Προσλήψεις ΕΠΟΠ: Δημοσιεύθηκαν οι τέσσερις προκηρύξεις για την κατάταξη 2.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις το έτος 2025.
Ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) που θα καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις το έτος 2025. Συγκεκριμένα η απόφαση ορίζει ότι το φετινό έτος θα προσληφθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά 2.000 Επαγγελματίες Οπλίτες ως εξής:
- 1.100 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς
- 600 ΕΠΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό
- 250 ΕΠΟΠ στην Πολεμική Αεροπορία
- 50 ΕΠΟΠ στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο και να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή να έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1998 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2006.
Οι υπηρετούντες ως οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 31ο έτος της ηλικίας τους δηλαδή να έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 έως ως και την 31η Δεκεμβρίου 2006.
Επιπλέον, οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,60 μετρά και αντίστοιχα οι γυναίκες υποψήφιες πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,55 μέτρα.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.
Δεν αποτελεί κώλυμα για την συμμετοχή στον διαγωνισμό το αν οι υποψήφιοι εκπλήρωσαν ή όχι τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή αν υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις για την εκπλήρωσή τους.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στις ειδικές τηλεφωνικές γραμμές HELPDESK, με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των οποίων θα αναρτηθούν και οι σχετικές πληροφορίες.
Μετά τη συμπλήρωση επταετούς υπηρεσίας μπορούν να μονιμοποιηθούν, ύστερα από αίτησή τους, με το βαθμό που φέρουν, εφόσον επιτύχουν σε γραπτές εξετάσεις δοκιμασίας και κριθούν για μονιμοποίηση από τα αρμόδια γι’ αυτούς Συμβούλια Κρίσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους ατομικούς τους φακέλους.
Προσλήψεις ΕΠΟΠ: Στην «Ατζέντα 2030» η εθελούσια στράτευση γυναικών
Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας αποτέλεσε μια ιδιαίτερη αφορμή για να αναδειχθεί το σημαντικό βήμα που κάνει η Ελλάδα προς την πλήρη ενσωμάτωση των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις της. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, τόνισε τη σημασία της «Ατζέντας 2030», η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εθελούσια στράτευση των γυναικών, πρόβλεψη του νόμου 705/1977 που παραμένει ανεκπλήρωτη έως σήμερα.
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η πρόοδος της χώρας μας στη συμμετοχή των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενθαρρυντική, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν για την ενίσχυση της παρουσίας τους, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά.
Στόχος της «Ατζέντας 2030» είναι να αξιοποιηθεί πλήρως το ανθρώπινο δυναμικό των γυναικών, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να καταστούν πιο δυναμικές και ικανές να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, αναγνωρίζοντας ότι η γυναίκα αποτελεί έναν αξιόλογο πόρο για την εθνική ασφάλεια.
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο ανέρχεται στο 17,5%.
Αν και το ποσοστό αυτό είναι αξιοσημείωτο, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και διακρίσεις, όπως έχουν πετύχει άλλες χώρες πιο προηγμένες στον τομέα αυτό. Με ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική παράδοση της Ελλάδας, ο υπουργός τόνισε την αξία του στρατού των πολιτών, υπενθυμίζοντας την Αθηναϊκή Φάλαγγα και την προστασία της Δημοκρατίας από τον πολίτη.
Η συμμετοχή των γυναικών, ως σύζυγοι, μητέρες, αλλά και αξιωματικοί, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα και τη δύναμη που προσφέρουν στην κοινωνία και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τίμησε τις γυναίκες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τις σπουδάστριες των παραγωγικών σχολών. Με το βλέμμα στραμμένο στην «Ατζέντα 2030», η Ελλάδα κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα και την ενίσχυση των γυναικών στον στρατό, επιβεβαιώνοντας πως η δύναμη του έθνους βασίζεται στην ισχυρή παρουσία όλων των πολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, υπογράμμισε καταληκτικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Προσλήψεις ΕΠΟΠ: Τι ισχύει για τα ηλικιακά όρια αποστρατείας
“Το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας έχει ήδη προβεί σε επιτελική επεξεργασία σχεδίου νόμου, ώστε να αποφευχθούν στο άμεσο μέλλον ζητήματα αυτεπάγγελτης αποστρατείας επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) λόγω ορίων ηλικίας, χωρίς τη διασφάλιση της δυνατότητας συμπλήρωσης πλήρους συντάξιμης στρατιωτικής υπηρεσίας».
Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα για τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των ΕΠ.ΟΠ..
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι “η αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στο θέμα της δυνατότητας συμπλήρωσης 35 ετών συντάξιμης στρατιωτικής υπηρεσίας, υπαγορεύει την έκδοση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την κατηγορία των ΕΠ.ΟΠ., την οποία έχουμε ήδη δρομολογήσει λαμβανομένου υπόψη όλες τις παραμέτρους, εναρμονίζοντας το αξιόμαχο των ΕΔ και τη μέριμνα για το προσωπικό μας.
Το ζήτημα των ορίων ηλικίας των ΕΠ.ΟΠ., ως μεταβλητή αποστρατείας τους, αποτελεί διαχρονικό μεν ζήτημα συνταγματικών επιταγών, αλλά ταυτόχρονα από τη φύση του αναπόφευκτα δυναμικό, το οποίο προσδιορίζεται από τις εκάστοτε διακλαδικές συνθήκες, ενώ παράλληλα συναρτάται από ένα πλέγμα διατάξεων που ρυθμίζουν την ιεραρχία και την εξέλιξή τους, αλλά και την υπηρεσιακή τους αξιοποίηση.
Γι’ αυτό το λόγο, η διασφάλιση θεμελίωσης λήψης πλήρους σύνταξης για τους ΕΠ.ΟΠ. αποτελεί τη μείζονα πρόταση ενός πολυδιάστατου νομοθετικού συλλογισμού και επεξεργασίας που δεν στηρίζεται σε τυχαία ή συμπωματικά κριτήρια, αλλά εδράζεται στις ρεαλιστικές απαιτήσεις του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρόκειται, επομένως, για ένα ουσιώδες ζήτημα το οποίο θα πρέπει να επικαιροποιείται σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες, ώστε η λύση που προκρίνεται να αποτελεί την ορθότερη από το σύνολο των εισηγήσεων που κάθε φορά παρίστανται ως πρόσφορες. Και αυτό δρομολογήσαμε».