Πότε θα ανοίξει η εστίαση; Μεγάλος ο κίνδυνος για το 50% των επιχειρήσεων

Εστίαση: Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης, με την πανδημία του κορονοϊού να τους έχει πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Βούληση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο τους κλάδους της οικονομίας που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί μπαράζ παροχής επιδομάτων το 2021.

Η πλατφόρμα για αιτήσεις για την πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ανοίξει, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τους χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης.

Οι δικαιούχοι της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής υπολογίζονται περι τους 400.000.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που θα δοθεί στους ενδιαφερόμους, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη μείωση του τζίρου των επιχειρηματιών αλλά και από τις συνολικές αιτήσεις που θα υποβληθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Εστίαση: Τι λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Περιοριστικές χαρακτήρισε τις προθεσμίες για την τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο MEGA.

Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να δεσμευθεί, εάν δεν δοθεί το ποσό του 1,5 δις στους ενδιαφερόμενους, να υπάρξει παράταση, ώστε να ενταχθούν στο μέτρο οι έμποροι και οι βιοτέχνες.

Σχετικά με την παράταση των περιοστικών μέτρων, υποστήριξε ότι «αντί να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της αγοράς, κλείνουμε την αγορά. Μια αγορά που έχασε την εορταστική περίοδο, χάνει και την εκπτωτική περίοδο που ξεκινά την Δευτέρα. Υπάρχει και το θέμα των επιταγών».

Ακόμα, έκανε λόγο για «παλινωδίες» στο τρόπο ανοίγματος της αγοράς τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, σχετικά με την εστίαση.

«Η εστίαση παραμένει κλειστή χωρίς προοπτική ανοίγματος και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου. Χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης. Αν δεν γίνει αυτό θα κλείσει το 50% των επιχειρήσεων» τόνισε, λέγοντας ότι στην εστίαση απασχολούνται 330.000 άτομα, ενώ έμμεσα, αφορά ένα εκατομμύριο κόσμο.

Τι θα γίνει με ενοίκια και επιδοτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Νίκης όπου εδρεύει το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει ανάσα ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω αναστολής πληρωμών ρυθμισμένων οφειλών, μειώσεις ενοικίου, επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και νέες μορφές ενισχύσεων για όσο διαρκεί η κρίση λόγω της πανδημίας.

Αυτό θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της κρίσης μέσω όμως στοχευμένων παρεμβάσεων και όχι οριζόντιων, με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Με τα έως τώρα δεδομένα από το «μέτωπο» της πανδημίας», τον Ιανουάριο θα ισχύσουν:

  • Αναστολή καταβολής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, με μεταφορά τους στο τέλος της ρύθμισης.
  • Συνέχιση της καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ (για ένα μήνα), σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση είναι σε αναστολή.
  • Μη πληρωμή του ενοικίου για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, μεταφορών, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, βιβλιοπωλεία. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν από το Κράτος με το 80% του αρχικού μισθώματος. Τα νομικά πρόσωπα που νοικιάζουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος. Όπως δήλωσε μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εντός του μήνα οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια το Νοέμβριο θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το 50% της απώλειας που υπέστησαν.
  • Έως τις 15 Ιανουαρίου έχουν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σταϊκούρα οι δικαιούχοι θα ανέλθουν σε περίπου 400.000 ενώ το ποσό που θα διατεθεί θα κυμανθεί γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.

Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Στόχος είναι μέσω του τρίτου κύκλου του προγράμματος, να διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την επιδότηση δημιουργίας e-shop για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο. H επιδότηση θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο μήνα αναμένεται να ανοίξει σχετική πλατφόρμα για την καταβολή επιδόματος ύψους 400 ευρώ σε περίπου 100.000 επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές).

Το οικονομικό επιτελείο ήδη σχεδιάζει να προβεί στην ενίσχυση επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη, με βάση τις δαπάνες που είχαν για κάλυψη παγίων αναγκών (ενοίκια, προμήθειες, κ.α.).

Ουσιαστικά θα ξεκινήσει μετά τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καλύπτει δαπάνες έως 3 εκατ. ευρώ και θα αφορά εταιρίες οι οποίες καταγράφουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%.

Το συγκεκριμένο εργαλείο θα βασίζεται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. που αφορά ενισχύσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στοχευμένο το οποίο αν και ακόμα είναι υπό διαμόρφωση, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και ένα ακόμα πρόγραμμα «Γέφυρα», αυτή τη φορά για επιχειρηματικά δάνεια σε μια προσπάθεια να μην «κοκκινίσουν» χιλιάδες δάνεια που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Εστίαση: Έξυπνες και στοχευμένες παρεμβάσεις

Όταν η πανδημία θα φαίνεται ότι βαίνει στο τέλος της, πιθανόν από τον Απρίλιο και μετά, η παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστεί, όχι όμως με τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα.

Οι οριζόντιες παρεμβάσεις θα «αντικατασταθούν» από στοχευμένες προκειμένου οι βιώσιμες επιχειρήσεις να ενισχυθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά το Μάρτιο.

Ειδικά για το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί μέρος του ποσού που ελήφθη μέσω των πρώτων τριών κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε «θα μου επιτρέψετε επί αυτού και άλλων πιθανών θεμάτων που θα προκύψουν, να τοποθετηθούμε μετά το Μάρτιο αφού τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα της οικονομίας», υπενθυμίζοντας ότι η αποπληρωμή των ποσών ξεκινά τον Ιανουάριο του 2022.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr