Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία 2020 – Ο κορονοϊός κρίνει και την ημερομηνία για τις Πανελλήνιες 2020

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία 2020; Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης όταν ξέσπασε η πανδημία ήταν να κλείσει τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά και η λειτουργία τους έχει αντικατασταθεί από την διδασκαλία εξ αποστάσεως. Από τη στιγμή που το πλάνο περιλαμβάνει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων το άνοιγμα των σχολείο δεν είναι τόσο μακριά.

Για την ώρα δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση και το αρχικό πλάνο ανέφερε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 10 Μαΐου.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία 2020: Τα σενάρια

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αρχής γενομένης από την 11η Μαΐου.

Ωστόσο, η επιστροφή αυτή θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, σταδιακή και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το σχέδιο για την σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα θρανία καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την ειδική ομάδα των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρες πλάνο θα έχει σχεδιαστεί έως τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, ενώ τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν από τις 10 Μαΐου και μετά.

Όπως είναι φυσικό, το σχέδιο για την επαναφορά των μαθητών στα θρανία, θα δίνει προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες 2020, εστιάζοντας κυρίως σε επαναλήψεις μετά την περικοπή της εξεταστέας ύλης.

Αν ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα και για τους υπόλοιπους μαθητές, πέραν των υποψηφίων των πανελλαδικών, το υπουργείο Παιδείας θα δώσει εντολή για αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, παράταση του σχολικού έτους και αλλαγή στη διάρκεια της σχολικής ώρας από 45 σε 35 λεπτά.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία 2020: Ποιοι θα επιστρέψουν πρώτοι

Εξετάζεται η επαναλειτουργία των σχολείων μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και υποψήφιους των Πανελλήνιων Εξετάσεων , αλλά και η θέσπιση κανόνων απόστασης ανάμεσα τόσο στα θρανία, όσο και τους μαθητές.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ειδικές παράμετροι ανάλογα με την εκάστοτε περιοχή και τον αριθμό των κρουσμάτων σε αυτήν.

Ένα άλλο σενάριο που υπάρχει προβλέπει δημιουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων, προκειμένου οι μαθητές κάθε τάξης να «χωριστούν» στα δύο.

Με βάση αυτό το πλάνο το 50% των μαθητών θα προσέρχεται στα πρωινά μαθήματα και το υπόλοιπο 50% στα απογευματινά μαθήματα, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία 2020: Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες 2020

Αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης των Πανελλήνιων 2020, όλα δείχνουν ότι δρομολογείται η περίπτωση του τέλους Ιουνίου, καθώς το υπουργείο Παιδείας θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το σενάριο του Σεπτεμβρίου, αφού μία τέτοια εξέλιξη θα δυσκόλευε ιδιαίτερα τους υποψηφίους.

Κι αυτό, όχι μόνο λόγω καιρικών συνθηκών αλλά γιατί έπειτα από μία μακρά περίοδο περιορισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας, θα έπρεπε να προετοιμάζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για τις πανελλαδικές.

Πάντως, το σενάριο που εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο σχετικά με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών είναι να πραγματοποιηθούν κάτω από πρωτοφανή αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Εξετάζεται σε αυτό πλαίσιο να γίνονται οι εξετάσεις καθημερινά, κι όχι μέρα παρά μέρα, με εξέταση ενός μαθήματος ανά κατεύθυνση κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας όλα τα σχολεία και όλες τις αίθουσες κάθε συγκροτήματος, ακόμα και γειτονικών γυμνασίων ή δημοτικών, με στόχο να δημιουργηθούν τάξεις εξέτασης το πολύ 5 με 6 υποψηφίων.

Για να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις μάλιστα, όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο δικό τους σχολείο.

Αυτό βέβαια θα αυξήσει τον αριθμό των εξεταστικών κέντρων και σε κάποιο βαθμό το κόστος των εξετάσεων, καθώς θα χρειαστούν περισσότεροι επιτηρητές και μεγαλύτερος όγκος γραφικής ύλης, ωστόσο η υγειονομική κρίση που ζούμε δεν επιτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Έτσι, όσον αφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων, επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι να πραγματοποιηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στην καθιερωμένη χρονική περίοδο, δηλαδή εντός Ιουνίου.

Μάλιστα, οι πιο πιθανές ημερομηνίες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαρροές, είναι η 22η και η 29η Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει υπογραμμίσει ότι οι Πανελλήνιες θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού, αποκλείοντας το σενάριο αναβολής για το προσεχές φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστέα ύλη, κατόπιν απόφασης του υπουργείου Παιδείας, έχει περιοριστεί σημαντικά – έως και άνω του 20% ανά μάθημα – καθώς περιλαμβάνει μόνο όσα έχουν διδαχθεί οι μαθητές εντός των σχολικών αιθουσών.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία 2020: Τι δήλωσε η Κεραμέως

Το προσεχές διάστημα πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις για τα μέτρα στην εκπαίδευση, είπε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

“Τα στοιχεία έως τώρα είναι αισιόδοξα. Τώρα που μιλάμε οι ειδικοί αναλύουν, συλλέγουν τα δεδομένα για να δουν σε τι βαθμό τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει ως τώρα έχουν αποδώσει καρπούς. Θα περιμένουμε τα δεδομένα και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθύνουν για την επόμενη ημέρα. Όταν βγούμε από την καραντίνα θα είμαστε σε μία καθημερινότητα διαφορετική”, ανέφερε η υπουργός Παιδείας και εξήγησε ότι βασική προτεραιότητα είναι οι Πανελλαδικές να διενεργηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στις κανονικές ημερομηνίες.

“Οι Πανελλαδικές είναι βασική μας προτεραιότητα. Σταθερή μας επιδίωξη είναι να γίνουν και να γίνουν όσο πιο κοντά στις κανονικές ημερομηνίες δηλαδή να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Εδώ και πολλές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας έχει καταστρώσει σχέδια για τις διάφορες πιθανότητες”, τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Για τα πανεπιστήμια επανέλαβε ότι δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο καθώς το 96% των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Αναφέρθηκε στα δίδακτρα των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και εξήγησε ότι με βάση υπουργική απόφαση για όσες υπηρεσίες δεν εκτελούνται δεν μπορούν να πληρώνονται π.χ. μεταφορά και σίτιση μαθητών. Επίσης, στον βαθμό που μία δομή δεν κάνει καθόλου τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να εισπράττει χρήματα.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα παιδιού Α21 β’ δόση 2020 πληρωμή: Πότε θα πληρωθεί το επίδομα τέκνων (ΟΠΕΚΑ)

Αγίου Γεωργίου 2020 γιορτή: Πότε είναι φέτος – Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιο

Αγίου Πνεύματος 2020: Πότε «πέφτει» – Πότε είναι όλες οι αργίες του 2020