Προγράμματα ΟΑΕΔ 2022: Αυτά είναι τα 21 που θα τρέξουν άμεσα – 86.000 θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Χιλιάδες θέσεις εργσίας θα ανοίξουν μέσα στο 2022 από τον ΟΑΕΔ. Δείτε στο xristika.gr τα προγράμματα…

Τα νέα προγράμματα απασχόλησης για την «επόμενη μέρα» παρουσιάζονται στο εξαμηνιαίο (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2021) ενημερωτικό e-magazine ΟΑΕΔnews. Εξάλλου ανακοινώσεις για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έκανε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης που επισκέφθηκε την έδρα του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, στο ερχόμενο διάστημα, οι δράσεις και οι πολιτικές του Οργανισμού θα ενταθούν και θα επικεντρωθούν στην πλήρη και ουσιαστική αξιοποίηση των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πόροι άνω των 2 δισ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και τη μεταρρύθμιση της κατάρτισης, για την ενίσχυση της μαθητείας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Οργανισμού, καθώς και για τον ψηφιακό και οργανωσιακό μετασχηματισμό και την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΑΕΔ.

«Ο ΟΑΕΔ δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτές και ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες που δημιουργούν οι τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις, προσαρμόζοντας με ταχύτητα τις δράσεις και τη στρατηγική του» επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης.

ΟΑΕΔ: Τα νέα προγράμματα

Όπως σημειώνεται, τα προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα εντός του επόμενου τριμήνου είναι τα ακόλουθα:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και σε ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών (Β’ κύκλος).
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών, στο ψηφιακό μάρκετινγκ (Β΄ κύκλος).
  • Δέσμη προγραμμάτων συμβουλευτικής, κατάρτισης, απασχόλησης, προεργασίας σε περιοχές και για ανέργους που επλήγησαν κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Επίσης, είναι υπό σχεδιασμό νέα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης:

  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων/επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.
  • Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε περιοχές υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.
  • Στοχευμένο πρόγραμμα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με σημαντικά εμπόδια ένταξης/επανένταξης στην αγορά εργασίας.
  • Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους.
  • Επέκταση πιλοτικών δράσεων «ανοικτού τύπου».
  • Πρωτοβουλία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία.

ΟΑΕΔ: Τα προγράμματα που ήδη «τρέχουν»

Το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο ΟΑΕΔ κατέβαλε για προγράμματα απασχόλησης 91.611.863 ευρώ, που αφορούσαν 57.511 ωφελούμενους.

Την τρέχουσα περίοδο, ο Οργανισμός υλοποιεί τα εξής προγράμματα:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες σε Μετάβαση της χώρας.
  • Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για νέους ανέργους, ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες.
  • Πρόγραμμα Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας.
  • Πρόγραμμα επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας.
  • Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρονίως ανέργων 55-67 ετών.
  • Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
  • Πρόγραμμα εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για ΑμεΑ.
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 400 άνεργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 600 άνεργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 3.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΟΑΕΔ: Σοκ με το επίδομα ανεργίας

Παράλληλα, τεράστιες και σοκαριστικές αλλαγές θα έρθουν σύντομα στο επίδομα ανεργίας καθώς θα δίνετε μόνο σε συγκεκριμένα άτομα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Επίδομα ανεργίας θα χορηγείται στο εξής μόνο σε όσους αποδεδειγμένα αναζητούν εργασία και παράλληλα συμμετέχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια, σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΑΕΔ, το οποίο αποκαλύπτεται σε ειδική έκδοση.

Οι αλλαγές, που θα περιέχονται σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2021, αγγίζουν και το ύψος του επιδόματος, το οποίο θα είναι συνάρτηση του μισθού, αλλά με την υπόσχεση ότι δεν θα είναι χαμηλότερο από το υφιστάμενο.

Η βασική φιλοσοφία που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι να περάσει η πολιτική προστασίας των ανέργων από τις παθητικές πολιτικές απασχόλησης, στις «ενεργητικές πολιτικές» απασχόλησης.

Σήμερα το επίδομα εργασίας, ανέρχεται σε 400 ευρώ τον μήνα, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών που ελάμβανε ο εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Υπολογίζεται στο 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25 και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος.

Χορηγείται για 12 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών, κατά το τελευταίο 14μηνο, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, ενώ οι μήνες καταβολής του είναι λιγότεροι, 5 – 10 μήνες για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.

Λόγω της πανδημίας έχουν επιμηκυνθεί προσωρινά οι μήνες χορήγησής του, αλλά δεν πρόκειται για μόνιμες ρυθμίσεις.

Από το 2022 το πλαίσιο του επιδόματος ανεργίας αλλάζει ριζικά, όπως αλλάζει και ο τρόπος καταβολής του.

Όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο του ΟΑΔΕ οι αλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.
  • Η ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου. Δηλαδή όποιος δεν αποδεικνύει ότι αναζητεί εργασία ή δεν συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια, δεν θα δικαιούται το επίδομα αλλά και δεν θα έχει άλλες διευκολύνσεις και παροχές που δίνει η ιδιότητα του ανέργου.
  • Θα δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.
  • Θα προβλεφθεί η διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ενός ανώτατου και ενός κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις).
  • Θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος των μακροχρονίως ανέργων.