Power Pass: Πώς και πώς περιμένοθν οι Έλληνες να ανοίξει η πλατφόρμα για το πολυδιαφημισμένο Power Pass, ώστε να λάβουν χρήματα πίσω από την κλοπή στους λογαριασμούς ρεύματος…
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το power pass, με πιθανότερη ημερομηνία τη 15η Ιουνίου. Συγκεκριμένα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος θα παραμείνει ανοιχτή για τουλάχιστον 15 μέρες και στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση που ξεκινά από 18 και φθάνει έως τα 600 ευρώ στα νοικοκυριά. Στη ΑΑΔΕ δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ όπως αναφέρουν μετά το τέλος των αιτήσεων θα ακολουθήσει ο σχετικός έλεγχος των αιτήσεων και οι διασταυρώσεις με βάση τα στοιχεία των εταιρειών ενέργειας ώστε να πιστωθεί το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την οικονομική ενίσχυση. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επιστρέφει το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η ενίσχυση αφορά στο λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να:
- Υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
- Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας.
- Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση και την ένδειξη για την κύρια κατοικία τους και την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία.
- Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ που αναγράφεται στον λογαριασμό δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται.
Power pass: To λάθος που θα σας κοστίσει εκατοντάδες ευρώ
Σε παγίδα για χιλιάδες φορολογούμενους εξελίσσεται η διαδικασία των δηλώσεων καθώς τους βγάζει εκτός Power Pass!
Στο πλαίσιο αυτό ειδική προσοχή θα πρέπει να δείξουν φορολογούμενοι με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη της Ελλάδας και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία αλλά και όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία.
Προσοχή! Το κρίσιμο γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες είναι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση το συντομότερο δυνατόν καθώς για την καταβολή της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα του οικονομικού έτους 2020 που δηλώθηκαν στην εφορία το 2021.
Τι να προσέξουν όσοι υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση
- θα πρέπει να την υποβάλουν πριν υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχοντας κατά νου ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε η «δεξαμενή» των
- δικαιούχων διευρύνθηκε καθώς θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος.
Έτσι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να κάνουν τρία βήματα για να συμπεριληφθούν σε όσους θα λάβουν την επιδότηση έως 600 ευρώ.
- Να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass.
- Nα έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.
- Nα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά την επιδότηση της φοιτητικής κατοικίας και φυσικά να μην ξεχάσουν να δηλώσουν και τη δική τους κύρια κατοικία για να λάβουν την αναδρομική αποζημίωση.
Power Pass: «Νταηλίκι» 100 ευρώ πάνω οι λογαριασμό ρεύματος για την ίδια κατανάλωση
Είναι πλέον γεγονός πως κανείς Έλληνας δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος, με τα νοικοκυριά να έχουν ξεπεράσει πλέον τα όριά τους.
Το ότι ζούμε την περίοδο του απόλυτου παραλογισμού όσον αφορά στο πόσο πληρώνουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο ή τα καύσιμα κίνησης, είναι απολύτως δεδομένο. Το ότι όμως θα φτάναμε στο σημείο δύο νοικοκυριά στην ίδια πολυκατοικία να εμφανίζουν διαφορές ακόμη και… 100 ευρώ στον λογαριασμό του ρεύματος για την ίδια ακριβώς κατανάλωση, αγγίζει τα όρια του απίστευτου.
Και όμως συμβαίνει. Νοικοκυριά που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» την τιμή του ρεύματος από πέρυσι το φθινόπωρο πριν ξεκινήσει η θύελλα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, απολαμβάνουν σήμερα τις χαμηλότερες χρεώσεις και μπορούν να επιβαρύνονται ακόμη και με 55 ευρώ για 300 κιλοβατώρες ρεύματος. Υπάρχουν και οι «άτυχοι»: αυτοί που για κάποιο λόγο δεν έχουν εμφανίσει το σπίτι στο οποίο ζουν ως «κύρια κατοικία». Σε αυτούς, οι 300 κιλοβατώρες μπορεί να κοστίσουν πάνω από 140 ευρώ.
Γιατί οι καταναλωτές μοιράζονται σε διαφορετικές ταχύτητες;
- Υπάρχουν αυτοί που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» την τιμή της κιλοβατώρας πριν από τον Νοέμβριο. Τότε η ΔΕΗ πρόσφερε σταθερή τιμή 9,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα απαλλάσσοντας τους πολίτες από την ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία έχει φτάσει να προσθέτει… 30 λεπτά στην τιμή της κάθε κιλοβατώρας. Στα σταθερά τιμολόγια δεν δίνεται επιδότηση αλλά αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον «τυχερό» που πρόλαβε να κλειδώσει την τιμή
- Υπάρχουν αυτοί που έχουν μικρές καταναλώσεις και έχουν δηλώσει το σπίτι τους ως κύρια κατοικία. Αυτοί έρχονται δεύτεροι στην κατάταξη της τύχης καθώς επιδοτούνται με τα 72 ευρώ τον μήνα (για τον Απρίλιο) και υφίστανται τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση λόγω της χαμηλής κατανάλωσης (σ.σ 300 κιλοβατώρες είναι το όριο)
- Υπάρχουν αυτοί που δεν μπορούν να δηλώσουν το σπίτι που ζουν ως κύρια κατοικία. Αυτοί και αν είναι άτυχοι καθώς το κόστος εκτινάσσεται ειδικά αν η κατανάλωση ξεπερνά τις 300 κιλοβατώρες.
Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ο οδηγός επιβίωσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες οδηγίες-παροτρύνσεις:
- Αν το ακίνητό σας εκ παραδρομής δεν είναι δηλωμένο ως κύρια κατοικία να σπεύσετε να το δηλώσετε. Αυτό θα γίνει με το που θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τις φοιτητικές κατοικίες
- Ασφαλώς θα αναρωτηθείτε αν πρέπει να κλειδώσετε τώρα την χρέωση της κιλοβατώρας. Η απάντηση είναι η εξής: το κόστος για να αποφύγετε τώρα τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι σημαντικό καθώς θα κλειδώσετε στα 17-18 ευρώ ανά κιλοβατώρα (χώρια τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις). Αυτό το ποσό μπορεί να αποδειχθεί συμφέρον (καθώς ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι τιμές) μόνο αν οι καταναλώσεις στο σπίτι σας είναι πολύ μεγάλες, ειδικά δε αν για κάποιο λόγο δεν λαμβάνετε τις επιδοτήσεις (π.χ γιατί το σπίτι δεν είναι κύρια κατοικία).
Θα πρέπει να προσπαθήσετε να συγκρατήσετε την κατανάλωση ρεύματος καθώς ξεφεύγοντας πάνω από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα, μια κιλοβατώρα μπορεί να κοστίζει ακόμη και πάνω από 0,4 ευρώ τιμή αδιανόητη σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια.