Χιόνι: Ο καιρός χάλασε λίγο και το πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά. Τι θα γίνει όμως τον φετινό χειμώνα στην Αθήνα;
Μόνο τα Μερομήνια έχουν μέχρι στιγμής πρόγνωση για το ενδεχόμενο να πέσει το πρώτο χιόνι στην Αθήνα τους πρώτους μήνες του 2023. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε για την ώρα, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη για «ιστορικό» χιονιά στην Ελλάδα, όπως είδαμε τις δύο προηγούμενες χρονιές.
Αυτό θα ήταν ένα μετεωρολογικό γεγονός που θα έντυνε στα λευκά και την πρωτεύουσα αλλά και τις άλλες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας, όμως προς το παρόν, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται κάποιο τέτοιο σενάριο.
Τα Μερομήνια επιβεβαιώνονται για τον καιρό του Ιανουαρίου, αφού έκαναν λόγο για έναρξη της νέας χρονιάς με βροχές και αρκετές χιονοπτώσεις στην Ελλάδα.
Θα πέσει χιόνι στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2023;
Σύμφωνα με τα Μερομήνια, επιδείνωση του καιρού έως τα μέσα Ιανουαρίου (14.01.2023). Πυκνή συννεφιά που θα οδηγήσει σε βροχές κατά τόπους και πιθανές χιονοπτώσεις – χιόνια κυρίως στα ορεινά της χώρας. Δεν αναμένουμε «ιστορικό χιονιά» στη χώρα.
Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ο καιρός θα παρουσιάσει εμφανή σημάδια βελτίωσης με άνοδο θερμοκρασίας και ημέρες με ηλιοφάνεια (Αλκυονίδες ημέρες).
Μετά από ένα διάλειμμα καλοκαιρίας ολίγων ημερών που είχαμε, αναμένεται επιδείνωση του καιρού την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023.
Περαιτέρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει στο τέλος του μήνα Ιανουαρίου. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ακόμα και στα πεδινά της Ελλάδας.
Αν αυτό σημαίνει ότι θα το στρώσει και στην Αθήνα, αυτό μέχρι στιγμής δεν αναφέρεται.
Σάκης Αρναούτογλου: «Βλέπει» ψυχρές αέριες μάζες μετά τις 19 Ιανουαρίου
Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ 3, βλέπει μία αλλαγή να έρχεται από τις 19 Ιανουαρίου και μετά.
Στην πρόγνωση του καιρού της ΕΡΤ για αύριο (11/1) ο Σάκης Αρναούτογλου τόνισε πως από το απόγευμα και μετά ενδέχεται να υπάρξουν μπόρες χιονιού στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας έως τους ορεινούς όγκους στα βόρεια της Πελοποννήσου, ενώ ψύχρα αναμένεται το πρωί της Τετάρτης ακόμη και στην Αττική.
Την Πέμπτη το κρύο θα είναι αρκετά έντονο στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται πρόσκαιρα μία άνοδος της θερμοκρασίας.
Ωστόσο, ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε σε μία αλλαγή που θα γίνει στα συστήματα των αερίων μαζών από τις 19 έως τις 22 Ιανουαρίου, καθώς φαίνεται ψυχρές αέριες μάζες να κατεβαίνουν προς την Ελλάδα αλλά ακόμη δεν είναι σίγουρο αν θα επηρεάσουν ή όχι τη χώρα μας, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.
Λέκκας: Πιθανή πολική βόμβα και στην Ελλάδα
«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης» ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, κληθείς να σχολιάσει τις ακραίες συνθήκες και τον φονικό χιονιά που είδαμε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.
Μάλιστα, σημείωσε, πως δεν είναι απίθανο να έρθει και μια «πολική βόμβα» στη χώρα μας. Είπε χαρακτηριστικά:
«Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα».
Τι μπορούμε να κάνουμε; Ο κ. Λέκκας επισήμανε:
«Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες όλο αυτές. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα».
Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, την Πέμπτη, τα σύννεφα παραμένουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και νέες συννεφιές θα έρθουν από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 10 με 12 στα κεντρικά, 5 με 10 στα βόρεια και στους 15 στα νότια.
Την Παρασκευή, στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα έχουμε ηλιοφάνεια με πιθανότητα για κάποιες βροχές στα ΝΑ της χώρας. Η θερμοκρασία στους 11 με 12 στα κεντρικά, στους 8 με 11 στα βόρεια και στους 14 στα νότια.
Το Σάββατο νέες συννεφιές με τοπικές βροχές στα Επτάνησα, σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία στους 12 με 13 στα κεντρικά, στους 15 στα νότια και στους 8 με 11 στα βόρεια.
Την Κυριακή αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και κάποιες μπόρες στην Κρήτη. Η θερμοκρασία στα βόρεια στους 7 με 11 βαθμούς, στα κεντρικά στους 12 με 13 και στα νότια στους 14.
Οδηγίες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
- Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
- Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
- Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
- Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
- Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
- Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
- Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
- Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
- Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
- Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
- Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
- Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (πχ αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ).
- Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
- Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
- Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.