. Πότε αλλάζει το ωράριο ξανά, για πρώτη φορά το 2023.
Αρκετές μέρες ακόμα απομένουν για να αλλάξει ξανά το νυχτερινό ωράριο στο ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει στο θερινό, που ειδικά για τους εργαζόμενους είναι πιο «βολικό». Και αυτό γιατί είναι και συνεχές, αλλά και ξεκινά νωρίτερα το βράδυ.
Υπενθυμίζεται, πως κάθε χρόνο, έτσι θα γίνει και φέτος, το νυχτερινό ρεύμα θα περάσει στο θερινό ωράριο την 1η Μαΐου. Θα διαρκέσει για ένα εξάμηνο, μέχρι την 1η Νοεμβρίου, οπότε και θα ξαναπεράσουμε στο χειμερινό που είναι «σπαστό», δηλαδή λίγες ώρες το μεσημέρι και μετά ξανά πολύ αργά το βράδυ.
Υπενθυμίζεται ότι με το νυχτερινό ρεύμα υπάρχει μειωμένη χρέωση έως και κατά 30% στη χρέωση του ρεύματος (ευρώ/kWh).
Παλαιότερα υπήρχε και το συνεχές ωράριο νυκτερινού ρεύματος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το Οικιακό Νυκτερινό Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο ισχύει για οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 (εάν στο μεταξύ δεν ζήτησαν την αλλαγή του) ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή του δικτύου διανομής δηλαδή, μη ύπαρξη συστήματος ΤΑΣ (Τηλεχειρισμός Ακουστικής Συχνότητας).
Το νέο ωράριο στο νυχτερινό ρεύμα
Το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου ξεκινά την 1η Μαΐου, θα ισχύει μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023 και θα έχει συνεχές ωράριο από 23:00 έως 07:00 καθημερινά.
Το ωράριο χειμερινής περιόδου είναι:
- 15:00-17:00 και 02:00-08:00 για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών,
- 15:30-17:30 και 02:00-08:00 για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Τι πρέπει να κάνετε για να αποκτήσετε νυχτερινό ρεύμα;
Στην περίπτωση που επιθυμείτε νυχτερινό μετρητή απαιτείται:
1. Να επικοινωνήσετε με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να:
- υποβάλετε σχετική αίτηση
- καταβάλετε 34€* πλέον Φ.Π.Α., που αποτελεί τη συμμετοχή σας στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο ΔΕΔΔΗΕ
2. Να επικοινωνήσετε μαζί μας, ώστε να υπογράψετε νέα Σύμβαση Προμήθειας.
Πώς θα μάθετε αν το νυχτερινό ωράριο ισχύει στο σπίτι σας
Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε το τμηματικό ή το συνεχές ωράριο, ελέγχοντας τον μετρητή της παροχής σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να παρατηρήσετε εάν από τις ώρες 15:00 έως 17:00 (από 1η Νοεμβρίου έως την 30η Απριλίου) ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ (Μειωμένο τιμολόγιο) ή στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Κ (Κανονικό τιμολόγιο), οπότε θα διαπιστώσετε πιο ωράριο του μειωμένου τιμολογίου έχετε.
Για να ενημερωθείτε σχετικά με το αν έχετε ενταχθεί στο συνεχές ή στο τμηματικό ωράριο, μπορείτε να απευθυνθείτε στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, στο οποίο ανήκει το ακίνητο.
Μπορείτε να αλλάξετε το ωράριο του νυχτερινού;
Από Συνεχές σε Τμηματικό
Αν έχετε το Συνεχές ωράριο του Νυχτερινού μπορείτε αν θέλετε να το αλλάξετε σε Τμηματικό, αλλά δεν μπορείτε να επανέλθετε στο Συνεχές αν αλλάξετε γνώμη. Η δυνατότητα αυτή ισχύει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για την αλλαγή αυτή απαιτείται να υποβληθεί σχετική αίτηση αλλαγής ωραρίου για το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο (απαραίτητη η Αστυνομική Ταυτότητα και τα στοιχεία του ΑΦΜ) στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.
Από Τμηματικό σε Συνεχές
Δεν είναι δυνατή αυτή η αλλαγή, καθώς το νυχτερινό με συνεχές ωράριο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (23.00 έως 07.00) δεν χορηγείται πλέον.
Νυχτερινό ρεύμα: Τι ισχύει για ενοικιαστές
Α) Ελέγχοντας το λογαριασμό που λαμβάνετε:
Στην πίσω όψη του Εκκαθαριστικού λογαριασμού:στην ενότητα «Αναλυτικά οι χρεώσεις» εμφανίζεται αναλυτικά «πάγια χρέωση νύχτας» και ακριβώς από κάτω η χρέωση των κιλοβατωρών (kWh) που έχουν καταναλωθεί τις ώρες του νυχτερινού. Στον πίνακα με τις Ενδείξεις Μετρητή εμφανίζονται αναλυτικά οι ενδείξεις του μετρητή, όπου εμφανίζεται ο ΚΩΔΙΚΟΣ 12 που αφορά στην κατανάλωση νύχτας.
Β) Ελέγχοντας τον μετρητή της παροχής σας:
Μπορείτε να δείτε εάν διαθέτετε μετρητή διπλής εγγραφής, δηλαδή αν υπάρχουν δυο Κοντέρ στον μετρητή σας. Το ένα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ. Στη συνέχεια να παρατηρήσετε εάν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ.
Γ) Ελέγχοντας τον πίνακα εγκατάστασης της οικίας:
Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι στον πίνακα εγκατάστασης της οικίας, η οποία συνδέεται με τον αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης.
Ώρες κοινής ησυχίας: Πότε αλλάζουν το 2023
Ησυχία κατά μία ώρα αργότερα μπορούμε να κάνουμε με την αλλαγή που προβλέπει η αστυνομική διάταξη για τις ώρες κοινής ησυχίας. Για πρώτη φορά φέτος, το νέο ωράριο ξεκινά από 1η Απριλίου και ισχύει το θερινό.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:
- Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
- Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.
Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.
Τι απαγορεύεται στις ώρες κοινής ησυχίας
- Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
- Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
- Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
- Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
- Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
- Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.