Power Pass: ΕΔΩ η αίτηση – Πώς θα πάρετε πίσω έως 600 ευρώ

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα του Power Pass για τους καταναλωτές – Πόσα χρήματα θα πάρετε βάσει των προηγούμενων λογαριασμών ρεύματος, μέχρι πότε γίνονται οι αιτήσεις και ποιοι θα δουν στον λογαριασμό τους το ποσό των 600 ευρώ.

Ηλεκτρονικά στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr και στο Power Pass υποβάλλονται οι δηλώσεις-αιτήσεις  έως και την 30ή Ιουνίου από τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι ώστε να λάβουν επιδότηση για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος με ημερομηνία έκδοσης από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022, με ποσά από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωσή τους και τις υπέρογκες χρεώσεις.

Η αποζημίωση θα είναι της τάξης του 60% και δικαίωμα να το λάβουν έχουν όσοι έχουν καθαρό φορολογητέο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Power Pass: Δικαιούχοι

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που δηλώθηκε στην εφορία το 2021 δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα αφαιρούνται οι φόροι και συνεπώς δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ.

Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 για τις επιβαρύνσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος και από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το επίδομα δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών πάνω από 30 ευρώ και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Υπολογισμός: Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

Η ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί, εντός της χρονικής περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 για ποσό άνω 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] *

Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης *60%.

Αναλυτικά παραδείγματα για την επιδότηση ρεύματος
Τα ακόλουθα παραδείγματα περιγράφουν τον καθορισμό των ποσών που θα δουν από μέσα στον Ιούλιο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι δικαιούχοι.

Σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται συνολικά σε 1.300 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθε σε 500 ευρώ.

Για τα 800 ευρώ της επιβάρυνσης ο καταναλωτής θα λάβει αποζημίωση 480 ευρώ.

Στον αντίποδα, σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται συνολικά σε 2.500 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθε σε 1.000 ευρώ. Η επιβάρυνση των 1.500 ευρώ που απομένει δεν οδηγεί σε αποζημίωση 900 ευρώ, καθώς ενεργοποιείται ο «κόφτης» και ο καταναλωτής θα δει στον τραπεζικό λογαριασμό του αποζημίωση 600 ευρώ.

Ενδεικτικά:

 • Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ, η επιστροφή είναι μηδενική
 • Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ.
 • Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιστροφή του 60% είναι 30 ευρώ.
 • Αν η επιβάρυνση είναι 100 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ.
 • Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ, η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ.
 • Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 360€
 • Αν η επιβάρυνση είναι 1.000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600€
 • Αν η επιβάρυνση είναι 1.200 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι πάλι 600€ που είναι το ταβάνι

Μπορεί στο ίδιο ρολόι να έχουν επιβαρυνθεί δύο κατοικίες (π.χ. οικογενειακές κατοικίες με γονείς σε ένα διαμέρισμα και παιδί σε άλλο). Εκεί θα γίνει επιμερισμός του ποσού. Θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και οι δύο κατοικίες.

Πρόστιμο ψευδούς δήλωσης-αίτησης από 60€ έως 1.200 €

Power pass: To λάθος που θα σας κοστίσει εκατοντάδες ευρώ

Σε παγίδα για χιλιάδες φορολογούμενους εξελίσσεται η διαδικασία των δηλώσεων καθώς τους βγάζει εκτός Power Pass!

Στο πλαίσιο αυτό ειδική προσοχή θα πρέπει να δείξουν φορολογούμενοι με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη της Ελλάδας και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία αλλά και όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία.

Προσοχή! Το κρίσιμο γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες είναι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση το συντομότερο δυνατόν καθώς για την καταβολή της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα του οικονομικού έτους 2020 που δηλώθηκαν στην εφορία το 2021.

Τι να προσέξουν όσοι υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση

 • θα πρέπει να την υποβάλουν πριν υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχοντας κατά νου ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε η «δεξαμενή» των
 • δικαιούχων διευρύνθηκε καθώς θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος.

Έτσι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να κάνουν τρία βήματα για να συμπεριληφθούν σε όσους θα λάβουν την επιδότηση έως 600 ευρώ.

 • Να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass.
 • Nα έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.
 • Nα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά την επιδότηση της φοιτητικής κατοικίας και φυσικά να μην ξεχάσουν να δηλώσουν και τη δική τους κύρια κατοικία για να λάβουν την αναδρομική αποζημίωση.