ΕΛΛΑΔΑ

Πότε θα πέσει τελικά χιόνι στην Αθήνα – Το ‘δωσε ο Αρνιακός

Χιόνια: Το ακούμε, το λαχταράμε αλλά φέτος δεν το βλέπουμε, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά ούτε στα βουνά. Η πρώτη κακοκαιρία για το 2023 καταφθάνει και φέρνει έντονο ψυχρό κύμα. Η τελευταία πρόγνωση.

Εξαιρετικά διστακτικοί είναι οι Έλληνες μετεωρολόγοι που κάνουν λόγο για δριμύ ψύχος στη Δυτική και κεντρική Ευρώπη με σφοδρό χιόνι, αλλά παρότι προβλέπουν έντονο κρύο, για το χιόνι δεν δίνουν την απάντηση που περιμένουμε.

Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζουν ότι η «βαρυχειμωνιά» που συζητάμε τον τελευταίο καιρό, είναι ουσιαστικά η κανονικότατη επιστροφή του χειμώνα και οι θερμοκρασίες που θα είναι φυσιολογικές για την εποχή.

Το πρώτο κρύο πάντως εκτιμούν ότι θα έρθει από το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά χιόνια δεν βλέπουν. Ούτε στην Αθήνα, ούτε στην Πάρνηθα.

Ο πρώτος που «τόλμησε» μάλιστα να αναφέρει τη λέξη «χιόνι» ήταν ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 Τάσος Αρνιακός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι για τον Ιανουάριο δεν φαίνεται να βλέπουμε «άσπρη μέρα».

Όπως εξήγησε, «σιγά-σιγά κατηφορίζουν ψυχρές αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά. Τις περιμένουμε από το Σαββατοκύριακο και μετά. Καιρός είναι να χειμωνιάσει. Θα επηρεάσει λίγο την υπόλοιπη χώρα, αλλά κυρίως τα δυτικά και τα βόρεια».

Όμως, έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι η πρόγνωση αφορά φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, καθώς έχουμε χειμώνα. Όσο για την Αττική, ο ίδιος ανέφερε:

«Το Σαββατοκύριακο, περιμένουμε πολλές βροχές κυρίως στα δυτικά και ενδεχομένως λόγω του όγκου της βροχής να έχουμε προβλήματα. Στην Αττική περιμένουμε βροχές από την Παρασκευή και μετά».

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχεται βαρομετρικό χαμηλό και καιρός «τύπου Π»

Όπως είπε ο μετεωρολόγος του OPEN:

«Μας έρχεται βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας, μέχρι όμως και την Πέμπτη θα απασχολεί τη δυτική Ελλάδα. Θα δίνει δηλαδή έναν καιρό “τύπου Π”, κυρίως δυτική Ελλάδα, λιγότερο ανατολικό Αιγαίο, πιο λίγο τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας, αφήνοντας ανεπηρέαστα το εσωτερικό του ελληνικού γράμματος Π. Από την Παρασκευή, και κυρίως από το Σαββατοκύριακο, θα κινηθεί αυτό το κύμα πιο ανατολικά, θα επηρεαστεί το σύνολο της χώρας μας, και θα αρχίσει σιγά-σιγά η θερμοκρασία να υποχωρεί.»

Meteo: Ψυχρή εισβολή χτυπά την Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr δείχνουν ότι πολύ ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και τη Βορειοδυτική Αφρική, προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις.

Κατά τόπους αναμένονται πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη χιονιού (έως και πάνω από 2 μέτρα), ιδιαίτερα στις Άλπειας, στους ορεινούς όγκους της Ιβηρικής χερσονήσου και στα ορεινά των Δυτικών Βαλκανίων.

Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τις προαναφερθείσες περιοχές θα κορυφωθεί κατά το διάστημα Τετάρτη 18/01 μέχρι το Σάββατο 21/01. Ενδεικτικό της έντασης της ψυχρής εισβολής είναι το γεγονός ότι οι αέριες μάζες θα είναι κατά τόπους 10-12 βαθμούς ψυχρότερες από τις κανονικές τους για την εποχή τιμές.

Σάκης Αρναούτογλου: Ολοταχώς για βροχές και χιονοπτώσεις

Την Τετάρτη, στα ΒΔ της χώρας και στην Ήπειρο θα έχουμε έντονες βροχές με τους νοτιάδες στο Ιόνιο να φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στους 20 βαθμούς στα κεντρικά στους 18 στο Ιόνιο και στους 19 στα νότια.

Την Πέμπτη οι βροχές θα επιμείνουν στα ΒΔ της χώρας, ενώ θα έχουμε και χιονοπτώσεις κάτω από τα 1600 μέτρα στην Ήπειρο. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη.

Την Παρασκευή οι βροχές θα εξαπλωθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πιο έντονες θα είναι στα δυτικά και στα βόρεια (Αλεξανδρούπολη) με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και νοτιότερα. Η θερμοκρασία στους 14 βαθμούς στα κεντρικά, στους 9 με 13 στα βόρεια και στους 20 στα νότια.

Το Σάββατο θα έχουμε νέα επιδείνωση με βροχές και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ακόμη και κάτω από τα 900 μέτρα. Η θερμοκρασία στους 12 με 13 βαθμούς στα κεντρικά και στους 6 με 11 στα βόρεια.

Τι λένε τα Μερομήνια για το χιόνι τον φετινό χειμώνα

Σύμφωνα λοιπόν με τα Μερομήνια, επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Φεβρουάριος του 2023 την πρώτη εβδομάδα θα μας φέρει βροχές στα πεδινά της χώρας και χιόνια στα ορεινά. Τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα. Ο καιρός θα βελτιωθεί και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου δεν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα (θα σημειωθούν ενδεχομένως τοπικές βροχές).

Ο καιρός στο τέλος του Φεβρουαρίου προβλέπεται να επιδεινωθεί και να είναι βροχερός (βροχές και καταιγίδες). Τσικνοπέμπτη (16.02.2023) και Αποκριές (26.02.2023) θα έχει τσουχτερό κρύο. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα (27.02.2023).

Ο Μάρτιος του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει με επιδείνωση του καιρού. Πτώση της θερμοκρασίας με πολλές βροχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα της Ελλάδας.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου για το 2023 θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας με βροχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά υψόμετρο. Μετά τα μέσα Μαρτίου ο καιρός θα εμφανίζει μία εικόνα με συνεχόμενη κακοκαιρία. Βαρυχειμωνιά με θυελλώδεις βοριάδες, παγετό και χιόνια ακόμη και στην Αττική.

Ο Μάρτιος «αποφασίζει» να μας αποχαιρετήσει με σημαντική βελτίωση του καιρού τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου (με εξαίρεση μία ημέρα ενδεχομένως με αρκετή βροχή). Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου (εθνική εορτή) θα γίνει με πολύ καλό καιρό.

ΑΘΗΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago