Πού ψηφίζω 2023: Βρείτε ΕΔΩ το σχολείο με ημερομηνία γέννησης σε 5 βήματα

Πού ψηφίζω 2023: Πού θα δείτε το εκλογικό τμήμα μέσω gov.gr και χωρίς είσοδο στο gov.gr. Όλες οι πληροφορίες για τις εκλογές 2023 στο xristika.gr.

Σε πέντε απλά βήματα, και σε κάτω από ένα λεπτό, μπορείτε να βρείτε το σχολείο στο οποίο πρέπει να μεταβείτε για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου πλησιάζουν και το υπουργείο Εσωτερικών έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι πολίτες για την εκλογική διαδικασία.

Υπάρχουν δύο τρόποι:

 • Ο ένας είναι ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας στο gov.gr όπου έχουν αναρτηθεί οι πληροφορίες όσων έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.
 • Ο δεύτερος είναι τηλεφωνικά, στο τηλέφωνο που θα δείτε παρακάτω και, μάλιστα, θα παραμείνει ανοιχτό επί 24ωρου βάσεως την Κυριακή των εκλογών.

Πιο αναλυτικά, για να δείτε ηλεκτρονικά πού ψηφίζετε, πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) και να βάλετε πέντε προσωπικά στοιχεία που θα σας ζητηθούν:

 • Επώνυμο (Ολογράφως)
 • Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
 • Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
 • Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
 • Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου, στο τηλέφωνο 2131361500, που λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν. Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις εκλογές 2023

Για δύο ημέρες θα μείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω των εκλογών, που ανακοινώθηκε τελικά ότι θα γίνουν στις 21 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, τα μαθήματα στα σχολεία όλων των βαθμίδων θα συνεχίζονται κανονικά, εκτός από τα Λύκεια, που θα τελειώσουν τα μαθήματα μία ημέρα νωρίτερα.

Πιο αναλυτικά, τα σχολεία ΔΕΝ θα λειτουργήσουν τις εξής δύο ημερομηνίες:

 • Παρασκευή 19 Μαΐου
 • Δευτέρα 22 Μαΐου

Εάν και εφόσον γίνουν δεύτερες εκλογές, δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των σχολείων, καθώς οι μαθητές θα είναι ήδη σε διακοπές από το τέλος Ιουνίου.

Οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν, εφόσον, υπάρξει αδιέξοδο σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, στις 2 Ιουλίου, ενώ εάν πάμε σε τρίτες κάλπες αυτές θα γίνουν στο τέλος Ιουλίου.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι το 2023

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες που θα κλείσουν τα σχολεία και θα αρχίσουν οι εξετάσεις είναι οι εξής:

 • Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά κλείνουν στις 15 Ιουνίου 2023
 • Το τελευταίο μάθημα στα Γυμνάσια θα γίνει στις 30 Μαΐου 2023. Οι εξετάσεις στα Γυμνάσια θα τελειώσουν στις 15 Ιουνίου.
 • Τα Λύκεια τελειώνουν τα μαθήματα στις 19 Μαΐου 2023. Πιο συγκεκριμένα όμως, στη Γ’ Λυκείου οι ενδοσχολικές εξετάσεις σταματούν στις 30 Μαΐου. Οι Α’ και Β΄ Λυκείου θα τελειώσουν στις 15 Ιουνίου 2023.

Εκλογική άδεια: Πόσες μέρες είναι και για ποιους

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη (ΦΕΚ Β’ 2989- 6 Μαΐου 2023) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένα ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Ο αριθμός των ημερών αδείας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών.
 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
 • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας
 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους
 • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους εκ των μισθωτών, η Κυριακή 21 Μαΐου (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.

Σημειώνεται τέλος ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.

Πώς ψηφίζω το 2023

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για τον σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.