Προγράμματα ΟΑΕΔ 2021: 12.200 θέσεις εργασίας διαθέσιμες – Κάντε άμεσα αίτηση

Προγράμματα ΟΑΕΔ 2021: Τεράστια ευκαιρία για χιλιάδες ανέργους καθώς «τρέχουν» δυο προγράμματα ΟΑΕΔ τα οποία αντιστοιχούν σε 12.200 θέσεις εργασίας!

Ειδικότερα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα δύο προγράμματα που αφορούν συνολικά 12.200 θέσεις εργασίας.

Αυτά είναι:

  • Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων “Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας”
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 3.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Αναλυτικά:

  • Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων του ΟΑΕΔ “Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας”

Σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη επιδοτούμενων ανέργων στην αγορά εργασίας σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης με 830€.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 χρόνια.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι με εγκεκριμένα επιδότηση ανεργίας διάρκειας τουλάχιστον 5 μηνών και στους οποίους υπολείπεται 50% και άνω της τακτικής επιδότησης τους κατά την ημερομηνία υπόδειξης τους από το ΚΠΑ2, καθώς και μακροχρόνια άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον 1 ημέρα επιδότησης τους κατά την ημερομηνία πρόσληψης τους ανεξάρτητα της ηλικίας και της εκπαιδευτικής βαθμίδας τους.

  • Πρόγραμμα προεργασίας για 3.000 ανέργους νέους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18-30 στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σκοπός είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και η αντιμετώπιση της διαρροής εργατικού δυναμικού.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημοσίου και κοινωνικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000ευρώ.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 18-30 απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ οι οποίοι έχουν αποκτήσει τον τίτλο σπουδών τους εντός της προηγούμενης τριετίας από την υπόδειξη τους από το ΚΠΑ2.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.oaed.gr

Προγράμματα ΟΑΕΔ 2021: Δωρεάν σπίτια σε όλη την Ελλάδα – Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Σε μια κίνηση που θα φέρει ντελίριο ενθουσιασμού προχωρά ο ΟΑΕΔ καθώς θα μοιράσει σπίτια σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας. Διαβάστε στο xristika.gr τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις.

«Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το άρθρο 62, το το οποίο αναφέρει «Εξαιρετικές περιπτώσεις παραχώρησης αδιάθετων και κενών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ».

Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, στο οποίο αναφέρονται τα εισοδηματικά κριτήρια, οι προϋποθέσεις και όλες οι λεπτομέρειες του ΟΑΕΔ, σε ό,τι αφορά τα κενά σπίτια σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ.ΟΕΚ ή των αγορασμένων απ’ αυτόν μέσω του προγράμματος ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. σε δικαιούχους με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.

Δικαιούχοι παραχώρησης κατοικίας είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που προσέφεραν εξαρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου, ασφαλισμένοι, για τουλάχιστον 900 ημέρες μέχρι την 31.12.2020, σε οποιοδήποτε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών και κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ τ.ΟΕΚ.

Για την συμπλήρωση της βασικής ασφαλιστικής προϋπόθεσης των 900 ημερών εργασίας, οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθένειας ή κυήσεως και λοχείας υπολογίζονται ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση, ενώ για το χρόνο στράτευσης υπολογίζονται στην ασφάλιση ως ημέρες εργασίας δέκα (10), για κάθε μήνα στράτευσης

Μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων: Οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους.

Για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης λαμβάνονται υπόψη και ακίνητα που τυχόν μεταβιβάστηκαν παλαιότερα ή ενόψει της παραχώρησης της κατοικίας. – Οι αιτούντες να μην έχουν τύχει άλλης στεγαστικής παροχής (δάνειο ή κατοικία)από τον τ. ΟΕΚ.

Υπαρξη προστατευόμενων τέκνων: Απαραίτητη προϋπόθεση για υποβολή αιτήματος παραχώρησης κατοικίας είναι η ύπαρξη τέκνων που προστατεύονται από τον δικαιούχο και συγκατοικούν μ’ αυτόν κατά τρόπο μόνιμο

Χαμηλό Οικογενειακό Εισόδημα: Οι αιτούντες να είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Διαμονή: Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεως για παραχώρηση κατοικίας που βρίσκεται στον τόπο (Δήμο) μόνιμης διαμονής τους. Εφόσον διαπιστωθεί η υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων θεωρούνται όλες άκυρες

Καθορισμός προτεραιότητας για την επιλογή των δικαιούχων:

Ανήλικα Τέκνα: 50 μόρια ανά ανήλικο τέκνο, με ανώτατο όριο τα 200 μόρια

Υπαρξη αναπηρίας: για 67% και άνω 200 μόρια για κάθε ανάπηρο μέλος

Μονογονεϊκή οικογένεια: 100 μόρια

Καθορισμός χρεούμενης αξίας: Η χρέωση των κατοικιών που έχουν ανεγερθεί σε οικισμούς τ. ΟΕΚ γίνεται με βάση την υπ’ αρ. 3153/195/ 17-2-2017 (Β’ 474) κοινή απόφαση της Υπουργού και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ των αγορασμένων διαμερισμάτων μέσω προγράμματος ΠΑ.ΚΑ. ΔΙ. με βάση την αναγραφόμενη, στο αγοραστικό συμβόλαιο, τιμή. Εφαρμόζονται και για τις εν λόγω παραχωρήσεις οι υπουργικές αποφάσεις περί ρύθμισης οφειλών, ήτοι οι υπ’ αρ. 13097/661/25-4-2017 (Β’ 1403) και 52246/3173/26-1-2018 (Β’ 539).

Προγράμματα ΟΑΕΔ 2021: Αλλάζουν όλα στα επιδόματα

Ο ΟΑΕΔ από το πρώτο lockdown μετέτρεψε όλες τις προαιρετικές υπηρεσίες σε υποχρεωτικές με στόχο τη δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες του, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Τα επιδόματα μακροχρόνια ανέργων ,το ειδικό εποχικό επίδομα ,οι βεβαιώσεις χρόνου ανεργίας γίνονταν αποκλειστικά και μόνο με την υποβολή αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο.

Από σήμερα o OΑΕΔ περνάει σε μια νέα εποχή καθώς θα παρουσιαστεί η νέα εφαρμογή του για κινητά και tablets ενώ αλλάζει και τις ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Στη διαδικτυακή παρουσίαση θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Βέβαια ο μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ, των προγραμμάτων κατάρτισης και ανεργίας, αλλά και ο επανασχεδιασμός των επιδομάτων ανεργίας είναι μέσα στις προτεραιότητες του Κωστή Χατζηδάκη τις οποίες μάλιστα είχε αναφέρει κιόλας από την παραλαβή του Υπουργείου Εργασίας.

Ειδικά στα προγράμματα κατάρτισης θα χρησιμοποιηθεί ένα μέρος του κονδυλίου του Ταμείου ανάκαμψης. Στόχος είναι η δημιουργία πολλών και μικρών προγραμμάτων κατάρτισης ενώ η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Πλέον όμως στο προσκήνιο δεν είναι μόνο μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ ή των προγραμμάτων κατάρτισης αλλά αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στα επιδόματα ανεργίας.

Αλλαγές των επιδομάτων ανεργίας περιλάμβανε και το οριστικό πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Αναλυτικά η πρόταση της επιτροπής είναι να να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και κατά βάση να χορηγείται επί ένα 6μηνο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης.

Επιπλέον προτείνεται το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα πρέπει να είναι μόνο για έξι μήνες.

Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Στην συνέχεια αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού.

Το θέμα είναι πλέον εάν το Υπουργείο Εργασίας ενσωματώσει όλη την πρόταση της επιτροπής ή τμήμα της. Βέβαια οι όποιες αλλαγές σχετίζονται από τις οικονομικές δυνατότητες του ΟΑΕΔ οι οποίες είναι πάντα σε συνάρτηση με την συνολική δυνατότητα της οικονομίας ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η σωστή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.