Προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα καρκίνο; Τι λέει νέα μελέτη

Κινητά: Ίσως να έχετε ακούσει τις φημολογίες πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και των ασύρματων τεχνολογιών μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα ραδιοκύματα των ασύρματων τεχνολογιών όμως είναι πολύ αδύναμα. Δεν έχουν αρκετή ενέργεια για να προκαλέσουν βλάβες στο ανθρώπινο DNA και είναι άκρως απίθανο να προκαλούν καρκίνο. Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν κατά πόσο η μακροχρόνια χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Μία νέα έρευνα αποδεικνύει τώρα ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, αναφέρει η Deutsche Welle. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σχετική μελέτη έως σήμερα, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη μακρά λίστα των μελετών που έχουν διαπιστώσει πως οι ασύρματες τεχνολογίες δεν είναι βλαβερές για το ανθρώπινο σώμα.

«Για το κύριο ζήτημα, τα κινητά τηλέφωνα και τον καρκίνο στον εγκέφαλο, δεν διαπιστώσαμε αυξημένο κίνδυνο, ακόμη και σε περιπτώσεις 10 και πλέον ετών χρήσης κινητού τηλεφώνου, όπου μάλιστα ο χρήστης κάνει τον μέγιστο δυνατό αριθμό κλήσεων», δήλωσε ο Μαρκ Έλγουντ από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Η έρευνα, η οποία ανατέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και δημοσιεύτηκε στο Environmental International, ανέλυσε πάνω από 5.000 μελέτες – και σε καμία από αυτές δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο εξαιτίας της χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Πώς λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα;

Τα κινητά τηλέφωνα, όπως και οι ασύρματες τεχνολογίες γενικώς, λειτουργούν μέσω της ανταλλαγής σημάτων με κύματα ραδιοσυχνοτήτων (RF), τα οποία βρίσκονται στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα – εξ ου και λέγεται συχνά πως τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ακούγεται… επικίνδυνη. Και όμως αυτό δεν ισχύει οπωσδήποτε: εξαρτάται από το πόση ενέργεια εμπεριέχει αυτή η ακτινοβολία.

Τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούνται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αποτελούν μία μορφή μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία χρησιμοποιεί ελάχιστες ποσότητες ενέργειας για τη μεταφορά δεδομένων – σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που θα έβλαπταν το ανθρώπινο σώμα ή DNA.

Τα ραδιοκύματα δεν προκαλούν καρκίνο

Και αυτό ισχύει για όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το WiFi, το 4G, το 5G και το Bluetooth εξαρτώνται όλα από τα ραδιοκύματα για τη μεταφορά δεδομένων, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε FM. Κάθε είδος χρησιμοποιεί διαφορετική συχνότητα ραδιοκυμάτων, εκ των οποίων όμως καμία δεν έχει αρκετή ενέργεια ώστε να «κάψει» τους ιστούς του σώματος ή να καταστρέψει κύτταρα ή το ανθρώπινο DNA.

Τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων είναι διαφορετικά από τις ιονίζουσες μορφές ακτινοβολίας, όπως είναι οι ακτίνες Χ, οι ακτίνες Γ ή οι υπεριώδεις ακτίνες (UV). Η ιονίζουσα ακτινοβολία έχει πολύ περισσότερη ενέργεια και μπορεί πράγματι να προκαλέσει βλάβες στο DNA, σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα από την έκθεση στον ήλιο για παράδειγμα, η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Πολλοί ανησυχούν ακόμη πως το να κρατάς το κινητό στην τσέπη σου ή το να αφήνεις το router του ίντερνετ αναμμένο μπορεί να είναι επικίνδυνο, όμως και αυτοί οι μύθοι καταρρίπτονται με την ίδια αιτιολογία: τα ραδιοκύματα δεν προκαλούν καρκίνο.

Όταν βρισκόμαστε έξω και έχει συννεφιά,έχουμε έκθεση σε πολύ πιο βλαβερές για το DNA ακτίνες απ’ όσο αν έχουμε στην τσέπη το κινητό μας τηλέφωνο.

Πολλοί οργανισμοί δεν έχουν πάρει σαφή θέση

Πάντως αρκετοί υγειονομικοί και επιστημονικοί οργανισμοί δεν έχουν πάρει επίσημη θέση σχετικά με το κατά πόσο τα ραδιοκύματα των κινητών τηλεφώνων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Το πρόβλημα εδώ είναι η φιλοσοφική οπτική του ζητήματος της απόδειξης μίας θέσης. Με άλλα λόγια είναι όπως όταν κάποιος υποστηρίζει πως δεν υπάρχει Θεός, επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει την ύπαρξή του. Τι κι αν δεν έχουμε βρει απλώς ακόμη αποδείξεις σχετικά με την ύπαρξη του Θεού;

Η ίδια λογική ισχύει και στο ζήτημα των ασύρματων τεχνολογιών και το κατά πόσο αυτές μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Οι ασύρματες τεχνολογίες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, επομένως τόσο ο υγειονομικός κλάδος όσο και οι κυβερνητικές υπηρεσίες εξακολουθούν να ασχολούνται με το κατά πόσο είναι ασφαλείς ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα στοιχεία δείχνουν συντριπτικά πως η χρήση κινητών τηλεφώνων και ασύρματων τεχνολογιών δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για το σώμα μας.

Μετά τα smartphones, έρχονται τα intelliphones – Τι είναι

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο κυκλοφόρησε το 1983, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν τηλεφωνήματα χωρίς να είναι συνδεδεμένοι με καλώδια. Ακολούθησαν τα λεγόμενα «feature phones», τα οποία ήταν συνδεδεμένα με το ίντερνετ και μπορούσαν να αποθηκεύσουν και  να παίξουν τραγούδια.

Η Apple, με το iPhone, κυριάρχησε στην εποχή του smartphone, φέρνοντας στα χέρια μας κάμερες υψηλών δυνατοτήτων, χάρτες και το App Store με εκατομμύρια εφαρμογές.

Σύμφωνα με την Bank of America, η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των κινητών τηλεφώνων, φέρνοντας αυτό που οι αναλυτές του οίκου ονόμασαν «IntelliPhone».

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα chatbots και οι άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν AI θα γίνουν τόσο χρήσιμα ώστε τα σημερινά μας smartphones θα φαίνονται αρκετά χαζά στο μέλλον.

Ήδη, η Apple αναμένεται να συμπεριλάβει νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στο επόμενο μεγάλο update του λογισμικού της, το iOS 18, που θα παρουσιαστεί στο Worldwide Developers Conference (WWDC) της εταιρείας, στα μέσα του Ιουνίου.

Στο συνέδριο I/O της Google που πραγματοποιήθηκε αυτό τον μήνα, η εταιρεία παρουσίασε αρκετές νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης για τα κινητά Android.

Όπως σημειώνει η Bank of America, με την κυκλοφορία των IntelliPhones, που θα προσφέρουν τα πάντα, από εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα έως προσωπικούς βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης, όλος ο κόσμος θα έχει έναν πολύ καλό λόγο για να αναβαθμίσει τη συσκευή του. Πρόκειται, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, για μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά τη δεκαετία για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Βέβαια, για να πειστούν ότι πραγματικά χρειάζονται αυτή τη νέα γενιά κινητών οι καταναλωτές, θα πρέπει οι λειτουργίες τους να εντάσσονται στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με την Bank of America, μερικές από τις λειτουργίες των IntelliPhones θα είναι οι εξής:

–          Βοήθεια με βάση τις συνθήκες: Τα κινητά με τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρουν προσωπικούς βοηθούς που θα καταλαβαίνουν καλύτερα τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται ο χρήστης και θα δίνουν πιο εύστοχες και έγκαιρες απαντήσεις.

–          Πρωτοβουλίες προτάσεων: Οι βοηθοί αυτοί θα κάνουν μόνοι τους προτάσεις στον χρήστη, αναγνωρίζοντας μοτίβα της συμπεριφοράς του.

–          Αναγνώριση αντικειμένων και σκηνών: Οι συσκευές αυτές θα μπορούν να αναγνωρίσουν αντικείμενα, πρόσωπα και σκηνές σε φωτογραφίες και να προτείνουν στον χρήστη να κάνει share, να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες ή να αγοράσει το εικονιζόμενο προϊόν.

–          Μετάφραση σε πραγματικό χρόνο: Τα κινητά αυτά θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο όταν κάποιος ταξιδεύει ή επικοινωνεί με άτομα που μιλούν σε άλλη γλώσσα.

–          Ειδοποιήσεις υγείας: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προβλέψει πιθανούς κινδύνους υγείας αναλύοντας μοντέλα και συγκεντρώνοντας δεδομένα, ώστε να ειδοποιήσει τον χρήστη να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

–          Δημιουργία περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη: Οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν περιεχόμενο AR/VR με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.