Πρόωρες εκλογές 2022: «Βόμβα» Μητσοτάκη – Αυτή είναι η ημερομηνία

Πρόωρες εκλογές: «Κλείδωσε ο μήνας που θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει πως μετά το καλοκαίρι είναι καλύτερη περίοδος. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μαθαίνω πως κάτι το Άγιο Φως, κάτι ο καθαρός αέρας της Κρήτης έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στον εκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει βάλει όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και να συζητά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο.

Επειδή όπως έχετε αντιληφθεί διαβάζοντας όλο αυτό τον καιρό αυτά που γράφω, μέχρι σήμερα ήμουν σταθερά υπέρμαχος των εκλογών στο τέλος της θητείας, δηλαδή κάπου εκεί τον Μάιο, ακούγοντας και τα όσα έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια.

Μαθαίνουμε λοιπόν πως το σενάριο αυτό του Σεπτεμβρίου το οποίο βγήκε από το συρτάρι δεν είναι καινούριο.

Είχε εξεταστεί και πάλι εδώ και πολύ καιρό, όμως φαίνεται πως είχε … παραπέσει και με δεδομένες τις εξελίξεις σε πολλά μέτωπα είχαν αποφασίσει εκεί στο Μαξίμου να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές τον Μάιο του 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πάντως να στάθμισε και πάλι τα νέα δεδομένα αυτή τη φορά και να αρχίζει να … καλοβλέπει εκλογές νωρίτερα, εξάλλου όπως άκουσε η γάτα να λένε στους ορόφους του Μεγάρου « 8 μήνες νωρίτερα δεν είναι μακριά και από το τέλος της τετραετίας».

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί πως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, από το καλοκαίρι και μετά μέχρι την άνοιξη του 23 θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη χώρα, κυρίως στην οικονομία, και σε μια περίοδο που τα πράγματα ενδέχεται να μην είναι και πολύ ομαλά.

Άρα λοιπόν έχουμε έτοιμο το αφήγημα του γιατί θα αλλάξει γνώμη και θα οδηγήσει τη χώρα νωρίτερα στις κάλπες, ένα αφήγημα που θα συνοδευτεί και από σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο θα κατηγορήσει πως με το να ζητά συνεχώς εκλογές οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι γενικά ήρεμοι, με την κυβέρνηση να δουλεύει σκληρά για να περιοριστεί η ακρίβεια.

Αν τρέξει σωστά αυτή τη φορά η αντιπυρική προστασία και μπορέσουμε να δρέψουμε τους καρπούς από μια λαμπρή τουριστική περίοδο τότε ίσως φανεί και ένα καλό χρονικό σημείο για την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που ενδέχεται να οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να σηκώσει το γάντι νωρίτερα έχει να κάνει με το ότι από Σεπτέμβριο και μετά παροχές τέλος.

Τουλάχιστον στη λογική των παροχών που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Εξάλλου μέχρι το καλοκαίρι η κυβέρνηση θα έχει ρίξει άλλα 4 δις με στόχο να μπει πλαφόν στο ενεργειακό κόστος, κάτι που θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στο Μαξίμου επισημαίνουν πως η κυβέρνηση δουλεύει στοχευμένα παρεμβαίνοντας εκεί που πρέπει και όταν πρέπει, και δεν θα μπει στη λογική των παροχών για μικροπολιτικά και προεκλογικά οφέλη.

Σύμφωνα με τη γάτα στους ορόφους του Μεγάρου εξάλλου τονίζουν πως «καμία κυβέρνηση που έσπευσε προεκλογικά να μοιράσει λεφτά δεν είδε προκοπή».

Άρα το πλάνο είναι ξεκάθαρο. Στο συνέδριο της ΝΔ τον επόμενο μήνα θα καθοριστεί ο προγραμματικός λόγος της ΝΔ, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έρθει η ώρα θα ζητήσει τη νέα εντολή.

Παράλληλα στο Μαξίμου εκτιμούν πως θα υπάρξει και μεγαλύτερη συσπείρωση και θα δημιουργηθεί μία νέα δυναμική που την έχει ανάγκη το κόμμα, ιδιαίτερα αν είναι τα στελέχη να βγουν στο δρόμο το επόμενο διάστημα για να δώσουν τη μάχη τους.

Κάπου εκεί θα έχουν γίνει και οι παρεμβάσεις για την ενέργεια, το καλοκαίρι το κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω με τον τουρισμό όπου αναμένουμε νέο ρεκόρ, να δώσει ο Θεός να μην καούμε και πάλι και από εκεί και πέρα πάμε ολοταχώς για τη ΔΕΘ όπου και είναι πολύ πιθανό να έχουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Αν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο να ενημερώσουμε και τους Υπουργούς πως θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι μέχρι το φθινόπωρο καθώς δεν φαίνεται στα πλάνα του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρχει το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, όχι γιατί δεν θεωρεί πως πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αλλά γιατί, όπως μου λέει η γάτα, δεν φαίνεται ενθουσιασμένος και από τον πάγκο.

Τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου τα έχουμε αποκλείσει από αυτή τη στήλη και θα σας ενημερώσω αν αλλάξει κάτι αλλά δεν το βλέπω.

Με αυτά προκύπτει και το ερώτημα πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη μέρα και η απάντηση που μου δίνει η γάτα και στη δική μου απορία είναι πως αποκλείουμε το σενάριο μιας τρικομματικής κυβέρνησης αλλά φαίνεται να συζητάμε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στη λογική της αναλογικότητας. Δηλαδή 2/3 ΝΔ και 1/3 ΠΑΣΟΚ.

Πρόωρες εκλογές: Τα διπλά σενάρια

Ωστόσο, στα πολιτικά γραφεία συζητείται ήδη το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού μετά το Πάσχα, προκειμένου να δοθεί ένα σήμα επανεκκίνησης σε μια περίοδο αμιγώς προεκλογική, όπου όσο περνά ο καιρός το πολιτικό κλίμα θα πολώνεται ολοένα και περισσότερο και συνεπώς ένα λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα θα λειτουργούσε ανανεωτικά και θα έδινε νέα ώθηση στην κυβέρνηση για το δύσκολο αδιαμφισβήτητα έργο που καλείται να φέρει σε πέρας το προσεχές διάστημα.

Δεν είναι λίγοι όμως και όσοι προσδιορίζουν τις διπλές πρόωρες κάλπες το Φθινόπωρο, εκτιμώντας ότι έρχεται ένας απαιτητικός πολιτικά χειμώνας, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στο μέγιστο βαθμό, ενώ σημαντικό «εργαλείο» είναι και οι κρυφές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τις τάσεις αλλά και κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης.

Πρόωρες εκλογές: Οι «πολιτικές» ψαριές

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα πολιτικά κόμματα χρειάζονται νέα «εργαλεία» κατανόησης της πραγματικότητας, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλέον είναι δύσκολα προσεγγίσιμοι.

Ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο μίλησε για το ξεθώριασμα των παλιών κομματικών ορίων και των ιδεολογικών προσήμων.

«Το σχήμα Αριστερά-Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας. Ειδικά στα νέα παιδιά λέει πολύ λίγα πράγματα. Δίνει το σχήμα αυτό τη θέση του στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, καθήλωση ή δημιουργία, αδράνεια ή αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Προσδιόρισε το ιδεολογικό πρόσημο της ΝΔ μιλώντας για λαϊκή κοινωνική φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία και έστειλε το μήνυμα:

«Θα αλλάξουμε την Ελλάδα για το καλύτερο». Είναι σαφές, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει καθαρή πρωτιά στις εκλογές που θα του δώσει τον πρώτο λόγο για κάθε επόμενη κίνηση, είτε νέας κάλπης με την ενισχυμένη αναλογική, είτε κυβερνητικής συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις πολιτικές συνεργασίες που η κάλπη επιβάλλει, κάνοντας άνοιγμα σε ΚΙΝΑΛ και Γιάνη Βαρουφάκη για προοδευτική διακυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.

Έθεσε το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και έδωσε το πολιτικό του στίγμα μιλώντας για «ριζοσπαστικό ρεαλισμό» και καυτηριάζοντας την «ασυδοσία της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην πρώτη κάλπη, μια καταγραφή πολιτικών δυνάμεων που θα δημιουργεί σκηνικό τρικομματισμού, για να λειτουργήσει αυτό ως διαπραγματευτικό χαρτί για την επόμενη μέρα.

Στο εκλογικό σάλπισμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε μάλιστα: «Συγκυβερνήσεις για διανομή καρεκλών και εξουσίας για να έχουν ρόλους κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές, αυτά ξεχάστε τα. Η ανανέωση για την οποία μιλώ δεν αφορά μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε πολιτική κουλτούρα».