Προσλήψεις στο Δημόσιο 2021: 1.700 νέες θέσεις εργασίας – Δείτε πού και πώς θα κάνετε αίτηση

Προσλήψεις στο δημόσιο: Σε μια ανακοίνωση που σκόρπισε… χαμόγελα προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνοντας 1.700 νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Διαβάστε στο xristika.gr τις λεπτομέρειες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για τις προσλήψεις στο δημόσιο, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να προκηρυχθούν περί τις 1.700 θέσεις εργασίας για αντίστοιχες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα ατόμων που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/1998 (Άτομα με αναπηρία και συγγενείς τους, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, τέκνα Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και παιδιά Αναπήρων Πολέμου). Αυτό εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ).

Όπως εξήγησε, το μέτρο αυτό είχε ήδη δρομολογηθεί κατά τους τελευταίους μήνες μετά από συνεννόηση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Εσωτερικών και αφορά στη ρύθμιση μιας πολυετούς εκκρεμότητας σε σχέση με την ανωτέρω κατηγορία συμπολιτών μας.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε απευθυνόμενος προς την ΕΣΑΜΕΑ ότι η χορήγηση αριθμού Εθνικών Συντάξεων ως μέτρο ανακούφισης κατά το διάστημα αναμονής για την προσωρινή και τη κύρια σύνταξη, θα εφαρμοστεί και στις εκκρεμείς αναπηρικές συντάξεις, που ανέρχονται σε 16.000 περίπου. «Θέλω να είμαι σαφής: Το μέτρο θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε, παρότι οι αναπηρικές συντάξεις έχουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα σε σχέση με τις συντάξεις γήρατος», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στην Κάρτα Αναπηρίας, «ένα μέτρο εκσυγχρονισμού που θα αλλάξει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινότητα και τις σχέσεις τους με το Δημόσιο». Είπε επίσης ότι θα εξετάσει το αίτημα της Συνομοσπονδίας για σύσταση Task Force στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που θα εξειδικεύσει τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (που συνθέτει σε μια ενιαία ομπρέλα πολιτικής τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων σε θέματα ΑΜΕΑ υπουργείων).

Η αρμόδια υφυπουργός για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου περιέγραψε τις σχεδιαζόμενες δράσεις για άτομα με αναπηρία που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Πρώιμη Παρέμβαση και Επαγγελματική Στήριξη των εν λόγω ατόμων, στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού καθώς και στις παρεμβάσεις πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε κατοικίες, χώρους εργασίας και δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στην αναβάθμιση του ΟΠΕΚΑ, τις οποίες χαρακτήρισε ως «Εξοικονομώ για άτομα με αναπηρία».

Ο Γενικός Γραμματέας Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης σημείωσε ότι το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού σύντομα θα είναι έτοιμο να «τρέξει» σε πιλοτική βάση. Υπογράμμισε ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα ολοκληρωθεί και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αποϊδρυματοποίηση, το οποίο χαρακτήρισε «εμβληματική πρωτοβουλία». Πρόσθεσε δε ότι το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα αποτυπώνει το όραμα για την Πρόνοια, στο σκέλος της προσβασιμότητας και της ένταξης.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τα ΚΕΠΑ, σε συνεργασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από πλευράς υπουργείου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων Παυλίνα Καρασιώτου και ο Γενικός Γραμματέας Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης. Από πλευράς ΕΣΑΜΕΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Λυμβαίος και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Συνομοσπονδίας Βασίλειος Κούτσιανος.

Προσλήψεις στο δημόσιο: Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Είκοσι έξι χρόνια μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του εμβληματικού νόμου 2190/94, γνωστού ως «νόμου Πεπονή», που έβαλε τέλος στις πελατειακές σχέσεις, αλλά τροποποιήθηκε δεκάδες φορές στη συνέχεια για το άνοιγμα «παραθύρων» εξαιρέσεων, η κυβέρνηση προχωρά σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Η διαδικασία επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στα δεδομένα της σημερινής εποχής, χωρίς να θίγεται το ΑΣΕΠ, το οποίο, μάλιστα, ενισχύεται περισσότερο, ώστε να αντεπεξέλθει στο έργο του. Σημαντική τομή είναι η καθιέρωση πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, που θα διεξάγεται κάθε χρόνο.
Τις αλλαγές επεξεργάστηκε 19μελής Επιτροπή ειδικών που συστάθηκε για τον εκσυγχρονισμό του ν. 2190/1994, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ, Διονύσιο Λασκαράτο, και μέλη τη γενική γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών, Bιβή Χαραλαμπογιάννη, τους αντιπροέδρους του ΑΣΕΠ, Ηλ. Νικολόπουλο, Αθ. Παπαϊωάννου, την αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Μεταξία Ανδροβιτσανέα, τον νομικό σύμβουλο του κράτους του υπουργείου Εσωτερικών, Ν. Δασκαλαντωνάκη, γενικούς διευθυντές του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Εσωτερικών. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διατηρείται η αντικειμενικότητα στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και ενισχύονται περαιτέρω η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, που θα οδηγήσει σε ταχύτερη διεκπεραίωση των προσλήψεων, και η αξιοκρατία στην επιλογή προσωπικού με στόχο να επιλέγεται «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την κατάργηση των ξεχωριστών προκηρύξεων που εκδίδονται από το ΑΣΕΠ για έναν ή για περισσότερους φορείς και την καθιέρωση ενός γραπτού διαγωνισμού κάθε χρόνο για όλες τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, με βάση τις ανάγκες των φορέων και των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει ερωτήσεις γενικών γνώσεων για όλους τους υποψηφίους, εξειδικευμένες ερωτήσεις ανάλογα με τις ειδικότητες, καθώς και τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» από την οποία η ανεξάρτητη Αρχή, αφού ελέγχει και διασταυρώνει τα προσόντα του κάθε υποψηφίου, στη συνέχεια θα αντλεί τους διοριστέους, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε φορέα. Η επίδοση στη γραπτή δοκιμασία θα είναι το βασικό κριτήριο για την κάλυψη κενών θέσεων, καθώς δεν θα δίνεται τόση σημασία στα τυπικά προσόντα. «Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η συσσώρευση χαρτιών (τίτλων σπουδών) και βαθμών από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο όσο η αξιοποίηση των γνώσεων, των ικανοτήτων και της επαγγελματικής εμπειρίας», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Δικαιολογητικά

Όλες οι διαδικασίες θα διεξάγονται ηλεκτρονικά, διασφαλίζοντας την αντικειμενικότητα, καθώς δεν θα παρεμβάλλεται ανθρώπινο χέρι. Σχεδιάζεται, επίσης, η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ του ΑΣΕΠ και των εμπλεκόμενων φορέων. Δεν θα απαιτείται από τους υποψηφίους να προσκομίζουν τίτλους σπουδών και βεβαιώσεις, καθώς θα μπορεί το ΑΣΕΠ να τα αντλεί απευθείας από τις δημόσιες υπηρεσίες. Τον Ιανουάριο ο κάθε φορέας θα ανακοινώνει στο υπουργείο Εσωτερικών τα κενά του, τα οποία θα αναζητούνται εσωτερικά μέσω αποσπάσεων και μετατάξεων. Τον Μάιο θα καταγράφονται όσες θέσεις δεν καλύφθηκαν από την κινητικότητα και θα αναζητούνται μέσω προσλήψεων, ενώ τον Σεπτέμβριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το πακέτο προσλήψεων του επόμενου έτους, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Το υπουργείο εκτιμά πως με τον τρόπο αυτό θα κερδηθεί σημαντικός χρόνος για τις υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς και για τους ίδιους τους υποψηφίους, αφού θα βρίσκονται πιο γρήγορα στις θέσεις τους. Στόχος είναι να μην υπερβαίνει το ένα έτος το διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που μια υπηρεσία κοινοποιεί τις ανάγκες της στο αρμόδιο υπουργείο (και εγκρίνεται) έως την ανάρτηση των πινάκων διοριστέων. Σήμερα ο αντίστοιχος χρόνος φτάνει κατά μέσο όρο τα δύο έτη.

Δείτε επίσης:

Σεισμός στην αγορά: «Tο μεγάλο μπαμ» – Εξέλιξη – «βόμβα» με τον Σκλαβενίτη

Η έκτακτη ανακοίνωση της Vodafone που τους τρέλανε όλους – Απίθανη προσφορά

«Λουκέτο» σε κορυφαία ελληνική εταιρεία – Εξαγοράζεται από Τούρκους

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr